8 Eyl 2009

Türkiye 84-76 Litvanya


Bu maçın göstermesi gereken gerçek tek.. Türkiye ve bu kadrosu tamamen savunma yapmak üzerine kurulmuş, bu amaç doğrultusunda planlama yapan ve hareket eden bir takımdır.. Bugün amaçlarını sonuna kadar gösterdi çocuklar.. 40 dakika boyunca yapılan savunma, bazı mecburi rotasyon ve yapı arızaları dışında inanılmazdı..

Maça beklenen tek uzun, 4 numara Ersan'la başladık.. Ersan'ın sayılarıyla iyi geçen ilk 5 dakikadan sonra pota altındaki zaafiyet ortaya çıktı.. 4 numara Ersan ve iki uzun ikileminin nedenlerini yavaş yavaş gördük.. Litvanya kısa takımı ve ekolüdür ama en iyi oyuncuları gelmedi turnuvaya, ağırlıkları pota altındaki fizikli oyunculardandı ki bugün fazlasıyla zorladılar pota altını.. Gruptaki diğer rakip Polonya da tamamıyla pota altındaki kaliteli oyuncuları üzerinden sistemini şekillendiren bir takım.. Dışa dayalı oynayan tek rakip Bulgaristan ve turnuva öncesi yapılan denemelerde göz önüne alınan da buydu bir önceki yazıda da değindiğim gibi.. Litvanya'nın pota altındaki etkisi ortaya çıkınca önce savunma zaafiyeti çıktı ortaya, daha sonra da hücum tıkanmaya başladı.. Tanjevic ikinci uzunu ve hücumda etkisiz kalan guard mevkiine kadro içindeki tek delici oyuncu olan Ender Arslan'ı aldı, oyunu tekrar dengeledik ve üstünlüğü ele geçirdik.. Ondan sonra görünürde 4 kısa ve çift uzun rotasyonunu oldukça dengeli ve rakip coach'un hamlelerine göre iyi kullandı kenar yönetim..

Genel anlamda takımı baltalayan tek performans Semih Erden'den geldi.. Geri kalanlar içinde görevini yapmayan, takıma artı katmayan bir oyuncu yoktu.. Semih'in basketbol karakterine güvenen biri değilim ama bugün ekstra kötüydü.. Hücumda zaten bir şey yapması beklenmiyor takımda ama etkili olabildiği tek konu olan savunmada bu kadar paspasa dönüp arka tarafa bu kadar adam kaçırması inanılmazdı.. Uzunlarda biraz faul problemi yaşadık ama buna rağmen gereğinden fazla süre aldığını düşünüyorum.. Semih'in bu hali ve 3 uzunun arkasındaki ismin anlamsız Barış Hersek seçimi olması Tanjevic'in ilerleyen dönemde karşısına gelebilir.. Barış seçimi zaten çok anlamsız Kerem Gönlüm yerine ama bu Semih'i görünce arkadaki Kaya Peker'le ilgili sorular ister istemez tekrar geliyor akla..


Oğuz Savaş çok güzel çocuk.. Sahaya çıktığı her an, zayıf hücum potansiyelimiz içinde takımın hücum zekasını inanılmaz bir şekilde artırıyor.. Oyuna ilk girişinde 3 kez topla dripling yapmaya çalışıp Litvanya pota altını zorlamaya başladı.. Gereksiz hamlelerdi.. İkinci periyotta ilk post up'ını yapıp arkasındaki elemanı dışarı çıkararak attığı güzel sayıyla kendini buldu.. Ondan sonrası tamamen müthiş performanstı.. Ömer Aşık, benzer şekilde ama tersinde, savunmada başarılı.. Tecrübe eksiği hala ortada.. Daha ilk 10 saniyede aldığı faul ve bazı hareketler gençliğinin ürünü ama ikinci yarıda 3 faul aldıktan sonraki oyuna girişiyle birlikte müthiş iş çıkardı o da..

Ömer Onan'ın maç öncesi hastalığı büyük şanssızlık.. Olsa bu kısalara sahip Litvanya üzerinde çok daha büyük bir baskı kurabilirdik.. Yerine oynayan Sinan Güler'in Ender Arslan'la birlikte 3. periyotta attığı 3 tane üç sayılık atış maçın kader anıydı bizim adımıza.. Hidayet Orlando'daki gibi, müthiş doğru bir rolle oynadı maç boyunca.. Fazla ortalıkta görünmeden, zorlamaya girmeden çok temiz 18 sayı.. Uzunlara yaptığı servisler Orlando'daki son sezonu hatırlattı.. Ersan maça müthiş girdi, arada sendelese de çok iyi bitirdi.. Yalnız statik şutunun olmaması ve boşken bile gereksiz bir tek dripling yapması yine battı gözüme.. İşi zorlaştırarak atmak da kendi rahatlığı olabilir ama çok net pozisyonların ölmesine ve anlamsız drive'lar yapmasına neden olabiliyor statik şutu denememesi..

Kerem ve Engin kötüydü, Ender Arslan müthiş bağladı maçı.. O da fazla sevmediğim bir oyuncu tipidir ama futboldaki Sabri Sarıoğlu sendromundan mustarip olduğu gerçeğini değiştirmiyor bu.. Oyun zekası ve karar verme adına önemli eksiklikleri var ama tartışmasız ülke basketbolunun en iyi delicilerinden biri.. Kadro içinde de adam eksiltip potaya doğru direkt gidebilen tek kısa.. Bugünkü maçın gerçek yıldızlarındandır pota altındaki elemanlarla birlikte.. Yarın Bulgaristan maçında saçmalaması kuvvetle muhtemel ama çok önemli bir maçı kazanılmasına büyük katkı yaptı, şimdilik yeterli bu..


Bundan sonra işler daha rahat.. Gereksiz eleştirilerin arasında iyi iş çıkardı oyuncular.. Yarın rakip Bulgaristan, bu maçtan sonra kaybetmek büyük ayıp olur.. Polonya karşısında izledim bugün, pota altları zayıf ama Rowland, Videnov ve Stoykov'la etkili olabilirler.. Bugünkü maçları çok yüksek tempoluydu.. Bizim bu tempolara çıkartmamamız gerekiyor Bulgaristan ve Polonya'yı.. Earl Rowland inanılmaz kontrol dışı bir oyuncu, onun üzerine oynarsak rahat bir galibiyet gelebilir.. Polonya bugün çok sağlam göründü, 2 galibiyetle o maça girersek alacağımız yenilgi de fazla zarar vermeyecek takıma.. Her türlü 3'te 3'e gideceğimizi düşünüyorum ama ben.. Bulgaristan bir anda turnuvanın selameti açısından hedef maç konumuna geldi..

Son olarak maçın anlatımına geleyim.. Murat Murathanoğlu yine yoldan çıktı, hakeme sardı.. Son 3 yıldır böyle Murathanoğlu, bugün de çok toleranslı başlayan İhsan Bayülken'i bile yoldan çıkarmayı başardı.. Doğru olsa bile, ki değildi, hakemi bu kadar öne çıkarması maçın bütün keyfini öldürüyor.. Son anlattığı 100 maçta hakemin bir tarafı doğramadığına ben şahit olmadım.. Ki Utah maçlarında daima Utah olurdu doğranan.. Anlattığı her maçta bir hakem trajedisi çıkarmasından fazlasıyla sıkıldık.. Bu ülkede en sevdiğim basketbol figürüdür ama ciddi anlamda soğutuyor bu yapısı..

8 YORUM:

lesmiserable dedi ki...

Litvanya nasıl bir favoridir yanlız bu kısa rotasyonuyla. Turnuva öncesi herkes de bir litvanya favori havası vardi.

uğur dedi ki...

şahane maçtı

Aceto Balsikimo dedi ki...

Bu takımın ilk 5'i ender, sinan, hidayet, ersan, oğuz olmalı yanılıyor muym? gerçi bizim kadar bol rotasyon yapan takım azdır o yüzden ilk 5 ne kadar önemli bilemiyorum am amaçın final anlarında bu 5 sahada olmalı. Kerem malesef çok tecrübeli olmasına rapmen hiç insiyatif almıyor ama harika savunmacısır o ayrı.. Semih kötüydü ama en fazla bu kadar kötü oynayabilir.. maçın sıkıştığı anlarda maçı koparacak 3 lükler atacak harun-ibo tipi adamı umarım ilerde aramayız diyecem ama mutlaka arayacağız bu maçta herke sskora katkı verince gerek kalmadı son olarak Tanjeviç in bir huyu vardır maça iyi başlayan adama cexa keser bir daha oynatmazdı iyi bu maçta öyle bir saçmalık yapmadı!

Alper Öcal dedi ki...

MM iyidir. Bazen abartıyor olabilir ama bu maçta hakem rezildi. Bizim lehimize tek torpilli karar Oğuz'un hücum faul kokan basketiydi, onun da öncesinde lehimize vermediği faul var.

Radoviç sucks.

Ömer Cankat Yüce dedi ki...

Semih Erden'in Tanjevic kontenjanından girdiği çok açık.Kaya Peker'in hangi özelliği daha eksik Semih'ten?Bir de sayın Tardini Mehmet Okur neden gelmiyor?

Tartavuz dedi ki...

Hakem bir kaç pozisyonda çok bariz faulleri çalmadı ama ..

Bu litvanya ya hiç olmadı

Parma Maniac dedi ki...

Mehmet Okur'un gelmeme nedeni Tanjevic'in ondan istediklerinin ona uymaması.. Böyle faydalı olamadığı için gelmemeyi uygun buluyor..

gaga dedi ki...

murathanoglu ben kendimi bildim bileli böyledir.ta cine 5 günlerinden beridir.o zaman çocuktuk yiyoduk ama artık çok bayıyor onun anlatımı.hep türkler eziliyor hep hakemler kahpelik yapıyor.

bizde yiyoruz tabi...

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.