29 Haz 2010

, ,

Brezilya 3-0 Şili


Bana göre net bir şekilde Brezilya'nın turnuvadaki en kötü maçıydı ama en rahat galibiyet oldu telafisi olmayan ilk eliminasyon mücadelesinde.. Bir Brezilya Milli Takımı'ndan %65'in altında pas oranı görüyorsanız bunu, geride oyunu tutup yetenekle vuruyorlar, daha çirkinler ama daha sağlam gidiyorlar şeklinde değerlendirebilir misiniz emin değilim.. Dunga'nın klasik bir Brezilya hocasından farkını ne sistem, ne mantalite bazında ben göremiyorum.. Yaratmaya çalıştığı daha düşük profilli, kendisine tabi ve elde tutulabilir bir kadroyla başarıya gitme yolu.. Şu ana kadar beklenenden, biraz da turnuvanın yarattığı hayal kırıklığı büyüklerle daha iyiler ama bugünkü efektifliği bundan sonraki maçlarda bu kadar kolay çıkarabilecekler mi onu göreceğiz..

Beklerden oyunu kurabildikleri zaman birçok sorunu rahatlıkla çözebiliyorlar ama bugünkü Şili maçın başında buna izin vermedi.. İspanya maçının son bölümünü çıkarıyorum, turnuva başından beri izlediğimiz en tedbirli Şili'ydi bu.. Kenarlara sürekli baskı yaptılar ve Brezilya'nın oradan çıkmasını engellemeye çalıştılar.. Bielsa'nın kendi bildiğini okumasını isterdim ama Brezilya'ya karşı neden bu kadar tedbirciydin deme hakkına da sahip değilim.. Brezilya'da Elano'nun yerine Dani Alves'in oynamasında devam eden sakatlık etkiliydi muhtemelen ama Şili'nin çok iyi işleyen sol kanadı için Maicon önü Dani Alves de Brezilya için avantaj oldu.. Şili'nin bir şey üretmeden, ilk 30 dakika itibarıyla Brezilya'yı da müthiş pasifleştirdiği maçta yenen duran top golü böyle bir underdog için olmaması gereken bir goldü.. Skandal bir adam paylaşımında Juan bir metrelik bir çapta kimse yokken rahat bir kafayla durumu 1-0'a getirdi.. Dün Meksika maçında benzeri hakem skandalıyla vardı, bu goller dağılan konsantrasyonla arkasından devamını da getiriyor.. Bir üçlü defansın asla izin vermemesi gereken bir şekilde göbekten delindiler ve Luis Fabiano'yla 2 dakika sonra durum 2-0'a geldi..

Bielsa'nın ikinci yarıda hamle yapması bekleniyordu.. Valdivia ve Tello'yla kenarlarda değişim yaparak maça girdi.. Şili'nin maçı çevirmesi için 60'a kadar bir gol bulması gerekiyordu ama bir saat dolmadan 3. gol geldi.. Üçlü defansla böylesine bir hücum futbolu oynayan takımlardan garip savunma aksiyonları beklenmelidir, bu anlamda yetenekli Brezilya oyuncularının böyle bir ortamdan efektif bir çabayla 3 gol çıkarmaları şaşırtmamalı..

Marcelo Bielsa'nın ortaya çıkardığı bu Şili çeyrek finaller biterken hala bu kupada izlediğim en güzel takım.. Bielsa'nın adına güzellemeler yazacak değilim, 54 yaşındaki bu adamın geçmişinin Newell's Old Boys dışındaki parıltısızlığı ortadayken fazla da uçmak istemem zaten.. Bugüne kadar tek bildiğim çılgınlığı ve Arjantin Milli Takımı'nda vasat bir teknik direktörlük döneminin olduğuydu.. Bugünden sonra kendisi hakkında ilk bildiğim şey bu güzel Şili'si ve garip 3-4-3'ü olacak.. Bir benzeri Yılmaz Vural kendi ülkesinde bu kadar aşağılanırken ve 57 yaşında Kasımpaşa'daki çılgınlığıyla bir kesimin takdirini kazanmaya başlamışken daha fazlası da gelmez zaten elimden..

Bu sene Güney Amerika iyi futbol yaptı..

12 YORUM:

TA dedi ki...

bakanlar ve görenler diye birşey vardır bilirmisin?

Parma Maniac dedi ki...

Maksat?

TA dedi ki...

maçı nasıl izledin merak ettim.bu brezilya kötümüydü?bu şili ispanyaya ilk yarı boyunca kök söktürdü.brezilyaya karşı bir varlık gösteremedi.nasıl kötü oynadı merak ettim ?brezilyanın iyi oynadığını görmek içinde uzman olmaya gerek yok ama sen görememişsin.

lesmiserable dedi ki...

bence turnuvanın tavşan atletidir şili. kazanmak için değilde ulen seyirciler de sıkılmasın tarzı futbollarıyla bence cezbettiler bizi. hırslı öne doğru oynama isteği, geride verilen boşluklar sayesinde verdikleri pozisyonlarıyla, kaotik futbol yapıları ile turnuvaya keyif katmışlardır. ama bence harlem tarzından öteye gidememişlerdir. açıkçası günümüzde futbolda bu şekilde kazanmanız zordur.

zaten şilinin buraya kadar gelmesinde, isviçrenin şili maçındaki yanlış kadrosu ve erken 10 kişi kalması sayesinde yenilişi ve hondurası yenemeyişi, büyük etkendir.

yani şilinin keyif verici madde misyonu biz tarafsız seyirciler için iyi de. bir de şililere sormak lazımdır. tahminim kazanmak her zaman daha caziptir şilideki vatandaş için?

Adsız dedi ki...

saçma 1 analiz.

Adsız dedi ki...

brezilya gerçekten çok karakter dışına çıktı bu maç. ben de beğenmedim ama şili de kötüydü bence.

Parma Maniac dedi ki...

TA sanırım anladım.. Ben bakıyorum ama sen görüyorsun..

Torres dedi ki...

TA,senin sağda solda ukalalık etmekten başka işin yokmudur?Tamamn, futbol konusunda belli bir görüşün var, ama bunun mutlak doğru olduğu varsayımıyla senin gibi bakmayan herkese ukalalık etmen komik.Gören resmindeki adam olduğunu zannedecek.İspanya yarın Brezilya'yı yenerse ne halt edeceksin?

TA dedi ki...

torres futbolu bilmedikleri için ukalalık yapıyorum.
yarın ispanya brezilyayı yenerse yine doğru futbol ve güzel futbol oynayan brezilya tarafında olacağım.
skorlar herşeyi açıklamaz.ya modern futbol oynarsın yada modern futbol oynamazsın.bütün mesele bu.

TA dedi ki...

futbol basit bir oyundur ama taraftarda bunu anlayacak kapasite olmadığını görmek şaşırtıyor.hemde önünde güzel örnekler varken.hala ronaldinho neden brezilyada yok diyen körler olabiliyor mesela.

TA dedi ki...

''Bana göre net bir şekilde Brezilya'nın turnuvadaki en kötü maçıydı ama en rahat galibiyet oldu telafisi olmayan ilk eliminasyon mücadelesinde.. ''

bunu yazan bir blog yazarına cevap yazmamda oldukça talihsiz olmuş.
zaten benim yorum yaptığım blog yazarlarının futbol seviyeleri oldukça iyiler.
yukarıdaki cümleyi okuyunca dayanamadım açıkcası:)
yoksa bu cümleyi yazan bir blog yazarına futbol yorumu yazmak talihsizliktir.

Parma Maniac dedi ki...

Böyle altı dolu olmayan sallamalarla muhatap olmam genelde ama üst üste 3 mesajın şevkine bir cevap vereyim..

Bir Brezilya Milli Takımı'nın %60 pas oranında kalması onun net bir şekilde sahada bazı şeyleri iyi yapamadığını gösterir.. Zira yazıda da söylediğim gibi Dunga da çok tipik bir Brezilya hocasıdır, savunmayı sağlama alıp daima bol pasla yüksek oranları hedefleyen bir adamdır.. Grup maçlarında %80-85'ler arasında dolaşan takımın Şili karşısında %60'lara inen tavrını ben senin o klişe modern futbol tanımına indirgeyemiyorum.. Keza Şili çok güçlü yanları olan ama bir o kadar da büyük zaafları olan bir takım ve onların presiyle bile bu kadar bozulan ve oyun kurma sıkıntısı çeken bir Brezilya net galibiyetine rağmen ana futbol fikrinden uzaklaşmıştır.. Tamam sen buna Şili'nin özel durumu nedeniyle bu sefer böyle yaptı Dunga diyeceksin ama ben demiyorum ve seni daha çok dolandığın bloglara doğru yolluyorum güzel kardeşim..

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.