8 Haz 2010

Kader Maçı


Lakers'ın ilk maçta yarattığı fark tamamen Kobe'yi Rondo üzerinden başlatarak rakibi şaşırtma başlangıcı üzerinden oluşmuştu.. Rondo rakibin en önemli beyni konumundayken serinin belirli bölümlerinde onun Kobe tarafından savunulması P-Jax'ten beklenen hamlelerden biriydi ama 1 numara savunmasında ilk 3 turda bu kadar dirayetli bir performans gösteren Fisher'ın durumuyla maçın başından itibaren Rondo üzerindeki Kobe bende şaşkınlık yarattı.. İlk maçta Rondo her stop yaptığında Kobe geriye çekilerek bütün pas kanallarına doğru yardıma gitti ve bu da Boston hücumlarını zorlayan ana etkenlerden biriydi.. Ray Allen'ın ilk maçta erken faul problemine girmesi onun peşinde koşturan Fisher'ın da işini kolaylaştırdı ve KG'nin durakladığı, sadece Paul Pierce'ın faul çizgisinden ürettiği sayılarla ayakta kalmaya çalışan Boston Celtics içeride rahat geçildi..

İlk maçta tutan plan ikinci maçta da sahadaydı.. Derek Fisher play-off'larda farklı oynasa da her türlü bu takımın savunmadaki en zayıf halkası ve ister 1 numarada, ister şutör guard savunmasında olsun bu, bir şekilde etkisini gösteriyor.. Ray Allen maçın başından itibaren her pozisyonda Fisher'dan kurtulup kendine boş şutu yaratmayı başardı.. 7/7'yle başlangıç çok büyük performans ama Ray Allen gibi tarihin en iyi şutörlerinden biri için bu kadar boş bırakılmışken çok şaşırtıcı değil.. Bu adamlar antrenmanlarda boş şut atarken %80-90'ın altına düşmüyorlar ve maç temposu içinde, o sıcaklıkla ve o ciddiyetle boş kalmışken düşük yüzdeyle atmalarını beklemek büyük saflık.. Lakers'ın Ray Allen savunması fiyaskoydu, Kobe Bryant geçtikten sonra işler biraz değişse de bu sefer de Rajon Rondo'nun özellikle rebolardaki üstünlüğü ve maça ikinci yarıda ağırlığını koyması geldi..

Hakemlerin ikinci maçtaki yönetimi ağır skandal.. Lakers çok daha fazla etkilenen taraftı bundan ama iki tarafa da serinin ilk maçından itibaren büyük zararlar veriyorlar.. İkinci maçtaki skandal yönetim uzun süredir bir basketbol maçında izlemediğim cinsten büyük bir kepazelikti.. 4-5 yıl önce bu düşünce ilk palazlandığı zamanlarda karşı çıktığım bir düşünceydi ama son 1-2 yıldaki dibe vuruşu gördükçe kabul etmemezlik yapamıyorum.. Bütün spor dalları içinde, o sporun en zirvedeki liglerinde görülebilecek en büyük hakem fiyaskoları maalesef NBA'de.. Hakemleri hiçbir spor dalında ön plana almayı, yazının içine iliştirmeyi sevmiyorum ve istemiyorum ama ilk 2 maçtaki kepazelikler bence serideki mücadelenin de önüne geçti.. Bu korumacılığın, bu oyunu bölmeciliğin, takımların en önemli parçaları üzerinde bu kadar istikrarlı yanlış kararlar vermenin bir izahı yok.. NBA'in final serisinde hiç yok..

Lakers'ın ilk 2 maçı alması çok önemliydi ve takımı çok rahatlatacaktı.. 2-0'dan sonra deplasmandan çalınacak bir maç şampiyonluğun imzası demekti.. Tersi bir sonuçta bile son 2 maçta takım ipleri kendi eline alabilirdi ama 1-1'den sonra artık bütün momentum Boston'da.. Özellikle 4 saat sonra oynanacak üçüncü maçı ben serinin finali olarak görüyorum.. Boston'un buradan çıkaracağı galibiyet onlar için bir sonraki mücadeleyi hedef maç haline getirir zira 3-1'den sonra Lakers'ın bu seriyi çevirme şansı kalmaz.. Bu yüzden final maçına çıkmak için onlar da bu maçı kazanmaları gerektiğinin farkında.. Finallerdeki 2-3-2 serisinin deplasman takımı için dışarda bir maç çalınması durumunda büyük avantaj olduğunu düşünen taraftayım ben.. Bir takım üst üste 3 maç kazanamaz da katıldığım basketbol görüşlerinden biri değil.. Lakers yönünden örneği 2002'deki Detroit Pistons'tur.. Lakers'ın dışarıdaki 3 maçtan en fazla birini çalabileceğini düşünüyorum ve böyle bir durumda bile işler çok zorlaşacak.. Thunder ve Phoenix gibi çok daha dirençsiz takımlardan bile 3 maçta sadece 1 maç alabildi takım.. Böyle bir ortamda 3 maçta 2 galibiyet beklemenin fazla anlamı yok.. Bu geceki maç takım açısından gerçek final maçlarından biridir.. Kayıp benim ümitlerimi en alt seviyeye çeker.. Boston Celtics ilk 2 maçta önemli performans göstermedi ama The Garden'da kalite gösteremeseler bile mücadele yönünden sonuna kadar zorlayacaklardır ve Lakers'ın buna nasıl tepki vereceğini şu anda kestirmek mümkün değil.. Gasol ve Bynum'un bu kadar iyi oynadığı bir maçı KG ve Paul Pierce'ın dibi gördüğü maçla birleştirip hakemlerin skandalına rağmen ele geçen mücadelede koparamamak da takım için çok büyük dezavantajdır..

04.00'te, NTV'de neler olacağını göreceğiz..

1 YORUM:

benden bu kadar dedi ki...

10 numara yazı..

ellerine sağlık abi.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.