19 Ara 2009

Galatasaray 1-0 Gençlerbirliği


Barış'ın kulübeye çekildiği maçta Topal'ın önünü Sarp ve Elano'yla oluşturan Rijkaard içte yön değişimi de yapmış.. İki maçtır sol iç oynayan Elano sağa geldi dizilişte, Sarp, Topal'ın bir kademe önünde solda yer aldı.. 3 maçtır iyi işleyen Topal destekli sol Elano ve yanındaki Barış'lı merkez yapının neden bozulduğu konusunda bir fikrim yok.. Bu gece, tartışmasız rezilleri oynayan Caner Erkin'i dışarıda bırakınca Galatasaray'ın en kötüsü Sarp'tı bence.. Dengesiz oyunu Elano'yu da etkiledi.. Özellikle ilk 30-35 dakikada tüm takımın topluca Elano'yla oynamama çabası içine girmesi son zamanlarda yapılan spekülasyonlar içinde ilk defa dikkatimi çekti.. Yarım saatlik dilim içinde Elano'nun ayağına 3-4 defa değdi top, en az 2-3 pozisyonda Elano'nun burdayım ben şeklinde elini kaldırıp top istediğini gördüm.. İçteki dengesizlik zaten oyunu kenarlara yıkmaya çalışan takımın iyice kenarlara yüklenmesine neden oldu.. Sağ açıkta oynadığı dönemlerde soldaki görevinden biraz farklı olarak düzenli bir şekilde içe kat edip Sabri'nin önünü açmaya çalışan Arda bu sefer de solda düzenli olarak içe yaklaştı.. Nedenini bu sefer soldaki bekin hücuma çıkan oyuncu olması üzerinden okumakta fayda var.. İlk 15 dakikada iki defa içeri giren Arda, Kewell'ın önüne iki tane güzel top bıraktı fakat zamanlama hatasıyla sonuca ulaşılamadı.. Keita arkasında Uğur varken bu sefer daha yalnızdı ama ilk 20 dakikada onun bölgesinden de Gençler'in sol kanadının oldukça zorlandığını gördük.. Onun dışında ilk yarıda genellikle Caner ve Arda üzerinden Galatasaray'ın solu üzerinden rakip yıpratıldı.. Rakibin daha sağlam bekinin üzerine gidilmeye çalışılması çok mantıklı görülmese de Caner'in özellikle ilk yarıda sağlam çıkışlar yaparak oyuna Sabri'nin getirdiği çeşitliliği yansıtmaya çalışmasını takdir etmek gerek.. İlk yarıdaki mücadele ve koordinasyon müthişti.. İleride Kahe, kenarlarda Hurşit ve Burhan'la oldukça etkili bir ileti hatta sahip olan Gençler forvetiyle Harbuzi ve Sandro'nun bağlantısı kesildi ve her zaman vurgulanan pas yapan yapıyla rakip kendi sahasına hapsedildi.. Merkezi sorunlu, ileri ucundan da yokluktan büyük özveriyle açık oyuncusunun pozisyon değiştirdiği bir ortamda ilk yarıda yakalanan fırsatların neden daha fazlası gelmedi demenin ise fazla mantığı yok..

İkinci yarıda 45-60 arasındaki Gençler üstünlüğünün ve neredeyse devrenin tamamına yansıyan etkisizliği ise televizyondan çözmek kolay olmadı.. En azından benim aklıma son 2 ayda ortaya çıkan fiziksel problemler dışında bir tespit gelmiyor.. Gençlerbirliği'nin ilk yarıdan farklı yapmaya çalıştığı bir şey göremedim ve o etkisizliğin Galatasaray kalesine yansıttığı pozisyonları oyunun içinde anlayamadım.. Caner Erkin'in bir bek neler yapmamalı ölçütünde bozduğu iki ofsayt sonrasında verilen pozisyonlar tam bir defansif facia.. Antalyaspor maçında da yenen iki golün Balta'yla Caner'in bölgesinden yardırılarak gelmesi ve bu maçtaki pozisyonlardan sonra Caner'in o bölgeyi uzun süre görmemesi gerek.. Bariz bir şekilde Galatasaray savunmasının en zayıf halkasıdır, Gençlerbirliğinin de 90 dakika boyunca hücumlarda kendi sağını kullanmasını sağlamıştır..

0-0'a bağlanan ve umutların gittiği pozisyonda gelen gol ise maçta fazla görünmeyen, muhtemelen istenmeden görünmemesine neden olan Elano'nun golü.. Asisti yapan ve golü atan oyunculardan çok araya muazzam bırakan Brezilyalı'ya gider tebrikler.. Kewell'ın sezgileri ve pozisyon bilgisine de beraberinde götürür.. Her maçta golünü atıyor bu adam ve aşina olduğu bir bölge olsa da Leeds'ta oynadığı forvet hattından sonra futbolun bu kadar değiştiği ortamda çok farklı yetenekleri gerektiren bu sistemin en ucunda müthiş bir özveri gösteriyor..

Fazla uzatmayayım, zaten devre gelmişken kapsamlı bir takım değerlendirmesini belki parçalar, belki de uzun bir şekilde TSL'siz geçecek 1 ay içinde yapacağım.. Ama çok çok önemli bir galibiyettir bu akşam gelen.. Bu seneki yapı içerisinde çok farklı işler yapan sağ bekin olmadığı, sol bekin stoper bölgesindeki durumlar üzerine tandeme geçip orayı da farklılaştırdığı, en uçtaki forvetin yokluğu nedeniyle sol açığın en uca geçtiği, merkezde sezon başından beri ofansif oyuncuyla birlikte bir türlü en uygun ikilinin bulunamadığı bir ortamda gelen 3. liderlik şansının böyle sağlam ve müthiş bir fizik gücüne karşı skor anlamında olmasa da, oyun yönünden rahat bir oyunla değerlendirilmesi çok değerlidir.. Takımın önünde çözülmesi gereken hem yapısal, hem de fikstür sorunları var ki ufak bir avantajla olsa da devreye lider girmek bu açıdan çok önemli olacak.. Trabzonspor'un yarın Fenerbahçe'ye yenileceğini sanmıyorum.. Bu nedenle benim gözümde liderlik gelmiştir ama oradan değişik bir sonuç çıksa da şu anda çok mühim değil.. Düşmeye başlayan kondüsyon ve diğer sorunlarla birlikte bu 1 ay ilaç gibi gelecek takıma.. Çok zora giren işler rakiplerin hatalarıyla kısmen toparlandı..

1 gün sürme ihtimali olsa da, liderlik camiaya hayırlı olsun..

15 YORUM:

Parma Maniac dedi ki...

Dışarı çıkmam gerekiyor.. Yazıyı kısa tuttum, yorumları da artık gelince yayınlama fırsatına sahip olacağım.. Niye yayınlanmıyor diye merak etmeyin yani..

Adsız dedi ki...

caner erkin'in döküldüğüne kesinlikle katılmıyorum

Adsız dedi ki...

Avatar'a gidiyorsun değil mi? :)

M.T dedi ki...

KEK. Yani Keita-Elano-Kewell. Bu üçlü geçtiğimiz hafta da Antalya'nın ipini çekmişti. Bu maçta da sihirli bir üçgen kurarak 3 puanı getirdiler. İlginçtir sezon başında gözü kapalı gol atan Galatasaray artık 1 taneye razı hale geldi. Klasik laftır, devre arası ilaç gibi olacaktır.

Adsız dedi ki...

ofsaytlrdan birini hakan balta bozdu caner değil. caner bugun şu ana kadarki en iyi oyununu çıkardı ve bence etkili oynadı

Adsız dedi ki...

mehmet helvacının "kötü oynadık" ve sizin "caner rezilleri oynadı" yorumlarınızı gerçekten anlayamadım bence bu akşam çok iyi bir galatasaray vardı sahada oyunculardaki mücadele azmine hırsa hayran oldum her maç üstüne koyarak böyle oynayalım kaybetmeye razıyım ben son olarak kornerlerdeki ofsayt taktiğinin mantığını ve defanstan topu servetin çıkarmasının mantığını da bir türlü çözemiyorum

Adsız dedi ki...

Sevgili Parma,

Kahe'nin buldugu ilk gol pozisyonunda ofsayti bozan Hakan Balta, 2. gol pozisyonunda Caner'den baska 2 futbolcu daha ofsayti bozuyor (bunlardan biri gene Hakan Balta).

O yuzden bu 2 pozisyondan dolayi Caner'e haksizlik yaptigini dusunuyorum.

sembolist dedi ki...

Parma,analizin yine 'ilk okunması gereken' listesinde ilk sıralarda..
Maçı izlerken maç boyu elanoyu gözlemleme hastalığı oluştu bende,nedendir blinmez,2 elini havaya kaldrıp pas isteyecek kadar istekli bir insana değil de anlamszı bi noktaya pas atılmasını sadece ben mi görüyorum diye,bu kadar çok mu büyütüyorum diye kendime son 1 aydır kızıyordum.sana da sormuştum ara ara,senden iç ferahlatıcı yanıtlar da alınca 'bana öle geliyor' şeklinde kendmi ikna ediyordum..
Bu maçta artık bu kanım iyice kesinleşti,Arda-Topal ve Uğur Elano'ya pas mas amıyolar abi.
Çok ama çok ilginç,adam dışlanıyor,kim dışlıyor,takım kaptanııııı!..
parma sence bunu yönetim ve teknik ekip görmüyor mu?
çözüm ne sence?

Unknown dedi ki...

Bu maçta Caner'i verdiği bir (iki degil) ofsayt pozisyonu ile degerlendirmek maci tv'den izlemis olmanizdan kaynaklaniyor herhalde. Macin tartismasiz iyilerindendi. Hm top kesti hem ileriye olumlu top atti. O bolgeye de gittikce isiniyor. Ama Topal'la Sarp ikilisi bu kafada oldukca bizim hucum organizasyonlarımız bir turlu saglıklı baslayamayacak.

Parma Maniac dedi ki...

Bu kadar kişi pozisyonlardan birinde Caner yoktu diyorsa yanlış görmüşüm demektir.. Pozisyonları izleyemeden çıktığım için de bakma fırsatım olmadı..

Ben stoper kılıklı beklerden nefret ederim, Balta'nın yerine de gerçek bir bek bulması gerektiğine inanırım Galatasaray'ın ama o oyuncunun 'bu' Caner olduğunu düşünmüyorum..

Parma Maniac dedi ki...

Bu arada Avatar'ı soran adsız, muhtemelen aylar önceki Avatar postuyla alakalı olarak soruyorsun :) Haftaya bir İstanbul ziyaretim var, gitmişken IMAX'te izlemek istiyorum.. O yüzden daha haftaya cumaya kadar izlemeyeceğim..

sembolist söylediğin şeye özellikle ilk yarı için katılıyorum bu maçta.. Fakat bunun bilerek ve isteyerek yapılan bir durum olduğunu düşünmüyorum.. Ama ilk 30-35 dakika hakikaten garipti..

Sacit Tekin dedi ki...

Caner konusunda müthiş bir haksızlık içerisinde gördüm seni Parma. Nedir bunun sebebi, 1 ofsaytı bozması mı?

Hakan Balta; Hakan Ünsal ve Ergün sonrası koyunun olmadığı yerde mecburen Abdurrahman Çelebi muamelesi görürken bir bek olarak 3 yılda neredeyse 0 asist , isabetsiz orta ile oynarken sol açıktan devşirme olmasına rağmen bek pozisyonunda zamanla gelişim kaydeden ve bugün özellikle hücum yönündeki bindirmeleri ve ortaları ile alkışı hakeden Caner'in hakkını vermek gerek.

Savunma yapmayı öğrenmek dünden bugüne becerrebilecek kolay bir iş değil, özeiilikle de ofsaytın hücum eden takımlar lehine bu kadar evrimleştiği düşünülünce. Dolayısı ile 2. pozisyonda ofsaytı 1-2 oyuncu ile birlikte bozuyor diye yaptığı olumlu işlerin üstünü çizmemek gerek. Umarım savunma yönünü değiştirir de bizi Balta'dan kurtarır.

Bu arada mecut kadrodan Servet, Topal ve Balta'yı alın yerlerine 3 kaliteli adam koyun bu kadro en az 1-2 sınıf atlar.

Eğer biri eleştirilecekse bugün örneğin Topal ya da Servet eleştirilmeli. Özellikle Servet'in fiziğindne başka bir meziyetinin olmaması artık sinir bozan bir hal almaya başladı.

Panda dedi ki...

Canerin Galatasarayda oynadığı en iyi oyundu, özellikle takip ettim elano ve caneri.
Dieğr maçlardaki kadar ilerde kalmadı, adam eksiltti orta yaptı, arada top kesti. İlk hamleleri çok başarılı olmasa da ve bütün atakları onun kanadından yemişte olsak, en azından diğer maçlarına nazaran sol bekite varlığını gördük sol açık gibi oynamadı. Zaten sağda hakan baltanın sağ versiyonu uğur varken ve hiç bindirme yapmazken Gençlerbirliğide mal değilki soldan gelmesin.

Elano'ya pas vermiyorlar. Belki ayhanı kesti diye, belki sevmiyolar osğuk adam belki. Ama vermiyorlar. Son 25 dakka vermeye başadırlar zatn o da golü yarattı. Ama artık o kadar bariz ve açıkki takım kararıdır diye düşünmeye başladım. Reykart söylemiştir belki
"yeni oynamaya başladın elano, önce takımı tanı kimin naapcağını bil zamanla iyice girersin oyuna. Gençelr sizde zorda kalmadıkça pas vermeyin elanoya bırakın sindirsin takımın oyununu, sahanın içinde tanıyın birbirinizi sıcak sıcak" diye. Yani o kadar netki ne Rijkaardın ne neskeensin ne polatın ne herhangi başka yetkili birinin bizim tvden gördüğümüz gerçeği göremediğine ya da görse bile bu kadar yaptırımsız kaldığına inanmıyorum. Golden sora pozisyonu yarattı arda koştu o gitmedi sevinmeye bak kesin bi mutsuz bi sorun var diye düşünüyodum ki Kewell beni yanıltırcasına;

http://www.youtube.com/watch?v=LO9lDUUJaKo


bide
böyleydi ( http://www.youtube.com/watch?v=TPUdrrRlMTg ) nası bi anda böyle oldu?

anarion_fek dedi ki...

parma, yazılarını mutlak okurum.

bu yazı ile ilgili eleştirim, caner'e hem "rezilleri oynadı" diye yüklenip hem de bir başka paragrafta ileri çıkışları ile takdir etmen olacak.

onun dışında noktasına virgülüne katılıyorum.

iyi yazmalar sana...

Parma Maniac dedi ki...

Sacit Tekin ve emrekosan,

Benim gördüğüm iki, ama burada gelen uyarılarla 1'e düşen pozisyon (hala izleyemedim) yan faktörler.. Balta'yla beraber dağılmışlar Gençler maçında, Antalya maçında da yapılmaya çalışılan ofsayt taktiği yine Balta ve Caner'in tarafından yapılan çıkışlarla cezalandırıldı.. Gençler'in bütün atakları kendi sağından gerçekleştirmeye çalıştığı gerçeği var.. Antalya önünde de durum farklı değildi.. Yenen goller, verilen pozisyonlar, ofsayt hataları.. Ben hücumu seven bekleri tercih ederim her zaman.. Balta'nın en iyi zamanları Sabri'nin en çok eleştirildiği döneme denk gelmiştir Galatasaray'da, Sabri daha değerlidir çünkü.. Ama Sabri bütün eleştirileri ileri çok çıktığı için alır.. İleri çıkışlardan bekin verdiği pozisyon helaldir gözümde, Sabri de tepkileri en çok buradan alır.. Ama yerindeyken o bölge otobana çevriliyorsa problem vardır.. İleri çıkışlar da engelleyemez bunu..

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.