13 Haz 2010

, ,

Gerrard - Lampard A.Ş.


Sergen - Tümer yan yana oynar mı? Delgado - Ricardinho beraber oynamaz.. Hagi - Sergen futbolun doğasına aykırı.. Böyle yorumları sadece Türkiye'de geçer zannedersiniz ama dışarıda da farklı değil.. En son rahmetli Kazım Kanat "Ricardinho ve Delgado yan yana oynamaz ama birbirlerinin önünde oynar. Delgado tek forvet ve arkasında Ricardinho'yla bu takım çılgın atar." demişti.. Kazım Kanat'ı ne zaman hatırlayacak olsam ilk aklıma gelen ve tebessüm ettiren saptamalarından biridir.. Bizde bu söylemler daima hücum oyuncuları üzerinden gerçekleşir ama mesela İngiltere'de durum farklı.. Bu adamlar birkaç yıldır Gerrard ve Lampard'ın birlikte oynayıp oynamayacağını tartışıyor.. Bizim ülkede bilinçli olduğunu zanneden herkesin diline pelesenk olmuş "box to box" elemanlar, Gerrard - Lampard tarzı oyuncular olarak deyimleşmiştir.. Son dönemin modası Barca bunu Xavi - Iniesta tarzına da çevirdi tabii.. Ama kazın ayağı İngiltere'de öyle değil.. Bu adamların merkezde çift iç olarak oynamadığını beraber oynadıkları her maçta gören İngilizler'in böyle ciddi bir problemleri var ve bunu çözmek için sayısız hamle yaptılar..

En başarıları Gareth Barry'ydi.. Gerrard ve Lampard'a göre defansif önsezileri çok daha gelişmiş olan Barry hem bu iki oyuncunun arasına sos olarak attırıldığı maçlarda Gerrard - Lampard'dan iyi sonuç verdi, hem de bu iki oyuncuyla da çok daha iyi ikililer kurdu.. Gerrard'ı kanada atan, Lampard'ı öne çıkaran hamleler de hep Gareth Barry üzerinden oluştu.. Onun yokluğunda benim tek adayım Michael Carrick'ti ama Fabio Capello neden kullanmadı bilmiyorum.. Keza bugün sol açıkta dağılan James Milner neden 11 başladı, Joe Cole kenarda dururken neden Shaun Wright-Philips'le değişti bunu da anlamadım ben..

Emile Heskey meselesine hiç girmiyorum keza bu takımın gerçek yapısı Rooney'nin ileride tek kalarak açıklardan desteklendiği klasik bir tek forvet düzeni.. Ki sanıyorum gruplardan sonra bunu göreceğiz ama ikinci maçtan itibaren sahaya konursa da şaşırmayacağım.. Bugün iki takımı da profillerinin çok altında buldum.. ABD benim için hayal kırıklığı.. Green topu içeri almasa skor avantajı olan İngiltere'ye karşı üretimleri çok sınırlı duruyordu.. Cherundolo'yu çok acil Galatasaray'a istiyorum.. Ama merkez kalitesi kısıtlı, kenarları da küçük olan bu takımın büyük sürprizler yaratma şansını kendi adıma bu geceki maçtan sonra düşürdüm.. Jozy Altidore kendini çok geliştirmiş diyerek Hande Yener'e selam yollamadan bu yazıyı da bitirmek istemem..

İngiltere'de Green'in yediği golde hatayı başka oyuncuya kesmenin fazla mantığı olmayabilir bu pozisyonun büyüklüğünde ama bence defans hattı geriye çok gömülmüştü ve Ledley King'in dolaylı bir şekilde gole etkisi vardı.. Jamie Carragher'ın oyuna girmesinde de bence o gömülmenin ve şuta izin vermenin etkisi vardır.. Bana göre Carra da Terry yanında direkt 11 başlamalıdır.. Carragher'la defans dörtlüsünün zekası önemli ölçüde artıyor.. (Edit: Ledley King'in sakatlık yaşadığına dair bir bilgi var bu arada) 'John' Lennon'ın mekanik futboldan beslenen salt hıza dayalı oyunu ülke sınırları dışında kolay değil.. Eleman hızın yanına 2 unsur daha koyabilse zaten ülke tarihinin en büyük oyuncularından biri olabilirdi ama sol tarafın hiç işlemediği takımda arkadaki Glen Johnson'la çabalarına saygı duymak gerekir.. Sağda "John" varken sol açıkta içeri kat eden bir oyuncunun (Joe Cole) varlığı da bence İngilizlerin dengesi açısından çok önemli.. Capello kendi tarzını oturtabildiği ölçüde bu takımı adım adım hedefe götürebilir ama bunun için önce Barry, arkasından Joe Cole ve 'tek' Rooney bence şart.. Gerrard ve Lampard'a çift iç olarak oyunu yönlendirmek ve tek pas yaparak oyunu kanatlara açtırmak büyük bir yetenek israfı ama Gareth'ın yokluğunda bir kez daha denenmesine bir şey diyemiyorsunuz..

Arjantin'i yazık ki izleyemedim ama duyduklarım büyük şeyler kaçırmadığım yönünde.. Arjantin fanatiklerine sağ bek Gutierrez'le bol şans dilerim.. Öğlen maçında Güney Kore ise ilk iki günün en güzel futbolunu oynadı.. Zaman geçtikçe ve büyüyen (hem yetenek, hem madden) rakiplerle karşılaştıkça küçük fizikleri zaafiyet yaratmaya başlayacak ama yumuşaklıkları, oturmuş sistemleri ve görünen oyun bilgileri bunu yansıtmamak için elinden geleni yapacak gibi duruyor..

7 YORUM:

pink dedi ki...

Tek forvetli düzenin İngiltere için daha geçer olduğu düşüncesine katılsam da,Heskey'i bugün çok beğendim.Hem takımının hem de sahanın en iyisiydi bence.İlk golü attırdığı gibi karşı karşıya pozisyonda kalecinin üstüne vurmak yerine yanındaki Rooney'e verseydi topu,bugün kahramandı.Amerika'nın iki bekinin sözleşmesi de sona ermiş Transfermarkt'e göre almışken ikisini de alsak daha iyi olur.Tabi sol beke tercihim her zaman-Keita'yla uyumlu olacağını düşündüğümden-Boka olur.Hazır Stuttgart'da Molinaro'yu almışken.Bradley-Boka-Cherundolo üçlüsünü istiyorum ben de.

Adsız dedi ki...

John Lennon güzel oynadı da ben Elvis presleyi begenmedim... SWP'in kariyerini Milner'la karıştırması esas bombadır. SWP ne zaman Newcastle'da oynadı allah aşkına cahil adam..

QuaresmA dedi ki...

İlle de çift forvet olacaksa Gerrard'ı sola çekmekte fayda var bence. Barry dönene kadar Carrick veya daha da iyisi Huddlestone oynatılsa güzel olur.

lesmiserable dedi ki...

korenin tandemi çok sakat bunun dışında akıllı bir takım. keşke bir iki hormonlu stoper bulabilseler de vucud vucuda temasları yapabilseler. iyi takım da olsalar bu çok büyük bir eksik.

arjantinin işi maradonayla zor. Allah mascheranoya güç kuvvet versin, bu adamın kesin doping yapması lazım başarı için.

bu arada gsye adama beğeniyoruz madem :), bradley konfederasyon kupasından beridir benim dmc için bir numaralı adayım ama önlibero arayan takımlar için haruna yı da çok beğendim.
maça gelirsek obasiyi çıkarması resmen ayıp soderbergin, adam otobana çevirmişti koridoru. parma gutierreze gönderme yapmış, şu maçı izleseydi ne kadar haklı olduğunu görürdü. arjantini beğenmek zor ama maradonanın hatrına seviyoruz gene de bu takımı :).
son olarak ing.'eye değinelim şansızlardı bence biraz da, swp ve caraggher ile başlamaları daha iyi olurdu. diğer görüşlerine de katılıyorum bu maç için. göz ucuyla takip edebildiğim için daha fazla bişey solemeyeyim bu maç için.
dün kü maçlar için ziplenmiş yorumlarım buydu :)

genel olarak
sürprizlere açık bir turnuva, peşin konuşmak ayıp olur. en az gruptaki iki maçlarını izlemek lazım takımların favorimi söylemeden önce ama parma bize bu kupayı ispanyolların kazanamaması için bir sebep söyleyebilir misin?

Parma Maniac dedi ki...

lesmiserable, İtalya :) İspanya kupanın tek kulüpvari organizasyonu, bunu sağlayan da 2 adam.. Ağır favoriler..

ynwa dedi ki...

parma sırbistan hakkında ne dusunuyorsun, çok ilginç işler yapabileceklerini dusunuyorum.

Parma Maniac dedi ki...

Ben yazmadan kendileri cevapladılar zaten :) Ben nötrdüm ama bugünden sonra işleri çok zor.. Oyun da bi hayli kötüydü.. Takım için söyleyebileceğim ilk şey Zigic kenara, bence tabii..

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.