11 Eyl 2009

,

UEFA Avrupa Ligi & D-Smart & CNN Turk


Mehmet Ali Birand, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi maçlarının CNN Turk'ten yayınlanacağını duyurmuş, şimdi eve gelince gördüm.. Açıklaması nedir tam bilmiyorum.. Etrafta maçların tamamının CNN Turk'te olduğuna dair cümleler var.. 6 maç demiş sanıyorum Birand, bir takımın tüm maçları olarak yorumlanmış olabilir bu.. Ama kastedilen, bildiğim kadarıyla 2 takımın toplamda 12 maçının 6'sı.. Zira UEFA'nın maçların yayın hakkını Doğan Medya'ya verirken sunduğu şart bu..

Doğan Medya 2008 Şubat'ta, Şampiyonlar Ligi'nden sonra 2009-2012 arası UEFA Kupası haklarını aldığında bu zaten bilinen bir şeydi.. UEFA'nın resmi sitesinde de var haber.. İlgili kısmı alıyorum ben:

Media rights

Dogan TV Holdings will exploit the media rights on its KanalD TV channel – one of Turkey's leading free-to-air channels. KanalD will show live free-to-air coverage of the first-choice game in each matchweek, including the first-choice match featuring a Turkish club, as well as a weekly highlights programme. Additional live games will be scheduled on DSport-branded channels (part of the DSmart digital platform). Furthermore, the platform-neutral approach taken by UEFA means that Dogan has been granted internet and mobile exploitation for all matches.

Eğer 2 Türk takımı katılıyorsa kupaya o hafta yayınlanacak maçlardan birini açık kanaldan vermek zorunda alan kuruluş.. Bu kural CL'de daha katı bir şekilde zaten uygulanıyor.. UEFA bütün maçları şifreli verip ülke halklarının organizasyondan uzak kalmasını isteyen bir kuruluş değil.. İki takımda bir oluyor da, daha fazla takım olunca nasıl olacak peki bu iş? Yine bildiğim kadarıyla 3 ya da 4 takım katılsa bile 1'inin açık kanaldan verilme zorunluluğu var.. Kuruluş bu sayıyı artırabiliyor ama tabii ki para kazanma söz konusu olunca geçerli olan bir opsiyon değil bu..

D-Smart'a para dökenler, D-Smart'ın yeni kanal açarak ek para talebini yerine getirenler yapılanı terbiyesizlik olarak görebilirler, ki görmeye de başlamışlar.. Durum Doğan Medya'nın kendi inisiyatifiyle maçları açık kanala alması değil fakat, bir mecburiyet.. Biz para verdik kazıklandık diyenler bu açıdan haklı değil.. Peki, D-Smart'ı insanlara satarken kurum halkı bilgilendirmeli miydi? Bu soruya verilecek cevap evet.. Ben D-Smart'ı almak isteyen insanlara bu bilginin verildiğini sanmıyorum.. Bu manada, çifte tarifeyle birlikte D-Smart yöneticilerini suçlamak fazlasıyla mümkün.. Bunları denetlemesi gereken RTÜK ise tamamen başka işlerle, anlamsız kanal kapatmalarla meşgul.. Hal böyle olunca, 1.5 yıllık hadise yeni bir şeymiş gibi çıkar ortaya, Birand müjde verir, halk da ayaklanır.. Türkiye'de bu işler maalesef böyle yürüyor..

11 YORUM:

Can dedi ki...

Bunu bir müjde gibi göstermekteki amaçları da bu kuralın kendilerine karşı kullanılmasını önlemek gibi gözüküyor. Çok büyük bir terbiyesizlik.

adem dedi ki...

şimdi ben pazartesi d-smart almaya gidecektim, üstelikte 500 milyona, almıyım mi yaniii,

Hagi_10 dedi ki...

d-smart yazdan beri sanki bütün maçları şifreli yayınlayacakmış gibi reklam yaptı ve satış yaptı. bence insanlar alenen dolandırıldı. çünkü o insanların çoğu takımlarının maçlarını izleyebilmek için aldıları o uyduları. şimdi de marifetmiş gibi ilan ediyorlar durumu. bence reklam yaparken gs ve fb'nin gruplarındaki toplam 12 maçın 6'sı deseler ya da iç saha maçları deseler doğru olurdu. d-smart abonesi olsam dava açardım.

bu arada kural ne zamandır varmış birand söylemeden kimsenin uyanmaması da ilginç.

brdfckr dedi ki...

Hukuki acidan bir terslik yok mudur bu iste? Yani dava acilirsa sonucun ne olacagina iliskin br fikri olan?

Gerci hukumet butun milletin alacagini aldi . Iyi de oldu aslinda sirf isim var diye sacma sapan haberler yapmakla gazeteci olunmuyor.

Burak Eken dedi ki...

@Hagi_10

Kendimi övmek ya da reklam yapmak gibi olmasın ama kendi blogumda bu konudan bahsetmiştim. Üstelik blogumdaki ilk postlarımdan birinde...

http://futbolkulubu.blogspot.com/2009/08/avrupa-ligi-yaynlar.html

anıl dedi ki...

zamanında şöyle bir yazı çıkmış kontratak'ta:

http://kontratak.blogspot.com/2009/07/yasasn-yine-yaync-rezaleti.html

sunshine dedi ki...

D-Smartın her zaman yaptığı şey.Geçen sene abone olanlarada aynı şartlardan izlemeye devam edeceksiniz demişlerdi:).Adamlar düzenbazlıktan para kazanmaya çalışıyorlar.
Ama Akp-Doğan çatışması var.İki taraf birbirini çukura çekmek için uğraşıyor.Aslında tüm bunlar Akp için koz.Cezaları dayayabilirler.Umarım bu süreçte Türkiyenin iki büyük çıbanı birbirini yerde bizde rahat bir nefes alırız.

moist dedi ki...

KanalD will show live free-to-air coverage of the first-choice game in each matchweek, including the first-choice match featuring a Turkish club, as well as a weekly highlights programme.

KanalD her hafta bir maci yayinlayacak, bu bir mac bir Turk klubunun de olabilir.

gibi bi anlam cikardim ben. yani bu mac bi Turk klubunun maci olmayadabilir, gibi anladim... Eger baska turlu anlayan varsa beri gelsin, su isi bi acikliga kavusturalim :)

Ben de bu hafta ici spor paketini alacaktim ama sabah bunu duyunca kararsiz kaldim...

Dem Coetzee dedi ki...

Bir ay önce D-Smart Spor paketine üye oldum sağolsunlar sayelerinde College Football seyrediyorum(NCAA 49.kanal).Bu postu yazmaya başlarken D-Smarta inceden dokundurmayı düşünüyodum ama sinirimden ben de ne yaptığımı , ne yazdığımı bilemiyorum.Her ne kadar Doğan Grubuna kesilen cezanın danışıklı-dövüş olduğunu düşünsem de bu cezanın az olduğunu düşünmeye başladım ne haliniz varsa görün.

yyyyyyyy dedi ki...

Oleyy yani şifresiz uydudan CNNden mac izleyebilcez, 6 tane de olsa :D

Adsız dedi ki...

benim anladığım 1 maç cnnde olacak ki muhtemelen o hafta deplasmana giden takımın maçı olur o. böylece 3-3 6 maç tamamlancak. içerideki maçlar dsmart garabetinde olacak. clde olduğu gibi gecenin güzel maçlarından biri de gece 12de kanaldeden banttan verilecek. maç sonrası geniş özetler ve hafta sonu programı da bonus. kahrolsun şifreli yayınlar!

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.