9 Ağu 2009

,

Sivasspor 1-2 Trabzonspor


Hugo Broos'u geldiği günden beri izliyorum.. Altına imza atmadığım bir demecine rastlamadım.. Bazı adamlar konuşmalarıyla ne olduklarını belli ederler, Hugo Broos da onlardan biridir gözümde.. Sadece demeçleriyle ne kadar zeki bir adam olduğunu belli ediyordu.. Gördük ki bu zekayı takımı sahaya sürerken de gösteriyor..

Göreve geldikten bir süre sonra 4-4-2 kelamları etmişti Broos.. Daha sonra hazırlık maçlarında yeterli verimin alınamadığına dair şeyler okuduk.. Bugün sahaya çıkan düzen geçtiğimiz seneye oldukça yakın, Ersun Yanal'ın oluşturduğunun izinden giden bir yapı..

Sahaya 4-5-1 gibi çıktı Trabzon.. Ersun Yanal'ın 4-3-3'ünden farklı olarak açıklar orta sahaya daha yakın, orta saha gücünü arttıran bir görünümdeydi.. Gökhan - Umut ikilisinden birini sol açık/forvete atıp Colman'ı onun arkasını destekleyen bir yapıya dönüştürüp Hüseyin ve Selçuk'u ortada yalnız bırakan o düzenden çok daha derli toplu ve simetrik görünen bir sistemi var Broos'un ilk maç itibarıyla.. Tjikuzu, Selçuk ve Colman ortada daha birlikte görünüyorlar, iyi pas yapıyorlar ve kademe kademe ileri çıkıp sistemi işletiyorlar.. Tjikuzu'nun Trabzon'da nasıl duracağı büyük merak konusuydu.. İlk maç itibarıyla umut verdi.. Selçuk geçen seneki gibi bu seneye de iyi başladı.. Attığı goldeki ceza sahasına sızışı geçen senenin ilk maçlarında fazlasıyla tekrarlayarak takımına yaptığı skor katkılarının benzeriydi.. Geçen senenin ilk 4-5 haftasındaki ceza sahasına sürekli sızarak kurnaz gollere imza atan Selçuk Galatasaray'ın orta sahayı geçemeyen çift içine sıklıkla örnek gösterdiğim bir oyuncuydu.. Daha sonra yavaş yavaş silindi ama.. Topla yeteneği, uzaktan şutları tartışılmaz ama mental yönden sağlam bir oyuncu olduğuna inanmıyorum.. Gerçek potansiyeline ulaşamamasında da büyük ihtimalle ana neden budur.. Bu üçlüye katılacak Ceyhun Gülselamla iyi bir iç rotasyonu olacak Trabzon'un..

Kenarlardaki Alanzinho geçen senenin sonlarına doğru kalitesini göstermeye başlamıştı.. Takıma iyice uyum sağlamış görünüyor.. Gustavo Colman'la birlikte Ersun Yanal'ın kuzey pazarından aldığı oyuncular bunlar ki Yanal bu seçimlerde hata payını düşük tutan bir hoca.. Colman'ın daha iç gibi oynamaya başlayan yapısıyla kalitesini artırması da dikkat çekti.. Sağ açıktaki Engin Baytar Gençlerbirliği'nden beri takip ettiğim, fundamental yeteneği tartışılmayacak bir oyuncu.. Ama onun da zihnen sağlıklı olduğunu düşünmüyorum.. Takımla birlikte oynamaya ve karar almaya ihtiyacı var.. Bu anlayıştan uzak olduğunu ilk çıkışından beri göstermiş bir topçudur Baytar.. Yeteneğini sistem içinde ifade edemedikten sonra teknik özelliklerin futbolda hiçbir anlamı olmadığını öğrenecek kadar uzun süredir oynuyor bu seviyede.. Önemli bir eklemedir Trabzon adına, gelecekte de görülür avantajı.. Defans 4'lüsü sağlam.. Rigobert Song'un geçen senenin sonlarına doğru gösterdiği serbest düşüş sonrasında hazırlık kampında Giray Kaçar'ın tandeme oturabileceği söyleniyordu.. Broos Song'a son bir şans daha vermiş gibi, kötü kullanmadı..

Sivasspor dağınık, normali de budur yaşadıkları değişimin.. Bu takımın geçen seneki omurgası tamamen dağılmış durumda.. Defansın en önemli oyuncusu Fenerbahçe yolunu tuttu.. Orta üçlüde Onur, Cihan ve İbrahim üçlüsü tamamen farklı bir oluşum.. Forvetteki Mehmet Yıldız'ın eksikliği zaten takımın performansının çeyreğini alıp götürüyor.. Orta hat boyunca yukarıdan aşağıya büyük bir değişim var.. Balili gibi bir adamın kaybı ayrıca dezavantaj getirir tabii takıma.. Bu seneki Sivasspor'un şampiyonluk yarışına girme gibi bir ihtimali yok.. Bülent Uygun fazla transferle biraz da kendi hazırladı bu durumu.. Ama serbest düşüşe geçeceklerini de sanmıyorum.. Avrupa yolunu sonuna kadar zorlamaları onlar için başarı ve yeterli olur.. Cihan Yılmaz çok iyi transfer ki Bülent Uygun sever böyle adamları bulmayı.. Anderlecht maçında da çok dikkat çekmişti, bugün de harikaydı.. Bugün oynamayan Erman Kılıç'tan da sağlam katkı alacaklar.. Geçen seneki sistemi bozmayacaklar gibi ama oyuncuların değişimi, kısıtlı kadronun verdiği sistem hakkını biraz alıp götürüyor tabii..

3 YORUM:

apaç dedi ki...

stadın zemini, tribünler muazzam olmuş.

gün be gün büyüyor gönüllerin şampiyonu.

büyük başkan mecnun odyakmaz ve hocaların hocası kahraman bülent uygun'a türk futboluna kattıklarından dolayı ne kadar teşekkür etsek az.

lesmiserable dedi ki...

şu oyun trabzon için aynı oyuncularla geçen seneden ne kadar farklı olunabileceğinin göstergesi. tek forvetle oynamak trabzonun bünyesine en uygun diziliş. ben burda açıkçası ersun yanaldan hiç bir miras göremiyorum.
hatta kovulmasının ne kadar isabetli olduğu da ortada.
geçen senden beri bu takımın neyi oynayabileceği bu kadar açıkken fazla forvet ısrarının nelere mal olduğunu geçen sene gördük. ayrıca ceyhunu izleme fırsatını buluyor, alanzinhonun ve selçuk inanı daha iyi nasıl kullanılabileceğini uygulamalı olarak görebiliyoruz bu sayede.

Adsız dedi ki...

ispanya milli takımı gibiydi trabzon. tek farkları torres'in yerine umut'un oynuyor oluşuydu. o kadar kusurlarıda olsun artık :))

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.