12 May 2010

,

Iron Man 2


Filmi nihayet izledim.. İlk filmde Jon Favreau ilk blockbuster yönetmenliğinde çok keyifli bir orijin hikayesi ortaya çıkararak herkesi şaşırtmış, türün en iyi örneklerinden birini vermişti.. İkinci film ilk filmin bıraktığı yerden, normal olarak biraz seviye düşürerek ve espri dozajını biraz gereksiz şekilde artırarak devam ediyor.. Sonuç başarılı ama Jon Favreau'dan beklentiler türe getirilecek yeniliklerdi ilk filmden sonra, onu göremiyoruz..

Filmin en başarılı unsurlarından Mickey Rourke'un karakterinin gelişimi ve olaya dahil oluşu sıkıcı bir klişe hikayesi ama sadece yüzünü değil, vücudunu da şişiren Mickey abi öyle başarılı ki fazla önemli olmuyor.. Scarlett Johansson filmden önceki beklentilerim gibi yapımın en zayıf halkası.. Lost in Translation dışında sinemada bir olayını göremediğim bu güzelliğin Gwyneth Paltrow'un dolduramadığı taş oyuncu kontenjanından filme dahil olması belliydi, her plana girişinde yönetmenin Scarlett suratına yakın plan odaklanması da biraz gösterdi bunu.. Hikayesi olabildiğince kötüydü, olmasa film bir şey kaybetmezdi..

Filmin temposu biraz düşük.. Bunda ana hedef Marvel'ın bütün yan karakterleri hazırladığı Avengers projesi.. İlk filmde S.H.I.E.L.D. hadisesine giriş gösterilmişti ucundan.. Bu filmde ortaya çıkan Samuel L. Jackson'lu şahane Nick Fury'yle Avengers projesinin içine iyice dalınmış durumda.. Marvel'ın sinemadaki bu büyük projesine yapılan hazırlık filmin önündeki en büyük engel gibi duruyor ama çizgi roman bağımlıları için bu muazzam bir güzellik.. Joss Whedon'un yöneteceği Avengers 2012'de vizyona girecek ve ondan önce grubun diğer üyeleri Captain America ve Thor'un solo filmleri vizyona girecek.. Özellikle bu filmin sonunda jenerikten sonra ortaya çıkan Mjolnir'le Thor'a selam çakılan ortamda Kenneth Branagh'ın çekeceği filmden çok umutluyum.. Daha sonra Hulk, Iron Man, Captain America, Thor, Nick Fury gibi karakterlerin tamamını göreceğimiz görsel şölen ise çizgi roman uyarlamalarını farklı noktaya getirebilir.. Umuyorum bu büyük team up hikayesine vasat bir senaryoyla yazık etmez Marvel Studios..

Film bir Tony Start/Iron Man filmi ve Robert Downey Jr. saf yeteneğiyle kimsenin kendisinden rol çalmasına izin vermiyor.. Ultimate evreninde, The Ultimates'le yeni bir ayar çekilen Tony Stark karakteri biraz farklı bir yöne gitti ama oldukça sıkıcı bir hal alan Stark güzel bir update'le tekrar büyük olaylara dahil olan bir yapıya girdi.. Robert Downey Jr.'ın yorumu da biraz bu değişim üzerinden şekilleniyor.. Don Cheadle, War Machine için güzel seçimlerden biri ama ben hala bu rol için ilk filmdeki Terrence Howard'ın biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyorum, o yönden oyuncuyla tekrar anlaşılamaması pek hoş olmadı.. İlk filmdeki gibi senaryo bir hayli zayıf.. Neyse ki çok büyük ihtiyaç duyulmuyor.. Sonuç olarak ortaya çıkan güzel bir yaz blockbuster'ı ve Avengers öncesi şahane bir hazırlık preQuel'i.. Keşke Spider-Man'in hakları da Marvel Studios'un elinde olsaydı da o güzel filmde ucundan Spidey, hatta Wolverine vs. de görünseydi ama Sony şu anda Spider-Man hikayesinin içine pislemekle meşgul.. Bu da ayrı bir yazının konusu olsun..

6 YORUM:

Back of the Post dedi ki...

Filmi izlemedim ama beğenmeyen çok. Dediğin gibi Avenger's projesi var ve düzgün bir şekilde vizyona aktarılırsa muazzam bir şey olacak bence. Gönül isterdi Spiderman de o filmde gözükecek olsaydı. Bakalım belli olmaz. Bir filmlik falan izin alamazlar mı:)

Parma Maniac dedi ki...

Yok mümkün değil o :) Sony'deki hakların Marvel Studios'a geçmesi gerek ve kısa vadede pek mümkün gözükmüyor..

Uğur ! dedi ki...

sinema eleştirmenliğine oynamalısın. kritik pasajlar sundun bize. film bana hoş saatler geçirtti, ama düşüncelere sevk ettimi hayır. ikinci defa gidermiyim evet. çünkü vaktimi eğlenceli kıldı.. daha fazla sinema yazısı istememeliyiz senden..

Ozan dedi ki...

evet war machine için terrece howard çok uygundu ama aynı tehlike spiderman 4 içinde geçerli olacak galiba tobey maguire ile anlaşamadılar galiba anlaşamazlarsada örümcek adam benim için sinemada biter 2 film biraz vasat ama tekrar tekrar izlerim :) ilk filmi 6-7 kez izlememe rağmen bıkmadım :)

varol döken dedi ki...

superman'in içine ettikten sonra artık ne çekseler boş bana...

ulan sene olmuş 2009 superman hala melul melul bakıyor...

iki elim öte yanda pelerininde olacak bryan singer!

Parma Maniac dedi ki...

Returns ilk izleyişte fena gelmemişti bana ama ikinci defa izlerken tahammül edemediğimi fark edince film hakkında kesin kararımı verdim.. X2'yle elde ettiği karizmayı yerle bir etti hakikaten eleman.. Sonra o X-Men gitti Brett Ratner dangozunun elinde tarumar oldu.. Benim de affetmeyeceğim adamlardan biridir Singer bu yüzden :)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.