7 Ara 2007

,

Fenerbahçe-Galatasaray Preview


İstesen tutturamazsın, sabahı basketbol maçı, akşama futbol.. Her sezon oluyor böyle gariplikler, kupada yaptığın takımla ligde oynuyorsun arka arkaya, basketbolla futbol aynı güne geliyor, fazla tesadüf.. Özellikle ayarlanıyor diyeceğim, o da değil..

Futboldan başlayayım.. Öyle fazla yazacak şey yok aslında.. Derbinin ön incelemesi olmaz.. Çıkıyorlar sahada oynuyorlar apayrı bir gaz ve havayla.. Fenerbahçe'nin sistemi belli, oyuncuları belli.. Zico'nun yapacakları belli.. Kestirilemeyen taraf Galatasaray ve Feldkamp.. Hem sakatlıklar, hem de Herr Feldkamp'ın sene başından beri bir türlü oturtamadığı standart nedeniyle..

Maçın gidişatını belirleyecek olan da bu bağlamda Galatasaray olacak bence.. Lincoln yok, büyük ihtimalle klasik 4-4-2 göreceğiz.. Ki bence uygundur.. Aslında Lincoln'ün olmadığı başka bir maçta Arda'yı supporter'da görmek isterdim ama bu maç değil.. Fenerbahçe'nin sorunlu olabilecek sağ kanadı için Arda lazım.. Arda orada diye ileri çıkışlarını kesen Gökhan Gönül de defansif tedbiri sağlar belki ama Fenerbahçe'nin ofansından gider o zaman da, her türlü Arda tehdidi lazım yani oraya.. Orta sahanın geri kalan adamları ortada Topal ve Barış olacak %90.. Sağda da büyük ihtimal Sabri başlar.. Ki bence uygundur o da.. Asıl sorun forvet.. Akıl ve mantık en iş yapacak ikili olarak Serkan ve Nonda'yı gösteriyor ama Hakan Sukur'un hava hakimiyeti ve Lugano-Edu ikilisiyle boğuşmaları, defans için duran toplarda ek bir yardım olan yine hava hakimiyeti, ileride topun kalmasını sağlayacak meziyetleri acaba dedirtiyor.. Yine de bana kalırsa ilk aşamada Nonda-Serkan üzerinden gidip Serkan'ı serbest dolaştırmak en akla mantığa uygunu gibi..

Fenerbahçe yönünde söylediğim gibi fazla bir şey yok.. 11'leri belli (Sol tarafta kesin Wederson çıkacaktır), stilleri belli, ne yapacakları ve ne yapmayacakları belli.. Belli bir standartları olduğu için söylenecek fazla bir şey kalmıyor.. Bu nedenle Galatasaray'ın kadro yapısının yanında maçın gidişatını etkileyecek ikinci konu takımların mantaliteleri olacak.. Galatasaray'ın Fenerbahçe maçı özelinde yapmaması gereken şey rakibin üzerine yüklenmek.. Defansif güvenliğe öncelikle önem veren Fenerbahçe'nin buralarda daha önce bahsettiğim gibi en istediği rakip türü yüklenmeye ve tempo yapmaya çalışan takımlar.. Galatasaray'ın da Fenerbahçe'nin defansif futboluna aynı şekilde ve oyunu yavaşlatarak karşılık vermesi gerek.. Ki bunu ne ölçüde yapabilecekler açıkçası emin değilim.. Maça yavaş başlayıp rakibi üstüne çekmeye çalışan bir Fenerbahçe olursa Kalli büyük ihtimalle 20-25 dakika sonra bu yemi yutup karşı tarafa yüklenmeye başlar gibi geliyor bana, tehlikeli.. Yukarıda saydığım kadro çıkarsa Galatasaray'ın 90 dakika boyunca başabaş oynayan, korakor mücadele gösteren bir yapıda olacağını düşünüyorum, bu açıdan Fenerbahçe için kolay maç olmaz o 11'le.. Ama çift forvette aynı zamanda bir orta saha oyuncusu gibi yapı gösteren Serkan Çalık olmaz da Nonda-Karan ya da Nonda-Sukur gibi bir ikili sahaya çıkarsa orasını bilemem.. 4-4-2 çıkmaz da Kalli yine apaçilik yapıp eski düzene benzer bir sistemle çıkayım derse, direk oynamasınlar maçı.. 2-0'ı yazsınlar Fenerbahçe'ye, yorulmasın futbolcular.. Hafta içi önemli Avrupa maçları var takımların, yazıktır çocuklara..

Basketbola gelince.. Orada da avantajlı taraf olarak yine ev sahibini görüyorum.. Fenerbahçe'de sanırım sakatlık sorunları var.. Mirsad ve Semih'in durumları şüpheli diye okudum.. Galatasaray Cafe Crown şu anda hayli formda.. Hite iyice oturdu takıma.. Murat Özyer'in en eleştirdiğim tarafı olan hücum setleri ve düzeniyle ilgili Hemofarm maçında çok önemli ışıklar aldım.. Çok hareketli, bol pasa dayanan harika hücumlar yaptı Galatasaray.. Bunu sürdürebilirlerse büyük avantaj olur, hem bu maç hem de ligin geri kalanı için.. Yalnız savunmayı çok beğenmedim Hemofarm maçında.. Üç sayı savunması bence yeterli değildi, Hemofarm baya boş şut kaçırdı.. Ayhan Şahenk'in potaları anormal sert ve şutör takımların pek hoşlanacağı potalar değil açıkçası.. Bu da Galatasaray için ayrı bir avantaj.. Fenerbahçe bazen can sıkıyor çünkü 3'leriyle.. Çok iyi bir şut performansı sergileyebileceklerini düşünmüyorum açıkçası potaları ve bu maçta oluşabilecek savunma dozajını düşününce..

Sonuç, futbolu Fenerbahçe, basketbolu Galatasaray alır.. Tersi olsa ister miyim peki bir taraftar olarak? Havada karada atlarım vallahi..

1 YORUM:

Baris Unver dedi ki...

(Size ulaşabileceğim bir e-posta adresi bulamadığımdan dolayı bu e-postayı atıyorum, bu yorumu gördükten sonra silebilirsiniz)

Merhaba. Futbol içerikli yazılar yazan blog yazarlarını, gelir de elde edebileceği bir platform üstünde toplamak istediğim bir proje başlattım. Henüz ismi belli değil ama sanırım sadece ismi belli değil :) WordPress altyapılı olacak, tema ve eklenti destekleri olacak ve en önemlisi gelir paylaşımı hem olabildiğince yüksek, hem de olabildiğince demokratik olacak. İlginizi çekerse şu adresteki proje tanıtım yazısını incelemenizi tavsiye ederim:

http://beyn.org/futbol/

Üç farklı başlığa yoğunlaşacağız: Futbol haberleri, güncel futbol olayları hakkında yorumlar ve İddaa tahminleri. Gereken en önemli özellikler futbol bilgisi, Türkçe dilini kullanım yeteneği ve dile hakimiyet olacak - ve tabii İddaa tahmin bölümünde çalışmak isterseniz, tahmin becerisi :). Eğer ilgilenirseniz lütfen proje tanıtım yazısına bir yorum bırakın veya Beyn.org'daki ulaşım sayfasından bana ulaşın.

Bu mesajı, futbol hakkında yazdığını gördüğüm kişilere toplu olarak yolluyorum (yorum veya e-posta olarak). Eğer yukarıda saydığım meziyetlere sahip başka blog yazarları tanıyorsanız, onlara da ulaşabilirsiniz.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.