9 Haz 2010

Boston Celtics 84-91 Los Angeles Lakers


Lakers camiasında bir ritüel vardır.. Derek Fisher'ın berbat normal sezon performansları büyük alay konusu olur, oyuncudan artık bıkıldığı ve basketbolu bırakma zamanının geldiği sayısız eleştiriyle birlikte dillendirilir.. Beklentiler daima normal sezonun devamı şeklindedir play-off'ta ama hiçbir zaman öyle olmaz.. 6 sene önce San Antonio'daki "one lucky shot deserves another" hikayesi, geçen sene Orlando, bu sene Boston 3. maç ve arada akla gelmeyen sayısız önemli play-off müsabakası.. Kimi şampiyonlukla taçlanıyor, kiminin arkasından takım hedefe gidemiyor.. Ama Derek Fisher play-off'ta hep farklı oynuyor.. Los Angeles Lakers'ta değişmeyen tek şey bu.. Normal sezondan random bir şekilde 10 maç seçip izledikten sonra bu Derek Fisher'ı izlemek insanda ikiz izliyor sanrısı oluşturabilir, normaldir.. Ama bu bir Los Angeles Lakers ritüelidir.. Seneye yine aynı şeyi yapacağız, bu adam çıkıp play-off'ta yine bunları gösterecek.. Öğrenmeyi geçtik, şu anda alışma devresindeyiz..

Maç öncesinde söylediğim gibi çok çok önemli bir maçtı.. Kayıp, işi çok zora sokacaktı.. Maça iyi giren Boston'a karşı iyi bir geri dönüş gösterildi ve üstünlük ele alındı.. Phil baba play-off'ta rotasyonu biraz değiştiriyor.. Luke Walton'un bir anda önemli dakikalarda sahada yer alması bunun bir göstergesi.. Bana çok mantıklı gelmiyor ama söylenecek fazla şey de yok.. Normal sezonda ilk periyodun sonunda kenara gelen Kobe'nin ikinci çeyreklere düzenli başlıyor olması da bunun başka bir göstergesi.. Kobe kenardayken ilk yarıda Gasol'ü de oturttu P-Jax.. Farkın açıldığı yerde en önemli sınav anıydı Lakers için.. Neyse ki fazla uzatmadı ve iki oyuncu birden sahaya girdi.. Celtics'in ikinci periyodun ortasından itibaren Lakers'tan daha iyi oynadığını kabul etmek gerek.. 17 sayılık farkı cepten yiye yiye bitirdi Lakers maçı.. Dönüm noktaları 2. çeyreğin sonlarında Kobe'nin yoktan var ettiği, Bynum'un basket faul pozisyonuyla sonuçlanan top kazancı.. Devre 4-5 sayı farkla bitecekken bir anda işler tersine döndü ve takım avantajını korudu.. İkinci yarıda ise Kobe, Ray Allen ve Boston savunması tarafından tamamen pasifize edilmişken ve Lakers hiçbir şey üretemiyorken Derek Fisher'ın sahneye çıkması.. Kaan Kural'ın yaptığı Andrew Bynum yorumu da inanılmaz doğruydu ki tam o anda Phil Jackson menisküs sıkıntılı oyuncuyu oyuna soktu.. Seri öncesinde söylediğim gibi Boston Celtics kadro yapısı itibarıyla 25+ dakika süre almayan bir Bynum'suz kolay kolay geçilebilecek bir takım değil.. Lamar Odom'un paspas olduğu ilk maçlarda alınan iki galibiyette Bynum'un büyük etkisi var..

Ray Allen'ın rekordan sonra 0/13 atması bir şanssızlık.. 32 sayı son senelerdeki Ray için 2 maç demekti.. Böyle bakınca normal ama böyle bakmıyoruz tabii olaylara.. Kobe'nin Boston tarafından iyi savunulacağı belliydi ve bu geceki maç büyük sürpriz değil.. Bazı yerlerde kontrolü kaybetti ama kötü oyununda topu sürekli onun elinde patlatan sinmiş Lakers oyuncularının da payı büyük.. Bu anlamda Bynum ve Gasol'ün pota altında pozisyon almaya çalışmayan titrek oyunları Kobe'nin kötü oyununda etkili.. Bynum yırtık diziyle asla büyük eleştiri almaz, keza elinden gelenin en iyisini de yapıyor şu anda sakatlığıyla.. İlk 2 maçta fena oynamayan Gasol'ün bu maçta bu kadar sinmesinin bir izahını ise yapamıyorum.. TD Garden'da mimlidir zaten Gasol.. Sadece inisiyatif almayan oyunu değil, KG karşısında savunmada da paspasa dönmesi galibiyete rağmen pek hoş değil.. 13 sayı, 10 rebo, 4 ast ve 2 blok kağıt üzerinde fena görünmez ama sahadaki karşılığı vasatın altında.. Uzunların bu kadar pasif kaldığı bir maçın alınması ise 2. maçtaki Boston galibiyeti gibi büyük şans..

Şimdi seri 2-1.. 4. maçta Boston Celtics çok ağır girecektir maça, galibiyet zor.. Serinin Staples Center'a dönüşü kesinleşti.. Bundan sonra beklenecek olan sürpriz bir deplasman galibiyeti daha ama işler kolay olmayacak.. Kobe dışındaki oyuncuların inisiyatif alması şart.. Hakemler için söylenebilecek yine fazla bir şey yok.. Yine fiyasko bir yönetim, bu sefer daha çok zarar gören takım Boston.. Artık eyyamları maç içiyle sınırlı kalmıyor, maçtan maça da değişiyorlar.. Lamar Odom ve Rajon Rondo'nun videodan izlenen pozisyonu bu hadisenin saçmalığını net bir şekilde ortaya koydu.. Video görüntüleri güzeldir, faul kararlarının değişmemesi de hakemlerin otoritesini çok sarsmamak için mantıklıdır.. Ama bu geceki gibi pozisyonların da önüne geçilmesi gerekir.. Boston aleyhine daha ağırlıklı olmak üzere sayısız kötü düdük çıktı yine.. Bu triolarla NBA'in geleceği nedir bunun bir tarifini yapmak gerçekten kolay değil..

5 YORUM:

zachpaulsen dedi ki...

iki takım arasında oynanan final serilerinde 9-2 gibi ezici bir üstünlüğü var Celtics'in. iş fener-gs eşitsizliğine doğru gidiyor. ayrıca toplam şampiyonluk sayılarında 17-15 durumu boston lehine. bu seri çok önemli o sebeple. lakers eğer buradan 1 şampiyonluk çıkarırsa; genç kadrosu ile ve min. 4-5 sezon daha oynayacak olan kobe ile 2 şampiuonluk daha alır diyorum. zira NBA finalinde boston dışında Lakers'ı zorlayacak başka takım yok bence. o da tarihsel ve psikolojik faktörlerin etkisi ve TD'nin büyüsünden kaynaklanıyor.

Ben Lakers'ın buradan bir galibiyet daha çıkarıp 6. maçta seriyi 4-2'ye getireceğini düşünüyorum. büyük ihtimal 4. maçı boston alır. çünkü çok asılıp, sert oynayacaklar. ama gasol eğer biraz erkek gibi oynayıp sinmezse bir süpriz de gelebilir.

Kobe için bu şampiyonluk gerçekten bir karakter testidir. Adının Jordan'la birlikte anılmasını istiyorsa; Bostonİ'u devirmsi lazım. Ayrıca tüm Boston takımı ve TD ahalisinin inanılmaz savumnasına rağmen şu salonda one man solo yapıp 50 sayı 10 reb 10 asist gibi bir performansla işi bitirmesini çok isterin. NBA finaller tarihinde bostonu parkeye gömmek Kobenin yapabileceği birşeydir.
1 maçı tek başına getirsin...

Adsız dedi ki...


Fisher'ın İçine Kobe Kaçınca...

Can dedi ki...

Derek Fisher Almanya deplasmanlarındaki Cassio Lincoln'dür, Bordeux maçında gol atan Sabri Sarıoğlu'dur, Galatasaray gören Fenerbahçe'dir. Takımın her sene konferans finali oynayacağı neredeyse garanti; biliyor o da bunu. Kasmıyor, bekliyor son 2 seride coşuyor.

Bir sonraki maçta Boston'ın yükleneceği kesin ama Kobe'ye yancı çıkarsa, ya da 2 kişi paylaşırsa o yancının işini Lakers bitirebilir seriyi.

Ama Ray Allen da her maç pota kırmaya çalışmayacak elbette. Keza Paul Pierce.

Adsız dedi ki...

serinin staples center'a donusu kesinlesmedi lakers kalan 2 maci da alip sampiyon olabilir, ama ihtimal dusuk tabi

zizou dedi ki...

Derek Fisher ''Ben daha ölmedim'' dedi. Baba büyüksün gerçekten, Celtics deplasmanında bunu yapabilen adama çok ama çok az rastlanır. Hele de son 12 dakikada. Gerçekten büyüksün.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.