27 Tem 2010

Galatasaray Formaları 2010/2011


Evet, bir Galatasaray forma lansmanından sonra daha artık buranın klasiği haline gelen değerlendirme için blogtayız.. Geçen seneki mor formanın kurtardığı ama onun da aslında çok yeterli olmadığı berbat kreasyondan sonra gelmek bu forma topluluğunu kurtaran ana etken.. Büyük falsolar ve büyük güzellikleri bir arada barındıran ilginç bir kreasyonla çıktı kulüp tanıtımdan.. Toplamda ortaya çıkan şey bence güzel ama çok daha efsanesi ve ince düşünülmüşü olabilirdi..

Parçalı efsanesiyle başlayalım.. Geçen seneki antrenman forması kılıklı beyazdan sonraki hayal kırıklığı parçalıydı.. Bana göre kulübün düzenli parçalı forma çıkarmaya başladıktan sonraki en kötü tasarımıydı bu.. Herkesin bildiği gerçek, Galatasaray parçalısında kollarda farklılık yaratılır.. Sarı ve kırmızının da yerleri normalde tam tersi şekildedir.. Kollarda yapılmayan farklılık formayı daha basit ve düz bir kalıba sokuyor, parçalıyı da anlamından uzaklaştırıyor.. Peki gerçekten bu büyük bir sorun mudur? Bence değildir, hatta monotonluğu kırmak adına düzenli parçalı forma yapan bir takım için bir sezonluğuna denenebilecek bir çalışmadır.. İşin burasında sorun yok.. Ama sanki en güzel tasarımmış gibi öteki sezona sarkıtmaya çalışmak benim nazarımda büyük fiyasko.. En kötü tasarıma kendi adıma bir sezon daha katlanmak zorunda olmak hoşuma gitmedi ama yapacak bir şey yok.. Bunun altındaki tek neden TT Arena'nın açılmasıyla birlikte o stada yeni bir forma gelecek olması olabilir.. Eğer harika bir parçalı yapılacaksa devre arası için durum normalleşir.. Ama söylentilerdeki gibi çubuklu tarzı bir forma varsa bu fiyasko büyür.. Gerçek ve en güzel Galatasaray parçalısı iki sezon önceki şu mükemmel forma topluluğunun içindekidir, çok küçük oynamalarla bunun üzerinden yürümekte de bence fayda vardır..


Somon forma için yapılabilecek ilk tanım alternatif formalar içindeki en klas tasarım olduğudur.. Bu furya turuncuyla başladı ve renk olarak aslında en uygunuydu fakat güzelim turuncu, kırmızı çizgiler ve numaralarla boğuldu, renk kapatılarak güzel deneme harcandı.. O forma her zaman dediğim gibi siyah çizgilerle (ve belki de şortla) güzelliğinde 3 kat fark yaratılabilecek bir seçimdi ama küçük bir ayrıntı buna izin vermedi.. Geçen seneki mor hem ton, hem kumaş olarak çok iyiydi.. Fontlar ve çizgilerdeki beyazlarla kontrast da sağlanmış, ortaya daha güzel bir iş çıkarılmıştı.. Ama o formayı da boğan aynı renk şorttu.. Tamamen mor içindeki adamlar bir yere kadar güzel geliyor ama 45 dakika sonra göz bir farklılık istiyor sahada.. Beyaz şortla bazı maçlarda kombine etmek belki mümkün olabilirdi ama bu fark o kadar da önemli değil.. Hem satışlarda, hem de taraftarlar arasında yaratılan heyecanla mor seçimi de kulüp adına çok doğru değerlendirildi.. Birkaç çatlak ses ortaya çıkan güzel iş sonrasında susturuldu ve takım bu işten kar etmeyi başardı..

Somon, daha önceki renklerde oluşan sorunların hiçbirini barındırmayan muazzam bir forma.. Siyah çizgiler kesinlikle çok yakışmış, siyah şort yine modern somon çizgilerle ortaya çok güzel bir tasarım çıkarmış.. Yaklaşık bir hafta önce piyasaya çıkan çakma formada belirttiğim gibi bu seçimi mahvedebilecek tek şey şortu da aynı renk yaparak bütünü pijamaya çevirme riskiydi ama bu yanlışa düşmeden ortaya çok güzel bir iş çıkarmışlar.. "Erkek adam pembe giyer mi hacı?" tandanslı bir kısım anlamsız insanın sesi de bu formaların store'larda görünmesiyle tamamen kesilecektir diye tahmin ediyorum.. Bu sene bir forma alınacaksa benim için bu forma somondur.. Son olarak renge gelelim.. Eğer bu forma somonsa formada bir turuncu tonu da olması gerekir.. Geçen seneki Barcelona formaları bu konudaki en güzel örnektir.. Linkteki gibi o formalar açık havada turuncuya yakındı fakat spotlar altında pembeye yaklaşıyordu.. Ki somon da tam olarak böyle bir renktir.. Habertürk'ün açık hava çekimlerinde bu formanın tonu net pembe gibiydi ama yakından bir daha bakmak gerek tabii.. Eğer pembe dememek için ortaya atılan bir terimse somon, bunun fazla anlamı yok.. Galatasaray gibi bir kulübün buna ihtiyacı da yok.. Pembeyse de pembedir, önemli olan ortaya çıkan tasarımın şukela olmasıdır.. Görüntülerdeki tasarım da bunu taraftarlara sunacak gibi görünüyor..


Bej rengi aslanlı forma çok gereksiz bulduğum beyazı bir seneliğine piyasadan sildiği için bence evladır.. Ama aslan figürünün forma içine sokulmaya çalışılması bana çok anlamlı gelmiyor.. Yine de seçim iyi, bejdeki sarı tonu kırmızıyla birlikte gayet uyumlu.. Somon formayla beraber numara bölümündeki şekili de ben beğendim.. Alternatif forma sayısını ikiye çıkarması anlamsız gibi görünse de, iki seçimin de takım renklerine yakın olması bunun göze batmasını engelliyor.. Bunun da hoş bir deneme olduğunu düşünüyorum..

Son olarak formaların en büyük eksiğine gelelim.. Birincisi Türk Telekom'un komik fontunun formalarda devam ediyor olması.. İkincisi ise geçen sene ilginç bir şekilde belirtmeyi unutmuş olduğum isimlerin numara altına konması.. Bunu hangi federasyon yetkilisi peydah ettiyse bu ülkeye üretilen bütün formaların altında kalmasını temenni ediyorum.. Numara üstü yazı bir dünya klasiğidir ve futbolun anlamlarından biridir.. Sırt reklamıyla takımları çikolata ambalajına çevirmeleri yetmiyormuş gibi (bu sözüm elbette yöneticilere biraz) bunu formanın kutsalı olan isim bölgesine almaları benim için tarifsiz bir hayal kırıklığı.. Bir şekilde tepki verip o reklamları şu anki isimlerin olduğu yer olan numara altına almak gerekiyor ama çevrede de bu konuya hiç tepki verilmiyor.. Bunun bir örneği Bundesliga'da, onları da kötü örnek olarak kabul ediyorum ben.. Bir an önce EPL'deki gibi, mümkünse tep tip fontla ve numara üstü isim kombinasyonuyla bu formaların arz-ı endam etmesini istiyorum ama sanıyorum çok uzun bir süre daha mümkün olmayacak bu..

Bu seneki forma yazımızı burada noktalıyoruz.. Takımların görselliği adına çok önemli olan bu ambalajlar üzerine geyik yapmak güzeldir ama saygı esastır.. Dünyanın en kötü kreasyonu ortaya çıkıyor olsa bile (mesela bu seneki Lyon) destek olmaya devam etmek ve var olan formayı sevmek gerekir.. Geçen sene bile benim için durum buydu.. Bu seneki daha iyi.. Umuyoruz klasik bir Galatasaray parçalısıyla TT Arena'da desteklenir ve takım yeni evine gerçek efsanesiyle çıkar..

Galatasaray Formaları 2008/2009
Galatasaray Formaları 2009/2010

15 YORUM:

L dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Oylum Tanış dedi ki...

formaları beğendim açıkçası. arslan forma'yı alırım bu yıl. para çıkışırsa mercan'a da girişirim.

bu arada işin sunum kısmı da gayet iyiydi. 3 forma için 3 film. hepsi de güzeldi. bunun da bolca bahsi yapılmalı.

umarım satışlar geçen yıla göre artar.

Back of the Post dedi ki...

Hikayelerle bütünleştirdiğimizde, verdikleri mesaj doğrultusunda çok anlamlı formalar ve mesajlar doğru yerlere gitmiş bence. Özellikle ikinci formayı çok beğendim zira Arslan figürü ve kaynağı çok güzel anlatılıp monte edilmiş formaya. Mercan'da özellikle göğüsündeki arma kısmıyla birlikte çok güzel bir forma olmuş.

Parma Maniac dedi ki...

Adsız kardeşim, yorumunu yayınlamadım elbet ama mesajını aldım.. Eyvallah..

Adsız dedi ki...

berbat

unknown dedi ki...

Arslan formayı ve 2289 denilen formayı çok beğendim. gereksiz insanlar gereksiz muhabbetler yapacaktır tabi ki ancak galatasaray'ın izlediği yol çok doğru bence. forma konusunda da tartışmasız türkiye'nin öncü takımıdır. Bu yıl yapılan tasarımlarda dediğim gibi gerçekten çok güzel ve etkileyici.

Manusal dedi ki...

Ben şu anki parçalıyı çok beğeniyorum iki yıl öncekide en beğenmediklerimden di.Bu yüzden bu işte görecelilik olduğu aşina.Tanıtım da oldukça başarılı olmuş mercan renginde teredütlerim olsada ben parçalıya dokunmadıkalrı için mutluyum.

Onur Asıliskender dedi ki...

Bence parçalıya azda olsa dokunabilirlerdi. Yani geçen sezonun forması aynen ne zaman nerede tekrar giyilmiş bilemiyorum, NBA adeti. Mercanı beğendim fakat hem Aslanda hem Mercanda numara yazılacak yere yapılan şeyi beğenmedim. Bu tür boşluklar genelde yoğun desenli formalarda yada çizgili formalarda uygulanır. Düz formada ne gerek vardı. Şayet Mercanda sırt kısmı aynı renkle devam etse mutemelen tereddütsüz diğerlerinin yanında yerini alacaktı dolapta. Şimdi 4. formayı bekleyeceğim umarım güzel bir şey olur.

Adsız dedi ki...

burada görünce tekrardan baktım da, hakikaten 2008 formaları efsaneymiş. açıkcası yorumlarının tamamına katılıyorum. bu sene de olmadı ama önümüzdeki senelerde sarı forma- kırmızı şort kreasyonu bekliyorum. sarı sanki bizim rengimiz değilmiş gibi davranmaya gerek yok.

Alican Dikici dedi ki...

Parçalı fazla düz geliyor göze. Basit kaçmış.

Alternatif formalar ise Fenerbahçe'den daha başarılı geldi bana. Somon rengi formalar siyah şortla müthiş görünecektir.

not: Fenerbahçeliyim.

Çetin Cem dedi ki...

her sene daha kötüye gidiyoruz gibime geliyor bana. iki sene önceki parçalı, ortada kırmızı şerit olan galatasaray forması falan, şimdi bakınca yine gördüm, ne kadar güzelmiş. geçen seneyi bile arayabiliriz.

ama tardini'nin forma yorumlarında hep yaptığı bir nokta var, sahada görmek lazım.

ve sırtta numara üstüne konan reklam konusunda +1. düşündüm de, iki senedir elim formaya gitmiyorsa bir sebebi de o. hiç hoşuma gitmiyor bu durum.

Çetin Cem dedi ki...

bu arada görmeyenler varsa bence bu seneki manchester united formalarına baksın. hem yenilik, hem gelenek nasıl bulunur bir formada, renkte fantezi peşinde koşmadan da nasıl ilgi çekici olunur görün. ders gibi forma. bir liverpoollu olarak kıskandım o formayı.

ayb dedi ki...

bir beşiktaşlı olarak bej rengi formaya bayıldığımı söylemeliyim...
aslan figuru de çok şık ve gaz.
sırt kısmı sade olabilirdi bence ama şu hali de güzelliğini pek bozmuyor ve fakat sırta, aslında isim gelmesi gereken yere reklam almak gerçekten eblehlik...

Adsız dedi ki...

bir bu parçalıya bakıyorum, bi de çakma malatyaspor parçalısına bakıyorum.

kırmızı cırtlak bir kırmızı, hiç alakası yok galatasarayla.

sarı desen, o da ayrı bir halt. onun da alakası yok.

sahada malatyaspor'u mu izleyeceğiz galatasaray'ı mı acaba valla ben ayırt edemicem.

nike allah belanı versin nike...

Adsız dedi ki...

bi de ,

somon forma efsane bir formaydı bence şortuyla vs. keşke başarılı olsaydık o zaman izlenimler daha farklı olurud, inanılmaz bir formaydı somon... (bunları mor formaya lanet yağdıran biri olarak söylüyorum)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.