17 May 2010

Los Angeles Lakers vs. Phoenix Suns


Los Angeles Lakers için işler yolunda gidiyor.. Batı liderliği garantilendikten sonra San Antonio, Portland ve Oklahoma City üçlüsünden hangisinin ilk turda rakip olacağı belli değildi ve tarz olarak takıma en uygun rakip genç Thunder'dı.. Kendi evlerinde Lakers'ı bir hayli zorlamalarına rağmen çok da büyük hasar alınmadan ilk tur kapatıldı ve ikinci turda Denver - Utah'tan gelen takım beklendi.. Burada tercih kesinlikle Utah Jazz'dan yanaydı.. İlk tur değerlendirmesinde Denver'ın Utah'ı geçeceğini düşündüğümü yazmıştım ki önemli sürprizlerden biriydi bence Jazz'ın oradan çıkması.. George Karl'ın yokluğunun Denver'ı bu kadar etkileyeceğini tahmin etmek kolay değildi.. Denver ilk turu geçse Lakers karşısında George Karl'ın takımın başında çıkma durumu vardı ki talihsiz bir hastalıkla cebelleşen tecrübeli coach NBA'in en iyilerinden.. Güçlü kadroyla geçen sene yapamadıklarını bu sene yapabilirlerdi.. Lakers yine şansını yanına aldı ve Utah Jazz'la eşleşti.. Süpürgeler de bu sene ilk defa ortaya çıktı.. Boozer'ın Gasol ve Bynum tarafından pasifize edildiği seride Utah'ın elindeki tek koz Fisher karşısındaki Deron Williams'tı.. Fish de yine play-off'larda hücum tarafını konuşturunca ve Deron da beklenen etkiyi gösteremeyince iş uzamadı.. Konferans finalinde ya Spurs ya Suns gelecekti.. Benim tercihim yine Suns olurdu.. Her ne kadar Spurs'u süpürerek buraya gelseler de hala takım için onları daha uygun görüyorum.. Bu tur geçilirse finalde de Boston'un gelme durumu var ve saha avantajının elde edileceği tek Doğu takımı olan Celtics de bu anlamda bir şans yaratabilir Lakers'a..

Gündem Phoenix ve önce kötü haberlerden başlamak gerek.. Kobe'nin dizinden gelen son haberler iyi değil.. Çoğunlukla kendi hataları yüzünden bir dizini, bir bileğini ve birçok el parmağını tarumar eden Kobe'nin sorunlu dizinden alarmlar geliyor.. Geçmişte de sık sık su toplayan dizi yine aynı reaksiyonu göstermiş ve Kobe dizinden su aldırmış.. Bu sorunu bir kez yaşamış biri olarak üzerine maça çıkmanın çok zor olduğunu bildiğim bu rahatsızlıkta Kobe'nin bu gece nasıl bir performans sergileyeceği belirsiz.. Andrew Bynum da dizindeki yırtıkla oynuyor play-off'larda ve o da pamuk ipliğinde.. Normal sezonun tamamını sorunlarla geçirdikten sonra play-off'larda kendini onarmaya çalışan takım için pek iyi haberler değil bunlar.. Kobe'nin özellikle o dizini sadece bu seneki serüven yönünden değil, NBA'de daha uzun süreler oynamayı düşünüyorsa ciddi bir rehabilitasyon sürecinden geçirmesi gerekiyor.. Eklemleri çok sorun çıkarmaya başladı Kobe'ye..

Phoenix'in Lakers karşısındaki üstünlükleri daha üstün bench'i ve Steve Nash.. Bunun dışında net bir üstünlüklerini göremiyorum ve Lakers her departmanda rakibinden daha iyi durumda.. Phoenix'in en formda oyuncularında J-Rich ilk turda Durant'i doğduğuna pişman eden Ron Artest tarafından savunulacak ve işi zor.. Pota altında Lakers'ın Utah'a karşı gösterdiği üstünlüğü Phoenix karşısında da devam ettirmesi zor olmayacak.. Amare Stoudemire'ın Andrew Bynum ve Pau Gasol'e karşı düzenli üstünlük kurması zor.. Channing Frye'la bir uzunu dışarı çekmeye çalışacaklar ve hem bu konuda, hem de Phoenix'in tempoyu forse etmesi durumunda Lakers'ın elinde kullanmak için Lamar Odom gibi bir opsiyonu mevcut..

Steve Nash, Lakers'ı bir hayli yıpratacak.. Kendisini tuttuğu sürece Derek Fisher'ı fena halde kepaze edeceğini tahmin etmek zor değil.. Kobe Bryant eğer fiziksel sıkıntı yaşamazsa yine Nash'i savunmak için kullanılabilir.. Leandro Barbosa'ya Amerika Şampiyonası'nda milli takım formasıyla yaptığı savunmayı Nash'e yapsa Phoenix bir hayli zorluk çeker ama Kobe'nin Lakers'taki rolü farklı ve ona hücumda ihtiyaç çok fazla.. Yine de Nash'i yavaşlatmak için savunmada kullanılacaktır.. Derek Fisher savunmada takımı 4 kişi oynatıyor ama ilk 2 turdaki hücum performansı devam ederse yine önemli fark yaratabilir.. İşin savunma kısmında harika iş çıkaran ama boş şutlarda geçen seneki Ariza'nın yanına yaklaşamayan Ron Artest için de geçerli bu.. Ron Ron hücumda hiçbir şey vermese de söyleyecek bir şey yok fazla.. Sezon başından beri gösterdiği özveriyle ve kısıtlanmış role verdiği tepkiyle sezonun en saygı duyulması gereken oyuncularından biri şu anda..

Pau Gasol bir süredir sınıf atladı ve Amare'yi de, Frye'ı da savunmada çok zor durumlara sokacak.. Lakers'ın elindeki en büyük kozlardan biri yine.. Ve en önemlisi Phoenix'in elinde savunma anlamında 24'e verecek bir cevap yok.. Lakers birçok alanda üstün ama yine de kolay bir seri beklemiyorum.. Phoenix'in nasıl bir tempoyu tercih edeceği bence onlar açısından serinin kilit noktası.. Oyunu hızlandırabildikleri ölçüde bu Lakers'a karşı başarılı olma şansları artar.. Alvin Gentry çok önemli bir basketbol adamı ve yaptığı işler çok büyük.. Ama Phil Jackson üzerinde Mike D'Antoni'nin yarattığı baskıyı yaratabilir mi o konuda şüpheliyim.. Daha Gasol gelmemişken Lakers tarafından 3-1 öne geçilen efsanevi seriyi ilerleyen maçlarda Diaw'la Smush Parker'ı savunmada başbaşa bırakan ikili oyunlarla çözen D'Antoni'ye Zen Master cevap verememiş ve seri takımın ellerinden kayıp gitmişti.. Gentry'nin zor durumlarda bu çözümleri üretip üretemeyeceğinden ben emin değilim.. Ama Phil babanın da taktik yönden, özellikle geleneksel anlamda biraz geriye gittiğini, yaşlandıkça bir takım inatlarının biraz arttığını kabul etmek, bununla beraber saygıların alasını duymak gerek..

İlk iki maç çok önemli.. Lakers 2-0'ı bulabilirse fazla zorlanmaz ama Staples Center'da çıkabilecek ters sonuçlar ileride baş ağrıtabilir.. Seri tahminim 5 ya da 6 maçta Lakers..

İlk maç bu gece 04.00'te NTVSPOR'da..

4 YORUM:

raul gonzalez dedi ki...

kobe'nin durumuna da bağlı olarak 4-1 ya da 4-2 lakers.. süpürsek tadından yenmez tabi ama zor:))

raul gonzalez dedi ki...

ayrıca saha avantajı muhabbetini geçtim isterse saha avantajı bostonda olsun ve bizim orlandoya karsı saha avantajımız olsun, ben yine de orlando'yu istemem finalde, bence çok iyi takım, hoş lakers şu an boston ve orlando ikilisinin üzerinde ama boston kesinlikle daha iyi tercih.. tabi rondo'yu çok iç geçirerek seyredeceğimiz bir seri olacaktır o da başka mevzu:))

bahtiyar dedi ki...

grant hill, kobe'yi savunabilir mi? benim kafama takılıyor. içerden gasol çok iş yapacaktır. amare'nin hücumda zorlanacağı da kesin, lakers uzunlarına karşı. kobe'nin sağlık durumu iyiyse eğer 4-2 lakers alır. aksi durumda herşey olabilir bu seride.

bora dedi ki...

normal şartlar altında larkersın uzun rotasyonu sayesinde rahat geçiceğine inandığım bir seri, bynum ve guard faktörleri yüzünden az sıkıntılı da olsa lakers lehine sonuçlanır gibime geliyor. Tahmin 4-2

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.