24 Kas 2009

,

Barcelona 2-0 Inter


Maçın tamamını boş gözlerle izleyen Jose Mourinho ve arkasındaki teknik ekip maçın özeti.. Onların toplam 1 dakikalık ekrana yansıyışlarından maçta neler olduğunu anlayabilirdiniz bu gece.. Zlatan ve özellikle Messi yokken hiç beklenmedik bir geri dönüş Barca'dan..

Geçen seneden beri Barca'yla ilgili söylenen bir şey var burada.. Bu takımı Barca yapan, uzay takımı muhabbetine çıkaran iki oyuncu var ve ikisi de Messi değil.. Xavi ve Iniesta bugün tartışmasız maçın yıldızları.. Özellikle İmparator Iniesta'nın yaptıklarını anlatmak imkansız, izlemek gerekiyordu.. Iniesta sezona sakat girdi, ilk 5 maçta oynayamadı.. Ligde son 6 maçtır forma giyiyor ama o maçların toplamında gösterdiği performans geçen sezonki ortalamasına bile erişemiyordu.. Xavi sezon başından beri yalnızdı, formda bir Iniesta'nın yanında olmamasından olumsuz etkileniyordu.. Üzerine en uçtaki Eto'o - Zlatan değişiminin sistemde yaratacağı normal adaptasyon sorunlarını ve sol açıkta genellikle genç oyuncu Pedro'nun oynamasını ekleyin, Barcelona'nın geçen senenin oldukça altında görünmesi fazla garip değildi..

Uçtaki eksiklikler sezon başından beri az oynayan ve gideceği konuşulan Thierry Henry'yi en uca gönderdi.. Pedro soldaydı ve 4-3-3'ün sağ açığında görünürde İmparator Iniesta vardı.. Ama sistemin bu şekilde işlerlik kazandığını söylemek mümkün değil.. Iniesta mütemadiyen içe kaçtı ve Xavi'yle sağ-orta muhabbetini kurarak burda oluşturulan karmaşa ve sağ kulvarın açılmasıyla Dani Alves'in düzenli olarak aşağı indirilmesi hedeflendi.. Alves üzerinden de çoğunlukla işlerlik kazandı bu düşünce.. Soldaki sarsak, dengesiz ama yetenekli Pedro'nun arkası hiç çıkmayan Abidal ve özellikle Seydou Keita'yla süpürüldü, BusQuets ise tandemin önünü sigortalamaya çalıştı.. Inter'in Barcelona'nın görünürde 4-3-3 olan ama Iniesta'yla 4 içli yapıya verdiği cevapsa Sneijder'in yokluğunda onun bölgesine Stankovic'i çekip hem nicelik, hem de kalınlık ve güç yönünden ortada fazlalık kazandırmaktı.. Geçen seneden örnekler sunan Barcelona'ya karşı neden şunu yapmadılar, neden bunu denemediler diyecek değilim tabii.. Korkak Mourinho'yu yarın belki yazan olur bizim ülkede.. İlk yarıda ortaya çıkan dominasyon sonrasında Mourinho önce Muntari sonra da Balotelli'yi oyuna sokup 4-2-4 ve 4-3-3 arası bir düzende Barcelona'nın üzerine gitmeye çalıştı.. Hafta sonu Real maçına çıkacak olan Barca oyunu rölantiye aldı ortaya ikinci yarıdaki çift taraflı tempo çıktı.. Muntari yapısıyla belki bu maç için ilk 11'de daha uygundu ama girdikten sonra da bir şey değiştiremedi.. Chivu'nun Dani Alves ve Iniesta karşısında yaşadıkları üzücüydü.. Keza geçen sene bu takımın en önemli parçalarından biri olan ve maç boyu kendisine doğru düzgün top gelmeyen Eto'o, Barcelona oyunu bu denli domine ederken hangi duygularla oynamıştır? Üzüntü, hayal kırıklığı, pişmanlık? Belki hepsi vardı, belki de hiçbiri yoktu.. İnsan olanda en az biri olur ama..

Maçtan sonra NTVSPOR'ta bazı istatistikler yayınlandı.. İlk 2 golün atıldığı 26 dakikada Barca'nın yaptığı pas sayısı 170, yine bu 26 dakikada Xavi'nin tek başına yaptığı pas sayısı 31.. Xavi, BusQuets ve Keita üçlüsünün yaptığı toplam pas ise 85, ki bu sayı Inter'e yakın.. Maç boyunca Barcelona'nın paslar 560/689, Inter ise 290/421.. Barca'nın olumlu pas sayısı Inter'in toplam pas sayısından %33 daha fazla.. Bana bazı şeyleri hatırlattı, bazı hedeflere dair de çıkarım yaptırdı ama boşver şimdi.. Sonunda geri döndüler.. Hafta sonu Real Madrid maçında ortalık cayır cayır olacak..

20 YORUM:

Genel Sekreter Vak dedi ki...

"İmparator Iniesta" ne de güzel bir lakaptır.Yazıyla birlikte bunun içinde eline sağlık.

L dedi ki...

kısa zamanda barcelonalı kesilip, daha kısa zamanda "barselona eskisi gibi diil yeaa" diyenler için iyi oldu bu maç. diğerleri için herhangi bir sorun yok.

pedro çıkarken dikkatimi çekti, çok kısa sürede popülarite ve ivme olarak krkic'i geçti pedro. öyle kritik işler yaptı ki aldığı sürelerde. inşallah bu durumdan etkilenmez krkic. pek sanmıyorum ama yine de dile getirelim. sen ne diyorsun abi pedro hakkında?

Parma Maniac dedi ki...

Bariz büyük yetenek bence ama çok ham daha.. Fundamental'ı sağlam almış ama arkasını hiç düşünmeden serseri mayın gibi gidiyor bazen.. 1-2 senede kıvama gelir gibi..

Adsız dedi ki...

Q'lar neden buyuk yahu :)

Parma Maniac dedi ki...

Daha önce de sorulmuştu, tekrar edeyim.. Küçüğüne gıcığım :)

apaç dedi ki...

pedro, iyi futbolcu.

bojan'ın danone cup futbolcusu mıymıntı aydın'dan farkı yok.

busquets, xavi ve iniesta'nın yanında futbolcu. onun dışında al bank asya'dan bir takıma, oynat 34 maç, hiçbir süper lig takımının dikkatini çekmez.

pique'yi sevmiyorum.

inter, yüksek profilli, maicon'un öyle elini kolunu sallaya sallaya oyuna çıkamadığı her maç böyle oynamaya mahkumdur.

imparator mourinho da er ya da geç mancini'li, quaresma'lı 4-3-3'e dönecektir.

hafta sonundaki maçta real'e yürekten başarılar.

KRAL dedi ki...

Pique nin de seni sevdiğini pek sanmıyorum.

Adsız dedi ki...

en büyük barcelonalı rıdvan dilmen :)

CaRtMaNtR dedi ki...

İlker "İniesta stoper bile oynar" Yasin şu maçtada seyir zevkimizi sık sık bozmayı başardı bravo diyorum kendisine bende.

Birde Barça maçı 9 alt yapı oyuncusu ile tamamlayarak (Dani Alves ve Maxvell hariç değişenlerle beraber son düdükte sahada olan kadro) acaba bu açıdan dünya çapında bir rekor mekor kırmışmıdır.

Unknown dedi ki...

bi iniesta ya bak, bir de fahri ye bak.

Adsız dedi ki...

Apaç tee geçen sene takımın başına ilk geçentiğinde o dediğin sistemle oynamaya çalıştıda olmadı.Eşşek gibi döndü 4-4-2'ye Mourinho...Mancini ve Quaresma'nın hiçbirşekilde bekleneni verememesinin payı büyüktür.

Hafta sonu Barça mutlak favoridir,beraberlik bile ciddi süprizdir.Güzel maç olsun,bize seyir olsun.

Çetin Cem dedi ki...

2-0'lık bir maçta bir tarafın diğerini bu kadar ezdiğini pek görmemiştim. 6'lık atletico maçları gibi de olabilirdi, biraz cesar, biraz son toplardaki şanssızlıkla olamadı. ama eto'o'nun topa tahminen 6-7 kez değebildiği bir maçtı, skor 2'de kalsa bile bu maçta barça'nın rakibi olma talihsizliğini yaşamak bile interlilere yeter. bunun etkisini bir iki hafta yaşarlar bence :)

Fanatik Basket dedi ki...

Beko TBL 6. Hafta Panoraması, haftanın oyuncusu, takımı, antenörü, krallıklar ve yorumlar..

http://www.fanatikbasket.net/blog.asp?id=97

Adsız dedi ki...

apaç
bojan'ın aydın'dan farkı yok tamamen katılıyorum da,Galatasaray'ımıza yakıştırdığın volkan şen'in aydın'dan ne fazlası var?

Adsız dedi ki...

busqets beğenmiyorlar ya pes diyorum

apaç dedi ki...

@adsız

denediğini ve muvaffak olamadığını biliyorum; ama ben gene de bir şekilde döneceğini düşünüyorum.

her ne kadar bekleneni verememiş olsalar da bu sistem için biçilmiş kaftan bu adamlar.

bunlara bir de inter'in sene başından beri top oynamadığını, özellikle de cl maçlarında hiç oynamadığını eklersek..

bütünüyle kaçınılmaz oluyor ikinci 4-3-3 testi.

Bay Panter dedi ki...

iniesta açık değil de ortasaha oynadığında barcelona maksimum dominasyon gösteriyor.

busquets'in çok özel bir oyuncu olduğunu düşünmüyorum. ama böyle bir sistem ve "top player" dediğimiz bir guruhun içinde yetişmesi onun avantajı. bir kaç sene sonra ne olur bilemem.

thierry henry artık fiziksel mücadeleye girmek konusunda çok tedirgin. % 40 ile oynuyor en fazla. muhtemelen bacakları yaşadığı sakatlıklardan sonra ve yaşının olumsuz etkilediği iyileşme sürecinden dolayı eskisi kadar güçlü değil ve yeni bir sakatlığın futbol hayatını bitireceğini biliyor. bu çok bilindik bir durum. bacaklarınız eskisi kadar güçlü değilse eskisi kadar "teknik" bile olamazsınız. teknik fiziksel/mental bir convergence'dır çünkü. bu yapı bozulursa patlayıcılığınız, tekniğiniz, driblinginiz, response'unuz ve dolayısıyla kendine güveniniz geriler. ama oyun zekanız baki kalır. harry kewell, buna en güzel örnektir.

apaç dedi ki...

volkan, başladığı bir hareketi bitirir. aydın gibi, ömrüni taç çizgisini sınırlayan çizgilerin dışında geçirmez.

volkan, iki tarafa da çalım atabilir. aydın gibi, çalım atmak için rakibin 1-0 geriye düşmesini ve savunmayı önde kurmasını beklemez.

volkan, tekniktir. aydın gibi sadece hızıyla ön plana çıkmaz.

volkan, iki kanatta da oynar. aydın gibi, sola geçince burası neresi, arkamda neden hakan balta oynuyor demez.

volkan'ın futbol zekası vardır. aydın gibi 10 metrekarelik bir mesafede rakibin sağından atıp, solundan geçme eblehliğinde bulunmaz. sağından attı mı, solundan geçer.

volkan, gol noktalarına sızar. özellikle de bu sene bu özelliğini çok çok geliştirmiştir. aydın ise bunu yapmaz, yapamaz. onun için varsa yoksa taç çizgisini sınırlayan çizgilerin dışıdır.

volkan, yeterli bir fiziğe sahiptir ve günbegün üzerine koymaktadır. aydın'ın ise 6 yaşındaki profesyonel danone cup futbolcusu yeğenimden fizik olarak bir farklılığı yoktur.

ve her şeyden önemlisi volkan yüreğiyle oynar.

aydın ise saçlarıyla..

Parma Maniac dedi ki...

Efsane yorum Bay Panter..

apaç dedi ki...

volkan şen, gol atar. aydın, volkan'ın attığı golü kulübede izler.

bir de bu varmış mesela.

ben de bugün gördüm.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.