29 Oca 2008

,

The Incredible Hulk


Sinemaya çizgi roman uyarlamak zor iş.. Senaryo yazımı olsun, yönetimi olsun bambaşka bir işleyişi var çünkü normal filmlerden.. Bu yüzden kalitelisi çok az, reziliyse fazlaca dolanıyor sinemalarda..

Bu film Iron Man'le birlikte yeniden şekillendirmeye başlayabilir uyarlama dünyasını.. Bazı yönlerden büyük beklentilerim var, bazı yönlerden de endişeler.. Öncelikle en güzel haber Marvel'ın artık kendi prodüksiyon şirketini kurup diğer şirketlerden yardım almadan kendi filmlerini kendi çekecek olması.. Mayıs'ta gösterime girecek olan Iron Man Marvel Productions'ın ilk filmi olacak.. The Incredible Hulk da ikinci.. Marvel'ın kendi prodüksiyon şirketini kurmasının getirisi ne uyarlamalara? Öncelikle karakterleri parasızlık yüzünden saçma sapan, işin hakkını veremeyecek bir sürü paralı stüdyoya satmayıp kendileri, istedikleri gibi çekme fırsatı elde edecekler.. Marvel'ın X-Men ve Spider-Man'le başlayan uyarlama çılgınlığı sonrası götü nasıl kurtardığını, iflasın nasıl ucundan dönüp tekrar para basmaya başladığını iyi biliyoruz.. Ortada bir yığın iğrenç uyarlama olmasının asıl sebeplerinden biri karakterlerin parayı veren stüdyolara satılması.. Zira böylece o stüdyo para kazanabilmek için karakter üzerinde istediği oynamaları yapıp hikayenin hayatını kaydırma hakkına tamamıyla sahip oluyor.. Tim Burton ve Christopher Nolan'ın Batman'leri, Sam Raimi'nin ilk iki Spider-Man'i, Bryan Singer'ın X-Men'leri, Ang Lee'nin The Hulk'ı gibi sayılı güzel uyarlama da iş bilen stüdyoların iyi çalışmaları sayesinde oldu.. Ki bunların en başarılıları bile bazı çizgi roman kesimleri tarafından da hala kabul edilmez..

Marvel'ın prodüksiyon şirketiyle kendi şirketini kurması hikayelerin özünün bozulmasına neden olmayacak dedik ama bu Hulk'la ilgili okuduğum bir şey acaba dedirtmeye yetti.. Filmi Louis Leterrier yönetecek öncelikle.. Bu başlı başına bir sorun zaten.. Kariyerinde hikaye namına hiçbir şey barındırmayan Transporter zırvalıkları dışında bir şey bulundurmayan Leterrier'in böyle incelikli bir işin altından nasıl kalkacağı bile büyük sorunken hikaye ve senaryo işinin teslim edildiği kişi ve bunun yolu deli etmeye yetiyor.. Filmde Bruce Banner'ı Edward Norton oynayacak.. Fizik özellikleri ve oyunculuk kabiliyetiyle süper bir seçim gibi duruyor da, abinin rolü kabul etme açıklaması bile mide bulandırmaya yetti.. Hiç düşünmüyormuş aslında bu rolü ama senaryo kendisine teslim edilince heveslenip kabul etmiş.. Norton bildiğim kadarıyla çizgi romanın sadık bir okuru değil.. Leterrier gibi büyük bir soru işaretini yönetmen yaptıktan sonra bir de hikaye ve senaryoyu Edward Norton'a emanet etmek tek kelimeyle garip..

Ben de çok sadık bir The Hulk okuyucusu sayılmam ama karakteri ve çizgi romanın özünü bilecek kadar okudum bu çizgi romanı.. Çoğu okur gibi benim için de özel bir karakterdir.. Özellikle Bruce Jones'lu sayıların hastasıyım, döne döne kaç defa okuduğumu bilmiyorum Jones'un hikayelerini.. Ang Lee'nin The Hulk'ına bayılmıştım kendi çapımda.. Ama sırf okur olmayan seyirci sıkılıp gitmedi, film de yeteri kadar kar edemedi diye aynı orijin hikayesini üzerinden 5 yıl geçmeden bu tip abukluklarla piyasaya koymaya çalışınca Marvel kendi adıyla bu ne perhiz ulan dedirtmeyi de başarıyorlar net bir şekilde.. Villain olarak Abomination seçimiyle birlikte hayvani kapışmaların yaşanacağı bu filmi sadece ve sadece özel efekt ve aksiyon düzlemine indirecekse Marvel, fanatik okurlar o şirketi bombalar, o kadar diyeyim ben..

2 YORUM:

Adsız dedi ki...

Kesinlikle benim endiselerim de ayni dogrultuda. Hulk hulk yapan ogeler hayvan kapisma sahnelerinin otesinde, kendi icinde yasadigi ikilemler ve catismalardir kanimca. Ilk filmi de basarili bulmanin nedeni, diger cizgiroman uyarlamalarinin aksine gercekten bu ogelere yeteri kadar deger verilmis olmasiydi.
Umarim ikincisinde de ayni cizgiden sapmazlar ve güzel bir uyarlama izleme sansi buluruz. Aksi takdirde Elektra veya Ghostrider gibi (veya Punisher) anlam icermeyen kasmaca karizma olmaya calisan replikler toplamasinin otesine gecemez.

Mustafa dedi ki...

Çizgi romanları sinemaya uyarlamak başlı başına saçma bir iş bence. 10larca sayı boyunca ancak verilebilen karakter özelliklerini 2 saatlik filmde vermek zorundasın + belli bir düzen içinde yapacaksın.

Spawn mesela balon filmlere örnektir bence.

Ayrıca marvel serilerine benzemese de sincity ve v for vendetta da güzel uyarlamalardandır.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.