6 Ara 2009

,

Arsenal 2-0 Stoke


Tony Pulis'in Tuncay'ı ilk 11'e alması Arsenal deplasmanını kayıp olarak görüp bir farklılık yaratma olarak da okunabilir, iki as forveti oturtarak bir rotasyon düşüncesi olarak da.. Fakat Beattie'nin Sidibe'nin yerine girmesi ve daha sonra Fuller'in oyuna girerken Tuncay'ı çıkarmaması oyuncuya karşı bir iade-i itibar olarak görünmelidir, ben öyle görmeyi tercih ettim..

Arsenal'in saha çıkardığı kadro düzen olarak sezonun başından beri sahaya konan düzen.. 3 iç, 2 açık ve tek forvet.. Tek forvet olarak Arshavin'in sahada yer alması takım adına en büyük farklılık.. Daha maçın 2. dakikasında yanlış görmediysem Faye'nin yaptığı hatada Arshavin'in Stoke savunmasını ne kadar zorlayacağı ortaya çıktı zaten.. İlk yarı boyunca da devam etti Arsenal'in derin toplarına Arshavin pikeleri.. Rus'un sezon başından beri sol açık pozisyonunda gösterdiği vasatın altındaki performanstan sonra en uçta başladığı maçtaki hırsı, isteği ve iyi futbolu mutlaka konuşulacaktır Arsenal semalarında.. Sakatlıklar nedeniyle dün akşam zaruriydi Arshavin'in en uçta oynaması, bundan sonra da böyle durumlar dışında pek mümkün değil.. Ama sol tarafta bu vasatlığı devam ederse yeni bir pozisyon düşünülebilir, belki değişik bir Bergkamp rolü düşünülebilir 4-3-3'ten vazgeçilip..

Stoke da Arsenal'in yanında çok yapılı bir takım ve Chelsea'ye benzer bu özelliği.. Ama iki takımın Arsenal'in karşısında duruş farkını görünce fiziğin kaliteyi nasıl yükselttiğine de tanık oluyorsunuz.. Tabii Chelsea'nin çok başka bir takım olduğu gerçeğine de.. Arshavin çok hızlıydı, Cesc önderliğinde orta sahadan atılan toplar çok güzeldi ama Huth'un tanınmaz halde olduğu gerçeği de Stoke savunmasının ilk yarıdaki dağılışında birincil sebeplerden biriydi.. Ofsaytı bozduğu bir pozisyonda Arshavin'in kademe arasına sızmasına sebep oluşu ve goldeki hamleleri ilk yarıya imzasını attı.. Goldeki sol çapraza giren Arshavin'in üstüne gider gibi yapıp geriye çekilmesi ve köşeye boşaltması affedilmez bir hata.. Boro'da Wheater'la beraber çok beğendiğim bir oyuncuydu, mazur görmek gerek.. Arshavin'in çok seri ve aşırı teknik yapısının da cüssesine ters gelebileceğini kabul etmek gerek..

Arsenal yine görünürde 4-3-3 olan takımda Nasri'yi yeni mevkiisi ortaya çekip sağ açığa Eboue'yle başladı.. Soldan Rosicky'yle yardırıp sağdan Eboue'yi fizikli ve sağlam Stoke orta sahasına karşı içlere karşı yardımcı olarak düşündü Wenger.. Eboue sık sık içe kaçtı ve buradaki Nasri'nin forvete doğru dalışlar yapmasını sağladı.. Cesc yine orta sahada bütün organizasyondan sorumlu oyuncu.. İlk yarıda full bir dominasyon vardı ama Stoke kazandığı topları sıklıkla Tuncay'ın yoluna atmaya çalıştı, Tuncay ve Etherington'la birkaç pozisyonda da akma fırsatını buldular ama EPL'nin orta sahadan en az destek alan ileri hatlarından birine sahip olan takımda fazla işe yaradığı söylenemez..

İlk yarıdaki tempo ikinci yarıda tek taraflı bir tempoya döndü, Arsenal oyunu kontrol ederek yüklenmeye devam etti.. Rosicky'nin yerine ikinci yarının başında giren Carlos Vela tercihini Rosicky fena da oynamazken garip buldum ama gerçek bugün ortaya çıktı.. Kasıklarında yeniden problem ortaya çıkan Rosicky 1 ay yok.. Bir Arsenal klasiği daha.. Vela'nın ikinci goldeki aksiyonun başlangıcında payı var.. İkinci devre oyuna giren Aaron Ramsey bir maçında daha gelecek için heveslendirdirdi.. Song ve Denilson kısıtlı imkanlar içinde iyi performans veriyorlar ama fazlası yok.. Bu iki oyuncuyu geç, Cesc'in bile 3-4 sene sonra Arsenal'de kalıp kalmayacağı belirsiz.. Ramsey ise bu takımın gelecek 10 senesi için şimdiden parlıyor.. Önüne gelecek Wilshere'la gösterecekleri uyum Arsenal'in geleceği için de büyük önem arz ediyor..

Üzerinden zaman geçmiş ve gazı da dolayısıyla kaçmış maç için fazla uzatmamak gerek.. Arsenal'in toplamda 600'e yakın pas yapıp isabetli pas sayısında 510 civarını bulup %88'lik pas oranını yakaladığı maçta Stoke City'nin toplam pas sayısı 240.. Arsenal isabetli pas sayısıyla 2 kat fark attı Stoke'a.. Böyle bir maçta puan çıkarmak için ya sağlam kontra atak organizasyonuna sahip olursunuz, ya da mucize beklersiniz.. İkisi de yoktu Stoke'ta.. Son olarak Tuncay'a gelmek gerek.. İlk yarıda hücum hattına hareket getirmeye çalışan tek oyuncuydu soldaki Etherington'la beraber ama rahatlıkla koşacağı bazı toplarla muhatap bile olmaması maç kondüsyonundaki eksiklerin farkında olduğunu gösterdi.. Kısıtlı enerjisini gizleyerek oynadı, elinden geleni de yaptı.. Fuller ve Beattie çok özel oyuncular ama bu kadar farklı yapısıyla Tuncay'ın o hatta sokulmamasını mantıklı bir şekilde açıklamak çok zor.. Tuncay'la beraber kazanılacak bir iç saha maçı takıma entegrasyonu için yeterlidir..

0 YORUM:

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.