18 Haz 2010

NBA Champions 2010: Los Angeles Lakers


Öncelikle söylenmesi gereken bu geceki maçın hayatımda izlediğim en heyecanlı basketbol müsabakası olduğudur.. Hakikaten bir Celtics 7. maçı ayrı bir şeymiş ve bunu tecrübe etmek gerekiyormuş.. Şöyle inanılmaz bir mücadeleden sonra gidişattan ve sahadaki hamlelerden bahsetmeye gerek duymuyorum.. Celtics maça çok sağlam ve sert girdi ve olabilecek en kötü senaryo gerçekleşti.. Lakerslı oyuncuların kafasına girmeyi başardılar ve alınan sayısız hücum ribaunduna rağmen ilk yarı boyunca takım %25'in üzerine çıkamadı.. Kobe ve Gasol ilk yarıda döküldü, Artest takımı ayakta tuttu.. İlk yarıda Boston'un yaptığı savunma bir maçta gördüğüm en sert savunmalardan biriydi, belki de birincisiydi..

6 sayılık farkla gidilen soyunma odasından dönüş için tek reçete vardı bence, o da ikinci yarıya olabildiğince iyi girmekti.. Ama bunu da yapamadı takım.. Celtics kaldığı yerden devam etti, Kobe kötüye gitmeyi sürdürdü ve fark 13 sayıya kadar çıktı.. İşte ondan sonrası hakkında söyleyebileceğim fazla şey yok.. 3. çeyreğin ortasından itibaren ilk yarıdaki Celtics savunmasına aynı sertlikle cevap veren bir Lakers vardı.. Bu azmi, isteği ve mücadeleyi Lakers'tan hiçbir maçta görmedim ben.. Bu kadro her zaman söylediğim gibi biraz yumuşak bir Lakers'tı ve Artest eklemesinin bu anlamda sezon başında büyük önemi vardı.. Kobe kötü oynamayı sürdürdü.. Sezon boyunca çok önemli virajlarda sırtında taşıdığı takımın, 5. maçtan sonra ayar verdiği arkadaşlarının dönüşü vardı ondan sonra.. Fisher attı, Gasol müthiş bir geri dönüş gösterdi.. Artest maç boyunca takımı sürükledi.. Derek Fisher en kritik yerde yine o üçlüğü attı.. Sasha Vujacic basketbol hayatının en kritik şutlarını faullerde kullandı.. Herkes bir şeyler yaptı ve Kobe'yi oyunda tuttu.. Bugüne kadar 24'ün çoğunlukla sırtına alıp götürdüğü topluluk bu sefer omuzlara aldı Kobe'yi.. Kobe yumruklarını çoğunlukla takım arkadaşlarının basketlerinde sıktı.. Bunu bir maçta bir kere görebilirsiniz ama 3-4 defa görüyorsanız bir gariplik var demektir ve o gariplik bu gece vardı..

5. maçtan sonra umudumu kaybetmiştim ama 6. maç o umudu tazeledi.. Bu maçın içinde de gitti dediğim 2-3 yer oldu ama oyuncular her seferinde bir cevap vermeyi başardılar.. Bu kadar sert, bu kadar hazır bir Celtics'e 13 sayıdan dönmek içeride de olsa çok büyük olaydır.. İlk yarı dökülen Gasol'un geri dönüşüyse inanılmazdı.. Bu sezon kendisine 2 defa Ayşegül dedim, özür diliyorum.. Bu sene elit sınıfın en tepesine doğru yol alışını imzalamıştır.. Fisher'ı, büyük fedakarlık yapan Bynum'u, Vujacic'i, son maçta nihayet kafasını sahada gösteren Odom'u, büyük pay sahibi oldular şampiyonlukta ama Ron Artest bugün bambaşkaydı.. Maç boyu harika oynadı ve 48 dakika boyunca hem hücumda, hem savunmada takımı sürükleyerek bence gecenin en değerli performansını verdi.. Maçta Murat Kosova ve Kaan Kural tarafından da yapılan abartılı Artest yorumlarını başka mecralarda da gördüm.. Bu adam kariyeri boyunca iyi bir skorerdi.. Lakers'tan önceki son 7 sezondaki sayı ortalamaları sırasıyla 18.8, 24.6 (7 maç), 19.4, 16.9, 18.8, 20.5 ve 17.1'di.. Her zaman için şutu olan, pota altında hacmiyle sayılar bulabilen ve takımlarının en önemli iki skor opsiyonundan biri olan adamın profil düşürmeyi ve maaşından kısmayı kabul ederek Lakers'ta farklı bir role soyunması onu sayı atamayan bir kazma sınıfına dahil etmez.. 5 sezon 18.0 sayının üzerinde ortalama yapan adam da 2 tane üçlük attı diye hayretle karşılanmaz.. Lakers, Ariza çok iyi verim verdiği halde hem birebir savunmada, hem de hücumda daha iyisini alarak pozisyon upgrade'i yapmak için verdi bu kontratı Artest'e.. Play-off'taki bütün rakiplere karşı özellikle savunmada ve bazı maçlarda hücumda kararın doğruluğunu teyit etti Artest.. Ama bu adam bir Bowen ya da bir Rick Fox değildi, hiçbir zaman da olmadı..

Boston Celtics'i kutlamak gerekir.. Alınabilecek en gurur verici mağlubiyetlerden birini aldılar.. Bir takımın kaybederken daha iyi oynayabileceğini sanmıyorum.. İşin keyfini artıran da böyle bir rakibe karşı 3-2'den geri dönmek ve mutlu sona ulaşmak.. Kobe karizmayı biraz çizdirdi ama savunmada her şeyi başlatan adamdı.. Yıldız odaklı bu kadar muhteşem savunma yapabilen bir takıma karşı seri boyunca gösterdikleri çok iyinin üzerindedir, bu da şu aşamada yeter.. Uzun bir süre boyunca bu maçın seviyesine çıkabilecek bir basketbol maçı izleyeceğimi sanmıyorum.. World Cup arasında muazzam geldi bu rekabet..

16 oldu, seneye threepeat olsun.. Phil baba da bırakmasın bu işin ucunu..

7 YORUM:

Arkhe dedi ki...

Lakers'ın savunmayı iyice sertleştirdiği 4. çeyrekte son gördüğümde Lakers 18-19 serbest atış kullanmışken Celtics 6-7 serbest atış kullanmıştı.

İlginç geldi.

Shareef dedi ki...

Kaan Kural başka bir ruh halindeydi.. 4. maçta kobe'nin son saniyede uzaktan attığı şutta yapma diye bağırması bir yana.. 5-6 faulde (özellikle KG'nin Gasol'a yaptığı birinde) acayip saçmaladı. Tamam Boston'lı ama o zaman o pozisyonlara yorum yapma kardeşim.. Boğazını sıkan mı var.. Maçta bir şeyi (serinin genelinde aslında) anlamadım KG'nin en az maç başına 3-4 faulü çalınmıyor sanki yoksa Kaan Kural gibi bende LA i tuttuğum için mi öyle görüyorum :D

zachpaulsen dedi ki...

seninle aynı duyguları paylaşıyorum. 30 yaşındayım. basketbolu sevme nedenim sanırım 87finallerindeki son lakers-boston finalini hayal meyal de olsa murat murathanoğlunun sesinden trt2'den izlememdi. o zaman bu iki efsanevi takımdan renkleri sarı olan nedense hoşuma gitmişti. 7 yaşındaydım sahada basket topuyla gerçekten sihir yaratan, no look pas atan bir adam vardı. benim gönlümde halen dünyanın bence basket topunu eline almış en spektakuler oyuncusu odur. o takımın oynadığı basketbol, fast-breakler, inılmaz asistler geldi beni lakers'lı yaptı.
hayatımda ilk kez ben de senin gibi bir boston-lakers 7. maçını canlı izledim. şu ana kadar 90'lı yıllardaki efes maçları dahil bu kadara heyecanlandığım, sürekli ayakta izlediğim bir maç hatırlamıyorum.
lakers'ın azmi, direnci ve bu denli sert bir takıma karşı seri boyunca gösterdiği karakterden ötürü ayrıca çok mutluyum.
eğer seneye phil kalırsa 3 peat de gelir 4 da gelir. işte o zaman uzun yıllardır bostonun elinde olan ligin şampiyonluk sayısı rekoruna ortak olurlar.
nba'in gerçek iki hanedanına sevgi ve saygılarımı iletiyorum. basketbolu benim hayatımın en güzel parçalarından biri yaptıkları için.

e1905 dedi ki...

Kobe'nin finals MVP olmasını eleştiriyor bazı insanlar 7. maça bakarak ama bütün playoffları kırık bir parmakla oynadığını unutuyoruz. 30+ oynadığı için çoğu zaman biraz kaçırınca eleştiriyoruz dün maçtan sonra basın toplantısındada söyledi ne kadar acıdığını ve elini düzgünce kullanamadığını. üstelik daha birçok yeride arızalı bunu unutmamak lazım.

Adsız dedi ki...

lakers hak ederek şampiyondur kobe de muhteşem bir oyuncudur.

ancak kobeyi küçük görmekten daha büyük bir denyoluk varsa o da mj den iyi olduğunu iddia etmektir. gelmiş geçmiş en büyük basketbolcudan değil "sporcu"dan bahsediyoruz. mj nba in sert en şahane yıllarında neler yapmış ortadayken 3 yüzüğünü shaq e borçlu birini ondan büyük görmek gerçekten "adam liseli beyler" dedirtiyor.

Adsız dedi ki...

arkheye cevap verebilen yok

seneye eminim tripit olur

Parma Maniac dedi ki...

Adsız ortada net cevap gereken bir şey yok.. Lakers iyi savunma yaptı son periyot ve Boston hücumda sindi.. Lakers da pota altında yine çok daha agresifti hücumda, hep potaya gitmeye çalıştı.. Boston Celtics'te KG'ye Gasol'un yaptığı faulun çalınmaması dışında yanlış bir karar görmedim hücumlarında.. Lakers'ın hücumlarında da yine Gasol'un başrolde olduğu bir pozisyon dışında çok tartışmalı karar yok gibi.. Mesela Kobe'nin potaya dalışı kesinlikle hücum faul değil ki çok muhabbeti geçti maçta..

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.