17 Eyl 2009

,

Panathinaikos 1-3 Galatasaray


Aynı ekolden gelen iki adamın hiyerarşik yapıdan sıyrılıp eşit şartlara taşıdığı bir mücadele, birbirine çok benzer iki sistemin çarpışması.. Normal şartlarda Katsouranis, Karagounis ve Gilberto'dan oluşan üçlü Galatasaray'ın sorunlu ve eksik bölgesine ağır gelebilirdi.. Ama gelen erken gol bizim için hafta sonundan sonra tekrar avantaj oldu..

4'lü defansın önünde içi dolduran iki oyuncuyla oluşturulan 6'lı bir set, orta saha ve savunmada rakibi durdurup öndeki hattın yaratıcılığından ve hızından yararlanarak sonuca gitme.. Avrupa'da bir süredir iş yapıyor bu.. Geçen sene bundan bütün UEFA sezonu süresince yararlandı takım.. Sezon başı kalitesi artan kadronun ince iş yapan oyuncularından yararlanıp sahaya başka bir şey koymamakla itham edildiler fakat.. Benfica ve Hertha deplasmanlarından bir Avrupa deplasmanında nasıl oynanması gerekiyorsa öyle oynayıp 6 puan çıkarmıştık.. Çok benzer bir yapı, benzer bir düzen ve oyun anlayışıyla bu sezon da önemli bir deplasmanda aynı şekilde sezonu açtık..

Deplasmanda fazla top tutmak, oyuna hakim olmak Barcelona olmadıkça önemli değil.. Sözlük anlamında iki önliberoyla oynarken bu konuda ödün veriyorken, deplasmanda oynamanın getirisi ve üzerine 5. dakikada gelen gol Topal ve Sarp'ı bir anda maçın yıldızı olabilecek konuma getirdi.. Oldular da.. 5. dakikadaki üstünlükten sonra öndeki hatta kopukluk, Elano'yla gösterilemeyen bütünlük, takımı savunmada 6, hücumda 4 gibi gösteren sistem arızalarının hiçbir önemi kalmadı.. Skor avantajıyla geriyi iyi savunup aldığımız topları merkezden hızla ileriye dağıtmaya çalışan bir takım hüviyetine büründük.. Galatasaray 1.5 senedir alışık bu düzene.. 2 yedek stoperin yaratabileceği karmaşa için önlerine çift set çok önemliydi, Topal ve Sarp'ın beraber oynadıkları en iyi maçın bu akşam oynanması bu açıdan büyük sürpriz değil.. Emre Güngör'ün maçın başında sakatlanıp çıkması artık bir Galatasaray klasiği.. Çok yetenekli, futbol anlamında hem daha modern, hem de sağlam bir upgrade çekilmiş Bülent Korkmaz olma ihtimali çok yüksekti Güngör'ün.. Ankaragücü'nden alınışı beni en sevindiren hamlelerden, kaliteli Türk stoperlerin de büyük takımlar tarafından fark edilebileceğini gösteren transferlerden biriydi.. Bazen yetenek tek başına anlam ifade etmiyor.. "Injury prone" hadisesi futbolun üzücü gerçeklerinden biri.. Güngör'le Galatasaray'ı buluyor olması şanssızlık..

Emre Aşık'ın zor bir ortamda tandem generalliği yaptığı kaçıncı maç bu ben bilmiyorum.. Büyük oyuncu Aşık.. Güngör'le beraber maçın başında iyi bir başlangıç yaptılar, sakatlık sonrası Balta tandeme geçip Uğur sol beke oturdu ve savunma iyice karışık bir hal aldı.. Balta sonrası PAO'lu oyuncuların arkaya özellikle sol stoper-bek bölgesinden kaçışlarında bir artış oldu ama önemli bir sorun değil.. Balta geçen seneki zorunlu stoper serüveninde vasata bile düşmemiş, efsane maçlar çıkarmıştı.. Bugün o kadar iyi değildi.. Sezon başı formsuzluğu üzerinden değerlendirmek mümkün..

Baros yine takımın en değerlisi.. Başkalarının gözünde takımın en kötü forvetiymiş, önemli değil fazla.. İlk goldeki sağdan akışı, ikinci goldeki araya kaçışı, böyle zorlayıcı bir havada PAO defansını yine ve yeniden çıkarmayan mücadeleci oyunu.. Tek forvetle olmaz zırıltıcılarının yolunu kesen bir futbol profili.. Eğer Baros'sa forvetiniz olur, oluyor.. Verim verir, vermeye devam edecek.. Son vuruşlardaki teknik eksikliği, sırtı dönük oynamaya çalıştığındaki tek dokunuş kabiliyetsizlikleri önemli değil.. Tekniği vasatın üstünde olsa EPL'den ayrılmayacağını, çok daha büyük takımlarda dolanacağını biliyorduk zaten.. Geçen sene sezon başında hazır olsa Steaua maçları öyle sonuçlanır mıydı bilinmez.. Ama sonrasındaki UEFA maratonunda transferler içinde en çok farkı yaratan, yeni sistemden bile rol çalan oyuncuydu.. Bugün de geçen senenin devamını getirdi.. Türkiye için çok fazla bir oyuncudur Baros.. Değerini anlayamayanların hangi maçları izledikleri konusundaysa bir fikrim yok fazla..

Kewell her zamanki rölanti oyununda, Elano fizik olarak biraz daha güçlenmiş ve takımın içine daha çok girmiş gibiydi.. Sevindirici.. Attığı gol takipçiliğinin, frikik çokça şansının bir sonucu.. Bu Kewell varken Arda'yla beraber oynamayı öğrenmeleri, özellikle de benim tercihim olan Elano'nun soldan gelişinin takıma uyum sağlaması çok farklı bir yere taşıyabilir takımı.. Sağda Messi'yi tek bırakıp sola kümelenen Iniesta, Henry gibi Galatasaray'da da tek başına bir kanadı yıpratabilme gücüne sahip olan Keita'nın sağda bırakılıp solda başka bir hücum kümesi oluşturulabilme ihtimali fazlasıyla yüksek geliyor..

Djibril Cisse'nin eksikliği maçın özelinde ve Ten Cate'in sistemi gereğince bizim için fazlasıyla avantaj oldu.. 4-3-3 oynamaya çalışan bir takımın forvetinin en büyük özelliği hızıyla rakip savunmanın arkasına sarkmaksa, PAO gibi sağlam patlamalar yaşamak mümkün.. Erken gelen gol Galatasaray'ın iyice geriye yaslanıp Salpingidis'e o boşlukların minimum düzeyde verilmesine neden oldu.. Soldan Leto Sabri'yi hırpalamaya çalıştı ama hem Sabri bu sene çok daha sert, hem de kademede Aşık vardı.. Sağ açıktan gelmeye çalışan Christodoulopoulos ise önce Balta, sonra Uğur'u sarsamadı bile.. Gilberto, Katsouranis ve Karagounis'ten oluşan orta alan kümesi Galatasaray'ı en çok zorlayabilecek topluluğu, bana göre en kaliteli PAO bölgesiydi.. Ama erken gelen golün bugün birçok kilidi açtığı maçta önce buna, arkasından da Topal ve Sarp duvarına çarptılar..

İlk maçla gelen grup liderliğinin rahata alınışı, çok önemli Avrupa puanları, sezon başı zorlu bir maçı daha 3 gol barajıyla rahat kapatış.. Son olarak PAO tribünlerine gelelim.. İlk 10 dakika tiyatro gibiydi.. 15. dakikada Gate-13 kapıyı açtı, 30-35 civarı efsane Horto Magiko'ları geldi.. Her zaman dediğim şeydir, Türk ve Yunan insanları kadar birbirine benzeyen, aynı coğrafya ve kültürden çıkma insanları bulamazsınız.. Herhangi bir Yunan kasabasının, kahvelerinin fotoğraflarını çoğu zaman Türkiye görüntülerinden ayıramıyorum ben.. Büyük destek, o oranda çöküş.. Tribünleri de benziyor bize.. 3. gol yüzünden biletini kestikleri kaleciye gelen tepkiler aşırıydı, ama bizde de aynısı olurdu.. Güzel adamlar, güzel insanlar Yunanlar.. Beyni kuş kadar olmayan politikacıların bir evet damgası uğruna yaptıklarına fazla kulak asmadan aslında ne kadar aynı olduğumuzun farkına varmak gerek.. Gate-13'ü bekleriz Sami Yen'e.. Bir sürprizimiz de burada olacak kendilerine..

9 YORUM:

karaktersiz dedi ki...

Yazin gelmeden ben yorumumu yapicam.
Walt Disney soylemi$ bunu:
"Keep moving forward."

Iyi gidiyoruz.

berserk dedi ki...

Bizim takım güzel oynuyor, kazanmaya da alıştı; ama 3-0 dan sonra ve onların golünden sonra da takımda olağan üstü bir yavaşlama gerçekleşti (sahadan dolayı mı bilmiyorum). Bazı pozisyonlarda Hakan Balta, Elano girdikten sonra Arda ve özellikle M.Topal sanki ağır çekimde oynuyorlardı.

M.Topal ın son dakikalarda bir pozisyonu var ki bir önlibero kesici olarak oynayan Topal geriye gelmiyor o gelene kadar Kewell geldi, pozisyon kornerle sonuçlandıktan sonra da Topal ceza sahasına giriyor. Umuyorum takımın önde olmasından kaynaklanan bir rehavet değildir bu. M.Topal bu sezon oyun olarak kötüydü formsuzluk dedik tamam da mental olarak da salmış kendini sanırım.

Linderoth (artık bu sondu inşallah) ve Ayhan' ın bir an önce dönmesi dileğiyle; defanstan çıkarken top kaptırmamak ve sorumluluk alarak atağa çıkma adına.

sembolist dedi ki...

Her transfer döneminde ağzımızn sularının aktğı forvet olan Baros'un şuan GS de oyayışını idrak edemeyip eleştirenlere şaşırıyorum..Rıdvan Dilmen'deki anti-Baros duyguları anlayamıyorum bazen.(2 hafta önce şey dedi,'Lyonun bıraktğı Barosu aldı GS')Baros'u TSL'ye gelen içi boş pahalı transferler aynı kefeye koyuyor sürekli.Baros gol attğında da 'oynamadan 2 gol attı' diyebiliyor.
saygılar.

Northx dedi ki...

Kewell artık bire birde geçen seneki hızına kavuşsa çok iyi olacak, şu anda sadece idare ediyor -ki bu bile kalburüstü bir oyun anlamına geliyor.

Yunanlılarla ilgili düşüncelerine tamamen katılıyorum, keşke futbol dışında da iki halkı kaynaştıracak daha fazla organizasyonlar düzenlense.

Adsız dedi ki...

pana seyircisi berbattı
tüm maç fosur fosur uyudular

imperial chekeke dedi ki...

boşuna bekleme yunanlar gelmiyor anlaşma var. dün akşam türk varmıydı sanki orda

adam gibi adam AKDEM dedi ki...

kötü oynasak da kazanıyoruz. umarım alışkanlık edinmeyiz bunu.

Adsız dedi ki...

peki sence dunyada 4-3-3 oynamayan takim yokmu su anda??

vt dedi ki...

"Bir sürprizimiz de burada olacak kendilerine.."

bence bundan sonrası sürpriz olmayacak.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.