4 Ara 2009

UK Championship 2009


Dün piyasaya düşen Snooker dünyasını ilgilendiren genel bir haberle girelim hadiseye.. 2004 yılından beri Dünya Snooker Başkanlığı görevini yürüten Sir Rodney Walker görevinden ayrıldı ve yeni başkan Barry Hearn oldu.. Snooker'ın dünyadaki gidişatını derinden etkileyecek bir gelişme bu.. Sol yıllarda oyunun popülerliğiyle ve insanların yavaş yavaş snooker'a karşı ilgilerini kaybettiğiyle ilgili bazı endişeler vardı.. İngiltere'de Rugby dünyasında da oldukça önemli yeri olan ve İngiltere'yle İrlanda'yı kapsayan Dünya Rugby Ligi'nin de 10 yıl süreyle başkanlığını yapan Sir Walker'ın başkanlığında snooker'da önemli atılımlar oldu, oyun mümkün olduğunca Birleşik Krallık'ın dışına çıkarılmaya ve doğuya doğru yayılmaya başladı fakat buna rağmen Walker'ın gelenekçi yapıda olduğuna dair eleştiriler vardı.. Yeni başkan Barry Hearn'den ise yenilik adına herkes umutlu..

Bir haber de, ki bu yaklaşık 3 haftalık, turnuva özelinde.. Dünya Snooker Şampiyonası'nda yaşanan sponsor krizinin çok daha küçüğü UK Championship için yaşandı ve turnuvanın yeni adı "Pukka Pies UK Championship" olarak anılacak artık.. Sponsorluk 1 yıllık düzenlendi.. Pukka Pies İngiltere'de oldukça ünlü olan bir aile şirketiymiş.. Adından da anlaşılacağı gibi hazır turta üretiyorlar.. Yılda 50 milyondan fazla üretimi olan ve 300 insana iş veren güvenilir bir şirketmiş.. Betfred.com Dünya Şampiyonası için uygun bir seçimdi ama ondan sonraki en büyük turnuva olan Birleşik Krallık Şampiyonası'na bir turtacının sponsor olması görünürde komik fakat iş, iştir her zaman.. Oyuncular maç ve dinlenme esnasında bol bol elmalı turta yer artık.. Hem enerji verir, hem de zihin açar..

Elemeler bugün bitti.. Çok büyük sürpriz yok.. Peter Lines'ın kendi başına yarattığı bir sürprizler silsilesi var.. Önce ikinci turda yeni Çinli körpelerden Xiao Guodong'u, ardından üçüncü turda Ian McCulloch'u ve en son olarak da bugün son eleme turunda Nigel Bond'u mağlup ederek ana tabloya kalmayı başardı Lines.. 1969 doğumlu ve 18 senedir profesyonel snooker oynayan bir oyuncu fakat kariyerinde hiçbir başarı yok.. 90'ların sonunda zirvesini yapmış, 99/00 sezonunda kariyerinin en yüksek sıralamasına çıkmış (42.lik), ondan başka da bir olayı yok.. 1999 China International'da John Higgins ve Peter Ebdon'u mağlup etmiş ve çeyrek final oynamış.. Bunun dışında sıralama turnuvası olsun olmasın gördüğü üst tur yok.. Artık elemelere düşen bir zamanların efsanevi oyuncusu "The Entertainer" John Parrott maalesef ana tabloya kalamadı.. Yenildiği Dominic Dale de son turda Michael Holt tarafından paketlendi.. Yine Joe Swail'in Mike Dunn'a 9-2 yenilerek turnuvaya veda etmesi de ilginç.. Bunun dışında büyük bir sürpriz yok.. Judd Trump, Liang Wenbo, Graeme Dott, Matthew Stevens, Steve Davis, Jamie Cope (Ken Doherty'yi mağlup etti) ve Stephen Lee gibi isimler elemelerden gelerek ana tabloya kaldılar..

İlk turdaki eşleşmeleri kalabalık yaratmasın diye buraya almıyorum.. Her zamanki gibi Ronnie O'Sullivan'ın bulunduğu alt tablo daha zorlu görünüyor.. İsim oyuncular ilk turun favorileri.. Elemelerde klas performans gösterenlerden Peter Lines'ın Marco Fu karşısında ne kadar sabırlı olacağını test edeceğiz, ki ilginç bir maç olabilir.. Yine elemenin başarılı isimlerinden Tom Ford, 2009 Grand Prix'nin galibi Neil Robertson karşısında ter dökecek.. Mark Williams - Graeme Dott ilk turun en büyük kapışması.. Yine Ronnie O'Sullivan'a ilk turda Matthew Stevens'ın düşmesi bir şanssızlık, güzel mücadele olabilir.. Steve Davis - Stephen Hendry mücadelesi de eski tüfeklerin bir kapışması olarak yine en büyük kapışmalardan.. Ama çaptan düşmeleri keyfi kaçırıyor.. Mark Selby - Jamie Cope ve Ryan Day - Liang Wenbo mücadelelerinde kan çıkmasını bekliyorum.. Bu kadar güzel eşleşmenin arasında Stephen Maguire büyükbabasını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor.. Nasıl bir motivasyonla sahaya çıkacağını kestirmek zor.. Holt önünde zorlanabilir..

5 Aralık Cumartesi günü turnuva başlıyor ve 13'üne kadar sürecek.. Pek tabii ki Eurosport ekranlarından takip etme fırsatı bulacağız.. Bol bol Emre Yazıcıol ve Caner Eler'li seanslara denk gelme umuduyla son 16'ya doğru yelkeni açalım.. Şov başlasın..

1 YORUM:

Sheed dedi ki...

off eşleşmeler de lezizmiş hakikaten..

day-wenbo ve selby-cope hakikaten üç ihtimalli maçlar.. senin pek sevmediğin mark allen da uzun zamandır turnuvalara katılmıyor ve biraz paslanmış olabileceği söyleniyor, o da stephen lee karşısında erken havlu atabilir.. ama ben seviyorum çocuğu, yürüyedursun..

sir walker şüphesiz iyi işler yaptı, fakat herkes yeni bi ismin başa geçmesi yönünde mutabıktı gözlemlediğim kadarıyla.. kıta avrupası'na biraz daha girebildiğini görürüz umarım önümüzdeki yıllarda snookerın..

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.