18 Ara 2009

Ertuğrul Van Gaal


Ertuğrul Sağlam'la ilgili düşüncelerim Beşiktaş'tan gönderildiği günden ve hatta öncesinden beri bakidir.. Bence çok kaliteli bir hocadır.. Gittiği her takımda fark yaratan, beklentilerin üzerine çıkan, daha da ötesinde ortaya net bir sistem koyan adamlar önemlidir, değerinin verilmesi gerekir.. Beşiktaş'taki ikinci senesinin başlangıcı bence iyiydi.. Taraftarların önemli bölümünü tatmin etmediğinin farkındayım fakat Metalist mağlubiyetinin çığ gibi büyüyerek üzerinde kaldığı gerçeğini de yadsımamak gerekir.. Beşiktaş'tan sonra önüne gelene tokat üstüne tokat atan Metalist'in isminin olmaması normal bir elenişi taraftar ve camia üzerinde fazla büyüttü, şampiyonluk isteyen yönetim acil eylem planı olarak hoca değişikliğini uygun gördü ve karşılığını da şampiyonlukla aldı.. Ertuğrul kalsa şampiyonluk gelir miydi? Bunun cevabı yok fakat değişiklik sonrasında hedefe ulaşan taraf her zaman haklıdır, vurduğu neşterle de övünme hakkına sahiptir.. O süreçten sonra "ama Ertuğrul da şampiyon yapardı" söylemlerine bir anlam kazandıramazsınız, gereği de yoktur zaten.. Fakat Denizli'nin muhtemel doğru getirilişi Ertuğrul'un yanlış bir şekilde gönderildiği gerçeğini de uzun vadeli düşününce değiştirmez.. Durumu Galatasaray'la şöyle özdeşleştirmek mümkün.. Skibbe'nin gidişi de sürecin mecburiyete götürdüğü unsurlardan bağımsız olarak mutlak bir yanlıştır gözümde.. Bu hamleden 3-4 ay sonra çok daha iyisi ve donanımlısı olan Rijkaard'ın getirilişindeki "doğru" ise kulübün daha öncesinde yanlış yaptığı gerçeğini değiştirmez.. Ertuğrul bu süreçte Bursaspor'un başına geçerek oradaki işleriyle kendisini destekleyip yüceltmeye devam etti.. Geçen sene Denizli Beşiktaş'a geldikten sonra 28 maçta topladığı puan 57.. Maç başına ortalama 2 puanın çok az üzerinde.. Devre arasında Bursaspor'un başına geçen Ertuğrul ise 18 maçta 36 puan topladı.. Maç başına tam 2 puan.. Çok daha kısıtlı imkanlarla belki de daha büyük başarı.. Geçen sene özelinde yine bir şeyi değiştirmez ama Ertuğrul'un kendisini kanıtlaması açısından önemlidir, hanesine artı puan olarak yazılır.. Maç başına puan ortalamasında da, ikinci yarıda toplanan puanlarda da Bursaspor geçen sene Beşiktaş'ın arkasından ikinci gelmeyi başardı ülkede..

Maçı fazla konuşmaya gerek yok, saha şartları futboldan da, sistemden de koparır zira oyunu.. Maç öncesinde sahaya göre yapılan kurgular ve oyuncu seçimlerinde Ertuğrul Sağlam bir adım önde.. Mücadele güçleriyle 90 dakika boyunca sahada öne çıkan Bursaspor'la oradan da kapar artıyı.. 2 ay önce Louis Van Gaal'in hamlesine çok benzer bir şekilde maç 2-1'ken Ömer Erdoğan'ı oyuna alıp forvet yapması ve 1 dakika sonrasında o Ömer'in asistle belki de maçı çözmesiyse ayrıca alkışlanması gereken efsane bir hamledir.. Van Gaal de Frankfurt önünde maç eşitlikle giderken oyundan forvetini alıp Van Buyten'i ileri göndermiş ve iki pozisyon sonra maçı defansının golüyle kazanmıştı.. Bursaspor da farklısını yapmadı.. Doğru hareket midir peki bu? Mutlaka yapılması mı gerekir? Bunu yapmayıp farklı yollarla devam eden hocalar maçı değiştiremezse yanlış yapmış sayılırlar mı? Bunların tamamının cevabı muğlak.. Fakat mağlubiyette farklı iş yapıp oyunu çözmeye çalışan adama kaybetse de hakkını verirsin, kazanırsa bravo deyip alnından öpersin.. Ertuğrul'un durumu bundan ibarettir.. Fazlasına da gerek yoktur fakat maç içi oluşan durumlarda sorunu belirleyip kadrodan çözümünü yapmış, karşılığını da direkt almıştır.. Karşı tarafta durum 2-1'ken sakatlanan Ferrari yerine Yusuf Şimşek'i oyuna alan Denizli'nin ise ne yapmaya çalıştığını ben anlayamadım..

Ertuğrul ve Zapotocny'nin hikayeleriyle, hoca hamleleriyle, mücadelesiyle çok güzel maç oldu.. Futbolu izleyene bir kez daha sevdirdi.. Tebrikler Ertuğrul Sağlam'a..

9 YORUM:

L dedi ki...

bu tip bir hamleyi zamanında mourinho'nun da yaptığını ekleyelim. 04-05 sanırım, cl, yarı finalde liverpool'a karşı.huth'u sokmuştu sonlarda.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

"Deneyen" hoca iyidir ya..."Denemek" sistem değiştirmek değildir işte,budur denemek,forvet çıkarıp stoper sokmak ve onu ileri göndermektir...

Başımın üstünde tuttuğum Rijkaard'ın Barça yıllarından beri en olumsuz yanı...Pek denemez ne yazık ki...

Adsız dedi ki...

sol bek ugur sag bek alparslan stoper topal kewel forvet

azda olsa yapmaya basladi rijkaard sanirim


ama ertugrul hoca milli takima cok yakisirdi

adam gibi adam AKDEM dedi ki...

ne oynattığı oyunu, ne teknik direktörlüğünü, ne de kişiliğini..hiçbir şeyini beğenmem bu adamın.

Can dedi ki...

Açıkçası pek katılamayacağım bu sefer. Volkan Şen'in durumuna bakmadım ama ilk yarı sonunda oyundan alınması bana göre fahiş bir hatadır.

Ömer değişikliğinde oyundan alınan oyuncunun Sercan oluşu da bir kumardır ve tutmuştur. Bana göre bu durum doğru hamle olduğunu göstermez. Beşiktaş'ın yediği gollerin acemiliği de başka bir tartışma konusu. Yani gelmek istediğim bu tercihlerin doğru görülmesi bana göre pek sağlıklı değil.

Maçı verme noktasına getirdikten sonra, oyunun parametreleri Beşiktaş'ın aleyhine döndü ki bu oldukça önemli bir veri. Ertuğrul Sağlam'ın Batalla ile oturtmaya başladığı mevcut sistemi bozarak takımı son birkaç haftada soktuğu durum da yeterince açıktır; yayınlanan tüm maçlarını izlediğim Bursa bariz geriye gitmiştir.

Adsız dedi ki...

@ Can

Hocam öne geçtikten sonra bir Volkan Şen'in oyun dışına alınması pek yadırganmaması gerekir. zira maçı izlediyseniz top sürmek neredeyse imkansızdı. yaptığı asisttede daha kimse o topu nasıl sürebildiğini anlayabilmiş değil. herkes top şimdi takılacak bu su öbeğine , aha bunu geçti o zaman diğerine takılacak derken fizik kurallarını alt üst ederek o kadar sürebildi topu. sahadün tamamem doldur boşalt sahasıydı. zaten golleri izleyende öyle veye böyle gollerin o şekilde geldiğini görecektir.

ayrıca battala konusunda katılmakla beraber Sercan'ın takıma adaptasyonu açısından ben gerekli görüyorum. Birkaç maç çekilecek sıkıntı , oynanacak kötü oyun Sercan'ın form tutması için ödenecek bir kefarettir.

Togi dedi ki...

Ertuğrul, örnek bir insan, sessiz, işine bakan, karakterli, iyi niyetli, her şeye itiraz etmeyen, basına saldırmayan bir hoca. Gerçekten bu tip hocalar Türkiye'de az. Hocanın taktik anlayışı eh işte fena değil diyelim. zaman verilseydi, bence de iyi yerlere gelirdi, ancak Ertuğrul büyükk takımda görev aldığı zaman birkaç zaafı var. 1.Medyayı geri püskürtemiyor. 2. Beşiktaş gündemde olmuyor. (Örneğin Musatafa iki laf söylüyor, tüm sezon BJK konuşuluyor) kısaca medya tarafında güçsüz bir teknik direktör.
Selam ve sevgilerimle...
Togi

CaRtMaNtR dedi ki...

Ertuğrul Sağlam'ın övülen yönleri kadar Shin gibi çok potansiyelli bir adamı Turgay gibi limitleri belli bir adam için feda etmesi ve şimdi böyle bir maçtada her ne kadar tutsada Ömer'i forvete yollamak zorunda kalmasıda gibi eksileride gözlerden kaçmamalı. Genel olarak takımda Turgay için bir yer aramaya kasarak Batalla ve zamanında da Shin gibi adamlardan verim alamıyorsa olmasıda hanesine eksi olarak yazılması gereken etmenlerdir.

Svetlin dedi ki...

shin'in bursa'dan ayrılma sebebi turgay'a tercih edilmesi değil yalnız. shin ülkede futbol oynamak istemediği için ayrılıyor bursa'dan, yedek kalmak, süre alamamak değil sıkıntısı yani. hatta şöyle bir iddia da var;

http://www.bursasporum.com/haberincele-3984-Young_Rok_neden_gitti

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.