14 Ara 2009

Şampiyon Ding


Ronnie - Higgins yarı finali gibi uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir final demek isterdim ama izledikten sonra bir an önce hafızamdan çıkarmak istiyordum.. Bu kadar düşük standartlı, bütün heyecanını kopmayan skor ve saçma vuruşların oluşturduğu durumlar üzerinden oluşturan bir final maçını beklemiyorduk.. Öncelikle şunu söyleyeyim, son 4-5 sene içinde canlı izlediğim John Higgins'ler içinde açık ara en kötü Higgins'tir bu.. Böyle bir Higgins'i finalde bulan üst düzey bir oyuncunun masaya vurup geçmesi gerekir ama işin mental yönünde yine harikulade görünen (ki maçın en güzel yönü budur) Ding Junhui de kendi standartlarının çok altında oynayınca ortaya böyle garip bir final çıktı..

O kadar kötü ve saçma vuruşlar vardı ki.. Maçı izlerken frame frame aklıma yazıyordum ama bir müddet sonra kafamda toparlayamaz oldum.. 15. frame'i gayet iyi götürüp Higgins'e 2 defa çözemediği bir snooker bırakan Ding'in, Higgins'in 3. denemesinde bulduğu ultra şanslı pot sonrasında çöküşü.. Oradan frame'i resmen imzalamaya giden Higgins'in çok kolay bir kahveyi sokarken yaptığı hatanın Ding'in şampiyonluğunun yolunu açışı.. Sayısız hata içinde 15. frame en kritikler olarak öne çıkar.. Yine 9-7'den sonra önce 9-8'i bulan, arkasında 18. frame'de çok net bir kırmızıyı köşeye yollayamayan Higgins maç boyu süren standardının çok altındaki performansla maçı kaybetmeyi hak etmiştir.. Bu mağlubiyette dün geceki yıpratıcı geri dönüşün payıysa büyüktür.. Ronnie'nin işini 13-14 frame'de bitirebilseydi Higgins hem bu geceki bezgin görüntüsü, hem de çok kötü oyunu olmazdı ama snooker böyle bir şey işte.. Ronnie alamasa da maçı, rakibinin de almasını engelledi 6 frame üst üste kazanarak..

Gecenin övülmesi gereken noktası Ding'in soğukkanlılığı ve sabrı.. 12 frame boyunca öne geçip Higgins tarafından yakalanan, hatta 13. frame'de geri düşmesine rağmen oradan da geri dönmeyi başaran Ding, Higgins'in aksine şampiyonluğu mental gücüyle hak etmiştir.. İlk seanstan şöyle bir örnek vereyim, 3-2 öndeyken 6. frame'i almak için oldukça önemli yol kat eden Ding çok basit bir hata yaptı ve Higgins devamında affetmeyip eşitliği sağladı.. 4-2 öne geçecekken pis bir şekilde beraberliğe düşmek bildiğimiz Ding mantalitesi için son derece yıkıcı bir durumdur.. 7. frame'de de bir hamle yapan Higgins'in hatasından sonra ıstakayı alan Ding özellikle restle yaptığı çok zor iki vuruşu başarıyla tamamlayıp tertemiz çektirmelerle tekrar öne geçtiğinde zaten onun eskisi gibi olmadığını anlıyorsunuz.. Higgins kötü oynasa da devamlı ensesinde olmasından maç boyunca rahatsızlık duymadı ve 18. frame'de işi bitirdi.. 7-6 geriye düştükten sonra üst üste kazandığı 3 frame'de bir ara alev aldı, gecenin en iyi vuruşlarını arka arkaya göstermeyi de bildi.. Maçtan sonra müthiş bir haftayı geride bıraktığını, artık daha konsantre olduğunu ve bazı hatalı tercihler yapmasına rağmen bunlar karşısında sinirlenmemeyi kendi kendine telkin yoluyla öğrendiğini söyledi.. Higgins ise çok zorlayıcı bir maç olduğunu ve rakibinin özellikle güvenli vuruşlarda harika işler çıkardığını, Ding'i ne zaman zor durumda bıraksa benzer bir cevapla kendisinin zor durumda bırakıldığını söyledi.. Yense de, yenilse de rakibini yüceltmeyi iyi biliyor bu centilmen..

4 snooker ihtiyacı varken maça devam etmesi hoş görünmedi ama Higgins'in galibiyeti ne kadar istediğini de bu hareketi gösterdi.. Devam etme kararından sonra öyle muhteşem bir vuruş yaptı ki bir anda farkı tek snooker'a bile indirebilirdi.. O vuruştan sonra ben de tepki göstermeyi bırakıp "yoksa?" dedim ama Higgins'in söylediği gibi Ding snooker çözümlerinde mükemmeldi.. 22 yaşında ikinci Birleşik Krallık Turnuvası'nı kazandı Ding.. Değişip gelişmeye devam ediyor.. Tekrar sekteye uğramayıp zirvelerde dolaşması tercihimizdir tabii.. Higgins'e 3. şampiyonluğu yakışacaktı, olmadı.. Kısmet Masters'a..

6 YORUM:

Kayrakli dedi ki...

bıraktığımda saat 1de ve higgins ipleri eline alıyor gibiydi.

hiç takip etmiyorum bu sporu sadece denk geldiğinde izliyorum. bu turnuvada 3-4 maç izledim bölüm bölüm. sanırım bu oyunda favori diye birşey olmuyor, sonuçta ufacık bir hata potu, frame i belki de maçı götürüyor.

birde aklıma takılan birşey var. higgins bir vuruşta banttan gelerek sağ alt deliğe yakın olan kırmızıya vurmaya çalıştı ve vuramadı 4 puan rakibi aldı. buraya kadar tamam ama sonra higgins atışı tekrarladı, bunun sebebi nedir ?

lembo dedi ki...

maç güzel değildi..önceki akşamki maçı izleyenleri bu maçın tatmin etmesi zordu zaten.. higgins yarım kapasite ancak oynadı..

bir de emre yazıcıol'un john higgins'e ısrarla üst üste, " çok büyük bir dev " demesine şaşırdım.. sanki küçük bir dev varmış gibi.. anlatım bozukluğunda ısrar ,hatada ısrar eurosport'ta hiç görmediğimiz bir şey olduğu için şaşırdım herhalde.. yine de snooker deyince emre yazıcıol tartışılmaz..

Jordi Metal dedi ki...

Ding canına okudu Higgins'ın.

Parma Maniac dedi ki...

Kayraklı söylediğin pozisyonun adı snooker.. Ding kırmızıya değmeyen beyazın pozisyonunu beğenmediği için kendi tekrarlatıyor orada Higgins.. Snooker'ı bırakan oyuncu seçiyor rakibin hedef topu görememesi durumunda devam edip etmeyeceğini.. Çarptırıp kendisine pozisyon bırakmasını bekledi ama büyük bir şansla Higgins 3. denemede sokup oyuna devam etti..

Favori olayına gelince, ilk turlarda favori var genelde bir iyi oyuncular var, bir de çok kaliteli oyuncular var.. Ama büyük kalitelerin sayısı her geçen gün artıyor.. O yüzden özellikle yarı final ve finallerde bir tarafa favori demek zorlaşıyor oyunda..

Sheed dedi ki...

15'teki kahvenin kırk yıl hatırı var..

açıkçası final öncesi favorim, daha çok higgins'in efsanevi yarı final kapışması sebebiyle ding idi.. ama akşam seansına kadar maçı çözmesini bekliyordum bunu yaparken.. bu olmayınca ve ilk seans dengede bitince ding'in bi noktadan sonra o bilinen, kendisiyle kavga ettiği kırılgan moduna geçebileceğini düşünüyordum.. dediğin gibi ding, bugüne kadar göstermediği bi dirayet gösterdi o konuda, masadaki daha iyi oyuncu olarak da sonuca giden isim oldu..

hak edilmiş bi şampiyonluk ama roket'in payı da yadsınamaz sanırım..

bi de UK saatiyle bile 12'yi buldu finalin tamamlanması, "kıta avrupası'na yayılması gerek" dediğimiz sporun buna bi çözüm bulması şart artık..

lembo dedi ki...

rocket'in masters'ı pas geçeceği konusunda bir haber dolanıyor etrafta.. son şampiyon, en çok sevdiliği yer olan wembley'de olmayabilirmiş.. acı haber, tez duyulur..

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.