9 Ağu 2009

,

Gaziantepspor 2-3 Galatasaray


Maçın karakteri oturmadan gelen geleceğin sistem golü piyangoydu Galatasaray için.. İç oyuncusunun pas kanallarına doğru koşu yapan forvetin önüne atılan top (ki Ayhan'ın pas şiddeti muazzamdı), Baros'un boşalttığı alana başka bir koşu yapan Arda, çizgiden çevrilen top ve net bir gol vuruşu.. Ligin ilk maçında, böyle bir deplasmanda, maç başı için büyük şanstı, fakat Rijkaard ve yeni Galatasaray'ın sistem karakteristiğinden biri haline gelecek bu oyun.. Onu bilmek bile güzel bu aşamada..

Golden sonra Gaziantep çabuk toparlandı ve ilk 10 dakikadan sonra da maçın hakimiyetini orta saha üstünlüğüyle birlikte ele geçirdiler.. José Couceiro'nun oluşturmaya çalıştığı yapı dikkat çekici.. Bir sol açık/iç, başka bir sağ açık/forvet oyuncusunu bek mevkiine devşirme, 2 yabancı ve sağlam stoperle destekleme, bir kademe önde bu 'fazla' hücumcu beklerin arkasını kollamak için gerçek bir tandem önü liberosu (Zurita), Murat Ceylan ve Hakan Bayraktar'dan oluşan içler ve Beto'nun arkasında kanada kaçmadan oynayan forvet destekçileri (Tabata ve Da Silva).. Bekler dışında tamamen kanatsız, orta saha dominasyonu kurmaya ve hücumcu bekleri kanat gibi kullanmaya çalışan Türkiye için fazla cesur, fazla hücumcu bir mantalite.. İlk maçta, Galatasaray gibi bir takımın karşısına bu düzenle çıkılması Portekizli'nin bunda ısrarcı olacağını gösteriyor.. Tabata ve başa bela olan Da Silva'nın ortaya verdiği destek Galatasaray'ın yeni üçlüsüne çabuk üstünlük kurdu.. Antep'in zayıf tarafı kenarlardı, Galatasaray Kader Keita'nın 1-2 denemesi dışında açıkları zorlayamadı.. Antep'in üstünlüğü ele geçirmeye başladığı anlarda gelen duran top golüyse zor maçı kolaylaştıran ve imzalayan asıl hadise oldu.. Arda'nın güzel yere yolladığı top, Galatasaray'ın hareketli oyuncularla göbeği boşaltması ve savunmacısından sıyrılan Sarp'ın attığı net bir gol..

Sonrasında da süren Antep hakimiyeti vardı sahada ama kaliteyle pozisyon olabilecek ataklar Galatasaray'dan geldi.. İkinci yarının hemen başında Yozgatlı'nın kenara alınıp içte oldukça iyi iş yapan Murat Ceylan'ın beke kaydırılması Da Silva'nın süper golüyle skor farkını tek haneye indirmeyi başaran Antep'in duraklamasında en büyük etkendi bence.. Orta üçlüde topu tutabilen ve tekniği oldukça iyi olan tek oyuncunun defans dörtlüsüne geçmesi Galatasaray'ın bu bölgedeki topları kazanmasını kolaylaştırdı.. İlk yarı Galatasaray defansını zorlayan Da Silva ikinci yarıda topla hep daha geri kademelerde buluştu, oyuncu eksilttikçe karşısında başka bir oyuncu buldu..

Galatasaray'da maçın yıldızlarından biri skor katkısı da yapan Mustafa Sarp.. İyi bir fizik, vasat dolaylarında teknik ve her halinden belli olan iyi bir taktik bilgisi/disiplini.. Defansın önünde oynayan bir sigorta için daha fazlasını isterseniz kapıyı 5 milyon euro'dan açarlar.. Bülent Korkmaz'ın kulübe yaptığı en büyük katkıdır.. Galatasaraylı olduğunu biliyoruz, gösterdiği hırs ve istekte takım taraftarlığı da önemli etkendir.. Çok önemli bir rotasyon oyuncusu kazandı Galatasaray yaz döneminde.. Daima doğru yerde, doğru hamleyi yapma peşinde.. Ceza sahası karambollerindeki inisiyatifleri de takım savunmasına yaptığı katkıların yanında krema vazifesi görür.. Bugün bir maç kazandırdı Galatasaray'a golüyle..

Defans 4'lüsü iyiydi.. Balta yine normaline dönmüş.. Defans yönünde eksiğini bulmak mümkün değil.. Servet ve Zan'ın uyumu iyiydi, Zan'ın ikinci devre yaptığı hata golle sonuçlanabilirdi, maruz görebiliriz.. Defans çizgisini ileri çıkardıkları her an yüreğim ağzıma geliyor tabii.. Sabri'nin yaptığı penaltı oyun zekasındaki yoksunluğunun bir sonucu.. Yine de müthiş taktik disipline fazlasıyla bağlı kalışı dikkat çekici.. Ayhan vasattı, Kader Keita 1 ay sonra çok çok iyi olacak.. Baros'un ilk golde yaptığını yapabilecek başka bir oyuncu Galatasaray kadrosunda mevcut değil.. Değeri çok başka.. Aydın Netanya'nın yanından geçemedi ama maçın hiçbir anında negatif düşündürmedi.. Galatasaray topçularının taktik disiplin içindeki belirtileri çok erkenden ortaya çıkmaya başladı.. Ki fizik gücün artmasından, sisteme alışmadan daha önemlidir bu..

Son olarak 10'a gelelim.. Her zaman eleştirdiğim efektif eksiğinin merkezde ne hale gelebileceğinin sonucudur Arda Turan'ın bu maçı.. Çok parlak olmayan bir maça rağmen 1 gol, 2 asist.. Forvetin boşalttığı alana yaptığı koşu, duran toptan golü yaratması, merkezde aldığı toplarda aralara attığı iki müthiş top (ki birinden gol geldi).. Yapması gereken budur Arda'nın.. Yetenekleri, futbolcu profili tamamen içe uygun.. Ortada açıklara ve forvetin koşu yoluna 2 top atarsın, tekniğinle tek dokunuşlarla oyunu açarsın, dripling özelliğinle adam eksiltirsin.. 4-3-3'ün yaratıcı içlerinin yapması gereken tamamen basit şeyler bunlardan ibarettir.. Bu saf yetenek işlerinin üzerine ortada yapılan defansif işler ve koşular da takıma kar olarak kalır.. Vücut dili hala yeni görevi kabullenemediğini gösteriyor ama skora yaptığı bu katkılar fikrini çabuk değiştirmesini sağlayacak.. 3 sezonda sol açıkta Lincoln'ün geçen sene yaptığı asist sayısını zar zor geçen Arda'nın yerine, yeteneğini çok temel ve basit işlerle skora çeviren Arda'yı tercih ederim ben.. O Arda'nın yolu da merkezden, 360 derecelik bakış açısından geçer..

Maçtan sonra her gole çocuk gibi sevinen Frank Rijkaard'ın soyunma odasının önünde bütün takımı bekleyip tebrik etmesi gecenin benim için kremasıdır.. Kenarda bu adamı gördükçe hala Barcelona maçı izlemişim gibi geliyor, alışamıyorum.. Geçiş ve alışma döneminde alınacak böyle ekstra sonuçlara Rijkaard için ayrıca seviniyorum bu ülke basınının arasında.. Zor bir deplasmandan, çok da iyi oynamayarak ama rahat geçti Galatasaray.. Bir hafta sonraki Denizli maçı Sami Yen'de bir lig takımına karşı yapılabilecek tempo ve sezon beklentisi konusunda daha çok bilgilendirecek bizi..

3 puan güzel..

31 YORUM:

Unknown dedi ki...

Yorumlarının çoğuna katılıyorum sadece Mustafa Sarp hariç. Ben 18'e bile almam böyle bir oyuncuyu. Bahsettiğin üstünlük kurma nedeni olan iki oyuncudan biriydi Sarp. Diğeri de Ayhan'dı bu ikili Hakan Bayraktar gibi bir oyuncuya bile üstünlük sağlayamadı en düşünülmesi gereken konu budur bence.

Adsız dedi ki...

müthiş bir yazı.

Parma Maniac dedi ki...

Ata olayı sadece Sarp-Bayraktar'a indirmek haksızlık olabilir.. Antep orta göbekte bizden sayıca fazlaydı bu maç için.. Bizde açıkların orta üçlüye veremediği desteği Da Silva ve Tabata'yla iyi verdi Antep.. Yapmamız gereken oyunu kenarlara taşımaktı bu anlamda, yapamadık.. Ayhan kesinlikle bu maçta defansif anlamda vasatın altındaydı ama Sarp bence çok yararlıydı.. Çok iyi yer tuttu, çok da önemli müdahaleleri vardı..

Adsız dedi ki...

Sen almayabilirsin.Mustafa sarp müthiş bir maç çıkarttı.Neredeyse her topu kesti golünü de attı.Sabri-Arda ve Mustafayı çok beğendim

Adsız dedi ki...

Ayhan nasıl vasat oluyor anlamıyorum. Daha ne yapacaktı, ya da yap(a)madıkları neler?

mre dedi ki...

Yazıya genelde katılsam da Ayhan konusunda hemfikir değilim. Özellikle rakip baskı kurduğunda topu çok olumlu kullandı.Dikkat edilirse 1 golün ve son golün çıkış pasları Ayhan'dan. Futbolu çok olgunlaştı ve çok beğenmediğim bir futbolcuyken şimdi sistemin önemli bir adamı haline geldi.

apaç dedi ki...

adam gibİ adam;

MUSTAFA SARP.

alt + 168 dedi ki...

aklımda kalanlar rijkaard'ın o güzel gülümsemesi, arda'nın tüylerimi diken diken eden liderliği ve skor katkısı, mustafa sarp'ın galatasaray'a ne kadar yakıştığıdır. sabri öl artık ya lütfen.

Parma Maniac dedi ki...

Deniz hiç yayınlamayacaktım ama yayınlayıp şunu demeyi uygun gördüm: 'Galatasaray topçusu'na o hitap yakışıyor mu?

Adsız dedi ki...

sabri kadar taş düşsün başınıza. eleştireceksenizde adabınızla eleştirin.apaça bazen bende kızıyorum ama adamın neredeyse her yorumunda hakan balta var daha bir kere böyle sert birşey yazmadı.adam iyi oynar yerin dibi, kötü oynar yerin dibi.hepsi bizim futbolcumuz.lütfen ölçül olalım

frank dedi ki...

@deniz gencer
parma maniac'ın da dediği gibi, yakışmamış dostum. gslatasaray alt yapısının ürünü olan bir futbolcuya bu tarz şeyler söylemek bize yakışmaz.sabri iyisiyle kötüsüyle oynayan, her zaman formasını ıslatan hırslı bir futbolcumuz.kesinlikle bunları haketmiyor.

Can dedi ki...

bugün maçı seyrettiğim yerde söylenenleri, edilen küfüleri, yere düşen Keita için "8 milyon euro verdik,kalk" laflarını duysaydınız taraftar profilimizin geldiği yeri daha iyi görürdünüz. her hatalı pastan sonra küfür, hakaret, bağırış çağırış...
Maç analizin mükemmel.sadece defansımızın sağı aksadı. kenar oyuncuları içeri girdiğinde tek başına kalıyor bek oyuncularımız. Hakan defansif özellikleri yüksek olduğundan sıkıntı yaşamıyor ama Sabri bek oyuncusu olmadığından, hem kolay çalım yiyor, hem kolay pozisyon kaybediyor.sanırım Uğur şu an için yeterli değil. yeterli düzeye geldiğinde o bölgede sıkıntımız kalmaz diye düşünüyorum.senin görüşünü bilmiyorum ama, orta saha rotasyonu için oyuncu gerekli diye düşünüyorum.iki yönlü oynayan bir oyuncu.

Adsız dedi ki...

Rijkaard'a göre maçın adamı Mustafa Sarp'mış. Neyse ki kendisi belirliyor 18'i :)

sembolist dedi ki...

Parma yazı yine 'okunası' bir yazı olmuş.Ellerine sağlık..
Maç özelinde benim en çok dikkatimi çeken nokta Aydın'daki durgun-verimsiz görüntüydü.Kewel'ın daha erken girmesi daha makul olablirdi sanki.(Parma, bu sezon kewel'in pozisyonu ne olcak sence?)Linderot ve mehmet Topal'ın sakatlıklarını düşünürsek Aurello'nun yolu iyice açılmış gözüküyor.(başak birisi de olabilir)Sabri konusunda 'ağır' ifadeler kullanmak yanlış.Uğur'un bir an önce monte edilmesi şart.Kaptanımızın isteği ve kenardaki 'büyük' hocanın dikkatini gördükçe tüylerim diken diken oluyor.
saygılar..

os dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Parma Maniac dedi ki...

sembolist bence Kewell'ın pozisyon yedek kulübesi olacak.. Ya da yedekten gelmesi takım için daha iyi olur diyeyim.. Ama sahaya çıktığı zaman diyorsan sol açık/forvetten başka oynayabileceği bir mevkii yok tabii..

Handsome Bob dedi ki...

beyler şunu kabul etmek çok mu zor.arda zaman geçirmeye çalışıyordu sarı kart gördü.oyunun içerisinde olan bir olay profesyonelce gördü kartını.sırf bu olayı bile abartıp yok öyle yok böyle yazıyorsunuz ayıp.

sabrinin pozisyonu bariz penaltı diğer maçlardaki pozisyonlarla karşılaştırılmaz. takım tutuyosunuz ama yanlış gözlük reçetesi verile verile size gözleriniz bozulmuş.

Adsız dedi ki...

ardanın golü geçen sene ibramın yanlış hatırlamıyosam chievoya attığı gole benziyor(4-2 olan ve 4. gol)

father vic dedi ki...

kewell dün çok kötüydü..aydın yorgundu.ayhan 2 pozisyon topu ayağında gevelemedi 2 si de gol oldu şimdi bu adam iyi mi oynadı kötü mü oynadı??sabrinin kötü oynaması doğuştan gelen özellikleriyle alakalı iyi oynama şansı sadece fatih terimin elindeyken var..balta özellikle ilk yarı çok kötüydü..sarp çok yavaş top kullanıyor çok büyük eksik ve defansif olarak da çok beğenmedim yediğimiz ilk golde sanırım hakan bayraktarla topun peşinden koştular yere yatıp müdehale şansı varken refakatçilik yaptı hakan topu tuttu pas şut ve gol..önemli bir hata bence.orta sahaya mehmet topal linderoth elano daha bi iyi gider sanki(topal ve linde nin ikisinin birden sakat olmaması çok zor ama istek işte)

sabri ile zan tabi ki ölmesinler ama formayı da uğurla emre güngöre bıraksınlar..

Adsız dedi ki...

Hala falanca oyuncunun ilk 11de yeri yok, yedekten gelecek gibi yorumlar yapiliyor hayretle izliyorum. Hayretimin sebebi futbolu iyi bildigini, takip ettigini dusundugum bir blogun ve izleyicilerinin bunu yapiyor olmasi tabi.

Rijkaard'in ilk 11i degil, ilk 16si var. Carsamba-Pazar mac trafiginde bu 16 adami dondure dondure, cok yipratmadan sezonu goturme pesinde. Baros-Nonda-Kewell-Arda-Elano-Keita altilisinin 4unu ya da 5ini gorecegiz ayni anda sahada. Yedekte kalan isimler ise hicbir zaman sabit olmayacak.

Gala's dedi ki...

antep gibi deplasmandan 3 puan mükemmel.. göreceksiniz bu sene antep çok can yakacak.

Parma Maniac dedi ki...

Kimse için 11'de yeri yok demiyorum adsız.. Bir takımda rotasyon vardır doğrudur, bu rotasyonun olabilmesi içindir zaten söylenenler de.. Nonda'nın 11 çıkacağı maçlar olacak evet ama %80'inde maçların Baros çıkacak 11.. Kewell için de hem takım savunması adına, hem de kulübeden bir kalitenin oyuna katılması adına kulübeden faydalanmak daha mantıklı geliyor bana.. Tabii benim fikrimdir bu, Rijkaard'ı bağlamaz..

Adsız dedi ki...

parma;hakan balta yine kusursuz bi oyun oynadı defansif anlamda diyorsun ama ilk golde görüyoruzki şut çeken brezilyalıyı engellemeye çalışmak yerine hayalarını kapatmakla meşgul.ne etliye karışan ne sütlüye karışan yapısıyla hakan baltayı beğenmiyorum ben.
aslında senin baltayı beğenmenede şaşıyorum hep.

Adsız dedi ki...

Biraz stresli maç olmasıyla beraber performans gayet iyiydi Galatasarayda. Futbolculardaki gerginlik bir yandan Avrupa Ligi bir yandan da Süper Lİg'in başlamasından kaynaklanıyor muhtemelen ama zamanla alınan başarılarla bunu üstlerinde4n atacaklarını düşünüyorum.

JANiTSCHAR dedi ki...

Son yıllarda Antep kadar kötü bir takım görmedim.Antep'te ne taktik vardı ne Kondisyon..Adamlar daha 65'de pes ettiler.Rijkaart'ın ortasahadaki oyuncu seçimleri çok cesurca ama iyi bir takım karşısında tek başına Ayhan ne yapar bilinmez.

Parma Maniac dedi ki...

adsız Balta'yı genel anlamda beğendiğimi düşünüyorsan blogu iyi okumuyorsun demektir..

Adsız dedi ki...

@Handsome Bob

Erman Toroğlu bile beceremedi senin şu yorumunu yapmayı. Gerçekten sağlam bir yaratıcılığa sahipmişsin. Asıl ayıp olan bu.

Serhat dedi ki...

Sabri'ye öl diyen beyinleri anlayamıyorum !! Sanki adam zorla kendini ilk 11 e yazıyor, evet ben de çok beğenmiyorum futbolunu ama burada eleştirilmesi gereken Sabri değil onu oynatan teknik direktörlerdir. Demek ki onlar bir katkısını görüyorlar ki oynatıyorlar..

kuzen larry dedi ki...

Yahu Ümit Tütinci tip olarak Fatih Tekke'ye çok benzemiyo mu?

Adsız dedi ki...

açıkçası orta saha üstünlüğünün bu kadar antep'te olduğu bir maçta ayhan-sarp ikilisinş beğenmem mümkün değil. evet, mustafa, ayhan'a nazaran en azından defansif anlamda biraz daha olumlu işler yaptı ama kesinlikle iyideğildi. vasatın altındaydı. elano'nun takıma katılmasıyla arda tekrar eski yerine dönebilir. bu durudma sol kanat savunması için bir sıkıntı olmaz zira arda fazlasıyla (hatta bazen gereksiz)savunmaya destek veren bir isim ancak keita'nın ilk maçtaki görünütüs için pek yanı şeyi söyyelemeyeceğim. bu durumda orta saha ikilisinin ciddi şekilde rakibi ısıran, boğan tarzda bir performansa ortaya koyması lazım. bir çok yorumcunun aksine de servet-zan ikilisini hayli yerinde buldum. sonuçta tamamen antep'in hakim olduğu bir ota saha ve, sabri'yle oynamak durumunda kaldılar. transfer dönemi devam ederken tobias'ın de tekrar auta çıkmasıyla orta bölgeye bir transfer mutlaka gerekli bence. zira mehmet topal da müzmin sakat olma yolunda hızla ilerlerken o bölgeyi mustafa-ayhan ikilisine emanet etmek çok sağlıklı olmayacak.


kerem seçkin...

Baran dedi ki...

Hakan Balta ilk golü yediğimiz pozisyonda Servet ileri çıktığından onun yerini doldurmaya ortaya gitti. Sonrasında onun kanadından pası çıkaran adamı Servet tutmaya çalıştı onun yerine. Top ceza sahası önüne oynanınca Ayhan önlemeye çalıştı, Hakan Balta çekimser kalıp zıpladı ve golü yedik. Aslında yerinde kalmaması, kanadını korumaması yedirdi golü. Ama Hakan Balta'nın asıl sorunu sürekli olarak stoper gibi oynama çabasında olması. Servet bile ondan daha rahat top kullanıyor. Balta neden bilemiyorum, topu kontrol etmekten bile çekinip her zaman tek pas yapıyor. Hakan Balta'nın kapasitesinin bu olduğunu sanmıyorum. Bir süredir çıkardığı performansı tartışmak gerek.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.