30 Haz 2010

Caner Erkin Fenerbahçe'de

"Fiziksel ve oyun gelişimi, son hali, mevkii portföyünün çeşitliliği ne hale gelmiştir çok fikri yok kimsenin.. CSKA'da çok düzenli oynama şansını da elde edemediğini biliyoruz.. Ama saf yeteneğinden bir şey kaybetmediğinden eminim ben.. 4 yıl önce istiyordum, şimdi gelmesini yine istiyorum.. Natureli sol açık Caner'in, bek yedeklemesi için kullanmak aslında devşirmelere karşı olan biri olarak hoş değil, ama var olan yeteneği hiçbirini düşündürmüyor.."

Caner Erkin'in Galatasaray'a transferinde blogda geçen bir paragraf Caner için.. Her zaman söylediğim gibi 2005'teki U-17 şampiyonasında beni en çok etkileyen oyuncuydu Caner ve transferi çok sevindirmişti.. Orijini açık olan bir oyuncunun beke alınması her zaman riskleri beraberinde getirir.. Balta'nın varlığı bu yetenek denemesini daha mantıklı kılıyordu Galatasaray için zira rotasyon amaçlı ihtiyaç duyulduğunda kullanılacak bir oyuncu kadro içinde pozisyon uyumsuzluğuna rağmen takım tarafından tolere edilebilirdi.. Ama önce Balta'nın sakatlığı, sonrasında da oyuncunun Rijkaard tarafından stopere çekilmesi Caner'in sol bekte uzun süre geçirmesine neden oldu ve var olan defolar ortaya çıktı..

Caner Erkin'in sol bekte çok iyi bir maçını hatırlamıyorum ve en iyi maçlarının da 2-3 maçlık sol açık geçmişinde olması da benim için büyük sürpriz değil.. Bir açık oyuncusunu sol bekte yapamadı diye suçlayamazsınız, var olan yeteneğini de buradaki sorunlar nedeniyle sıfırlayamazsınız.. Türkiye'den ya da dünyadan natureli açık olan bir oyuncuyu 10 hafta boyunca bekte oynatın ve ortaya çıkan manzarayı düşünün.. Ortaya vasatın altında ya da kötü bir performans çıkıyorsa en son suçlanması gereken oyuncudur.. Caner Erkin de bekten gelirken düşen yüzdeleri kadar kötü bir ortacı değildir.. Ortalamanın üstünde bir dripling yeteneği, iyi bir kondüsyon, etkili bir sol ayak ve bir açık için forvete iyi koşular yapabilen bir oyuncudur..

Oyuncu Fenerbahçe'ye bugün imza attı ve var olan özellikleriyle böyle bir oyuncuyu 21 yaşındayken ve Türk pasaportuyla almak önemli bir transfer hamlesidir.. Son yıllarda Türkiye'de moda takımdan ayrılan oyuncuların o takımın en büyük transferi olarak adlandırılması ve oyuncularla kendi taraftarı tarafından bu anlamda dalga geçilmesi.. Benzerini göreceğiz ilerleyen günlerde.. Caner Erkin'in Galatasaray geçmişi başarısız ama denendiği yer bunu benim için önemsiz kılıyor.. Fenerbahçe kendisini sol bek rotasyonu için aldıysa ki sanmıyorum, bence yanlış transfer olur.. Fakat eğer açık havuzu için değerlendirilecekse çok faydalanacakları bir oyuncuyu kadrolarına katmış olurlar.. Tasarruflarının da bu yönde olduğunu düşünüyorum.. Açık rotasyonu dışında oyuncunun Andre Santos'un arkasındaki ilk bek opsiyonu olarak düşünülmesi de mantıklı olabilir.. Bu da her ne kadar şu anda başarısız bir bek olsa da çok yönlü oyuncuların kadro kalabalığını azaltıcı yönü olarak takıma faydalı olur..

Burada işleri değiştirecek tek şey oyuncunun bek için transfer edilmesi.. Eğer böyle bir düşünce mevcutsa Caner Erkin'in de Sabri Sarıoğlu'nun geçtiği sıkıntılı ve acı dolu yollardan geçmesi gerekecek.. Sonucunda Sabri gibi bir bek olabilir mi bunu bilmek kolay değil ama Andre Santos'un sakatlık durumuna göre yine de Gökhan Gönül'ün ofansif bek varlığıyla savunması daha güçlü bir oyuncu kadroya eklenebilir..

Ben Caner'i beğenen biriyim ve bu anlamda üzgünüm.. Ama Galatasaray için neden elden kaçırıldı da demiyorum.. Keza bu sene Arda'yla takım içinde yaşanan sıkıntının doğal bir sonucu da olabilir takımdan ayrılışı.. Kan akan yumruklaşmadan 2 saat sonra omuz omza verilen pozlara kanacak kadar saf değiliz tabii.. Açık rotasyonu için yine mantıklı bir hamle olarak gördüğüm Serdar Özkan yerine takıma alışmış Caner Erkin'i elbette tercih ederdim ama takım içindeki ortamı ve kavganın uzantılarını bilmeden bu konudaki tasarrufları eleştirmenin de fazla anlamı yok..

Fenerbahçe güzel transfer yaptı..

10 YORUM:

brk dedi ki...

herhalde şu blogta yıllardır tek karşı çıkacağım yorum budur. sadece sana değil buradan herkese sorarım ki. bu adam kaleciden ya da stoperden aldıpı her topu istisnasız bir şekidel bütün bir yıl boyunca ileri doğru "tepmiştir"? dikkat edersiniz ki "dikmiş" bile demiyorum. tamam sol bek deil pozisyon alması, kolay geçilmesi gibi problemleri olabilir ama madem bu kadar yetenikli idi neden ayağına gelen her topu "tepme" yolu ile kaybediyordu?
bence galatasaray açısından iyi oldu 3-4 milyon eurosu cepte kaldı şimdi fenerliler düşünsün.

Parma Maniac dedi ki...

Tek buysa iyiymiş brk :) Bence tepmemiştir, zira bu tip yorumların futbolda fazla mübalağalı yaklaşımlar olduğunu düşünürüm ben.. Anlatımı güçlendirmek için yapılır ama genelde haksızlıktır oyuncu için.. Beni Caner'le ilgili en çok ilk söylendiğinde karşı çıktığım Gio'ya pas atmama olayıdır.. Bir yerde görmüştüm ama devamını bulamadım.. İkisi bek ve açık oynarken Caner'in Gio'ya pas ortalaması maç başına 1'in altındaymış ki bu çok büyük facia.. Ama resmi rakamları bulamadığım için yazıya aktarmak istemedim..

3 milyon euro'nun verilip verilmemesi iki takım açısından da farklı sonuçlanabilir ama ben Fenerbahçe'nin yaptığı yatırımın karşılığını alacağına inanıyorum..

ERDEM ÇETİN dedi ki...

Bu transfer için çok farklı yorumlar olabilir ama burada tuhaflık Galatasaray cephesinde.Düşünün ki bir oyuncuyu devre arası opsiyon hakkıda sizde olarak almışsınız.Ve bu oyuncu geldiği kulüpte lig ,kupa,Avrupa maçlarında 20 maça çıkmış.Burada otomatikman akıllara o oyuncu ile sözleşme uzatılabileceği fikri gelir.Ama Galatasaray'ın hocası bu şekilde bir uzatılmanın yanında olmadı.Peki sözleşme uzatılmayacak bir oyuncu neden bu kadar çok oynatıldı?Bu bence çok garip ve saçma.İkinci olarak da sol bekte ve sol açık da iki farklı oyuncu olan Caner Galatasaray'ın sol açık problemi mevcut iken yollandı.Sol bekte ligin en kötü sol beki olan Caner hep burada denendi ve yollanmış oldu.Fenerbahçe'de sol açıkta harikalar yaratacağını düşündüğüm Caner'in bu performansını izlerken yönetim ve hoca acaba ne düşünecek merak ediyorum...

Unknown dedi ki...

Stoch'un banko oynayacağı hatta Uğur Boral'ın bile olduğu ortamda sol açık rotasyonunda ne yapacağı belirsiz bence Caner'in. Benim düşünceme göre Aykut onu bek rotasyonu için aldı zira sol bekte başka yedekleri yok.

Liverbird dedi ki...

Caner'in imza attiktan sonra `ben zaten Fenerli'ydim bunu da Galatasaray'a geldigimde soylemistim' demesi uzerine zaten ayrilmasina uzulmedigim, hatta ayrilmasini istedigim bir futbolcunun Fenerbahce'ye gitmesi uzerine daha da bir sevindim. Surdaki roprtajin ozellikle son kisimlarini okudukca guluyorum valla. http://www.galatasaray.org/galatasaraytv/roportaj/haber/6035.php

Çetin Cem dedi ki...

bir galatasaraylı olarak üzüldüm. ben caner'in ikinci devrenin başındaki maçlarda takıma getirdiği hareketi, soldaki driblinglerini ve asla abartıldığı kadar kötü olmayan ortalarını sevmiş, bu çocuğun varlığıyla heyecanlanmıştım. bence caner, arda turan'dan daha iyi bir çizgi oyuncusu olabilir. arda kadar yetenekli ve patlayıcı değil belki, ama kanat için gereken temel özellikleri (fizik, hız, sprint, pas) arda'dan daha iyi kanımca.

onu solda, arda'yı ortada kullanabilirdik. ama şu anda gittikçe alternatifsiz bir takıma dönüşüyoruz. bu sezonun ileri safhalarında da sakatların arkasından ağıtlar yakmayız umarım...

brk dedi ki...

ayrıca sol açık efsanesine kesin olarak katılmıyorum :) sol açık oynadığı maçların çoğu ligde göreceli kolay rakiplere karşı ya da kupada idi. a. madrid maçında sol açık oynayan caner'in durumu ortada. ve "tepme" kelimesi mübalağalı olabilir ama nerdeyse maçların hepsin özellikle takip ettim geriden başlanan atakları direk öldürüyordu, tabi diğebilirsiniz ki adama yaklaşan yok, yine de her topu uzun ve isabetsiz oynamak benim için caner'i bitirmişti. artı bi de pembe arabası :)

silent lucidity dedi ki...

@ERDEM

bahsettiğin şey oyuncu kiralama mantığına ters.sözleşmesini uzatıp uzatmayacağın sezon sonunda belli olur,uzatmayacaksın diye oyuncuyu oynatmayacak mısın yani?

@parma maniac

"Bir açık oyuncusunu sol bekte yapamadı diye suçlayamazsınız, var olan yeteneğini de buradaki sorunlar nedeniyle sıfırlayamazsınız."

kimse caneri suçlamıyor ama ortada benfica'da bütün sezonu sol bek geçiren sol açık coentrao örneği var,salı akşamı yardırdı ramos'un kanadından.

sol bek olarak yetersizdir,açık olarak iyi oyuncudur caner.ama galatasaray'ın ihtiyacı yoktu bu arkadaşa,bu kadar basit.

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

Şöyle düşünelim.. Caner her maç 70-80 metre depar atıp ileri çıkıyordu yoruluyordu ve açtığı ortalar da dağa taşa gidiyordu. Sol açık oynadığında bu kadar yorulmasına gerek kalmayacağı için daha iyi ortalar göreceğiz sanırım :)

serdar dedi ki...

Ben Caner'in yeteneği veya Galatasaray'ın ihtiyacıyla ilgili bir sorun aramanın yersiz olacağını düşünüyorum. Caner disiplinsiz bir oyuncu görüntüsü veriyor. Maç içerisinde hakeme sinirlenip kırmızı kart görüyor, antremanda kaptanına dalıyor, zemine kızıp topu 'tepiyor' falan...

Ha Sabri'nin Keita'nın olduğu bir takımda buna mı takıldın derseniz Sabri altyapıdan geldiğinden, Keita de spektaküler yapısı ve dolgun ücretinden dolayı kalkan sahibi.

Fenerbahçe için hem iyi hem de kötü bir transfer. Yönetilebilme sorunu. Yoksa bu tip oyunu dikine geniş oynayabilen oyuncunun CSKA'dan gönderilmesinin başka bir sebebi olamaz. Eğer Fenerbahçe kadrosuna entegre olabilirse Stoch'u izlemek için kupayı beklemek gerekir diyebilecek kadar da abartıyorum :)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.