30 Ağu 2009

,

United 2-1 Arsenal


United'ın düzen ilk maçların aynısı, hücumdaki isimler değişik.. 1-1'in Rooney-Berbatov'unda Rooney en uca atılmış, arkası Ryan Giggs'le desteklenmiş.. Tek forvet Rooney ve arkasında 5 tane orta saha özellikli elemanla yakalanmaya çalışılan mücadeleci yapı Sir Alex tarafından geçtiğimiz senelerde de sık sık denenirdi, ilk zorlu maçta sahaya sürüldü tekrar.. Rooney'nin de her yerde oynayabilen forvet özellikleriyle kimine göre 4-6-0, kimine göre klasik 4-4-1-1..

Arsenal'de de durum farklı değil.. Wenger de zorlu maçlarda hücumdan bir adam kısar, onun denediği yol biraz farklıdır.. Bir forvet (Bendtnet) çıkar, Eboue takıma girer ve sağ bekleri çiftler.. Sağ kanadı Sagna ve Eboue'ye bırakma fikri geçen sene ortaya çıktı, fena da olmadı.. Hala takıma uyum sağlamaya çalışan Antonio Valencia'ya nazaran sezona daha iyi giren sol açıktaki Nani ve arkasında yeni nesil kalite bek Patrice Evra, üstüne içten sol açığa düzenli destek veren Giggs olunca, burada üçgen kuran United'a karşı çift bek kullanmak, Eboue'nin gücüyle hücuma vereceği fiziksel destekten medet ummak mantıklı.. Cesc'in yokluğunda geçtiğimiz hafta 2 gol atan Diaby'nin bir kademe geri çekilişi ve Denilson-Song ikilisini üçleyişi, klasik soldan gelen Arshavin.. Görünürde 4-3-3 ama Eboue'nun açık/forvetin yanından geçmeyen yapısıyla oldukça yamuk bir 4-4-2, sanırım Wenger için daha doğru..

Andrey Arshavin'in imza attığı gün soldan getirileceği belliydi.. Rosicky sakat, yerine konan Nasri geçen sene iyi başladığı sezonda açık oyuncusu olarak devamını getiremedi, sezon sonuna doğru iç oyuncusuna çevrilmeye çalışıldı.. Arsene Wenger'in Arsenal'deki sol açık tarihi ters ayaklı ve yaratıcı oyuncular üzerinden şekillenmiştir daima, Arshavin'den iyi uyan yok buna.. Geçen sezon Arsenal'e geldiği günden itibaren takımı bambaşka bir hale çevirdi, bu sene ise ilk 3 maç itibarıyla yeteneğini inkar eden bir tavırla oynuyor.. Cesc'in olmadığı 3 içli ve sağ açık Eboue'li takımda Arshavin'den Van Persie'yi çiftlemesini beklersiniz ama bugün 90 dakika boyunca aksiyon alanına dalmadı, içe kat etmedi ve soldan oyun kurulmasına dair inisiyatif almadı.. Song, Denilson ve Diaby üçlüsüyle United'ı harika bozan ve top yaptırmayan Arsenal orta sahasının oyunu forse edememesinde 90 dakika boyunca etkiliydi, attığı muhteşem gol ikinci yarı yenen iki golden sonra istatistikten başka bir şey ifade etmedi..

United'da Valencia'nın Alex Ferguson eğitiminden geçmesi gerekiyor.. Cristiano Ronaldo sonrasında hala müthiş bir profil kaybı o bölge Old Trafford'un gözünde.. Hücumda yaptığı iyi işler bile Ronaldo sonrası vasat görünüyor.. Arkasında oynayan O'Shea'nin yapısından kaynaklı bağlantı kurulamama sorunu mevcut.. Evra'dan ve oynadığı zaman Giggs'ten destek alan Nani'nin yanında yalnızları oynuyor sağ tarafta.. Hal böyleyken işin mücadele tarafını bırakmaması ve savunmaya yardımı ufak bir alkışı hak eder.. Fazlası için zamana ihtiyaç var ama 3-4 aylık bir süreden sonra Nani'den çok daha fazla ön plana çıkacağı kesindir bence.. Taraftar Ronaldo'yu unutacak, Valencia Sir felsefesinin eğitiminden geçecek.. Ortaya çıkacak ürün daha başka olacak.. Bugün kaptırıp giderken Arsenalli topçuları dizişi sonrasında Song'a aldırdığı karttaki hareketleri bile ürkekti, yere daha sağlam ve güvenilir basması için zamana ihtiyaç var..

Tandem'in önündeki orta saha tandemi Song ve Denilson'un oluşturduğu kare maç boyunca Rooney'i harika pasifize etti.. United'ın maç boyu süren etkisizliğinde Rooney'nin maça dahil olamaması en büyük etken.. Yarım saat kala gelen 2 gol olmasa, Berbatov en geç 60'ta oyunda olurdu.. Giggs'in kariyerinin sonlarında geldiği nokta, uzun kariyerinden çok daha etkileyici bir öykü belki de.. Bir süredir Alex Ferguson'un elinde ayrı bir opsiyon oluşmasını sağladı.. 35'inde müthiş iştir yaptığı.. İlk haftalarla beraber bugünkü United'da da dikkat ettiğim son yıllarda hiçbir zaman bu kadar fazlalaşmayan anlamsız uzun toplar yenen baskı sonucunda önümüzdeki aylar için sinyaldir Alex Ferguson için..

Hakem kötüydü ama sonucu etkiledi diyemem.. İlk yarıda Arshavin'e yapılan hareket çok net penaltı, çalamadı.. Arkasından gelen abuk Arshavin golü kaleci hatası.. Penaltı çalınsaydı muhtemelen gelmeyecek bir goldü.. Rooney'nin fotoğraftaki penaltısında Almunia'nın dalışı hatalı, ama Rooney kolay bıraktı gibi geldi bana.. Bunu çalmayacak bir hakem yer yüzünde yok, kitaba uyuyor zira.. Ki Almunia'dan gelmeyen itiraz bunun sonucudur.. Ama penaltı ve 'daha penaltı' vardır ya, Rooney'ninki penaltı, ilk yarıda verilmeyen Arsenal penaltısıysa 'daha penaltı' kavramında daha çok uyuyordu..

Arsene Wenger bu seneki Manchester United'ın nasıl durdurulacağına dair güzel bir ders sundu bugün, kazanamadı.. Gençliğin verdiği telaş, gol sonrası panik ve kendi kalesine atılan golle mağlubiyete düşüş.. Son yılların Arsenal'inde çok bilindik bir maç hikayesidir bu.. Old Trafford'da rakibe üstünlük kurduğunuz zaman buna maruz kalınca daha çok üzülür insan.. Geçen sene Ashburton Grove'da yine United'a kaybedilen 3-1'lik maçı Gibbs yakmıştı, bu akşam yakan Diaby oldu.. Maçta takımın x faktörüydü, yıldızlardan biriydi.. 2 sene, 2 United maçı, 2 hata.. İkisinin de sonu mağlubiyet oldu.. Genç takım meraklısı bir hocanın üzülmemesi gereken olaylar bunlar, en üst düzey ligde gençlerle oynarsanız bunlarla yaşamayı öğreneceksiniz.. United'ın etkili sol kanadını kırmak, Rooney'nin United orta sahasıyla bağını koparmak ve iç oyuncularına düzenli baskı yapmak.. Sonuca ulaşamasa bile Wenger Sir'ü alt etmek için yapılması gerekenleri bir reçete olarak sunmuştur bugün.. Kullanıp sonucu alabilenler kimler olacak onu da önümüzdeki haftalarda göreceğiz..

7 YORUM:

Adsız dedi ki...

http://i26.tinypic.com/2lnv8nt.jpg

pozisyonun penaltıyla uzaktan yakından alakası yok; ronaldo'dan sonra bu görevi rooney aldı anlaşılan. hayırlı işler.

Adsız dedi ki...

ya üstad herşey iyi güzel de Arshavin'i eleştirmişsin. Adamın yaptırdığı bi penaltı verilmedi, üstüne gitti uzaktan golünü çaktı, yetmedi bi de Van Persie'ye al da at diye pas verdi. Tamam takım oyununda 2.yarı biraz yalnız bıraktı ama Van Persie o golü atsa Arshavin'i övecektik deli gibi. Hayır senin de sevdiğini biliyorum Arshavin'i önceki yazılarından ama niye bu sefer böyle yüklendin bilmiyorum. Maçı izlemeyen Arshavin'in karambolde bi gol atıp ikinci yarıda takımı yaktığını zanneder şu yazıyı okuyunca. Bence suçlanması gereken Diaby:) Yüzlerce kendi kalesine gol atan gördüm ama hiç baskı ve sıkıştırma yokken böyle salakça kendi kalesine atan görmedim:) penaltı da harbiden penaltı diil Almunia direk elleri indiro yere ama Rooney işte iyi yakalamış. Hakemin yapabileceği fazla birşey yok. Saygılar...

Can dedi ki...

Bu penaltı ise, Arsahavin'di sanırım ceza sahası içinde düşen, o da penlatı. Kaleci gelmeden bırakmış kendini Rooney foto da destekliyor bence.

Parma Maniac dedi ki...

Adsız çünkü benim için skor ya da istatistiğe yaptığı katkı fazla önemli değil.. Geçen sene gelir gelmez takıma direkt katkı yapan Arshavin var, bir de bu sezon ilk 3 maçtaki Arshavin var.. 3 maçı da izledim, bu Arshavin beklediğim Arshavin değil.. Dünkü verilmeyen penaltısı, uzaktan attığı müthiş gol tamam gerekli ama bir de sol açığa konarken ondan yapması beklenenler var.. Forvete destek, tek yaratıcı oyuncu olarak oyuna katılma.. Dün ayrı takıldı takımdan, çok daha iyisini yapabilecek bir adam..

Fotoğraf da iyiymiş hakikaten..

Adsız dedi ki...

Hocam senin bloga koyduğun fotodan daha belli rooneyin kendini attığı.Kalecinin yerdeki omzuyla temas noktası diz kapağının üstü.Ayağını yere sürerek geliyor ve daha değmeden kendini yere bıraktığının kanıtı.

Sir Douglas McGiven dedi ki...

yahu attı rooney kendini de kardeşim, topu kaleciden önce aldı ve yönünü değiştirdi. almunia'nın da teması olunca penaltı kaçınılmaz oldu. böyle körü körüne at gözlüklü yorum yapılmaz. arshavin'e yapılan da penaltıydı ama vermedi. ister altında başka bir şey olsun bu kararların ister olmasın, olay budur.

ben giggs'i etkisiz buldum bu maçta. yani şöyle ki maça giggs ile başlamak yerine berbatov'u rooney'nin yanına koyarak başlasaydı daha iyi olabilirdi gibi geldi. zira ilk yarıda iki önemli kontra atak çıkışında topu kendisinden beklenmeyecek şekilde ezip, olası bir golü engelledi iki defa. rooney de çok yalnız kaldı ileride. ileriye atılan toplarda rooney hep topun uzağında kaldı ki o kadar büyük boşlukta her yere koşması da beklenmezdi.

maç boyunca arsenal daha etkili oynadı, fizik olarak da kondüsyon olarak da daha güçlülerdi. berbatov girdiğinde united biraz daha baskılı görünmeye başladı ama biraz geç oldu tabi.

berbatov'un kaçırdığı gol de evlere şenlik, guiza'yı aratmadı. maça çok girip ısınamamış olmasına bağlıyorum bunu. zira golü kaçırdıktan sonraki hareketleri zemine isyan eder gibiydi ama gelen topa direk vurmaya çalışacağına kontrol edip bir adım sonra vursa daha etkili olabilirdi.

Adsız dedi ki...

buna penaltı diyen at gözlüklü olmuyor da, penaltı değil diyenler at gözlüklü oluyor ya muazzam..

http://i26.tinypic.com/2lnv8nt.jpg şu resim hakkaten bir şey ifade etmiyor mu sana ? at gözlüklerinle mutluluklar.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.