7 Ara 2009

Ezel


Başladığı günden beri favori dizilerimden biri bu efsane yapım.. Her gün kendini aşıyor, külliyata yeni efsane bölümler katıyor.. İlk 3-4 bölüm itibarıyla Türk dizileri içinde değerlendirip piyasadaki bütün yapımların toplamının üstüne koyduğum Ezel'i son bölümlerden sonra, özellikle bu geceki 10. bölümünden itibaren dünya çapında bir dizi olarak değerlendiriyorum.. Çok büyük açıklamalar yapmaya gerek yok ama ülke insanıyla gurur duymak için tek başına yeterli bir dizidir bu.. Senaryoyu sık sık hikaye örgüsüyle karıştıran insanlar için de iyi senaryo, hikayenin içine müthiş bir şekilde yedirilmiş sağlam replikler nasıl olur onu göstermesi yönünden mükemmel bir örnektir.. İyi senaryo dediğiniz Ezel'dir, güzel ve kompleks hikayeler barındırıp senaryoda çuvallayan bir yığın kaliteli yabancı dizi arasında bile en üstlere oynuyor Ezel.. Kadrosuyla, oyunculuğuyla, senaryosuyla, yönetimiyle bu kadar olmuş bir dizi çok uzun zamandır izlemiyorum.. Yabancıları yazıp geyiğini çevirirken böyle bir efsanenin adını anmamak olmazdı.. Sadece Tuncel Kurtiz'i bu yaşında Türk insanına tanıtmasıyla bile takdir edilecek bu yapımı çekenlerin ellerinden öpüyorum..

Kenan İmirzalıoğlu kendini çok geliştirdi diyerek (ki oyunculuğu hakikaten çok üst düzey) Hande Yener'e selam eder, "dayı" karakterine hayranlığımı buradan bildiririm.. Kim düşünüp yazmış, gidip Kurtiz'e giydirmişse çok harika bir iş yapmış.. Türk dizileri, Türk sineması için standart Ezel olursa her şey çok daha farklı olur.. Yeni çıta geçilene kadar budur.. Onu oraya dikenleri tekrar tebrik ediyorum..

17 YORUM:

SirEvo dedi ki...

Ben de bugün göz attım. Önceden de izlemişliğim vardı kısa kısa ve hikayeyi biliyordum ama gerçekten hem senaryosu iyi hem replikler. Türk dizileri arasında açık ara en iyisi diyebilirim ben de sırf şu son bölümü izlememle bile. En azından türü açısından...

felix mourinho dedi ki...

n'oluyoooo laaaan? ekran başında böyle diye diye kaldık. son 20 dakikası neydi öyle ya...

Lord Ricko Joel dedi ki...

cidden ben de dünya çapında bir iş olarak görüyorum. o keyfi alıyorum şahsen. oyunculuklar üst düzey. katılıyorum. bir tek cansu dere ye burun kıvırabiliriz ama o da çok hoş hatun. iyi duruyor atmosferin içinde. tuncel kurtiz hakkındaki fikirlerinize de katılıyorum. kendisi en sevdiğim aktörlerdendi zaten, bu diziyle birlikte daha hakkı teslim edilmiş oldu gibi. ayrıca salih kalyon' a da dikkati çekmek isterim. oynadığı rol kilit karakterlerden ve iyi oyuncunun ne kadar göründüğünün önemi yoktur lafına uygun şekilde döktürüyor. farklı birşeyler söylemedim yorumda, aynı fikirlerdeymişiz ama yine de yazmak istedim. emeği geçenlere tebrikler son olarak. :)

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Müthiş efendim,müthiş.Memleketten çok kaliteli yapımlar çıkmadığı ortada evet,ama bu Cnbc-e gençliğinin her diziye ön yargılı bakmasını mantıklı kılmıyor."Monte Cristo bik bik bik." olmuyor yani,"Tuncel Kuntiz oley!" diyorum.

Çok başarılı hakikaten.Nihilist Ramiz dayının Hasan başkana çaktığı selamlar ayrı sevdiriyor diziyi.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Kuntiz nedir lan?Kendi kendime kahkahalarla gülüyorum...Kuntiz...

brk dedi ki...

monte cristo ise monte cristo sadece o.wilde ya da shakespeare alıntıları ile bile türk dizilerinden fe33rsah fersah üstün olduğunu gösterirken, kurgusu,olgusu ile gerçekten dünyaçapında bir dizi diyebiliriz tek temennimn çok fazla uzun sürmemesi asıl konuya sadık kalmalarıdır.

ynwa dedi ki...

muazzam bir iş bencede, bu çıta da biraz zor aşılır bana kalırsa. bir de alamut kalesi kitabını küçükken okumuş, baya etkilenmiştim. dizide buna yer verilmesi de acaip hoşuma gidiyor.

BT dedi ki...

Bugün Sabah'ta Galatasaray-Istanbul BSB maçının manşetine bak:)
son bolümü ancak şimdi izleyeceğim.

Adsız dedi ki...

tek kelime ile süper.

Parma Maniac dedi ki...

Eheh tweet'i gördüm zaten :) Tam başucu eseri bu bölüm..

Bu arada Salih Kalyon hakikaten Tuncel Kurtiz'in yanına yazılır, unutmuşuz..

Sade dedi ki...

Sadakat, ne menem şeydir bu sadakat...
Sessiz kalmak mıdır? ...
Kıyametin kopacağını bile bile...

http://zeynelaslan.blogspot.com/2009/12/ezel-sadakat.html

Verdiğimiz kanlı dersi alan
Gelip bize veriyor aldığı dersi.

http://zeynelaslan.blogspot.com/2009/12/ezel-ve-william-shakespeare-macbeth.html

Sinan Yılmaz dedi ki...

Küçük eksiklikler var tabi.
Mesela 3. yada 4. bölümde yoldan geçen adamların

Aaa Kenan geçiyor ulan falan diyip sırıtmaları,
Dizi çekiyorlar lan diyip kameranın önünde durup aval aval bakınmaları gözüme çok batmıştı mesela.

Yabancı dizilerde bu gibi amatörlükler bulunmaz pek.

Sonra bölümlerin 1 saat 35 dakika falan olması çok.
Duygusallığa biraz daha ara verip, dizinin hızını arttırabilirler.

De senaryo kan dondurucu olsa da kısa.
Bitti hatta yani.
Şimdi tekrar o heyacanı nasıl geri getirecekler ben onu merak ediyorum.

Ha oyunculuklar harika ve Türk sinamasında Kenan'dan başka gelecek vaat eden jön mü diyorlar nedir ondan yok.
O sarışın olan var bir tane. Çok seviliyormuş.
Bildiğin odun yahu.
Mimik yok, karizma yok.
Yakışıklı tamam ama karizma yok ki...

Neyse güzel dizi. İnşallah bozmazlar, zorlama iş yapmazlar.

benjcev dedi ki...

umarım bir çok dizinin düştüğü hataya düşüp, sezon sonuna doğru temposu tam ayarında olan diziyi yavaşlatıp, 2. sezon için yol yapmazlar.

gerçekten tek sezonluk mükemmel bir dizi.

ako dedi ki...

Mevzu Monte Kristoya benziyor, doğru. Ancak konunun işleyişi, İstanbul şartlarına uyulması, kronolojik olaylar (kumarhanelerin kapanması, hapishanelerdeki ayaklana..) , karakterler arasındaki ilişkiler ve tabii ki vurucu replikler, hepsi çok güzel düşünülmüş.

Türk oyuncuları yetenekli , senaristler de iyi ama dizilerin hem bölüm süreleri hem de ömrü çok uzun olduğu için kabak tadı veriyordu. Ezel umarım tadında bırakır, gerçekten efsane mertebesine ulaşır.

CaRtMaNtR dedi ki...

Konu Monte Cristo Kontu'nu andırıyorsa ne var yani açıkçası o hikayenin ana unsuru olan İntikam duygusu ile evrilen ana karakterli bir ton yerli yada yabancı yapım var hangisi bu derece beğeni topladu ülkemizde.

Dizinin afiş yada reklam resmi Vantage Point filminden esinlenme lakin bence bu bile işe ne kadar ciddi yaklaşıldığının ve ülke sınırları dışında kabul görecek bir ciddiyetle yaklaşıldığının kanıtı.

Ha birde dizinin müzikleri ve görüntü kalitesini burada anmamak olmaz gibime geliyor.

Ülkemizdeki şartlarda işlenebilecek konularıda düşününce son derece başarılı bir iş. Umarım ilerde mali kaygılar nedeniyle haddinden fazla uzatılıp mundar edilmez.

Metonet dedi ki...

çok korkuyorum mındar olursa diye. koca lostu bile mındar ettiler uzakmak için bu da her an patalayabilir. tadında bıraksınlar. baymadan bitirsinler. Ayrıca her bölümün 1,5 saat oluşu ve ekrana kitleyişi de ayrı bi meziyet.

Adsız dedi ki...

kusur görenindir.. süper bi dizi işte herkesin emeğine sağlık. yok orda kıl varmış burda tüy varmış bilmemne.. git kusursuz(!) yabancı dizileri izle o zaman. arayan ne eksikler bulur onlarda yahu.

heyecan ha bitti ha biter diye diye 10 bölüm oldu. bu şekilde devam edebilirlerse gerçekten tarihe geçer. ki edecek gibi görünüyor.

önyargılı insanların kalın kafaları "sonunda" kabul etti ya kenan ı buna da seviniyorum. darısı, kenan dan çok geride olsa da hiç de odun olmayan, gayet mimik sahibi, çok yakışıklı diye bok atılan diğer sarışının başına..

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.