26 Ağu 2009

Avatar


James Cameron Titanic'i çektiği 1997 yılından beri başka film çekmiyor.. Son 10 yılda varı yoğunu Aralık'ta vizyona girecek Avatar için harcadı.. Bu film için teknoloji bekledi, o teknolojinin üretimine öncülük etti.. 1984'te çektiği Terminator'un son sahnelerindeki stop motion tekniğiyle çekilen robot sahneleri herkesi dumur etmişti.. Aradan 7 yıl geçtikten sonra Terminator 2 geldi.. Benim kült filmimdir, izlediğim gelmiş geçmiş 3 filmde diğerleri değişebilir ama Terminator 2'nin yeri değişmez.. Devam filmlerinden cacık olmaz esprisini 1991'de çöpe atmış adamdır Cameron.. (1986'daki Aliens da bu kategoriye yazılabilir aslında, bence Ridley Scott'un Alien'ından daha iyi bir filmdi..) 84'teki stop motion'dan sonra 1991 yılında sinema tarihine geçen T-1000 karakteri üzerinden gösterilen efekt oyunları beyazperdede insanları dondurmuş, nasıl bir şey bu dedirtmişti.. Normalde efekte dayanan filmler izlendiği anda süper gelse bile, 10 yıl aradan sonra teknolojinin gelişimiyle çok da matah bir şey değilmiş dedirtir.. T2, demir parmaklıkların içinden geçen T-1000 sahnesiyle bugün bile çok gerçekçi dedirtmeyi başarabilen bir filmdir.. Eskimemiştir..

Terminator, Aliens, The Abyss, T2, True Lies, Titanic.. Boş film yok aralarında.. En kötüsü Titanic, Oscar'ları ve gişeyi tarumar etti.. Cameron demek efsane efekt, başarılı gişe, iyi hikaye anlatımı, varsa en klasından aksiyon demek.. Şimdi hepsini birleştirebileceği Avatar'la geliyor.. Çekilmeye başladığından beri sinema tarihini kökünden değiştireceğine dair bir inanış var Avatar'ın.. Tamamı 3 boyutlu ortamda, özel ve çok fazla kamerayla çekilen bambaşka bir film bu.. Canlı insanlarla çekilen bölümleri az, çoğunluğu 3D ortamı.. Filmlerde insan dokusu arayanlar için böyle şatafatlı filmler iyi bir izlenim uyandırmıyor ama projenin başındaki adam JC olunca insan merakla beklemeden edemiyor.. Seti ziyaret eden Steven Soderbergh, yapım için "Orası tamamen çılgınlık.. Çekilen şey bir film değil, başka bir şey.. Delilik bu.." açıklamasını yaptığından beri merakım daha çok artıyor.. Fragmanı geçen hafta piyasaya çıktı, şuradan izleyebilirsiniz.. Bu kadar beklentiyle, küçük bilgisayar ekranında 2D görüntüyle pek bir heyecan uyandırmadı ama 15 dakikalık özel gösterimi izleyenler gördükleri şeyin bugüne kadarkilerden çok farklı olduğunu söylüyor..

Türkiye'de bu filmi hakkıyla izletebilecek bir sinema salonu var mı bilmiyorum.. Ama izlemek için yurtdışı seyahati yapılabilecek bir filmdir Avatar benim gözümde.. Bunun tek nedeni de James Cameron'dur.. Final Fantasy'den beri içinde insan olmayan filmlerin zamanı gelince sinemaya hakim olacağı söylenir.. Oyunculuk yeteneği diye bir şeye kökten inandığım için katılmadığım bir konudur bu ama, eğer böyle bir şey gerçekleşecekse James Cameron'un bu filmi sanıyorum o yolun temellerinden birini oluşturacak.. Bundan sonraki projesi de 3D'ye dayalı Battle Angel.. Avatar fırtınasını bir atlatalım, James Cameron'un aksiyonuna ve planlarına doyalım.. Onu da beklemeye başlayacağız tabii.. O zamana kadar takvimlerimiz 18 Aralık'a ayarlı..

7 YORUM:

alt + 168 dedi ki...

adam yıllarını verdi, heder oldu avatar avatar diye.. yalnız son okuduklarım arasında isim hakkında bi problem çıktığı yazıyordu. filmin "avatar" mı olacak yoksa passion of the christ gibi ekleme/değiştirme yapacaklar mı?

zachpaulsen dedi ki...

dağ fare doğurur. bu tip özel efekt destekli filmlerin başarılı olması ancak ayaklarının çok sağlam, orijinal ve özgün bir senaryoya dayanmasına bağlı. matrix gibi mesela.

bu kadar heyecan yapma. film kötü çıkarsa da dürüstçe itiraf et kötü olmuş diye.yıllardır beklemişsin, hatta yurt dışında gidip izlemek gibi gereksiz bir işe kalkışmayı bile düşünüyorsun. gerek yok.

sen en iyisi izleme bu filmi. hayak kırıklığına uğyacaksın. zira beklentin yüksek:)

Parma Maniac dedi ki...

Peki hücum futbol, bu önemli tavsiyelerini uygulamaya çalışacağım.. Heyecanımı hemen en alt düzeye çektim ve filmi de izlememeye karar verdim..

van auger dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
zachpaulsen dedi ki...

nasıl film beklediğin gibi mi çıktı?

o zaman için senin heyecanına ve iştahına binaen sırf gıcıklık olsun diye böyle bir post bırakmıştım. bugs bunny'de ördek tam gülerken tepesine piyanonun düşmesi gibi bir şey.amacım senin heyecanını paylaşmamaktı sadece:)cevabına hatta şu van augerin devabına da acayip güldüm. neşem ikiye katlanmıştı:)

şaka bir yana 14 aralıktan beri yurtdışındayım. dolayısıyla filme gidemedim. 1 hafta daha buralarda olacağım. ne diyorsun gideyim mi burada. sevdin mi? dürüst ol.

tardini sana işin aslını söyleyeyim. bu cameron hep lucasın ve spielbergin gölgesinde kalmıştır. özellikle star wars efsanesi gibi bir masterpiece yaratamamanın ezikliği içindedir. meselede gişede alt etmek değil gönüllerde ve hafızalarda alt etmektir lucası.

şimdi dürüstçe ve objektif olarak ne diyorsun? avatar bir masterpiece mi? yoksa çok iyi bir film mi? yoksa sadece iyi mi...

Parma Maniac dedi ki...

IMAX'te izleyeceğim için ilk olarak 3-4 gün sonra yapacağım İstanbul ziyaretine saklıyorum filmi hücum futbol.. Çok ciddi yazmadığının farkındayım aylar önceki yorumu, benim cevabım da öyleydi ama :)

Gittikten sonra elbet bir post ayırırım filme, belki bu eleştirilerini de cevaplarım da tamamen fiyasko bence söylediğin :) Yani Lucas sinemasal yönden kendisini 8'le çarpsa Cameron etmez benim gözümde.. Daha açarız bunu filmi izledikten sonra..

zachpaulsen dedi ki...

dostum sen yazmadan ben yorumumu ileteyim. geçen hafta gittim. olabildiğince kafamdaki ön yargılardan arınmış bir şekilde izlemeye çalıştım. öncelikle görsellik, efektler için kimsenin bir şey söyleme hakkı yok. cameron daha iyisini yapana kadar en iyisi bu!!!

ama haklı çıktım. dağ fare doğurdu. sayısız klişe, senaryo namına bu kadar kabız ve yaratıcılıktan uzak, bin yıldır anlatılan hikayelerin sadece içine teknoloji ile soslanmış hali kusura bakma ama devrim falan değil. cameron iyi bir efekt uzmanı. süper bir görüntü yönetmeni, ama büyük bir yönetmen veya üstad değildir. çapı bu kadar. kafası bir mühendis gibi çalışıyor. ama bir yönetmen veya bir senarist gibi çalışmıyor.

lucasın 76 senesinde yaratmış olduğu evren, wachowkilerin matrixi, peter jackson'ın yüzüklerin efendisi.... bu filmler masterpiece.

umarım demek istediğimi anlamışsındır.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.