25 Şub 2010

Cimbomlu Spidey


Daha önce şurada Spider-Man'in yeniden Türkçe yayınlandığından bahsetmiştim fakat ortaya çıkacak derginin nasıl olacağı hakkında bir fikrim yoktu.. Yaklaşık 2 hafta önce ilk 2 cildi aldım, bugün de resimdeki kapağa sahip olan 3. cilt elime geçti.. Ortaya çıkan sonuç Türk çizgiroman tarihinin açık ara en güzel, en klas Türkçe edisyonlarına sahip Spider-Man'leriyle karşı karşıya olduğumuzdur.. Bugüne kadar sayısız çizgi roman Türkçe'ye çevrildi, çok güzel eserler oldukça güzel şekillerde okuyucuya sunuldu.. Bazıları mali nedenlerle boyutları küçülttü, bazıları renksiz yayın yaptı, bazıları renklerden kıstı, bir kısmı da genel kaliteden ve çevirilerden ödün verdi.. Hepsinin yaptığı iş çok büyük bir alkışı gerektirir bu ülkede burası tamamen ayrı.. Ama bir de hadiseye boyut değiştiren, olayın güzelliğini katmerleyen insanlar var.. İlk yazının öncesine kadar bilmediğim Hoz Comics'in çalışanları da görebildiğim kadarıyla bu kategorideler.. Bence bugüne kadar sadece 1 tane orijinalinden daha iyi edisyon bu ülkede yayınlandı, o da Arkabahçe'nin muazzam yapıtı ve çevirisiyle V For Vendetta'ydı.. Görebildiğim kadarıyla Hoz Comics'in Spider-Man'leri bu ünvanı Arkabahçe'den almış götürmüşler.. Orijinal boyutlarda, muhteşem bir kağıt kalitesi ve harika renklerle muazzam ciltler çıkarmışlar.. Marvel'in kendi TPB'lerini gözlerimle görmüş biri olarak Hoz Comics'in ciltlerinin kalite yönünden eksiği yok, fazlası var.. Evolve or Die ve etrafı boyunca Iron Man'le fazla takılan ve yeni bir suit giyerek fotoğraftaki görünümüyle karizmasına karizma katan Spidey damardan Galatasaraylı olduğunu da böylece göstermiş oldu.. Evolve or Die'da dumur edici gelişmelerden sonra Civil War'a doğru geçişi anlatan bu cilt son yılların en iyi Spidey hikayelerini ortaya koyuyor.. Ne yazık ki arada çokça saçmalayan ama genel itibarıyla Peter Parker'ı ve karakteri iyi bir yere götüren Straczynski'nin yaptıkları Joe Quesada adlı kendini bilmez nedeniyle sıfırlandı ve Brand New Day'le hadise yeniden başa döndü.. Ama bu gelişmeler bu hikayelerin ve ciltlerin ne kadar iyi olduğu gerçeğini değiştirmiyor..

Bu ay Cimbomlu Spidey çıktı, önümüzdeki ay hem Spider-Man'in 4. cildi (sanıyorum The War at Home), hem de Civil War'un tamamını anlatan ayrı bir cilt çıkacakmış.. Yani içinde Örümcek olan 2 cilt birden piyasaya çıkıyor Mart'ta.. Civil War da özellikle Marvel'da son 2-3 yılın en klas crossover hikayelerinden biri.. Onu da böyle kaliteli bir şekilde Türkçe okuyabilecek olmak çok büyük bir nimet..

Hoz Comics bundan böyle favori çizgi roman yayıncımdır.. Laf arasında Arkabahçe'nin çıkardığı Brian Azzarello'nun yazdığı The Joker'in Türkçe'sini de kesin okumak gerek.. Hem mükemmel bir çeviri, hem de muazzam ötesi bir hikaye.. Onun edisyonunu da ayrıca çok beğendiğimi burada belirtmek isterim.. Güzel adamlar güzel işler yapıyorlar kısıtlı imkanlarla.. Destek çağrımı yineliyorum..

6 YORUM:

duvardasurunen dedi ki...

Selamlar,

blog'u takip eden bir arkadaşım bana bu yazıyı link olarak yolladı. Daha önce görsem kesin bir yorum yapardım.

Övgüleriniz için teşekkür ederiz. Şu an itibariyle 4. cilt ve civil war hazırlanmakta. çeviriler ve dizgiler bitti. mart ayının ilk haftası içinde raflarda olacağız.

ayrıca bir beşiktaşlı olarak, 5. ciltte "back in black" macerasının gelmekte olduğunu ve sevgili örümcek'in tekrar beşiktaşlı kostümüne döneceğini belirtmek isterim :)

desteğiniz için teşekkürler

selamlar

ilke keskin

Parma Maniac dedi ki...

Rica ederim, bu tip geri dönüşleri böyle anında alabilmek en güzel tarafı bu blogun.. Bir özel teşekkürü de buradan ediyorum o zaman ülkenin böyle büyük bir eksikliğini kapattığınız için.. Çeviriler de sanırım sizden çıkıyor, gayet muazzam bir iş, elinize sağlık..

Madem öyle bu vasıtayla küçük bir isteğimi soru şeklinde belirteyim :) Ultimate Spider-Man'i de burada kaldığı yerden devam ettirme gibi bir düşünceniz var mı? Olursa bence şahane olur..

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Süper,hemen harekete geçmeli.Devam ederse "One more day"e kadar okurum,sonrasını bünye kaldırmaz.Allahsız Marvel...

duvardasurunen dedi ki...

Ultimate serisini yayınlamak isterim gerçekten. Hem zaten 130 küsürüncü sayıda da bitti. rafta çok güzel durur ama ana seriyi daha yeni yeni oturtuyoruz. Çok kimsenin haberi yok daha Örümcek Adam'ın tekrar yayınlandığından. Piyasada yer edindiğimiz vakit, ilk düşüncem Arka Bahçe ve Hoz arasında kalan 3-4 ciltlik boşluğu doldurmak olacak.

Daha sonra Ultimate serisine başlayabiliriz gibime geliyor.
Belki de Klasik seri adı altında, death of stacy's, black costume, last hunt of kraven, clone saga vb Amerika'da da cilt olarak yayınlanmış maceraları yayınlayabiliriz.

Ama belirttiğim gibi bunların hepsi satışlara bağlı. Sanmayın ki öyle büyük kârlar elde etmeyi umuyoruz. Sadece zarar etmeyelim, yeter. Zarar etmediğimiz sürece Örümcek Adam'ı sizlerle buluşturacağız. Bundan emin olabilirsiniz.

Biraz da yayınlardan bahsedeyim.

Mart Ayı: Örümcek Adam 4 ve İç Savaş
Nisan Ayı: Örümcek Adam 4
Mayıs Ayı: Örümcek Adam 4 ve Iron Man 1 - Extremis

Daha detaylı bilgiyi Facebook grubumuzdan takip edebilirsiniz

(Grubumuzun adı: Örümcek Adam Tekrar Aramızda)

Herkese selamlar ve tekrar teşekkürler

Parma Maniac dedi ki...

Evet zaten uzun vadede sormuştum, kolay işler değil bunlar.. Türkiye'de çizgi roman alan her insan da yayınevlerinin bu işten pek kar edemediğini bilir zaten :) Siz bu kaliteyi sürdürürseniz bu umarım değişir ama.. Keşke sayı sayı çıkarabilseniz hatta ama bu şartlarda mümkün değil.. Ciltler de kitaplıkta güzel duruyor zaten, idare ediyoruz o şekilde..

Ben teşekkür ediyorum açıklamalar için.. Selam, saygı bizden..

spiritfall dedi ki...

Spidey Civil War'un en renkli karakterlerinden biri, ve hikayeye çok şey katıyor.Civil War sürecinde aldığı kararların yansımalarını da en ağır şekilde yaşayan karakterlerden biri.Civil War ve Back to Black hikayelerini mutlaka okumak edinmek gerekir, çeviriyi yapıp bu güzel eserleri, hard disk'ten raflara taşıyan HOZ comics'e sayısız teşekkür ederim.

Extremis ise Iron Man'in belki de gelmiş geçmiş en harika hikayelerinden biri, yazarını tam hatırlamıyorum ama sadece Adi Granov'un insanüstü kaliteli çizimleri için bile okunabilir.

Dikkate alınır mı bilmem ama Amazing Spider-Man "One More Day" ve "Brand New Day"in ardından reset yedi ve ayda 3 sayı olarak çıkıyor amerika'da.Yazarların ve çizerlerin aylık olarak değişmesi, sürekliliği olan hikayelerin olmaması, ve ani ortam değişikliği ile karakterlerin içinin boşalması sebebi ile ben pek ısınamadım örümceğin gittiği yola.Türkçe'lerini merak ettiğimi söyleyemem bu hikayelerin...

Öte yandan Ultimate Spider-Man'i tekrar türkçe olarak ta raflarda görmek çok şık ve çok hoş olabilir.Bir de "Ultimates 1" ve "Ultimates 2"yi tabi ki...

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.