26 Ağu 2009

Çek bi yaratıcı


Jose Mourinho 4-3-3'ü tekrar dirilten, kendi yeteneğiyle revize edip sistemler masasına getirip vuran adam.. Chelsea'deki oldukça başarılı ilk sezonlarında ekmeğini fazlasıyla yedi, daha sonra başka arızalar çıktı ve Inter'de buldu kendisini.. Geçen seneki performansı Mourinho sınıfı diye bir şey varsa direkt başarısız.. Inter'le kazanılan Serie A şampiyonlukları artık bir şey ifade etmiyor.. Chelsea'de kazanamadığı CL onun karizmasını biraz sarsmıştı ama Pool'a, Barca'ya elendiği sezonlarda CL'ye bir karakter koyabiliyordu Jose.. Geçen sene Inter'le o karakter de yoktu Avrupa'da..

Geçen sene yaşadığı sıkıntılarda kısmen değinmiştim burada.. 4-3-3'ü orada da ana sistem yaptı fakat uygun oyuncuları bir türlü sisteme yerleştiremedi.. 70'li yıllardaki 4-3-3'le bugünkünü ayıran çok temel bir farklılık var.. Sağ ve sol forvetlerin çizgiyi kullanan yapıları.. 30 yıl öncesinin 4-3-3'ünde genellikle en az 2 tane vurucu kullanılırken, orta sahayı çok daha önemli kılan günün futbolunda farklılık var.. Sistemi orta üçlü ve kenardaki oyuncularla daha farklı hale getiren Mourinho içte Stankovic, Cambiasso ve Muntari gibi sisteme cuk diye oturan oyuncular bulsa da, kenarları istediği oyuncularla donatamadı.. Roma'dan gelen Mancini ve büyük umutlarla alınan Ricardo Quaresma bekleneni veremedi.. Luis Figo zaten yaşlıydı.. Sonuç olarak geçen yıl bazı maçlarda Cruz, Adriano ve Zlatan'ı aynı anda başlattığı maçlar oldu Mourinho'nun, ki bu Jose gibi bir adam için ölüm demektir..

Bugünün 4-3-3'ünde elinizde Andres Iniesta yoksa, yaratıcılığı kenarlardan katmaya çalışırsınız.. Mourinho bu şansı elde edemedi, içleri de o yapıda değildi.. Geçen sene yaratıcılığı tek başına Zlatan götürdü.. Serie A'yı kazanmak zaten zor değildi, Avrupa'da da bir yere kadar gidildi.. Sene başında Zlatan - Eto'o takası geldi, eldeki tek yaratıcı oyuncu da Barcelona yolunu tuttu.. Orta sahaya ve kenarlara bu anlamda yapılan bir ekleme yok.. İlk maçta Bari karşısında Giuseppe Maezza'da alınan 1-1'lik beraberlik sonrasında orta saha için böyle bir oyun kurucunun gerektiğini, ama yine de takımdan çok daha iyisini beklediğini söyleyip aba altından sopayı gösterdi.. Zaten Bari maçından önce "Bazı oyuncuların yokluğunu çekiyorum, bu yüzden sistem değişecek.." demişti.. Maçta orta sahayı Motta, Vieira ve Muntari'den kurup Stankovic'i Eto'o ve Milito'nun yanına atarak eski sisteme yaklaşmış Mourinho, ikinci yarı içten iki oyuncu çıkarıp Stankovic'i ortaya çekmiş ve iki açık oyuncusunu oyuna sürerek sistemi 4-4-2/4-2-4'e çevirmiş.. Alınan beraberlikte değişen yapının rol oynadığını söylüyorlar.. Mourinho'nun Inter'in başındaki ikinci senesinde böyle sistem denemeleri yapması zaten takımın ve oyuncuların istediği şekilde olmadığını da gösteriyor..

İşte bu ortamda Wesley Sniejder'in işini bitiriyor Inter.. Çok uzun süredir tırmalıyorlardı, takıma çekmek istediği yaratıcı oyuncu da Sneijder'di Jose'nin.. Son bir haftadır Hollandalı'nın kararsızlığını okuyoruz haberlerde.. En son çıkan muhabbeti Real'de kalmak istediği yönündeydi.. Üzerinden 2 gün geçmeden Inter'e transferi bitti gibi.. Fiyat 15 milyon euro.. Real'in paraları saydığı oyuncuları düşününce çok düşük.. Sneijder'i hem içte, hem de Eto'o ve Milito'dan oluşan forvet hattında kenardan getirerek 4-3-3'te dengeyi sağlama amacıyla kullanma şansı var Mourinho'nun.. Bu ortamda, bu paraya bundan iyisi bulunamazdı.. Real Madrid'in şu anki yapısı içinde direkt 11 oyuncusu olması gerektiğine inandığım Sneijder'in hangi düşünceyle gönderildiğiyse Florentino Perez ve Manuel Pellegrini'nin aklında saklıdır sanırım.. Lassana ve Xabi'yi üçlemek, ya da Kaka'yla Ronaldo'nun yanında diğer kanattan ortayı desteklemek için kullanılması gereken bir oyuncuydu gözümde.. Satışı Real Madrid için büyük kayıptır..

7 YORUM:

manu dedi ki...

abi öyle bir yazmışsınki 70'li yılların 4-3-3 ü falan.O yılları nerden biliyorsun? Valla baya sallama olmuş olmuş, kusura bakma :D

Can dedi ki...

Kendi blogumda da aynısın yazdım. Bir adam seç desinler Avrupadan o pozisyon için gözüm kapalı Sneijder derim neden bilmiyorum. Ne Xabi ne de Lassana Diarra bu adamdan daha iyi değiller. Inter kesinlikle çok iyi bir iş yaptı; hücum futbolunu seven yapısı ile bu adam ne kadar zevk alacak İtalya'dan onu daha çok merak ediyorum.

rasheedrec dedi ki...

Mourinho Chelsea'deki son sezonun başında alışılmış çift kanatlı (Duff-Robben-Cole üçlüsünden 2si oynuyordu) ve tek santraforlu 4-3-3ünün dışına çıkarak 4-3-1-2ye dönmeye karar vermişti. Bunun başlıca sebebi de Ballack ve Shevchenko'nun transferleriydi. Sonuçta Chelsea o eski dominasyona dayalı futbolunu yitirdi ve Mourinho bıraktı.. Geçen sene Inter'in başına geçtiğinde de elinde inanılmaz dengesiz bir kadro buldu. Sayısız defans oyuncusunun yanında yaratıcı orta saha oyuncu eksikliği bulunan bir kadro.. Takımı ileriye taşıyacak oyuncu sayısı yok gibiydi.. Kanatları işler hale getirmek için alınan Mancini, sakatlıktan bir türlü kurtulamayan Stankovic ve yaşlılıktan eski etkisini yitirmiş Figo da en ufak bir katkı yapamayınca düşündüğü şeyleri gerçekleştiremedi ve her maça elinde olmadan rotasyonun kralını yaparak çıkmak zorunda kaldı. Bu sene başında ise forvete iyi bir tamamlayıcı olan Milito'yu alarak aslında planını uygulama konusunda önemli bir adım atmış oldu. Yaratıcı ve bitirici 2 forvet (Ibra-Milito), arkalarında gezgin Stankovic, ortada 3 dinamik orta saha (Muntari-Cambiasso-Zanetti) ve iki kanadı da ileri-geri kullanabilen beklerden(Maxwell-Maicon) oluşan savaşçı bir takım.. Bu planla yola çıkmıştı fakat önce Maxwell gitti(nedendir bilinmez, orada Chivu,Zanetti ya da Santon'a güveniyor sanırım), sonra Ibra'yla vedalaştı (Eto'o geldiğinden burada pek bir kayıptan bahsedilemez bence) ve orta sahaya istediği transferi yapamadı.. Taa ki.. Sneijder Mourinho'nun istediği fizik güce sahip olmasa da enerji ve hücum gücü açısından Inter'e oldukça yararlı olacak şüphesiz.. Şahsen benim bir orta saha oyuncusunda olmazsa olmaz dediğim ani şut çıkarma becerisi bu sezon Interli taraftarların maçları hep ayakta izlemelerini sağlayacak.. Böylece de Ibra'nın satılmasıyla taraftarla arası açılan yönetim biraz olsun nefes almış olacak.. Kısacası hem Sneijder, hem Mourinho hem de ben dahil olmak üzere tüm Inter sempatizanları için heyecanlı bir transfer gerçekleşmiş oldu..

Adsız dedi ki...

jose 4-3-3'ün tutmayacagını anladıgından beri 4-3-1-2 oynuyor ki ilk maçta da böyle oynadı 4-4-2vs'den ziyade. sneijder de tam bu sistem için alındı, 4-3-3'e dönüş yapacagını sanmıyorum. istediği sistemdeki o "1" için kaliteli bir topçuydu, başarılı da oldu.

real cephesinde pellegrini sneijder kalsın istiyordu ama perez - valdano ikilisi karşısında pek bir söz hakkı yok, robben de kalsın istiyor ama o da yarın bugun gidebilir o yuzden fatura hocaya değil de diğer ikiliye kesilmeli. gago satılık değil deyip (iyi teklifler gelmişti) sneijder'e yol vermek büyük hata. tamamen hollanda klanına karşı bir operasyon diye dusunuyorum bu satışın.

Parma Maniac dedi ki...

manu, sistemlerin koronolojisini yapmak, yapılmış hallerinde hangi bölgelerde kimlerin oynadığına dikkat ederek yapılarını ortaya çıkarmak için izlemeye gerek yok.. Bunlar 1900'lerin başından itibaren yapılmış, günümüze kadar gelmiş.. WM'nin, 4-4-2'nin, 3-5-2'nin, 4-3-3'ün hangi periyotlarda etkili olduğu belli bir şeydir.. O etkili olduğu dönemdeki kadrolara bakarak da yapıyı çözümlersin.. 40 yıl sonra da insanlar izlemediği halde 2000'li yılların ortalarından itibaren 4-3-3'ün futbola yeniden hakim olduğunu bilecek, izlemelerine gerek kalmadan.. O tarihin insanları bilgiyi yazar, yıllar sonra da başkaları o bilgiyi tarih olarak kullanır..

dark knight dedi ki...

xabi ve lass ile kıyas edilecek birisi değil bence sneijder.. kalması real açısından daha iyi olurdu bence de.. real, kaka ve cr asla sakatlanmazlarmış gibi davranıyor.. robben i mutlaka tutmalılar artık.

fatih's dedi ki...

Sneijder 4-3-3 ün hucum hatta kanat oynayabilicek ozellikdeki bir oyuncu degil bence ama cok kaliteli bir amc dir.Tek sorunu istikrarsizligiydi.Filorentina Perez in Hollandillari dagiticam inadindan tutuldu kadroda.Bir arkadasin dedigi gibi gago duruyo sneijder gidiyo ilginc cok ilginc.İnterde kendini bulacaktir.Mourinho Robbeni almayi nedne dusunmedi bilmiyorum alsaydi cok iyi olurdu istediği sistem için cok ideal bir oyuncuydu aslinda
Robben Milito Eto
Muntari Cambiasso Sneijder
Zanetti Chivu Lucio Maicon
Cesar
ilk 11 sampiyonlar liginde basarili olabilir ama kısmet degilmiş hayirlisi..

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.