31 Ağu 2009

,

Ankaraspor 0-2 Galatasaray


Geçen seneden beri topa sahip olmaya, pas yapmaya, rakibi pas yaparak geriye itmeye çalışan bir Galatasaray var.. Geçen sene elde Lincoln vardı, seçilen sistem 4-4-1-1 oldu.. Bütün maç yazılarında, hatta Rijkaard göreve geldikten sonra bu yapının artı ve eksilerini kendi düşüncem eşliğinde blogda değerlendirmeye çalıştım.. Sonuncusu Denizli maçı.. Rakamlar nereye kadar önemli, sistemi oluşturan o rakamlar üzerine yapılacak farklı değerlendirmeler, sistemlerin hocanın futbol düşüncesine göre seçilip sahaya konması.. Rijkaard geldiğinden beri söylenenler belli.. 4-3-3, hücum futbol, total futbol vs.. Ki özellikle ilki de burada geçer fazlasıyla.. Rijkaard’ı ve onun Galatasaray’ını değerlendirirken, onun düşüncesine gayet uyan geçen seneki yapıyı göz önüne almadan konuşmak ise imkansız, aynı zamanda yersiz.. Bence tabii.. 4-3-3’ün günün en moda ve üst sistemi olduğunun örneğini verirken kattığımız başka bir şey daha var, Jose Mourinho’nun Chelsea’sinden beri üst düzey ligleri ve takımları ele geçiriyor bu yapı.. Piyasaya yeni çıkmadı.. Michael Skibbe’nin Leverkusen’den uzun süreli gelen bir 4-4-1-1 geleneği vardı, Galatasaray’da da bunun üzerinden devam etti.. Peki bu seçime sadece bu şekilde bakılabilir mi? Yoksa ortada bir 4-3-3 gerçeği varken eldeki Lincoln’ün varlığı Skibbe’nin Galatasaray’da da aynı sistemi devam ettirmesinde etkili olmuş olabilir mi? Belki seçimin ana nedeni gelenekçi yapı, ama önde duran Lincoln gerçeği de bunun sağlaması, kesinleştiricisi.. Bir süredir bu konuyla Arda’yı birleştirip Rijkaard’ın seçiminin ne olduğunu anlamaya çalışıyorum.. Arda Lincoln değil, Arda Elano da değil.. 4-3-3/4-4-1-1 ayrımında hep orta üçlünün birlikte oynamasından, bir bütün gibi hareket etmesinden, o supporter’lı yapının aksine, hiçbir oyuncunun ayağında top tutmadığı, ince iş yapmayı oyunun birinci önceliği haline getirmediği bir düzenden bahsediyorum.. Lincoln’le bu yapılamazdı, sistem 4-4-1-1’e döndü.. Elano Lincoln’den farklı bir oyuncu, ama önde duran City geçmişi ve Mark Hughes’un benzer sistemde Elano’yla ilgili farklı düşünceler içine girmesi mevcut..

Elano Galatasaray’a geldiğinden beri 11’e oturmasıyla kadronun nasıl şekilleneceği üzerinden de yorumlar yapıyoruz.. Fikrimi geldiği gün söylemiştim.. Arkada Sarp ve Ayhan garanti.. Supporter’lı ya da değil, Arda ve Elano’nun birlikte merkezde oynama ihtimali çok düşüktü, Rijkaard her maçla birlikte bunu doğrulamaya devam ediyor.. 4-3-3 üzerinden bir şekil alacaksa Galatasaray, sola göre merkezde çok daha verimli olduğuna inandığım, bu iç kalıbına da zamanla uyacağını düşündüğüm Arda benim merkez tercihim.. Elano sağ açık geçmişine solu da ters ayaklı bir şekilde ekleyebilir diye düşünmüştüm.. Rijkaard’ın şu andaki seçimleri tam tersini gösteriyor.. Birlikte oynadıkları dönemlerin çoğunluğunda Arda sola kaydı, Elano supporter’a geçti..

Maçın özeline geçelim.. Elano şu anda güçsüz, Galatasaray’ı bugünkü maçta düşüren etkenlerden biriydi.. Diğeri Ayhan’ın yokluğu.. Ayhan futbol profiliyle bu takımın en değerli elemanlarından biri.. Hücumla defansı birbirine bağlayan adam.. Çift taraflı oyun oynayabilen iç kavramının Galatasaray’daki tek temsilcisi.. Onun çıkıp Sarp’ın yanına benzer nitelikli bir oyuncunun gelmesi defans ve hücum arasındaki bağlantıyı kopardı.. Üstüne önlerinde şu an için zayıf görünen Elano gelince Galatasaray orta sahada topa istediği kadar hakim olamadı, orta saha üçlüsüyle bitirdiği işi bugün gerçekleştiremedi.. Futbolda uyum her zaman önemlidir.. Rijkaard’ın sezon başından beri yaptığı oyuncu tercihlerinde Arda ve Ayhan takımın en çok süre alan oyuncuları oldu.. Topal’ın sakatlığı, Linderoth’un bir maçta dizi harap etmesi sonrasında Mustafa Sarp da bu bölgede düzenli forma buldu.. Birbiriyle son derece uyumlu, düzenli oynayan üçlüden Ayhan’ın çıkması, Arda’nın da sol açığa geçip yerini Elano’ya bırakması Galatasaray’ın orta sahadaki ahengini bozdu.. Topal Sarp’ı, Elano da Arda’yı pasifize etti.. Sarp’ın bence sezonun en kötü maçlarından birini çıkarmasını ondan daha kötü olan Topal’ın varlığına bağlıyorum.. Ankaraspor’un stoperlere baskı yapmayan, orta sahada rakibi karşılayan yapısını ise bu akşamki Galatasaray için şans olarak görmek gerek..

Solda geçen senelerdeki sonuca gitmekten uzak, kenardan oyun kurmaya çalışan Arda’nın aksine ilk yarıda sahaya sistemin gereklerini koymaya çalışan oyuncu Kader Keita’ydı ama sadece kaleyi düşünen yapısıyla ilgili Rijkaard’ın sorunu var bence, hak veriyorum.. Galatasaray hangi düzenle oynarsa oynasın, rakibe sürekli darbe vurmaya çalışan tek oyuncusu Keita ve kilit olarak görüyorum onun bu yapısını.. Ama dikine oynamaya çalışırken sahanın genişliğini iyi kullanamadığını düşünüyor bence Rijkaard.. Bir şeyler üretmeye çalışan tek oyuncu olarak kenara alınmasını biraz buna bağlamak gerek..

Kewell mutsuz, eldeki kadro gereği yedek beklemek zorunda ki başka bir seçenek de ufukta görünmüyor.. Girer girmez yine maçı getiren oyuncu oldu.. Geçen sene takıma geldiğinde beklediğimiz uzun zamandır görmediğimiz bir açık performansıydı, Galatasaray taraftarına sunduğuysa açıktan gelen gol ve istatistik katkısı oldu.. Hayır diyemiyoruz tabii.. Yaptıklarının değeri çok büyük ama yer açmak için makas gereken yer çok sert.. Sezon başından beri attığı gollere sevinmemesi kenardaki mutsuzluğunu gösteriyor ama elden de bir şey gelmiyor.. Keita’nın yerine giren Aydın golden sonra dağılan Ankara savunmasının arasında çok iyi işler yaptı.. 2 açık ve forveti değiştiren Rijkaard bu 3 oyuncunun elinden gelen 2 golle maçı bağladı..

Shakhtar’daki ve Eriksson dönemi City’sindeki Elano bu Elano değil.. Özellikle fiziksel anlamda üstüne koyduktan sonra değerlendirmek daha doğru olur, bu hali Galatasaray’ı sahada düşürmekten başka bir iş yapmaz.. Fakat şu ana kadarki Rijkaard seçimlerinden, imzayı atar atmaz beklediğim 4-3-3’ün gelmeme ihtimalinin giderek yükseldiğini görüyorum.. Merkezdeki Elano’yla bu takım geçen seneki 4-4-1-1’e doğru yol almaya devam eder.. Bugün iki önlibero ve iyice yumuşak Elano’yla sahada net yansımasını izledik, devamında da giderek daha çok yaklaşacağımızı düşünüyorum artık supporter’lı düzene.. En iyi şekilde optimize edilmiş sistemi Galatasaray’da görmek herkesin hayali, en azından benim için öyle.. Ama önde duran gerçekler, oyuncu profilleri de ayrı.. Solda oynamayacak bir Elano’yla geçen seneki yapı açık ve net bir şekilde tekrar önümüze gelecek.. Onun çözülmesi gereken sorunları ise ayrıca öne çıkacak.. Bugünkü maçta çift için öne çıkamaması, sol kenardan düzenli çıkışı yapamamız, supporter’ın güçsüzlüğü üzerinden merkezden gerekli dağılımı yapamama üzerinden geçen senelere benzer sıkıntıları yaşadı takım.. Keita geçen seneden farklı olarak farkı yaratmaya çalışan tek isimdi, olmadı.. Geçen seneden çok farklı duran kondüsyon ve fizik güçse en önemli değişim olarak öne çıkmaya devam etti.. Özellikle Ankaraspor’un 60 sonrası yaşadığı büyük düşüş ve Galatasaray’ın 90. dakikaya kadar süren dayanıklılığı maçın rahat kopartılmasında en büyük etkendi.. Skibbe’yi değerlendirirken sistemleri oturtmanın, üzerindeki eksiklikleri gidermenin temel yolunun fizik kalite ve kondüsyondan geçtiğini geçen sene çok söyledik, Rijkaard’ın işi temelden yerleştirmesi bu bakımdan en büyük şansıdır Galatasaray’ın.. Arızaları gidermek sahada daha sert duran Galatasaray’da çok daha rahat olacak..

10 YORUM:

gfreeman dedi ki...

elano tam olarak hazır değil ama gerekli bir transfer olup olmadığı tartışılır bana göre. bu takımda rotasyona girmesi gereken adam kewell yerine elano olmalı. arda' nın ortaya geçip kewell' ın solda oynaması, elano' nun sonradan girmesi daha faydalı olucak gibi. arda belli ki ortada çok daha iyi performans gösteriyor ve arkadaki ikiliyle daha iyi anlaşabiliyor. elano yedekten gelirse galatasaray ayhan sarp arda üçlüsüyle 4-3-3 oynamaya devam eder. ama arda' nın kesinlikle ve kesinlikle ortada oynaması gerekiyor.

Vandir dedi ki...

Kewell'ın mutsuz olduğuna inanmıyorum, golden sonraki Nonda ile gülüşmeleri bile yeter benim için açıkçası. Zaten geçen sene Bay Ego tarafından 90 da Mehmet Güven misali oyuna alındığında mutsuz olup gitmek istemediyse bu tıkır tıkır işleyen düzende hiç mutsuz olamaz.

os dedi ki...

Arda sol kanatta çok isteksizdi.. Geçen sene sağ kanatta oynadığı bölümlerde nasıl durgunsa, bugün solda o haldeydi..

sanırım o çok sevdi göbekteki yerini.. bu da arda'yı sadece orada değerlendirmek için solda kewell'a yedek olarak gelen bir caner, yer yer aydın rahatlatabilir...

levo dedi ki...

herkes transfer haberi vericem derken blog köşelerin de maçla ilgili gerçekleri doğruları senden başka yazan yok valla tardini. eline sağlık.

mario dedi ki...

Elano'nun henüz hazır olmadığını düşünüyorum. Rijkaard öndeki Keita, Baros, Elano ve Arda'ya serbestlik verirse verim artacaktır ancak bunun için oyuncuların birbirine alışması gerek. Kewell'ın mutlaka ilk on bire zaman zaman koyulması lazım. Morali tartışılabilir ancak Kewell bu takımın kulübeden gelen en büyük silahlarından biri olacak. Hazır olmalı.

Can dedi ki...

Ben Rijkaard'ın sisteminden vazgeçeceğini düşünmüyorum pek. Ama bahsettiğin optimizasyon, Deco'lu Barça gibi değil mi? Şimdi herkesin önünde çok sıcak bir Xavi-Toure-Inıesta çılgınlığı olduğundan o tarz bir beklenti içerisinde çoğu kişi. Bir de ben sürekli bir orta saha oyuncusu dövüşü içerisindeyim her yerde; bahsettiğin gibi Ayhan dışında bu köprü işini görebilecek tek adam menisküsünü yırttı. Emana olabilirdi o bölgeye; ucuza gitti sayılır. Caner'in o pozisyona devşirilebileceğini düşünüyorum bir de o konudada görüşlerini merak ediyorum. Tersi durumda Ayhan'sız maçların acıklı olması gündemde şimdilik.

Parma Maniac dedi ki...

Can doğru diyorsun, öyle bir sanrı var insanlarda.. Rijkaard'ın Barca'sında Deco vardı ve tam bir iç gibi oynuyordu Deco.. 2 maçlık Elano'yu değerlendirme dışı bırakalım, Arda'yla da önemli rol ve düşünce farkı vardı.. Arda'nın ya da yerinde oynayan oyuncunun dönmesi gereken oyuncu tipi işte o Deco'dur.. Arda için güvenim sonsuz, Elano için pek mümkün görmüyorum..

Caner'den de iç oyuncusu olur mu hiçbir fikrim yok şu anda.. Dediğim gibi Nuri Şahin'den çok daha fazla beğenirdim ben onu genç milli takımda ama gittiğinden beri hiç canlı izleyemedim, 4 yıl geçti.. Fiziğine, tekniğine yaptığı eklemeler nedir onları görmeden konuşmak çok boş olur.. İyi bir açık ve bek yedekleyecisi aldık bence, fazlası var mıdır onu zamanla göreceğiz..

Alper Öcal dedi ki...

E ben demiştim :)

Arda'dan sol iç olmaz, yani bence o role ayak uyduramaz. Elano'yu içe yazanlar da bir garip adamlar.

Öyle Brezilyalı istiyorsanız Giuliano diye bir topçu geliyor. Internacional'de. Gidip kapatmak lazım.

Taylan Özgür Topçuoğlu dedi ki...

Maç ile ilgili bir şeyler yazacağım ne kadar izlemesemde :)

Eğer Galatasaray Total Futbol oynamak istiyorsa orta sahasında iki tane oyunu iki yönüylede oynayabilen oyuncu gerekiyor. Mustafa Sarp ve Ayhan en göze çarpanlar. Barış ne kadar pres yapsada çok basit top kayıpları ve topu koşturmaktan çok kendi koşması ve devamlı faulle sonuçlanan ki bu bence ligin yıllardır süre gelen bir alışkanlıgıdır kolay faul çalmak(yere düşüyorsa ikili mücadelede ve ya basit bir müdahalede oyuncu bu fauldür anlayışı:)) ve Mehmet Topal’ın bugün olduğu gibi ultra-defansif oynayışı yani defansın arasına çok fazla gömülüp oyunu hızlı oynamak için bulunması gerek yerde olmaması ve beklere opsiyon yaratması gerekirken beklerden çok topla oynaması ve dikine pas atamaması bu sistemde ona ve Barış'a çok fazla yer vermez, vermemelidir.

Hücum oyuncuları hakkında pek bir şey yazmayacağım çünkü bu maçtaki kısırlığın sorumlusu bana kalırsa büyük oranla Mehmet Topal’dır. Kornerden gelen gol sonrası takıma gelen güven vs işte o herneyse :D O da biraz ileriye açıldı ve Ankaraspor’un tamamen kapanması sonucu Galatasaray oyunu rakip yarı sahaya yıkmasıylada Mehmet Topal’da yapması gerekenleri yaptı ama o güven sayesinde…

Önümüzdeki sene Ayhan zaten yaşlanıyor ve altrenatifi yok, bana kalırsa önümüzdeki sene ve ya ara transferde Hücum yönü ağır basan çift yönlü bir orta saha oyuncusu almamız gerekiyor. Yoksa Avrupa’da çok yanarız.

Bir anlamda şöyle bir benzetmede yapabiliriz belki:

Xavi >> M.Sarp
İniesta >> Ayhan

Ne zamanki İniesta’nın yerine Mehmet Topal oynasa hücum gücü o kadar azalacaktır. Eğer ki o İniesta’nın yerine oynayacak oyuncu onun gibi bir oyuncu olursa o zaman daha etkili bir takım oluruz görüşündeyim. Tabii Xavi ile M.Sarp aynı diyemem ama hiçte sırıtmıyor, şimdilik... :)

umutation! dedi ki...

Abi seni ne zaman okusam içim kararıyor ya, yapma etme bu kadar...

4-4-1-1 söz konusu değil bence ayrıca, ki maçın içinde elano-keita da yer değiştirdiler, keita solda ters ayak elano sağda oynadı, yani senin dediğin gibi elanoyu kenarda denememe gibi bir olay da yok. biraz iyimser ol bak cm-fm'de de bu kadar kötümsersin sonra türk oyuncuların skilleri yerlerde oluyor =)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.