12 Haz 2010

, ,

Uruguay 0-0 Fransa


Raymond Domenech'le hiç anlaşamadığı uzun zamandır bilinen Robert Pires'in 1 yıl önceden teşhisi koyduğu ve bir hayli geçmişi bulunan bir konu Fransa'nın 4-3-3'e geçiş meselesi.. "Biz küçük rakiplere karşı bile 4-4-2 ve türevlerini oynuyoruz ama en azından böyle rahat maçlarda 4-3-3 oynamalıyız.." diyen Pires'in hücum futbolu ve dizilişler bağlamında sorunları olmalı.. Domenech'in açıklamaları artık son turnuvasında dizginleri biraz elden bırakacağı ve daha hücuma dönük oynayacakları, bu nedenle de sistemin değişeceği yönündeydi.. Fransız'ın tercihi altı doldurulabilirse mantıklı olabilir.. Ama 10 ay önce daha iyi hücum etmek için 4-3-3'e dönmeliyiz diyen Robert Pires'in açıklamalarında bir mantık yok.. 4-3-3'ten çok sağlam, catenaccio izleri barındıran bir defansif kurgu çıkarmak mümkünken 4-4-2'den de Arsene Wenger gibi harika hücum organizasyonları elde edebilirsiniz ve bu mantalite ürünlerinin salt dizileşlerle alakası yoktur, tarihte de hiç olmamıştır..

İlk etapta arkada yer alan Toulalan'ın önünde Gourcuff'la beraber Malouda'nın yer alacağı düşünülüyordu ki benim tercihim Alou Diarra önü Toulalan - Gourcuff birlikteliğidir Fransa'da.. Domenech'ten Abou Diaby sürprizi geldi, kötü de sonuç getirmedi.. Aslında Toulalan ya da diğer önliberonun önünde Gourcuff'un yanı için uygun olan oyuncu Domenech'in de prenslerinden olan Lassana Diarra'dır ve bu bölgeye cuk oturur ama onun yaşadığı sakatlık takımı bu pozisyonda sıkıntıya soktu.. Tabii Fransa'nın ikinci hatta üçüncü opsiyonlarına bile sahip olmayan sayısız takım var Dünya Kupası'nda, burası işin ayrı boyutu.. Fransa'da mantalite değişimine dair bir çaba ürünü görmek mümkün ama Domenech geçmiş dönemde takıma öyle kötü alışkanlıklar kazandırdı ki bunları kırmak çok da kolay olmuyor.. Beklerin çıkmaya korktuğu, merkezin oyunu kenarlara yaymaya çalışırken çekingenleştiği ve açık/forvetlerin en uçtaki Anelka'dan kopukluğu bugünkü Fransa'yı bir hücum takımından çok eskisi gibi gösterdi.. Keza, Ribery'nin soldaki 4-4-2 açığı tavrını da anlamak mümkün olmadı.. Anelka'nın da üçlü defansı iyi kurgulayan Uruguay'da daima 2 stoperin kucağında olmasını engellemek için merkez üçlünün ileriye baskı yapıp açık/forvetlerin de düzenli destek vermesi gerekiyordu ama bu olgunluğa erişemedi Fransa..

Uruguay'da beklenen üçlü defansta iki açık Pereira'ların varlığı Güney Afrika - Meksika maçında yaptığım üçlü açılımının bir başka yansıması.. İkisi de "wingback" kavramına uyan güzel açıklar ve böyle oyuncularla üçlüyü sahaya koymak kolaylaşıyor.. Uruguay'da da belirgin bir orta saha problemi mevcut ve takımı üçlü savunmaya uygun bariz bir defans takımı olarak gösteren de merkezleri oldu.. Diego Forlan'ın bu maçta gösterdiği mücadele muazzamdı ama Luis Suarez piyasasını genişletecek etki alanını yaratamadı.. İnternet maçtan sonra 2-3 saatliğine iptal olmasa pozisyon bazlı anlatacak birkaç şey daha vardı ama zaman geçince gaz kaçıyor ve vuvuzela eşliğinde maçın düşük temposu akıllarda daha baskın bir şekilde kalıyor.. Uruguay'ın bu defans anlayışını geçmek yumuşak Meksika takımı için kolay olmaz.. Bugünkü katı anlayışı gördükten sonra ben ev sahibinin biletini tamamen kestim.. Fransa hala bu grubun favorisi.. Durum çok kötü görünmüyor ama hızlı bir gelişim şart.. Bir sonraki maçta da aynı merkezi bekliyorum ama ileri üçlüde önemli değişimler yaşanabilir.. Gignac'ın kullanılması en azından grup aşamasında Fransa'ya büyük yardımı dokunacak bir hamle olarak görünüyor..

2 YORUM:

Burak dedi ki...

Fransa turnuvalardan 10 yıl men edilsin. suarez büyük liglere kapak atmak istiyorsa kendini göstermeli ama yokoldu bu maçta. Bence bu grup beraberlikler grubu 5puan alan çıkar..

Adsız dedi ki...

Dünyanın en iyi sol bekleri de bu takımda toplanmış. Evra, Abidal, Clichy. Favorilerden Brezilya ve İspanya'da bile bu adamların yanına yaklaşabilen yok. İlk defa görüyorum böyle bir şey.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.