15 Şub 2010

,

Atletico Madrid 2-1 Barcelona


Atletico Madrid'in Forlan ve Kun forvet hattına arkadan Simao - Reyes desteğini vererek 3'lü orta sahasını bu maçta sol tarafa atılan Iniesta'yla destekleyen Barca karşısında gösterdiği taktik başarının altında ne yatar? Seydou Keita çıktığında dakikalar 8'i gösteriyordu ve Pep oyuna Pedro'yu alarak düzenini normale çevirdi.. Genelde iç oyuncularını dörtleyerek Iniesta'yı sola atma işlemini önem düzeyi yüksek maçlarda yapar Guardiola, bu maça başlangıcı da Atletico deplasmanına verdiği önemin, bu maçın zorluğunun ne boyutta olduğunun Barcelona ve kendi tarafından kabulu.. Böyle bir takıma iki içle çıkıp oldukça hücumcu bir 11'le oynayan Atletico'nun yapabileceği tek şey vardı.. Defansı olabildiğince önde kurup kendi boyunu kısaltmak ve bu dar alanda kapılan toplarla sorunlu Barcelona defansının arkasına yetenekli forvetlerini kaçırmak.. İlk gol ise bunun başka bir kanıtı.. Geniş bir maç yazısı yazacak mecalim yok şu anda ama maçın genelinde anlık Barca parlamalarının ve pozisyonlarının dışında 90 dakika boyunca muazzam bir şekilde pasifize ettiler Barcelona'yı.. Artık herkesin kabuludur, Xavi ve Iniesta Barcelona'nın kalbidir ve onların oyunu bu müthiş takım hakkında yeterli bilgiyi her maçta verir.. Son dönemin en kötü maçlarından birini çıkardı bu ikili.. QuiQue Sanchez Flores bugün birçok hocanın denemeye yeltenmeyeceği değişik bir kumarı bol hücumcu ve önde kurulan savunma üzerinden kurguladı ve başarılı oldu.. Başka bir hoca en az 1 hücumcuyu kesip bu Barca karşısında geriye yaslardı takımı.. Ama bu istisnalar takımını yenmek için farklı bir şeyler yapmanın önemini kavramış İspanyol.. Muazzam bir üstünlük sağlamıştır Guardiola'ya maçın sonucuyla birlikte..

Barcelona'da Sergio BusQuets'in bu sene sürelerinde artış var.. Geçen seneki çok önemli puan kayıplarında ilk 11'de bu adamın adını görürdü herkes.. Bu takımda hangi özellikleriyle bu süreleri aldığını ben anlayabilmiş değilim.. Sene başından beri sonuçlar ve alınan puanlar itibarıyla Barcelona'nın geçen seneden eksiği yok ama sahadaki oyuna baktığınız zaman erozyon büyük.. BusQuets'in sistem içindeki sırıtışı ve Eto'o yerine Zlatan'ın gelişini en büyük etkenler olarak görüyorum.. Barca'nın bu sene 3-4 atarak rahat kazandığı maçlarda bile geçen seneki tempoyu ve mekanik yaratıcılığı bu sene göremiyoruz.. Zlatan müthiş yeteneğiyle istatistik yapmakta sıkıntı çekmiyor ama hareketsizliği ve yumuşaklığı arkadaki oyuncuların verimini düşürüyor.. Geçen sene ligde 2.76 olan maç başı gol ortalaması bu sene 2.40'a düştü.. Önemli bir diferans ve oyundaki sorunları doğrulayan bir veridir.. Bütün bunlara rağmen ligde çok sıkıntı yaşamalarını bu sene için beklememek gerek ama kriz zamanları gelirse Guardiola'nın bu durumlarda nasıl davranacağını da görmemiz gerekiyor..

Atletico formunu tamamen bulmuş görünüyor ve bunun tam Galatasaray maçı öncesinde yakalanması büyük şanssızlık.. Kura zamanındaki durumun önemi işte bu yüzden yoktu.. Biz geriye gittik, İspanyollar ise önemli aşama gösterdi.. Bugün Flores'in yaptığı özel kurgunun benzerini Rijkaard'ın yapması gerekiyor belki de.. Daha farklı bir yapıyla, beklenmeyeni yaparak deplasmana çıkmamız hayırlı olabilir.. Bugünkü Forlan ve Kun'u gördükçe Galatasaray'ın sorunlu arka çizgisi umutsuzluğu artırıyor.. Savunmayı kaleye yakın bir şekilde kurup pas futbolunu savunma oyununu kurgulayacak bir şekilde devam ettirmek ve çok kontrollü, düşük tempolu bir oyun oynamaya çalışmak bu takıma karşı bence şart.. Onların da en zayıf yeri savunmaları ve bu sistemi devam ettirip savunmayı ileride kurmalarını değerlendirebilecek oyunculara sahibiz.. Elano doğru rolle çok kilit bir konumda olabilir hafta içi..

3 YORUM:

Can dedi ki...

Savunmayı arkaya almak ne kadar çare olur bilmiyorum ama, tempoyu düşürmek kesinlikle şart.

Sezon başından beri eleştirdiğimiz oyunun kısa olmayışının en işe yarayacağı maçın bu olacağını düşünüyorum. Mümkün olduğunca oyunun boyunu uzatmalı takım. Özellikle en önde naturel bir santraforun olmayışı, böyle bir oyunu kolaylaştırabilir. Ön oyuncuların orta sahaya gireceği bir yapı, hem ortada, hem arkada pasifize edebilir Madrid'i.

Formda olduklarını düşünmüyorum. Maç seçmek futbolun doğasında var. Kadro kalitesi tartışılmaz ama, iyi koşan ve alan bırakmayan bir takımın turu rahat getireceğini düşünüyorum.

Gargy dedi ki...

Galataray'ın uefadaki rakibi olan Atletico Madrid'in maçını ben de canlı olarak izledim. Defansı ön tarafa kurarak hızlı forvetletiyle barcelona defansının arkasına kaçtılar.

Uefa maçı öncesi bu performans beni tedirgin etti. Galatasaray ın da en zayıf noktası ağır defansı. Aynı taktiği galatasaray önünde de deneyeceklerdir

mondo trasho dedi ki...

şansımız yok gibi. tek güvencem bu adamların bu yıl iki maç üst üste iyi oynamamış olması.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.