6 Ara 2009

,

Genoa 2-2 Parma


Maçın ilk 5 dakikasını kaçırdım ve geldiğimde gole kadar Parma'nın sahaya ne koyduğunuu çözmek kolay olmadı.. Fakat golden sonra ortaya çıkan yapı, sezon başında 2-3 maç ilerideki Lanzafame-Paloschi-Biabiany hattıyla işlerlik kazanan 4-3-3 gibiydi.. Guidolin Parma'yı Serie A'da 4'lü defansla başlattı, daha sonra 3'lüye döndürdü ve asıl çıkışı takım bu şekilde yaptı.. Fakat uzun süredir yazamadığım Parma yazısında daha geniş çaplı bahsetmem gereken bu üçlüde Guidolin'in muazzam ilginç tercihleri var.. Terim ve Skibbe'yle futbol lügatımıza giren kaydırmalı sistemi andıran fakat daha değişik geçişleri olan ve maç içinde 3'lü ve 4'lüyü bir arada kullanabilen bir takım Parma.. Bugün de golden sonra 4'lü gibi görünse de Lucarelli'nin üçlünün solunda sık sık yer aldığı gibi Zaccardo'nun bazı ileri çıkışlarında bariz üçlü yapılanmaları da gösterdi takım.. Ama genel anlamda sahadaki takımın değişik bir 4-3-3 olduğunu söylemek gerek.. Özellikle bir sol bek olan Luca Antonelli'nin sol çizgide bu kadar ileride kullanılması ve sık sık forvete destek vermeye çalışması yine ilginçti.. Onun geriye gelip sağdaki Lanzafame'nin forveti ikilediği yapı sezonun başından sonra bir Guidolin karakteristiği haline gelen Parma 3-4-1-2'si.. Antonelli'nin harcı olmayan bölgede maç boyu takımın en kötüsü olup yerini Castellini'ye bırakması fazlasıyla geç alınmış bir karardı..

İtalya'da 3'lü defansı kullanan 2 takımın karşı karşıya gelişi olarak bile ilgi çekiciydi bu maç.. 3'lünün antidotu olan 4'lü Guidolin'in aklını özel olarak çelmiş olabilir.. Palacio'yu en uçta bırakıp kenarlarda Palladino ve Sculli'yi yerleştirerek 3-4-3 oynayan Genoa'ya karşı farklı dizildi Parma.. Bir süredir unutulan "daha" çizgi defansta arkaya atılan topta Lucarelli'nin yaptığı hatayı Palacio affetmedi ve takım geriye düştü.. İlk yarıda Genoa'nın daha etkili oynadığını kabul etmek gerek.. Çizgilere özellikle işlerlik kazandırdılar ve Zaccardo'nun ileri çıkışlarında Parma sağını hücumları olgunlaştırmak için iyi kullandılar.. Genoa'nın 1-0'ken fazla yüklenip kontrolü kaybettiği bir anda üçlü defansın arızasını iyi kullandı Parma.. Maçın iyi oyuncularından yetenekli iç Daniele Galloppa'nın attığı derin topa Jonathan Biabiany en önemli özelliği olan hızı ve ivmeli yapısıyla rahat gitti ve takım beraberliği buldu.. Golden sonra dengede görünen maçta daha çok yüklenen taraf Parma'ydı.. Gasperini'nin golden sonra fazla bir şey yapmasa da Parma savunmasına tedirginlik veren Palacio'yu çıkarıp Floccari'yi alması Parma'yı cesaretlendirdi ve savunmayı biraz daha çıkarma şansına sahip oldu takım.. İkinci yarıda gole kadar Parma üstünlüğü Lanzafame'nin sağdan getirip Biabiany'nin önüne müthiş bıraktığı topla 2-1'e geldi.. Golden hemen sonra yapılan bana göre maçın en kritik hamlesi Guidolin'den geldi ve önde olan takımda anlamsız bir şekilde Biabiany'yi çıkarıp tecrübeli Amoruso'yu oyuna aldı.. Genoa'nın netameli üçlü savunmasına ve geride olan takımına karşı seri Biabiany'nin hangi düşünceyle kenara alındığını ve Amoruso'nun hangi özellikleriyle sahaya konduğunu anlamak zor.. Ağır olan ve top tutma özelliği de bulunmayan Amoruso'yla Parma bir anda geriye yaslanmaya başladı.. Sol forvet gibi görünen Antonelli'nin zaman zaman savunmayı 5'lediği yapıda Palladino'nun köşeyi gören uzak mesafeli şutu skoru tekrar eşitledi..

İleride Lanzafame dışında bir tehdit yokken yenilen gol olmasa da, Genoa minimal düzeyde baskı yaparken bile durumun bir şekilde eşitleneceğini tahmin etmek zor değildi.. Keza 2-2'den sonra Genoa'nın attığı net bir gol ofsayt gerekçesiyle sayılmadı.. Bir tane de tartışmalı penaltı pozisyonları var.. Hakemlerin bu kararlar dışında da gayet kötü bir maç yönettiğini söylemek gerek.. Crespo oyuna girdikten sonra bile baskı yemeyen ve 1-1'den sonra sürekli olarak rakip sahada oynamaya çalışan Parma için bu deplasmanda ortaya konan karakter de, alınan skor da yeterlidir.. Maçın kötüsü Antonelli yerine oyuna girip sol çizgide kısıtlı sürede iyi işler çıkaran Castellini'nin kestiği topta son 3 dakika içinde Zaccardo kafayla çerçeveyi bulabilse 3 puan gelecekti ama olmadı.. Genel anlamda Parma'nın daha iyi ve daha sistemli oynadığı ama ortaya çıkan pozisyonlar itibarıyla beraberliği hak eden bir oyun oldu.. Savunmadaki Panucci ve Paci ikilisi bir maçta daha takımın sigortası.. Galloppa ve takıma girdikten sonra sistemi değiştiren oyuncu Dzemaili yine Parma adına maçın iyi isimlerinden.. Golleri atan Biabiany ve sağ forvet Lanzafame de benzer şekilde..

Guidolin'in taktisyenliğinde McDonald Mariga gibi çok önemli bir adamın uzun süreli yokluğunda bile harika gidiyor takım.. Fiorentina, Napoli ve Genoa'dan 3 haftada 5 puan alındı ve mağlubiyet yok.. Haftaya Tardini'deki Bologna maçı kazanılırsa zorlu Roma ve Juve maçları öncesinde çok sağlam kredi kazanacak takım.. Guidolin'in şahane taktisyenliğinde işler yolunda gitmeye devam ediyor..

3 YORUM:

SirEvo dedi ki...

1-0 Genoa öndeyken izlemeye başladım. 30. dakkalar falandı. Genoa %100lük bir gol kaçırıp gol yedi ve 1-1 oldu maç. Sonra Parma skoru 1-2 yaptı deplasmanda. Genoa kaçırıyo Parma atıyordu.
Ardından Parma 1-2'yken %100'e yakın bir gol kaçırdı ve Genoa attı bu sefer. Karşılıklı ikramlarla 2-2 bitti diyebiliriz.
Parma'nın 2. golünün çok şık olduğunu da hatırlatalım. Fotoğraftaki şutun sahibi de o şutu bacak arasından gole çevirdi ve diğer golü de o kaydetti.

burgos dedi ki...

Bana göre bu maçın hakkı parmanındı sayısız pozisyonlar yakaladılar ama herzamanki sorun son vuruş yine yetersizdi.Gerçektende genoanın kaçırdığı mutklak pozisyonlardan sonra parmanın golleri atması ilginç. Ne diyelim atamayana atarlar

Adsız dedi ki...

tardini son dakika golüyle kalpten gitmedin inşallah :)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.