3 Eyl 2009

İki Ön Libero


"Mustafa Sarp iyi de Rijkaard niye iki ön libero ile oynuyor onu izah etmek güç. Milli Takım'ın savunması sende; yedeklerine varıncaya kadar. Buna rağmen iki ön libero ile oynuyor hücum futbolunu seven Rijkaard!.. Ben 'Elano ile Arda değil', 'Mustafa Sarp ile Mehmet Topal bir arada oynar mı' diye düşünüyorum! Çünkü Galatasaray'ın en büyük sıkıntısı geriden top çıkarmak."

90 Dakika'nın kalkması en çok Galatasaray'a yaradı diyenler parmak kaldırsın!

20 YORUM:

cankalender dedi ki...

Böyle bir korkaklık böyle bir acizlik olabilir mi! Rijkard'ı Galatasaray'a ilk öneren benim, ama bugün Galatasaray'ın halini görünce diyorum ki Adnan Polat yarın ilk iş Rijkard'ın sözleşmesini feshetmeli.

Aceto Balsikimo dedi ki...

İlerde zaten savunması zayıf olan bir dörtlü var bu kadar hücumcunun olduğu ortamda tabi ki çift ön libero olmalı yoksa ortaya savunmada bir blok ve de hücumda bir blok gözükür orat göbek bomboş olur topu alan ağır Gs savunamcılarıyla başbaşa kalır.. 4-2-3-1 de o çift ön libero candır yani ordan da bi adam çıkarırsak 4-1-3-2 o da eşeğin ... su kaçırmak olur biraz ..

fek dedi ki...

Burada Hıncal Uluç'a fazlaca yüklenildiğini düşünüyorum; Mehmet Topal ve Mustafa Sarp resimde de görüldüğü gibi birer DM oyuncusudur. Oysaki bizzat Rijkaard sistemi bir DM bir MC oyuncusu özelliklerine dayalıdır. Bu maçta ilk yarı zaten Hıncal Uluç'un eleştirisi gerçeklendi. Ayhan olmayınca bir şeyler eksik kalıyor.

Yalnız, bu ülkede her kesimde gördüğüm büyük bir özellik var. O da karşıt fikirlere karşı duyulan küçümseme ile karışık nefret. Parma Maniac, yorumunun sonunda bundan kısmen de olsa payını almış. Bu ülkede herkes fikrini özgürce belirtme hakkına sahiptir. Bir fikir üzerinden ya da bir fikirin yayımlandığı kanalın ortadan kaldırılması üzerinden kişisel ya da kurumsal menfaat değerlendirilmesi yapılması acıklıdır.

Bir gün -dilerim olmaz- bu blog kapatılırsa, ben en çok Galatasaray'a - ya da belki Hıncal Uluç'a - yaradı diyenlerden olmayacağım.

csyasoo dedi ki...

Sarp-Ayhan idealdir bence.

Parma Maniac dedi ki...

Faik Emre geçen sene Skibbe Topal-Ayhan oynatırken de çift ön liberoyla oynanır mı, koskoca Galatasaray 6 stoperle oynar mı diyen de Hıncal'dı.. O yüzden söylediğinin oyuncu özellikleriyle bir ilgisi yok fazla.. Ayhan olmayınca neler olduğunu maçtan sonra ben de yazdım ama hiçbir Galatasaray hocasına içe çift oyuncu koydu diye bu nasıl hücum futbolu demedik, demeyiz.. Dersek komik oluyoruz zira..

Karşıt fikir iyidir zamanı gelince.. Ama yeri ve dozajı vardır.. Her Galatasaray hocasına, her Galatasaray yönetimine karşıt olursan, muhalifliğinin anlamı kalmaz.. Hıncal Uluç olursun.. Çok severim ben kendisini, futbol dışı yazılarının çoğunu da bayılarak okurum.. Ama bu halini sevmiyorum, açıkça da belirtiyorum..

Taylan Özgür Topçuoğlu dedi ki...

Eğer Galatasaray Total Futbol oynamak istiyorsa orta sahasında iki tane oyunu iki yönüylede oynayabilen oyuncu gerekiyor. Mustafa Sarp ve Ayhan en göze çarpanlar. Barış ne kadar pres yapsada çok basit top kayıpları ve topu koşturmaktan çok kendi koşması ve devamlı faulle sonuçlanan ki bu bence ligin yıllardır süre gelen bir alışkanlıgıdır kolay faul çalmak(yere düşüyorsa ikili mücadelede ve ya basit bir müdahalede oyuncu bu fauldür anlayışı:)) ve Mehmet Topal’ın bugün olduğu gibi ultra-defansif oynayışı yani defansın arasına çok fazla gömülüp oyunu hızlı oynamak için bulunması gerek yerde olmaması ve beklere opsiyon yaratması gerekirken beklerden çok topla oynaması ve dikine pas atamaması bu sistemde ona ve Barış'a çok fazla yer vermez, vermemelidir.

Hücum oyuncuları hakkında pek bir şey yazmayacağım çünkü bu maçtaki kısırlığın sorumlusu bana kalırsa büyük oranla Mehmet Topal’dır. Kornerden gelen gol sonrası takıma gelen güven vs işte o herneyse :D O da biraz ileriye açıldı ve Ankaraspor’un tamamen kapanması sonucu Galatasaray oyunu rakip yarı sahaya yıkmasıylada Mehmet Topal’da yapması gerekenleri yaptı ama o güven sayesinde…

Önümüzdeki sene Ayhan zaten yaşlanıyor ve altrenatifi yok, bana kalırsa önümüzdeki sene ve ya ara transferde Hücum yönü ağır basan çift yönlü bir orta saha oyuncusu almamız gerekiyor. Yoksa Avrupa’da çok yanarız.

Bir anlamda şöyle bir benzetmede yapabiliriz belki:

Xavi >> M.Sarp
İniesta >> Ayhan

Ne zamanki İniesta’nın yerine Mehmet Topal oynasa hücum gücü o kadar azalacaktır. Eğer ki o İniesta’nın yerine oynayacak oyuncu onun gibi bir oyuncu olursa o zaman daha etkili bir takım oluruz görüşündeyim. Tabii Xavi ile M.Sarp aynı diyemem ama hiçte sırıtmıyor, şimdilik... :)

apaç dedi ki...

mustafa sarp'ı izledikten sonra, mehmet topal'ın iki yıldır bizimle taşşak geçtiğini anladım.

kariyerine ofansif orta saha olarak başlayan bir adamın, gün be gün stoperleşmesi ciddi manada üzüyor beni.

hayır, sevdiğim bir adam da..

erenbatum dedi ki...

Parma manıac ın da dediği gibi hıncal uluç galatasaraya gelen her oyuncuya ve her teknik direktöre saydıran ve burdan nemalanmaya çalışan birisidir. Ve ne yazık ki şu anada bazı yeni yorumcularda bu yoldan nemalanmaya çalışıyor. hatta bunu sergen ken di ağzıyla itirafd etti bu ülkede eğer karşıt görüşlerle olumsuz eleştiri yapmazsan okunmuyorsun veya seyredilmiyorsun dedi. ( ama yine de dikkat ediyorum beşiktaş ne yapsa sergen yaranamıyor yani o da bu ekolün temsilcisi olma yolunda)

Aceto Balsikimo dedi ki...

iyi bir mehmet topal sarp'tan futbol adına çok daha avantajlıdır. Mehmet Topal-Ayhan ikilisi ideal. Sarp'ın bu kadar çıkış yapması büyük süpriz ve şaşırtıcı cidden iyi ounuyor ama dediğim gibi sarp-barış ancak topal-akman ikilisine iyi yedek olur.

ugur senel dedi ki...

rijkaard akıllı adam öndeki oyuncularla birlikde tek önlibero oynarsa sonunun skibbe gibi olacağını bal gibi biliyor ama iki önlibero ilede oynasa o mevkide kalite sorunu var hemde kesin olarak var ,linderoth sağlam olsa , topal-lindeorth yada sarp - linderoth ikilileri iyi otururdu ama bu haliyle heleki sarp-topal önliberosu olmaz ,ayhanlı bir kombinasyonda eldekilerin icinde en mantıklısı olsada yinede zayıf kalır dolayısı ile ocak ayında oraya bir destekleme şart gözüküyor,şu an için linderothun acilen sahalara mucizevi! bir dönüş yapmasını beklemekden başka yapacak şey yok.esasen ben elano transferi yerine emana transferini bin defa tercih ederdim hem hucumcu hem defansif dinamik oyuncu olarak takım inanılmaz olurdu. özellikle son ankaraspor macını izleyince gecen yılkı temposuz oyunlar aklıma geldi, birden bire karamsarlığa kapıldım yine... son olarak kimse sarpla-topalı karşılaştırmasın keza sarpın en üst noktası ortalama topal yapar...

DJAN dedi ki...

bu yoruma bende katılıyorum macın 60. dakaksında cıkması gereken baros degıl sarp topal ıkılısınden bırıydı takımın gole ıhtıyacı warken forwet cıkarıp forwet almak pek cesurca gelmedı we rıjkaard a olan guwenım ılk darbesını aldı ...

İsmail Şayan dedi ki...

90 Dakika'nın yayından kalkması en çok bu ülkedeki futbol ortamına yaradı diyorum. Blogların varlığı onu iyice taca atmıştı zaten. Allah bize yeni Hıncallar vermesin.

birkan dedi ki...

Kendisinden nefret etsek bile hakkını verelim.Demirören Mehmet Topuza 11 milyon euro veririm dediğinde onun paraları birisiyle kırışacağını idda eden ilk kişidir.
O zaman Bjkliler başkana böyle itham olmaz demişlerdi.Bugün Tabata transferi oldu ve neler konuşuyoruz?
He gönül isterki bunları başkası söylesin o duymuşsa başkalarıda duymuştur ama Bjkli ve Gsli arkadaşlarımız herşeyi aleyhlerine komplo olarak bakıp söyleyen kişiye ve F.Bahçeli olup olmamasına bakarsa Hıncal Uluç bu ülkede daha çok ekmek yer.

Unknown dedi ki...

Hıncal Uluç her neyse de ben asıl futbol yorumcularına değil bizzat taraftara bir anlam veremiyorum.
Halihazırda takım geçtiği sezonu 5. sırada bitirmiş. Üstüne bu sezonda birbirinden çok farklı iki sistemde birbirinden çok farklı iki tempoda oynamış. Birçok sakat vermiş ki oyuncularının büyük bir çoğunluğu deyimin tam anlamıyla ilk defa bu sezon başından beri birlikte oynuyor ve bu ilk defa bir arada oynayan takım çok farklı bir sistemi hızlı bir şekilde oynamaya çalışıyor.
Tüm bunların üzerine takım aslında tamamen taraftarların pohpohlamasına maruz kalıyor ve büyük olasılıkla bu pohpohlamanın verdiği rehavetin yol açtığı kötü oyun ( ki bu da göreceli bir durumdur. ) yine taraftarların takımı, teknik direktörün tercihlerini, futbolcuların özelliklerini eleştirmesine yol açıyor.
Biraz vicdanlı olmak lazım. Bu ülkede halen eleştiri mevzuusunun yanlış anlaşılıyor olduğunu düşünüyorum. İnsanlar eleştirme kudretine erişebilmek için neleri feda ettiklerinin farkına bile varamıyorlar. Öyle ki en komiği daha sadece bir 90 dk. oynamış ( ki o da formalite bir maçta ), üç maçtır forma giymekte olan ve hala birşeylere alışmaya çalışan Elano'nun kötü oynadı eleştirisi düşünebiliyor musunuz?
Gün geçtikçe bende Rijkaard ve ekibini hak etmediğimiz düşüncesi gelişiyor ve ilk kötü sonuçta yorumcular değil taraftarlar hızlandıracak olası bir kötü gidişi diye düşünmeye başlıyorum.
Saygıyla...

anfieldyolu dedi ki...

Rijkaard'ın kafasındaki oyunu oynaması için bloklar arası mesafeyi düşürmesi gerekiyor. Ayrıca savunma hattının önünde tek oyuncu bırakabilmesi için asıl gerekli olan oyunun sürekli içinde olan etkili bekler. Beklerin her anlamda oyunun içinde olması gerekir, bunun yanında da çok zeki ve pozisyon bilgilerinin yüksek olması gerekir. Ne yazık ki oyunun iki yanını da sürekli bir şekilde oynayabilen beklere sahip değiliz. Ayrıca arka dörtlümüz her ne kadar milli takım oyuncularından da kurulu olsa, aralarında bir lider, tecrübesi,zekası,pozisyon bilgisi yüksek olan bir koordinatör gerekiyor. Savunma çok açık vermeyip kendi görevini yapsa da, eğer üst düzey,Avrupa çapında bir futbol oynamak isteniyorsa, savunma takımı arkadan her anlamda hazırlamalı. Eğer sabredilirse, oyuncular zamanla Rijkaard'ın uygulamaya çalıştıklarını benimseyebilirlerse,ayrıca biz de sabırlı olursak(Rijkaard'ı mukavelesinin sonuna kadar süren bir yatırım gibi görürsek)önümüzdeki yıllarda arkaya yapılacak nokta transferlerle beraber çok üst düzey bir takıma sahip olabilirz.

futbolvefenerbahçe dedi ki...

Bende son yazımda Hıncal'ın cahilliğini döktüm ortaya.Bu adamın F.Bahçe içinde G.Saray içinde yazı yazamaması lazım. Artık iyice bunadı gerçekten. Ne günceli takip ediyor ne de pozisyonları. G.Saray çift ön libero ile oynamayaıp da ne yapacak. Zaten sürekli rakip sahada top dolaştıran bir hücum hattı ve ağırlığı ile her an hata yapabilecek bir savunması var. Bir şekilde bu hattı birleştirecek ve savunma zaaflarını kapatacak bir ikiliye ihtiyacı var. Kalitesini tartışırız ama sistem doğru.

Adsız dedi ki...

Bakıyorum da herkes kerşeyi ne kadar iyi biliyor ülkemde, şaşırıyorum.

Hıncal Uluç'un haleti ruhiyesi belli zaten. Okul yıllarında herşeye muhalefet eden adamlar olur, o tipte bir adam. Şirinlerdeki huysuz şirin gibi. Huysuz adam şirin olur mu o ayrı bir tartışma konusu...

Merak ediyorum, transfere deliler gibi para harcayan Manchester City'nin son maçını izlediniz mi? Dan dun top nası oynanır iyi (!) bir örneğini sergiledi takım. Ayağına topu kendi 18'inin önünde alan içinde olduğu şeritten ya karşı sahaya akmaya çalıştı ya da dan dun ileri şişirdi topu. Bu maçtan sonra acaba İngiltere'de konuşan oldu mu
"- Ya bizim td işi bilmiyor... Elinde bu kadar kaliteli ve pahalı oyuncular var... Takım top oynamıyor... Tek top yapabilecek ön libero X varken adam gitti Y'yi oynattı... Ne iş" falan diye?

Bizdeki gibi her kafadan bu kadar ses çıkmasıyla olsa bu işler, şu anda milli takımın dünya kupasına katılması mucizelere kalmamış ya da İngiltere ve İspanya'da ilk 4 içindeki bir takımı bu sezon Türk teknik direktör çalıştırıyor olurdu.

Galatasaray'ın futbolu sizlere izlerken keyif veriyor mu? Keyif alıyorsanız izleyin, almıyorsanız gidin arkadaşlarınızla başka şeyler yapın maç saatinde. Sizler (Bizler) futbolu Rijkaard'dan daha iyi mi biliyorsunuz? Keşfedilmemeiş büyük yetenekler miydiniz top oynarken. Ya da ziyan olup giden dehanız mı var? Bi rahatlayın, bi gevşeyin. Ayağına plastik toptan başka birşey değmeyen milyon tane adam burda kalkmış takım nasıl oynamalı onu tartışıyor. Bir kere çıktınız mı o yeşil sahaya? Düştünüz mü yere, çimlerin üstüne? Bırakın, gevşeyin, oyun bu. Sadece oyun. Kendi dehanızı takıma yansıtmak istiyorsanız en iyi yaptığınız işi yapın. Menajerlik oyunu oynayın. Daha kabiliyetsizseniz PES 2009 oynayın.

Üzmeyin birbirinizi. Kafanızı başka şeylere yorun. Aslında çok değerli olan ömrünüzün her saniyesini somut bir şeyler üretmek için kullanmaya çalışın. Kitap okuyun mesela. Önce bilgi, sonra fikir sahibi olun. Ondan sonra siyaset konuşun, ekonomi konuşun. Gerekirse futbolun ekonomisini konuşun. Ama havada kalacak şekilde kimseye yararı olmayan düşüncelerle boğğmayın zihninizi.

Bir nefes alın lütfen. Pause...

mavi balina dedi ki...

___________mustafa sarp____________


_____elano________________arda_____


orta sahası çok mu yumuşak olur sevgili parma, oraya illa bir ayhan şart mıdır? bir de caner erkin sol bek oynar mı? ben oynayabileceğini, hatta hücuma daha sık çıkmasını sağlayacak bu sistemde çok daha rahat oynayabileceğini düşünüyorum. sen neler düşünüyorsun merak ettim.

iyi akşamlar.

asfsaf dedi ki...

Linderoth sağlam olsa gerçekten adam aramaya gerek yok, tek ön libero yeterli ama Mustafa Sarp yada Mehmet Topal tek başına bu yükü kaldıramaz. Bu nedenle iki ön libero oynamak deplasman maçlarında mantıklı ancak iç sahada kesinlikle gerek yok. Bu takım ön liberosuz çıksa bile 3 yese 5 atabilecek hücum gücüne sahip. Saldır Galatasaray diyor ya Hıncal Uluç; işte şimdi söylemeli bu tezahüratı Galatasaray'lı arkadaşlar. Hakikaten saldırılcak bir kadro var =)


Yeni bir blog yazarı olarak blog adresimi yayınlamak isterim, desteğiniz için teşekkürler. http://basebornpwnage.blogspot.com/

untildie dedi ki...

@adsız

eline, fikirlerine sağlık.

kendisine fazla gelen aklı Rijkaard vari düşünmekte harcayan heyacanlı genç arkadaşlara iyi salık vermiş. bencede en iyisi PES dir. ben öyle oyalanıyorum :)

not: hıncal uluç un kimseye yaranamayan fikirleri mevcut. şahsen bende futbol ve galatasaray hakkında (yazarlar içinde) takip ettiğim bi kaç kişiden biridir.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.