23 Oca 2008

Afrika Kupası 2008


Eurosport mükemmel bir iş yaparak turnuvanın tamamını veriyor.. En dandik liglerin bile Türk kanalları tarafından satın alındığı bu günlerde Afrika Kupası yayınlanmasa üzülürdüm, önemli bir boşluğu doldurmuş olacak böylece Eurosport.. Dün Nijerya-Fildişi Sahilleri maçında Mert Aydın'ı getirmişler bir de yorumcu olarak.. Daha da keyifli olacak gibi bu sürprizlerle..

Ben her zaman sevmişimdir siyah tenli adamların futbolunu.. Hatta çok maruz kaldıkları ırkçılığı ben kendileri lehine yapmış, bir beyaz topçuyla aynı seviyedelerse her zaman daha çok sempati duymuşumdur bu üstün fizikli adamlara.. Maruz kaldıkları yüzünden mazlum oldukları için değil, fizik güce ve kondüsyona dayalı oyuna duyduğum saygıdan sadece.. O nedenle de çoğu Avrupalının oyuncu tüccarlığı yapmak için izlediği bu turnuvanın benim için çok daha büyük bir anlamı var.. Seviyorum oyunlarını..
Bu seneki turnuvada dikkatimi çeken bir şey var.. Ben daha önce bu kadar çok yıldız oyuncu olduğunu hatırlamıyorum Afrika takımlarında.. Artık bilgiye, liglere, ülkelere, kıtalara futbol yönünden çok daha rahat ulaşmamızın bir etkisi midir bu bilmiyorum ama ilk defa 2008'de bu kadar yoğun bir Afrikalı yıldız topluluğunu gördüm ben.. 10 yıl öncesini şöyle biraz karıştırayım dedim, orada da varmış zamanında dikkatimi çekmeyen ama çok iyi olan oyuncular, fakat son yıllarda bir gelişim var sanki oralarda.. Yoksa şu kusursuz Fildişi Sahilleri takımını daha iyi açıklayacak başka bir argüman yok.. Kadrosu yıldızlardan geçilmeyen Fildişi'ni, Nijerya'yı, Tunus'u, Gana'yı, Kamerun'u, Senegal'ı geçiyorum.. Mali bile anormal 3-4 topçuyla yer buluyor kendisine bu kupada.. Forvette Frederic Kanoute, orta sahada Mohamed Sissokko, Mahamadou Diarra, Seydou Keita gibi adamlarla onlar bile büyük güç konumundalar.. Özellikle o orta üçlü çoğu Avrupa takımının orta sahasını falakaya yatırır maçta, acı çektirir.. Bu defansif orta saha popülasyonu da bunlarda anormal zaten.. Dünya Kupasında defansta, kanatta bile defansif orta saha, yani ön libero oynatmış Gana'yı hatırlıyorum, kendime geliyorum sonra.. Tamam, üstün fizik güçleriyle orta sahanın defansif anlamdaki boşluğuna cuk oturacak yığınla adam yetiştiriyorlar.. Belki bunların önemli bir bölümü de özelliksiz adamlar oluyor.. Ama çok kalite, bu işin en iyisini yapan adamları da çıkarıyorlar be..

Nijerya-Fildişi maçı finale yakışacak bir müsabakaydı kadro yapıları itibarıyla.. Beklediğimi bulamadım.. Bu kadar güçlü herifler sahada olunca bazı maçlar da orta sahada bir kör dövüşüne dönebiliyor tabii.. Şu süper Afrika takımlarının hepsine bir tane beyaz supporter konsa en tekniğinden, hepsi Dünya Kupasının en tepelerine oynar hatta bence, sırf bu nedenle.. Fildişi çok ağır favori muazzam kadrosuyla ama çok ilginç takımlar çıkacak gibi geliyor bana ilerleyen günlerde..

Kaçacak bir organizasyon değil futbol meraklıları için bu turnuva..

1 YORUM:

farawaysoclose dedi ki...

o değil de, bu turnuvada top rengarenk mi? geçenlerde bir blogda görmüştüm.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.