1 Ara 2009

Allen Iverson geri dönüyor?


Vince Carter gibi zibidilerin sevilecek bir tarafları da yoktur, saygı duyulacak bir yönleri de.. Ayda 2 defa finger roll atacak diye adam sevilmez ki NBA'de.. Ben Allen Iverson'u da hiçbir zaman sevmedim.. İlk çıktığında yaptığı iddialı ve ukala açıklamalarıyla MJ'in son dönemlerinde ilgi çekse de sonrasında yaptıkları hiçbir zaman yeteneklerini orantılı bir şekilde kullanamadığını gösterdi.. En ufak bir sevgi yoktur içimde AI'ya, yaptıklarıyla ilgilenmem.. Denver'dan ayrılıp Detroit'e gittiğinde orayı baltalayacağını, Denver'ın ise coşacağını çok iyi biliyordum mesela.. Ki bu kalibredeki bir oyuncu için bunu biliyorsanız o adamı sevemezsiniz.. Ama saygı ayrı bir şey.. Sonuna kadar saygı duyarım Iverson'a.. En başında Lakers'a 2001'de kafa tutması bile yeterlidir mesela tek başına.. O Philly'nin çok kötü bir takım olduğuna, haklarında yapılan baltalar topluluğu yakıştırmalarına kesinlikle katılmam.. Bir süper yıldız için yeterli bir takımdı Sixers, başında da Larry Brown vardı.. Ama hangi takımla olursa olsun o Lakers'a kafa tutmaya çalışmak bile önemli işti.. Herkes o play-off'larda maç kaybetmeyen Lakers'ı yenmesiyle hatırlar Philly'yi ama ben Staples Center'daki ikinci maçta bile çok çok zorlayıp 2-0 öne geçmenin ucuna gelmeleriyle hatırlarım o seriyi, az ter dökmemişimdir özellikle ikinci maçta televizyon karşısında..

AI bu oyuna gelmiş en muhteşem fundamental manyağı olabilir.. Ciddi anlamda topla haşır neşir olmada daha iyi bir adam gördüm mü bilmiyorum.. Ama hiçbir zaman mental gelişimi sağlayıp o yetenekleri doğru şekilde kullanmayı öğrenemedi.. Hiçbir zaman lider olamadı.. Kariyerinin başından beri eleştirilen Kobe'nin 30'unda liderlik yönünden geldiği noktayı gördüğünüzde Iverson'da bazı şeylerin net bir şekilde eksik olduğunu fark edersiniz.. Kötü şeyler yaşandı, basketbolu bırakma noktasına geldi.. Benim için fazla önemli değildi ama üzücü olan böyle bir kariyer ve yeteneğin sahalardan çekilmesinin çok daha görkemli olmasının gerektiğiydi..

Şimdi o fırsat geri geliyor The Answer'a.. Philly'de işler sıkıntılı.. Eddie Jordan göreve başladığından beri bir türlü istediği tempolu ve hareketli oyunu sahaya koyamadı.. Elton Brand yaşadığı sakatlıkların etkisini bir türlü atlatamadı ve hala vasat bir uzun görünümü sunuyor son zamanlarda biraz hareketlense de.. Daha da önemlisi Andre Miller'ın yerini dolduramadılar.. Philly'ye geldiği günden beri Iverson'a benzetilen Louis Williams çok yetenekli topçu ve hücumda Jordan'ın takımına büyük katkı sağladı fakat tam Iverson'un basketbolu bırakma haberlerinin çıktığı günlerde sakatlandı ve 2 ay civarı yok.. Varken bile tamamen 2 numaraya yatkın bir stili olması nedeniyle oyun kuruculuk anlamında takıma katkı yapmıyordu.. Sakatlığı işleri iyice zora soktu Sixers cephesinde..

Tam bu anda Iverson'u Iverson yapan Philly ve Eddie Jordan'ın 3'ü istedikleri haberleri çıkmaya başladı.. Eddie Jordan önce çelişkili açıklamalar yaptı fakat dün gece Iverson'la bir toplantı yaptıkları net bir şekilde basına yansıdı.. Ortama bakınca Philly'nin ve Eddie Jordan'ın Iverson'a, Iverson'un Philly'ye çok ihtiyacı var.. AI eğer güzel bir sonu NBA'de hak ediyorsa bu sonu Philadelphia şehrinden başka hiçbir yerde bulamayacağını da herkes iyi biliyor.. Olur mu böyle bir şey? NBA kaynakları anlaşmanın yakın olduğunu söylüyor.. Olsun bu iş, birçok fantasy liginde 7. tur civarından seçtiğim Iverson elimde patlamasın (hiçbirinde release etmedim bak seni), o da piyasasını yaptığı Sixers formasıyla güzel sezonlar geçirerek bitirsin kariyerini.. Şu durum Iverson'dan nefret eden bir kısım insanı sevindirir sadece, tersiyse NBA'i ve bu oyunu seven birçok insanı bahtiyar eder.. Daha Kobe'den alınacak ayarlar varken nereye hem değil mi?

Edit: Iverson 1 senelik imzayı attı, pazartesi günü Denver Nuggets maçında sahada olması bekleniyor..

17 YORUM:

lostinthefutureplay dedi ki...

Zibidi dediğiniz Vince Carter, NBA'de tüm zamanların maç başına en skorer 20. oyuncusu, üstelik Vince Carter kendi adına yardım kuruluşu ve spor akedemisi sahibidir. En azından bu özellikler bile ne kadar saygı duyulması gereken bir oyuncu olduğunun göstergesidir, bırakın zibidi demeyi. Bir sporcuya üstelik gerçekten ahlaklı bir sporcuya zibidi demeden önce araştırmanızı önerirdim..

http://www.nba.com/statistics/default_all_time_leaders/AllTimeLeadersPPGQuery.html?topic=4&stat=0

http://www.nba.com/nets/community/carter_commaward.html

http://www.vincecarter15.com/News_Inside.aspx?Id=60

Can dedi ki...

4-1 bitmişti o final serisi yanlış hatırlamıyorsam ve hemen her maçı son çeyrekte koparmıştı Lakers. Ancak benim o seri ile ilgili asıl hatırladığım Sixers'ın kazandığı Staples Center'da oynanan serinin ilk maçında Iverson'ın 40+ atıp, sonraki maçlarda bir türlü ağırlığını koyamamasıydı.

Yazdığın hemen herşey doğru tespitler Iverson ile ilgili. Çabukluğu, şut kabiliyeti, fundamental ı bu seviyede iken bir Chris Paul gibi olamadı hiçbir zaman. Her topu kendi kullanan sorunlu yıldızdan öteye gidemedi daha doğrusu...

Adsız dedi ki...

mundemental manyağı lafı biraz iddialı olmuş bence :).Şu oyunda eğer fundamental değerleri baz alarak oyuncu değerlendirecekseniz AI ancak orta sıralarda yer bulabilir kendine ha fundemental manyağı diye birini nitelendirecek eğer bu kesinlikle Tim Duncan'dır.Neyse konumuz da o değil. AI'yı farklı kılan en önemli özelliği hızı,inanılmaz çevik yapısı ve pes etmeyen ruh halidir.(2001 senesinde playoff serisinde 14 farklı yerinden rahatsızlığı olmasına rağmen sahada olması gibi)

Philly için riskli olsa da takıma ayrı bir hava katacağı kesin. Tabi Brand, Iguodala gibi isimlerin İverson'ın her topu ben kullanayım egosuna nasıl tepki verecekleri de muamma :) feci şekilde ters de tepebilir eğer kontrat verilirse.

Umarım anlaşırlar yoksa Knickste olduğu gibi son anda takım istemezse AI açısından pek de hoş olmaz bu durum.

Jordan dedi ki...

Iverson'u cok severim. Jordan sonra yeri apayrıdır bende. Ama donecegini sanmıyorum acıkcası.

Adsız dedi ki...

Egosunu yenemediği için lider olamadı. Kobe ise dediğin gibi bunu başardı.

Bıraktığı haberi ve mektubu ilk çıktığında blog'da bahsetmemiştim, çünkü biliyordum Iverson'ı. Saygım ve sevgim sonsuzdur, hatta kısa ama güzel basketbol kariyerimin de sebebidir. Dönecekti bir şekilde, ben de bekledim Stefanski ve Jordan'ın görüşeceğinden adım gibi emindim ve oldu da. Dallas'ta gerçekleşti resmi görüşme.

Bu haberden sonra yazdım, bu haberden sonra döktüm içimi.

Liderliğine (ve belki de yüzüğe) engel olan egosunu bırakamadığı gibi basketbola olan tutkusunu da bırakamayacağını biliyordum. Daha atacak bir sayısı, yapacak bir crossover'ı ve çalacağı bir top daha varken, yapmazdı.

Gene Iversonlığını yaptı ama bu sefer çok kullanmadığı bir şekilde, duygusallıkla (ki gerçekten bilebileceğim kadar bildiğimi düşünüyorum Iverson'ı, bu yüzden ajitasyondu o mektup büyük ölçüde) yaptı bunu.

First Union'a (evet Wachiova ama benim için sırf o mükemmel 2001, LAL ve TOR serileri için daima First Union olacak) dönecek ve o forma bir şekilde tavana çekilecek.

Çok isterdim Sam Cassell gibi yaşını bilip tarzını değiştirmesini. Ama yapmadı, zaten çok da beklemiyordum böyle bir olgunluk. Evet Cassell hiçbi zaman Iverson kadar değildi ama Clippers'ta geçirdiği seneler malum.

Dönsün de, şu Sixers #3 formamı da giyip bir kez daha izleyebileyim.

Adsız dedi ki...

Iverson>Bryant
Bir Shaq'ı,bir Gasol'u,en önemlisi bir Phil Jackson'ı olmadı ki.

Parma Maniac dedi ki...

Kaan Öner tokat gibi vurduğunu sanıyorsun gerçekleri suratıma da verdiğin bilgilerin, sayı ortalamalarının söylediğim şeyle ilgisi yok.. Yapılan açıklamalar, sahadaki tavır, 2003 All-Star'da Jordan'la olan yer muhabbeti, Toronto'da hiçbir şey başaramamış, doğru düzgün sakatlıklardan oynayamamışken takas istiyorum kelamları, estetik smaçlar vuran vasat üstü bir skorerken büyük yıldız şeklinde pompalanması vs. üzerindendir benim yorumum..

adsız fundamental konusunda ben şöyle düşünürüm, yetenek ve estetik fundamental'ı parlatır, çok daha üst mertebeye taşır.. Fundamental'ı etkileyen sayısız olgu var, Tim Duncan'ın büyük fundamental'cı olduğuna katılırım ama uzunların fundamental'ı çok daha kısıtlı şeylerden oluşur.. Yani şöyle açayım, fundamental yönünden iyi bir guard'la iyi bir pivot'u karşılaştıracak olursam kesinlikle guard'ı seçerim ben.. Tim Duncan'ın bu açıdan sadece nickiyle bu konuda NBA'in en iyisi olduğuna katılmam.. AI çoğuna göre sokak basketbolcusudur ama bana göre fundamental'ın krallarındandır.. Tercihleri bunun önüne set çekmiştir çoğunlukla ki kendisini sevmeme nedenlerimden en önemlisi de budur zaten..

Jordan olmaz demişsin ama iş bitmek üzere :) Son haberler bu yönde.. 1 yıllık imzalayacak gibi duruyor şu anda..

Adsız dedi ki...

5de Shaq 4de Gasol'u bir arada olsa tek top indirmeyeceği için bir şey olmayacaktı.
Who likes a ball hog ?

lostinthefutureplay dedi ki...

Dikkat ederseniz verdiğim sayı ortalamasının dışında yaptığı yardımları ve bu yardımlarla aldığı ödüllerin haberlerini de yollamıştım size. Örneğin bir Charity sahibi olması gibi. Ayrıca Jordan'la yer muhabbeti konusunda ne var bunu anlamadım. Carter, All Star maçındaki yerini Jordan'a bırakmıştı zaten bunu acaba kaç oyuncu yapar? Toronto'dan ayrılmak istemesi daha kuvvetli bir takıma gitme isteğindendi bu zaten NBA'de nerdeyse her iyi oyuncunun yaptığı bir durum Garnett'ten tutun Iverson'a T-Mac'e. Hepsi daha başarılı bir takıma gitmek için takas isteklerinde bulunmuş oyuncular. Bir tek Kobe'yi sayamayız bunun nedeni de sürekli başarılı bir takımda olması zaten. Ama unutmamak gerekir ki o da Shaq'ın takımdan ayrıldığı ve Gasol'ün henüz gelmediği sezonlarda playoffları bile zor görmüştü. Toronto'da hiç bir şeyi başaramamış yorumunu nasıl yapıyorsunuz onu da anlamadım Vince Carter'ın Toronto'yu tek başına Doğu finaline çkardığını nasıl bilmiyorsunuz? Üstelik gerçekten zayıf bir kadroyla. Carter'ın eleştirilecek tek bir yanı vardır o da hırslı olmaması ve bundan dolayı var olan yeteneklerini geliştirip daha iyi performansa çevirememesi.

Jordan dedi ki...

@Parma Maniac keske olsa ben bilhassa mutlu olurum.:)

Parma Maniac dedi ki...

Kaan Öner, Vince Jordan'a yerini ilk aşamada vermemiştir.. Önce karşı çıkar, daha sonra takımın coach'u Isiah Thomas ve diğer oyuncuların araya girmesiyle verir.. Kim verir demişsin, başkaları yerine karar veremem ben ve bilemem de ama normali verilmesidir.. Vermeyeni de hoş karşılamam ben.. Toronto'nun doğu finaline çıktığını nasıl mı bilmiyorum, Toronto'nun öyle bir başarısı olmadığı için olabilir mi? Hangi sene oynadılar o konferans finalini? Oynasalar bile çok şey değişmeyecek benim açımdan ama öyle bir hadise yok.. Örnekler vermişsin, o gruptakileri T-Mac dışında benzer şekilde sevmem zaten ben ama tek neden istemeleri değil tabii.. Bir takımı bir yerden bir yere getirirsin ama takım yönetimi hedeflerin doğrultusunda değildir, istersin takas.. Ama Carter özelinde hiçbir zaman yaşanmadı bu.. Kobe de keza takas olma durumlarına geldi, Chicago'yla Deng merkezli bir takasın kıyısından döndük, Mitch Kupchak gerekli takımı kuramasa muhtemelen serbest kalıp başka bir takıma da gidebilirdi Kobe çok önemli başarıların merkezinde yer aldı, vardır hakkı.. Ki uzun süre kötü yönetildi gerçekten Lakers, haklıydı.. Sonrasıysa malum.. Carter'ın hırs yoksunluğu, saha içi umursamazlığı, sınıfına göre daha az yeteneğe rağmen en zirvede gibi pompalanması da nedenler içindedir tabii.. Sayı ortalaması ve diğer bilgiler derken ben zaten paste ettiğin linklerden bahsediyordum bu arada ki yazdım zaten.. Ama böyle bir oyuncuya hayır kurumu var diye sempati duyamıyorum ben..

Bu arada AI bir yıllık imzayı attı Philly'ye, resmi sitesinden de duyurdu..

nebilim dedi ki...

parma, yahoo fantasy'de de sonunda yüzünü güldürecek demektir. 1 kişi eksiktin haftalardır, gözün aydın..

Parma Maniac dedi ki...

nebilim sorma, sadece o ligde değil oynadığım 10 ligin en az 5'inde var AI.. Benden çok sevinen yok bu imzaya :)

Adsız dedi ki...

Dün akşam saatlerinde onaylandı transfer. Anlaştı Sixers'la. Aaron McKie'nin yapacağı ufak bir fizik değerlendirmesinden sonra pazartesi günü TSİ 2:00'da oynanacak olan maçta oynaması bekleniyor;

Philadelphia - Denver, yeterince manîdar olmuş :)

Adsız dedi ki...

yahu şu takıma fili deyip durmayın..siksırs diye ad takmışlar kendilerine fili ne yahu?

Adsız dedi ki...

iverson, kobe'ye basketbol topunu yedirir.

Jordan dedi ki...

o kadar da degil yahu iverson'u cok severim. ama kobe apayrı bir oyuncu.

sevgili parma maniac beni haksız cıkardıgın icin tesekkur ederim. iverson sever olarak bırakmasını uzulmustum. izninle artık bende blogumda iverson'un geri donusunle ilgili bir yazı yazacagım.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.