Mezhep farklılığı, dinsel seçimler, politik tercihler, sınıfsal farklılıklar, milliyetçilik... Dünyadaki sınırsız sayıdaki derbinin sınır sayıdaki nedenlerinden sadece birkaçı, en öne çıkanları.. Bu nedenler üzerinden yurtdışındaki derbi mücadeleleri yüceltilirken temel bir nedeni olmadığı için Galatasaray - Fenerbahçe rekabetine vurmaya çalışır entel futbol düşünürleri.. Bütün önemli derbilerin aksine, iki tarafın da birbirine nedensiz bir nefret duyduğu Galatasaray - Fenerbahçe çekişmesini ise ben çok anlamlı bulurum, her zaman da savunurum.. Politikayı, dini, milliyetçiliği sporla bağdaştırmayı mantıklı bulmuyorum en başta.. İnsan bir takıma "taraftar olmak" istediği için gönlünü verir.. Yurtdışında hevesle izlenen birçok örnekte ise doğarken hangi yakadaysan ona göre bir taraf seçmek zorundasındır, seçim hakkın geçerli bile olmaz.. Onları gıpta ederek izleyip bizimkilere iki dalaşma yüzünden bu nedenler üzerinden çakmaya çalışanlar yaptıkları işe devam etsinler ama ben farklı bir milletten bir araştırmacı olsam katolik vs. protestan temelli Rangers - Celtic çekişmesi yerine nedensiz bir nefret ve rekabet gördüğüm bizimkileri daha bir heyecanla takip ederdim..
Dünyada sayısız derbi var.. En dandik futbol ülkelerinden anlatılmaya değer, bir olgu uğruna savaşılan mücadeleler çıkıyor.. Fransa, İtalya ve Almanya'nın arasında sıkışıp kalan İsviçre'de bile elit gruplar alt tabakanın mücadelesi Grasshoppers - Zurih savaşını çıkarıyor ortaya.. O İsviçre'den yukarı çıkınca daldığın Almanya'daysa çok özel hikayeler var.. En büyüğü Ruhr bölgesinden çıkıp ülkeye hakim olmuş Dortmund - Schalke çekişmesi.. İki işçi takımının yıllar içinde düşman haline gelip birbirine sarmaları ve ortaya çıkardıkları eğlenceli görüntüler.. Ruhr derbisi adı altında süper pazarlanıyor, müthiş maçlara da sahne oluyor.. Dünyada izlemekten en keyif aldığım 5 derbinin içinde direkt sayarım.. Bir aynı şehrin takımlarının mücadeleleri var, bunların karşılığı derbi.. Dortmund ve Schalke gibi aynı bölgenin takımlarının mücadelelerine "yerel derbi" diyorlar.. Bir de aynı ülke içinde ama tamamen farklı takımların mücadeleleri var.. En büyüğü ve güzellerinden biri Barcelone ve Real Madrid işte.. Gavurlar bunlara "rivalry" diyor.. Biz derbi demeye devam ediyoruz.. Ki bence de rahatlıkla derbi denebilir bunlara..
Bundesliga'nın en büyük çekişmesi Dortmund - Schalke.. Yarın Magath'ın takımı Dortmund'a, dünyanın muhtemelen en güzel 2-3 stadından biri olan eski Westfallen'e konuk oluyor.. Kendi sahalarında Wolfsburg tokatlamış, hafta arasında Almanya Kupası'nda Bochum'u deplasmanda yenerek moral bulmuşlar.. Taraftar derbinin yaklaşması nedeniyle geçen haftaki yenilgiyi fazla büyütmedi, desteklerini sürdürüyor takıma.. Magath ve topçular bu durumdan memnun.. Lige iyi giremeyen karizmatik eleman Jürgen Klopp'un takımıysa iyi durumda değil.. Kariyeri boyunca sakatlıklarla uğraşan ve bu yaz yine ameliyatlar geçiren Sebastian Kehl'in yokluğunu orta sahada şiddetli şekilde hissediyorlar..
Bundesliga'nın yayın hakkı TRT'de.. Peki bizim devlet kanalının yarınki maç tercihi ne? 16.30'da TRT-3'ten Wolfsburg - Hannover maçı naklen.. Nasıl bir seçimdir, nasıl bir planlamadır bu, takdir ediyorum kanal yetkililerini.. Wolfsburg'un Hannover karşısında handikap nasıl kapatılır dersi yüzünden olan güzelim derbiye oluyor.. Son uyarı bahisçiler için gelsin.. Side bahsiyle muhatap bile olmamak gerek.. Bu kadar gollü geçen bir derbi serisi için beraberlik denemek de anlamsız.. iddaa'da 1.60 verilen over en uygun tercih olur.. Zira bir taraf Klopp, bir taraf Magath olunca bir mücadelede, o maç ilk olarak over vadeder..
9 YORUM:
Besiktas'in rakibi diye Wolfsburg maci secilmis olmali. Baska mantikli bir aciklama bulamiyorum. Wolfsburg bilinmeyen bir takimmis gibi sanki! Bir Besiktasli olarak ben de tercihin hatali oldugunu dusunuyorum. Uyduda yayinlayan bir kanal mutlaka vardir.
Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Hırvatistan gibi üç dandik ülkede bile dehşet derbiler var.
Football Rivalries' de göstermişlerdi.
Austria Wien - Rapid Wien
Sparta Prag - Slavia Prag
Dinamo Zagreb - Hajduk Spilit.
Bu takımların Avrupa' da başarıları çok fazla olmasa da kendi ülkelerinde oynanan derbilerde kadın erkek çoluk çocuk birbirine giriyor. Kavga sayısı derbinin büyüklüğünü tabi göstermez ama bu maçlar ciddi anlamda o ülkede hayatın nabzını tutuyor.
Bizim ülkemizde de aynı aslında. Bir derbiden sonra 1 hafta o konuşulur, ülkede ne oluyor ne bitiyor bahsedilmez. Ana haber bültenleri bile derbi haberleriyle açılır, canlı bağlantılar yapılır.
Kısacası derbiler iyidir, severim derbi maçlarını :)
schalke yendi 1-0
hamburg bayern maçını vermedi trt.
başka söze ne hacet :)
schumy o senin dandik dediklerin ingiltereden sonra futbolun profesyonel olarak ilk oynandığı ülkeler.
bu derbi için şey diyim. holiganlık , maç kavgası falan almanyada çok seyrek görülen bir durum. yakın tarihten 10 tane tribün kavgası olsa 7-8 i rahat bu derbiye aittir. hatta birinde ölüm olmuştu 90 larda. bir de dinamo berlin hansa rostock gibi eski demokratik alman takımlarının taraftarları var. ama orda biraz neo-naziler etkili tribünde. ondan şiddet oluyor arada.
star'da şampiyonlar ligi maçlarından gelen rakibi izleme geleneğinden nefret ediyorum. sanki rakibi izleyip notlar alıcaz zayıf yönleri belirlicez
Burak ben ülkelerin durumundan bahsettim, yoksa futbolun ilk oynandığı veya son oynandığı fark etmez.
Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya' nın İngiltere' den sonra profesyonel futbol oynanan ilk ülkeler olduğunu nereden öğrendiğini de yazabilir misin ? Hani bu ülkeler böyle böyle demek kolay.
schumy bu kadar sinir yapacağına aç araştır. kaç yılında kurulmuş federasyonları, ligleri. sana bir kaç isim verirdim de beynine fazla atp harcatmayayım şimdi.
Yorum Gönder