20 Şub 2008

Fenerbahçe - Sevilla Preview


Fenerbahçe Sevilla'yı ilk çektiğinde bir kısım Antu kaynaklı Fenerbahçe apaçileri süper, lokum gibi kura olduğunu söyledi.. Bir kısımları da çıkabilecek en zor takımın çıktığını, Fenerbahçe'nin ayvayı yediğini.. Sevilla'nın inanılmaz bir takım olduğu, silindir gibi oynadıkları, makine düzenine sahip oldukları (bildiğin palavra!) gibi konuşmalar maç yaklaştıkça daha da artmaya başladı.. Bir ortası yok mudur kardeşim bunun? Türkiye'de yok gibi de biraz daha mantıklı yorumlar bekliyor insan..

Öncelikle şunu söyleyeyim, Fenerbahçe'nin doğal olarak şansı daha az.. Ve en son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim, eğer İspanya'ya skor avantajıyla gitmediği takdirde de turu geçme şansı çok az olacak.. Yani, İspanya'da yenmesi gerekmemeli Fenerbahçe'nin bu geceki maçtan sonra.. Onun dışında oraya avantajla gidilen her türlü skorda ikinci maçın son yarım saatine kadar çok çekişmeli bir tur olacağını düşünüyorum.. Yine yani, burada alınacak 2-1, 3-2 gibi sonuçlar bile bence avantaj sağlar takıma.. Tersi durumlarda ikinci maç için Allah yardımcıları olsun, ya gol için kabak gibi açılıp üçlük falan olurlar en az, ya da benzer bir oyun oynayıp doğru düzgün pozisyona giremeden rahat bir tur verirler Sevilla'ya..

Sevilla'nın görebildiğim en güzel özelliği bir 4-4-2 fanatiği olarak klasik 4-4-2'yi belki de dünyada en temiz uygulayan takım olmaları.. Ufacık televizyon ekranından bile tertemiz bir 4-4-2 şablonuna sahip oldukları görülebiliyor adamların.. İki güzel ön libero, iki klasik açık, iki klasik forvet elbet buna güzel zemin hazırlıyor ama EPL'deki 4-4-2'lerden daha netini sahaya koymaları müthiş.. Çok iyi takım tabii, ama fazla abartılıyorlar.. Jimenez geldikten sonra düzeldikleri gibi bir yanılgı var, pek doğru değil.. Juande Ramos'la 7 maçta 3 galibiyet 4 mağlubiyet aldıktan sonra Manuel Jimenez'le 8 galibiyet, 3 beraberlik, 6 mağlubiyetleri var.. Bulundukları yer de kimilerine göre çok mükemmel kadrolarının hak ettiği bir yer değil, eğer mükemmel bir kadroysa tabii Sevilla..

Bir kere sağlam pres görünce bozuluyorlar.. Fenerbahçe'nin de bu sene iyi yapabildiği bir şey bu.. Klasik 4-4-2'nin en büyük zaafı olan (istisnaların kaideyi bozmaması şartıyla) iyi bir yöneticinin olmaması bu bağlamda etkisizleşmelerinin nedeni oluyor pres karşısında.. Düşük tempolu ve iyi kapanan takımlara da çok zorlanıyorlar.. La Liga'nın tempo ortalamasının altında kalan takımlara genellikle ya yenildiler, ya da puan kaybettiler.. Bu iki olgunun sentezini iyi yapması gerekiyor Fenerbahçe'nin.. Önde sağlam presle kenarları kapatarak oyun kurma sıkıntılarının üstüne gitmek ve geriyi fazla boşaltmadan kademe kademe yüklenmek gerekiyor adamların üstüne..

Diego Capel ve Jesus Navas bazılarının gözünü çok korkutuyor biliyorum.. Dani Alves falan da eklenince bekten çok haksız değiller.. Jesus Navas çok teknik ama sertlikle çabuk yılıyor.. Dani Alves'ten aldığı desteği kesmek için Wederson daha iyi bir seçim olabilir bence bu maçlar için.. Diego Capel inanılmaz bir çabukluk, çok da formda evet ama onun da görebildiğim kadarıyla teknik sorunu var.. Artık 6 yaşındaki çocukların bildiği sağ açık Gökhan Gönül'e yardım etmeli geyiğine girmemek gerek, aksi zaten saçmalık olur.. Ama Gökhan ileriye destek çılgınlığını kestiği zaman iyi bir savunma beki de aynı zamanda, bence.. Zico düşmanı komedyen Gürcan Bilgiç Capel gibi bir çabukluğun karşısına sağ beke Önder Turacı konup önüne Gökhan Gönül yerleştirilmesi gerektiğinden dem vurmuş geçtiğimiz hafta.. İşte o yüzden Gürcan Bilgiç zaten, öbür taraftaki hoca da o yüzden Avrupa'daki en iyi Fenerbahçe'yi çıkardı.. Söylediği mantıklı olsa rolleri değişirlerdi belki..

Ve en önemli konu.. Bireysel toplamda Sevilla belki çok daha iyi bir takım ama Şampiyonlar Ligi'nde, özellikle de elemelere geçmişken borusu öten genel kalite değil, takım savunması.. Fenerbahçe de bu sene bu konunun iyi takımlarından Avrupa'da.. Başarısının kilidi de savunmadaki bütünleşmiş yapıları.. Sevilla bu konuda da vasatın üstünde değil, altında olan bir takım.. Bununla birlikte yine herkesin dilinde olan, en zayıf bireysel oyuncularının da savunmada olmasının altını tekrar çizmeye de gerek yok ayrıca, sanırım.. Fenerbahçe en önemli konuda Sevilla'dan daha üstün bir takım yani, bu neden vurgulanmaz burada ben anlamadım..

Yine de bunlar Fenerbahçe'yi favori yapmaya yetmiyor tabii.. Kaldı ki bu yorumları Fenerbahçe'nin gruplarda tutturduğu standart üzerine yapıyorum ben.. Orada bir sorunu olabilir Fenerbahçe'nin.. Aradan aylar geçti ve o üst düzey Avrupa formu devam ediyor mu o soru işareti.. Ligdeki durumları ölçü değil.. Avrupa'da harika maçlar çıkarırken Türkiye'de tam tersi bir görünüm sergileyebiliyorlardı.. Bu aralar TSL'de daha iyiler ama Avrupa'daki formları düşmüş olabilir.. Onun da bu maçla test edilecek olması bir şanssızlık aslında.. İki takımın bu seneki standartlarını tutturmaları durumunda Sevilla ağır bassa da ortada geçecek bir eşleşme Sevilla-Fenerbahçe, söylemeye çalıştığım şey bu yani..

Sevilla'nın hücumu çok düşünerek sahaya çıkacağını zannetmiyorum.. Burası La Liga değil sonuçta.. Ki bu mantaliteleri La Liga'da bile büyük işler açabiliyor başlarına.. Fenerbahçe'nin de çok büyük bir baskı kurabileceğini düşünmüyorum.. Maçın çok gollü geçeceğini de düşünmüyorum ayrıca.. Skoru lehine çevirebilen ikinci maç öncesinde avantaj sağlayacak.. Arsenal - Milan CNN Turk'deyken de ben hangisini izleyeceğim onu düşüneceğim 4-5 saat daha.. İkisi de piç olacak büyük ihtimalle ama elden de bir şey gelmiyor tabii şu ortamda..

0 YORUM:

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.