6 Oca 2008

Galatasaray nasıl oynamalı?


Burada sık sık dile getirdiğim bir konu Galatasaray'ın betbat sistemi.. Düzenli olarak Kalli'ye sallarken de ön plana aldığım şey hep bu 4-3-1-2 garabeti.. 857 kere dile getirdim, fazla tekrar etmek istemiyorum.. Kısaca üstünden geçeceğim.. Bu yazının asıl amacı "Peki birader bu sistem yalan da, ne oynasın Galatasaray eldeki futbolcularla?" müstakbel sorusuna cevap vermektir.. Kendi bakış açımla pek tabii ki..

Galatasaray'ın bu sistemle yapamamasının nedeni ne? Lincoln ve çift forvet düşüncesi.. Sadece bununla kalsa yine arıza gösterse de çeşitli ayarlar yapılabilir.. Ama bunun üzerine 35 dakikalık kondüsyonlu, takım savunmasını asıl zarara uğratan isimlerden Arda eklenince dünyanın en çağdışı top oynayan takımlarından birini oluşturuyor sahada Galatasaray.. Arda'sız, Ayhan-defansif orta saha-Barış gibi bir üçlüyle bu sistem işlerlik kazanabilir ama bence bu haliyle bile oynanmaması gereken bir düzen bu.. Zira bu 3'lü ancak birincil görevleri göbeği kapatmak olduğu takdirde iş yapabilir, Kalli'nin kanatları kullanmaya çalışan yapısını görünce Arda'nın çıkıp yerine Ayhan ya da başka mücadeleci bir oyuncunun girmesinin de işleri düzeltmeyeceğini düşünüyorum.. Yani aslında bence kilit oyuncu Arda.. Ya ondan feragat edilip bazı formasyonlar düşünülecek (Ki bu 4-3-1-2 değil, tekrar söylüyorum) ya da Arda'yla beraber bir sistem oluşturma çabası olacak.. Bunlar neler olabilir, bi bakalım..

4-4-1-1:

Galatasaray'ın kadro yapısı içindeki favori sistemim budur.. Tek forvet (Nonda), arkasında Lincoln, soldan gelen Arda, sağ açık (Bence Sabri, ama Barış da olabilir) ve çift defansif orta sahayla (Ayhan ve Topal ya da yeni transfer) en uygun formasyon olarak bu görünüyor bana.. Hem Lincoln'ün hem de Arda'nın (ki hücum anlamında Galatasaray'ın elindeki toplam 2 opsiyonu oluşturuyorlar) takım savunmasına en az zararı vereceği, hatta Lincoln'ün sakatlığı atlatması sonrası bence bir supporter için fazla mücadeleci bir oyuncu olmasıyla bu açıdan yarar sağlayacağı ideal düzen olarak duruyor.. Türkiye'de pozisyon sıkıntısına girilirmiş, geçiniz.. Tamamen kolpadan ibarettir bu düşünce.. Sene başında Rıdvan Dilmen NTV'de sanırım bu sistemlerle Galatasaray'ın Türkiye'de başarılı Avrupa'da başarısız, Fenerbahçe'nin de Avrupa'da başarılı, Türkiye'de daha başarısız olacağını söylemişti.. Galatasaray kısmına ve Fenerbahçe'de yarısına katılmıştım bu görüşün.. Fenerbahçe salt bir savunma futboluyla başarılı olsaydı Avrupa'da belki tamamına da katılabilirdim.. Ama CL'deki galibiyetlerinde full baskıyı kurabilmiş, deplasmandaki beraberliklerinde de önemli bölümlerde üstün oynamayı başarmış bir takımın Türkiye'de kısır kalmasının nedenini sisteme indirgemek pek sağlıklı değil bence.. Fenerbahçe ilk yarıyı Galatasaray'ın önünde kapattı ama CL'de oynadığı oyunu ligde oynamadan yaptı bunu.. Ve bunun nedeninin 4-4-1-1'den bağımsız olduğunu düşünüyorum ben..

Yani ideal görünüyor bu sistem Galatasaray'a.. Ama yapılma ihtimalini düşük buluyorum.. Kalli'nin çift forvet takıntısı var zira.. Nonda tek forvet olunca yedek kulübesindeki 7 kişiden 3'ünün Hakan Sukur, Ümit Karan ve Serkan Çalık olması mutlaka bir hoca için rahatsız edicidir ama doğru olandan taviz verilmemesi gerekiyor bence isimler söz konusuyken..

Klasik 4-4-2:

Aslında sadece diziliş yönünden söylüyorum bunu, zira söyleyeceğim şey pek klasik olmayacak.. Bu dizilişte Arda yok.. Arda solda, Lincoln ortada olunca zaten şu anki garabet çıkıyor ortaya.. Yani? Sağ açık ve çift defansif orta saha yine olacak takımda.. Lincoln ise soldan gelecek.. Biraz garip gelebilir ama işlerlik kazanabilecek bir düzen olur bence bu da.. Lincoln yerini kaybedeceği için çıkışlarda bekin savunmayı ön plana alan bir oyuncu olması elbette ki şart.. Bir diğer şart da sol içteki oyuncunun (Yine Ayhan olacak bu) Lincoln'ün arkasını süpürme girişimleri.. Bu yine belirli zamanlarda sistemi tek ön liberoya çevirebilir ama şu anki köhnelikten daha iyi olacağı bence açık.. Lincoln'ü çizgiden getirmek yeteneklerini kullanamaması demek olur mu? Bence olmaz.. Zaten şu anda da Galatasaray bir türlü orta saha hakimiyetini kuramadığı için supporter'da istediği topları alamaması nedeniyle sık sık orta sahaya gelip etkinliğini yitiriyor.. Böyle bir ortamda soldan getirmek belki daha bile hayırlı olabilir diye düşünüyorum ben.. Çift forvet ve Lincoln'le beraber orta alandaki 2 defansif orta sahalı sistemin yine korunabileceği, şu ankinden çok daha mantıklı bir futbolun oynanabileceği bir düzen bu da.. Sağ açığın yine Barış ya da Sabri'den biri olması savunma adına yarayışlı olur..

4-5-1:


Ya da 4-3-3.. Ya da 4-3-2-1.. Fazla önemli değil.. Bunda da Arda var ve forvetlerden biri kesik yiyor.. Barca'nın Roni, Messi ve Eto'o'yla işlerlik kazandırdığı sistemin bir kopyası şeklinde bakılabilir.. İleride Nonda'yı bırakıp Lincoln ve Arda'yı yine çizgilerden forveti zaman zaman üçleyen bir yapı içinde getirerek 3 tane defansif orta sahayla (Ayhan, Topal ya da yine yabancı transfer ve Barış mesela) çok daha orta sahaya hakim, tempo yapabilen, Arda ve Lincoln'ün eldeki en değerli oyuncular olarak maksimum faydayı verebilecekleri bir sistem bence bu da.. Lincoln soldan, Arda sağdan ya da tam tersi, orası fazla önemli değil.. Arda'nın yarım devrelik kondüsyonuyla yerine kenardan girebilecek Hasan Şaş da cuk diye oturuyor.. Topal ve Barış'ı ön liberoda bırakarak ortadan Ayhan'ı Deco gibi ortadaki yaratıcı oyuncu olarak kullanmak da ayrıca mümkün.. Hoş, Barca'nın ön liberoları olarak görünen Xavi ve Iniesta da öküz yaratıcılığında adamlar da önemli değil.. Zaten birebir Barca kopyası yapmak falan değil amacım.. Sadece eldeki materyalin 4-5-1'e uyduğunu düşünüyorum.. Arda'yı zaten kanatta oynatan bir takım olarak Lincoln'ü de çizgiden getirmenin bir sakıncası olmadığını düşünerek (4-4-2'deki gibi) bu sistemin de Galatasaray'a fıstık olacağını belirtmekten geri kalmıyorum..

Üçlü defans:

Beni biraz tanıyanlar iyi bilirler, tam anlamıyla bir dörtlü defans hastasıyımdır futbolda.. Üçlü defansa göre kesinlikle çok daha üstün yapılar olduğunu düşünen biriyim dörtlü defansın.. Ama benim kafamdaki dörtlü defans beklerin gerçek bek olduğu dörtlü defanstır.. 96-00 arası Galatasaray'daki gibi.. Devşirme ve oyunun iki yönünü de yerine getiremeyen beklerle dörtlü defans üçlü defanstan daha köhne ve eski, enkaz bir sistem haline gelebilir.. Son yıllardaki Galatasaray bence buna uyuyor biraz.. Üçlü ve dörtlü defanslar arasındaki bu ayrım da ayrı ve uzun bir postun konusudur ama şu son yıllardaki Galatasaray'ın üçlü oynamasından ben bu dörtlü fanatikliğimle utanç duymam.. Aksine, üçlünün de kendisine göre avantajlarıyla daha mantıklı olabileceğini de düşünürüm.. Kalli'yle yakından bağdaştırdığım bir şey üçlü defans da ama olabileceğine pek ihtimal vermiyorum tabi artık, özellikle de devre olmuşken.. Ama en baştan bence düşünülebilirdi, bu Galatasaray'dan daha iyi bir Galatasaray'ın ortaya çıkmasına da neden olabilirdi üçlü defans.. Neyse, dedim ya bu gerçekten başka bir yazının konusu olur..

Benim önerilerim Galatasaray için bu şekildedir.. Bütün bu formasyonların şu anki kepaze sistemden çok daha mantıklı ve Avrupa standartlarına uygun olduğunu düşünüyorum.. Katılıp katılmamak elbette tamamen size kalmış.. Mantıklı ya da mantıksız bulduklarınızı nedenleriyle yorum olarak düşerseniz belki alt tarafta güzel bir tartışma ortamı da oluşabilir..

Benden bu kadar..

9 YORUM:

os dedi ki...

en güzel taktik arda'sız taktik.

arda'nın potansiyeline lafım yok ama, bu kafayla, bu kondisyonla, bu bencillikle, bu bıkmışlıkla olmaz.

4-4-1-1 ardasız diyorum ben..

3 lü defansta çok zorlanırız savunmada, kanatlardan deli akınlar yeriz, kontra atakla çok kart görür defanslarımız.

rustedsoul dedi ki...

en güzel taktik ki, zaten bunu emre yle konuştuğumuzda da sölüodum 4 - 5- 1 li barca sistemidir.. hem defansif orta sahaların oyunu 2 yönünde de oynayabilcek yetenekte olması hem de forveti destekleme anlamında kanatlardan gelicek oyuncuların hücum anlamındaki yetenekleri.. tek farkı sol açıkta arda yerine serkan çalıktır benim tercihim..

ayhan, barış ve linderoth lu bi orta saha 3 lüsü rakibi inanılmaz boğar..

fizikalibilitesice dedi ki...

görüşleriniz büyük bir kısmına katılıyorum..öncelikle onu belirteyim..mevcut sistemden biraz söz etmek istiyorum gerçi siz yeterince irdelemişsiniz ama..ben sadece şunu söylemek istiyorum..bu sistemi milan da epeycedir uyguluyor..aslında kullanılabilinirse muazzam avantajlı bir sistem..ama sizin sağ bekiniz cafu değilde uğur olunca,ortada sol dış/iç oynamasını istediğiniz adam da seedorf değilde arda olunca olmuyo işte..diğer pozisyonlara hiç değinmiycem..aslında güzel bir sistem ama uygulaması çok zor..evet belki ardasız ayhan,topal,barış üçlüsü ile bir nebze denenebilir ama sağ bek ve sol beklerimizinde çok işlevsel olması gerektiğini düşünüyorum..burda da hakan ve uğur ikilisi yetersiz kalıyo zaten..

benim favori taktiğim ise 4-4-1-1..kalede yöneticiler harıl harıl kaleci araya dursa da benim tercihim orkun..bence bu sene gayet iyi bir performans sergiledi zannımca..niye hala kolombiyalara kaleci turuna çıkılır anlam veremiyorum..

tandemde elbetteki servet ve song..biri uzun ve hava topları baskın,diğeri ise kısa ve daha seri..yani bulunmaz bir ikili benim nazarımda..elbbette isterdim bunlarda biri topu oyuna iyi sokabilsin..ama o da olunca terry oluyo ve fiyatı da malum..

sağ bek teki tercihim sabri..perez demeyi çok isterdim..hatta uğur'u da çok zorladım..mamafih gene en aklı selimi sabri geldi bana..uğur henüz bir sağ bek için yeterince dinamik ve işlevsel değil..sabri de o kadar değil elbette ama en azından uğur dan daha az kötü..

sol bek teki ilk tercihim volkan..ama yüksek profilli maçlarda aman savunmam biraz daha sağlam olsun denilip oraya hakan balta da yerleştirilebilir..

orta sahanın sağ tarafına barış ı koyuyorum..bu biraz da arda ile ilintili aslında..sola ardayı koyacağımdan sağ taraftaki adamın daha bir çizgi daha bir deparlı olmasını istedim..barış ta fena çocuk değil zaten..gider gelir orda..arada bir şut filan da atar..bi de her maç sonu röportaj vermese daha iyi olucak..


defansif orta sahalarımın ikisi topal ve linderoth..burda ayhan ıda yazabilirdim ama ben bir şekilde mehmet topal ın artık türk futboluna kazandırılması gerektiğini düşünüyorum -ki benim nazarımda galatasaray ın en iyi futbolcusudur mehmet topal-..burda linderoth tamamen çöpçü görevinde..topal da bazen ataklara destek verebilir..zaten şutör bir adam..iki ayağıda muazzam..

sola yine yeni yeniden arda..tabii geçen seneki o soldan dribe edip kah içeri giren kahsa çizgiye inip orta yapabilen arda..bu seneki futbolu bırakma baskılarına dayanamayıp bir sene daha lütfen oynayan amc ler gibi olan arda değil..elleri eline 15 yıl önceden gitmeye başladı..bilmiyorum geçen sene bu adam daha bi hızlı daha bi arzuluydu..hatta bu seneye bakınca gözümde overmars tı..bu derece..neyse fazla uzatmadan biz genede günündeki bir arda deyip çekilelim bu mevkiden..

forvet arkasındaki tercihim ise elbetteki lincoln..onun hakkında söyleyenebilecek çok fazla birşeyin olmadığını düşünüyorum..hala nasıl oldu da galatasaray a geldi oradayım ben..benim nazarımda dünyadaki birkaç supporter dan biridir..evet ilk yarı itibariyle bekleneni verememiş olabilir..ama bu adam türkiye ye gelmiş en iyi yabancıdır..hani biraz vefa filan zorlayıp hagi dersem ikincidir..o derecedir..lincoollnn lincooollnn dür..

tek forvetteki ismim nonda..aslında 96-02 arasındaki hakan şükür çok iyi giderdi buraya ama..olsun nonda nında komple bir forvet olduğunu düşünüyorum..eğer hep ilk tercih olarak kullanılırsa en az 20 golü var bu adamın..bi de penaltıları filan da eklersek müstakbel gol kralı nazarımda..-bitti-

Adsız dedi ki...

Rusted'a o kadar çok katılıyorum ki...

Adsız dedi ki...

hepsini benden ogrendin lan!!

saka saka :))

kardesim efsane yazmissin daha sIk guncelle daha cok konuya el at

ha bide power rankings ulan :))

konuya bide kucuk birsey eklersem;

3'lu cok guzel oynariz hatta 2002 dunya kupasini kazanan Brezilya'nin uyguladigi sistemi cok guzel uygulariz.

Tabii ki kaydirmali 3'luyu uygulayacak teknikte,oyun zekasinda ve suratli kanat oyuncularimiz yok bir Cafu veya Carlos gibi ancak;

-Ugur'un eskiden stoper olmasi ve git-gelleri her gecen gun iyi yapmasi

-Hakan Balta'nin Manisa ve gecmisinde stoper oynamasi uzun boylu olusu ile ters kademelerde basarili olmasi, tek sorunun surati ve agir kanliligi

-Lucio'nun ustlendigi topla ileri cik ve pas dagitma gorevinin Servet tarafindan nasil yapilacagi cok mechul degil.Cunku her mac suan ki Kalli'nin oyun duzeninde de Servet adam eksilterek oyuna katiliyor.

Kisaca 4'lu gibi baslayip oyun icinde kanat oyuncularinin forvete katki yapmasi acisindan 3'lu sistemi cok guzel uygulariz.

Benimde en sevdigim sistemdir kendileri ancak uygulanmasi cok zor ve zaman isteyen bir sistem olmasi sebebiyle teknik direktorler kluplerde kredileri az oldugu icin hemen sonuc alacak savunmatif sistemlere yoneliyorlar.

Fatih Terim bu sistemi oturtana kadar 2 sene kelle koltukta gezmisti.Daha sonra iste UEFA Kupasi ve ondan oncede Juve grubundan averajla ikinci olup elenmstik

en komplike en uygulanmasi zor bir sistem olmasina ragmen taraftara cok zevk veren ve ilerde bu genc oyunculari bu sisteme alistirarak sabir ile cok basarili sonuclar elde edebilirz.

Son olarak sistem mistem hikaye Canaydin serefsizi olmeden Galatasaray tanri'yi transfer etse basarili olamaz

Adsız dedi ki...

futbolu boyle rakamlardan sistemlerden ibaret sayanlar zaten senin gibi anca desteklerler tribunden takimi cm agziyla konusmanin otesine gecemezler. sistem sistem diye tutturmus gitmissin yazik o futbol bilgine.

Mustafa dedi ki...

mevcut sistem aslında güzel, yanlız takım savunmasının oturması lazım, geri gelmiyor galatasaray...

onun dışında bence milanın 4-3-2-1 i çok yakışır galatasaray'ıma... lideroth, ayhan, barış-memhet önlerinde lincoln, arda-hasan ve ilerde ümit-nonda ile şahane işler gibi, kağıt üstünde tabii...

onun dışında 4-4-1-1 olabilir ama bu durumda orta sahanın ortasında mehmet güven kesinlikle olmalı... onun yanına pas yüzdesi yüksek bir adamla yine alır yürür galatasaray... mehmet güven'in inanılmaz bir potansiyeli var, maalesef kullanılamasada... yine sağ kanatta sabri yerine aydın çok daha güzel olurdu...

aslında dediğim gibi 4-3-3 bile oynar galatasaray, ama savunma yapmayı öğrenmemiz lazım...

Adsız dedi ki...

arkadaşların hepsi güzel yazmış artık bu konuda herr feldkamp ın bişeyler yapma zamanı geldi. bu rezil futbol g.saraya yakışmıyor.. ayrıca benim de söylemek istediğim bazı şeyler var:
bugünü kurtarmaktan ziyade artık g.sarayın gelecek için kanatsız ortasahaya (hücum beklerini kullanarak)yönelik transferler ve altyapı yapılanması ile dönmesi gerekmektedir. 3 adet oyunun her 2 yönünü de oynayabilen ortasaha adamları ve futbol iq suna sahip bekler ile omurgayı oluşturmalıdır. takım organizasyonu söylediğim şekilde dizilirse önlerinde oynayacak 3 lünün dizilimi çok da önemli olmayacaktır.

Soktumbey dedi ki...

Kanımca galatasaray ın sistemden öte herhangi bir sisteme uyacak adamlarının olmaması asıl sorunu teşkil ediyor. Ben her zaman 4 lü defanstan yanayım lakin bunu yapacaksak sağ ve sol bekleri herhangi bir dörtlü defans oynadığınız taktikte işlevsel oyuncular değiller. Hatta biraz daha abartayım. Bence galatasarayda sağ bekte en işlevsel oynayacak adam hasan şaş gibi duruyor şu an benim nazarımda. İlla bir taktik oynatacaksamda 4 lü defansın önünde ön liberoda linderoth onların önünde ayhan ve mehmet topal, sol açıkta lincoln ve sağ açıkta barış ı düşünürdüm. Bu noktada ben de tek forvetin nonda olması gerektiğini düşünüyorum şu anki kadroda. İleride transferle takımı destekleyecek olursalarda kaleciden önce sağ ve sol bek ile birlikte lincoln kalitesinde bir forvet alarak takımın çok iyi yerlere getirilebileceğine inanıyorum

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.