12 Eyl 2009

,

Galatasaray 3-0 Beşiktaş


Futbolda sistemlerin, dizilişlerin sürekli bir şekilde orta sahayı, oyunun merkezini ele geçirmek amacıyla değiştiğini, geliştiğini, birbiriyle savaştığını düşünürüm.. Geride 4 çakılı oyunculu 4'lü defansın üzerine 3'lü defansın ortaya +1 yapan etkisi, bekler üzerinden 4'lü defansın bu tezi çürütmesi, insanların tek iç - çift iç tartışması yaparken 3 tane için futbola sunduğu yenilikler, 4-3-3'ün son 6-7 seneyi domine etmesi, öncesinde sayısız sistem, diziliş ve taktiksel yapıların tarihçesini oluşturan hareketler.. Çoğunlukla oyunu ortada tutmak, sahaya egemenlik kurmanın şekillendirdiği, değişikliğe uğrattığı olgulardır.. Bu oyunun en önemli ögesidir orta saha..

Milli maç yorgunlarından Tello'nun yokluğu, geçen hafta iyi oynayan Serdar Özkan'ın kanatta yine hazır olması, diğer açığa atılan Yusuf, ortadan Fink'i kesip Ekrem Dağ eklemesi ve flaş transfer Tabata'nın oyuna girmesi.. Galatasaray'ın 2 ön liberosu Sarp ve Topal'ın Ayhan'ın yokluğundaki sıkıntıları, Arda'nın daha oturtamadığı oyun anlayışıyla birleşince Denizli top yapabilen 5 adamla oyunun kalbini ele geçirmek istedi.. Fink'in çıkıp Ekrem'in takıma girmesi normalde savunmadan verip hücumu güçlendirmek, top yapılan bölgede sayısal bir üstünlük kurma düşüncesi.. Galatasaray'ın 4. dakikada kornerden gelen golü büyük şans.. Sonrasında ise Beşiktaş'ın bu 5'lisinin Galatasaray'ın top tutamayan iki önliberosuna, yine Baros'a yaklaşan Arda ve kenarlarda kalan açık/forvetlere üstün gelişini izledik uzun bir süre.. Ligin ilk maçlarında Beşiktaş'la ilgili söylediğim bir şey vardı, eğer sistem 4-3-3 olacaksa, sağ ve sol forvetlerin Bobo ve Holosko gibi oyunculardan oluşturulması sisteme zarar veriyor.. Bu iki bölgeden en az birinin top ve dripling yapabilen oyunculardan seçilmesi gereklilik.. Bugün Sami Yen deplasmanında kabul edilecek bir oyun oynayan, zaman zamanoyu üstünlüğünü ele geçiren takımda kenarlarda iş yapan ve hem forvete destek veren (özellikle Serdar), hem de içe katılan oyuncuların payı büyük..


Galatasaray'da Topal, Sarp'ı her anlamda paralize ediyor.. Ama iki oyuncunun da savunmanın önündeki sette, çarpışma esnasında sağladığı fayda büyük.. Sarp beni her maç büyülemeye devam ediyor.. Yaptığı bu skor katkıları, oyun içi değerini 1 gömlek daha yukarı taşıyor.. Arda bugün yine sistemi 4-4-1-1'e çevirdi, son günlerde olmadığı kadar kötüydü.. Milli maçlardaki ağır yükten sonra hak vermek gerekiyor 10'a.. Bu kadar etkisizken ben sadece biraz daha gerideki oyuncuların arasına doğru girip fiziksel mücadele göstermesini bekledim, ama bir vücudun kaldırabileceği bir yük de var.. Arda yavaş yavaş aştı bu sınırı..

İkinci yarıda sık sık geriye gelip takımı 4-6-0 gibi gösteren Nihat oyundan çıktı, Bobo girdi.. Fink'in Tabata yerine girişiyse Ernst'i ve Ekrem'i biraz daha öne attı, serbestleştirdi.. İkinci yarıda gole kadar Beşiktaş'ın oyunu tutmada genel bir üstünlüğü vardı.. 1-2 pozisyonda ağır kalan Galatasaray tandemi ve beklerin iyi performansı Galatasaray'ı rahatlattı.. Sabri Sarıoğlu'nun bu maçta oynadığı top harikuladenin de ötesinde, kafadan maçın adamı seçiyorum.. Hakan Balta sakatlık sonrası formsuzluğuna devam etti, Serdar'ın kaçışlarında önemli hatalar vardı ama karşı karşıya pozisyonda yaptığı hamle maçın kader anlarından biriydi.. Yavaş yavaş toplayacak kendisini.. Caner Erkin'in de ilk resmi maçta sahaya yerine girmesi Rijkaard'ın ufak bir uyarısı olarak okunabilir bu anlamda..


Galatasaray'ın 4. dakikada öne geçmesi önemlidir oyunu şekillendirme adına.. Ondan sonraki bir saatlik bölümdeki genel Beşiktaş üstünlüğü eğer gol gelmese de sürecek miydi bunu tahmin etmek zor.. 2-0'a kadarki bölümden Galatasaray adına memnun değilim.. İç sahada, bir derby maçında rakibe erken üstünlük kurduktan sonra bu takımın sonucu kesinleştirmek için daha rahat hareket etmesi gerekiyor sahada.. Ayhan'ın yokluğunda oyunu tutamayan iki defansif orta sahaya Arda'nın yorgunluğunu ekleyerek merkezdeki problemin açılımını yapabiliriz.. Geriden bir türlü çıkamayan ve Beşiktaş orta sahasında eriyen toplar da bu bölgenin arızalarının sahaya yansıması.. İşin kötü tarafı, kadronun çift yönlü oyuncu kontenjanını tek başına dolduran Ayhan'ın yedeğinin olmamasının bir kez daha ortaya çıkması.. Beşiktaş'ın merkezdeki üstünlüğü karşısında Barış eklemesini çok daha önce bekliyordum.. 70. dakikada oyuna girdi Barış..

Kader Keita, karşısında İsmail'i bulunca çok rahattı ama disiplinden kopmaya çok müsait.. İlk yarıda oyunu sağ açıkta sıkıştırdığı bir bölümde ortaya kaçan Kewell'a vermediği bir pas beni delirtti, Rijkaard da delirmiştir muhtemelen.. Yine de skor 2-0'ken ve Beşiktaş kısmen dağılmışken çıkan oyuncunun o olmaması gerektiğini düşünüyorum ben.. 3. golde sağdan Elano tarafından kesilen topa Kewell'ın yaptığı asist saha içinde yine doğru gösterdi Rijkaard'ın hamlesini..

Takım öne geçtiği bir maçı daha rahat kazandı.. İç sahada, Beşiktaş'a karşı alınan 3-0'lık bir galibiyet her taraftarı mutlu eder.. İşin bu mutluluk ve sarhoşluk kısmını bırakıp oynanan topa bakınca son 2 haftadaki belirgin düşüşse göze çarpıyor.. Kilit nokta Ayhan.. Beşiktaş'a, Denizli'ye çok vurulacaktır bu maçtan sonra.. Skoru oyunun dışında bıraktığında oynadıkları topun bu Galatasaray'a karşı oldukça iyi olduğunu düşünüyorum.. Serdar Özkan'ın son noktada yapamadıkları, onun da iyi bir açık/forvet performansı göstereceği geceyi vasat altına götürdü.. Galatasaray'a karşı yakaladıklarını atamadığı zaman oyun ne olursa olsun, skor buraya gidebiliyor.. Bu senenin Galatasaray'ı budur, o bonservisler de bunun için verilmiştir.. Testi Beşiktaş yapacaktı, genel oyun anlamında da sınavı elinden geldiğince yapmaya çalıştı.. Ama skoru bulamayınca sezonun şu ana kadarki en iyi savunmasının ne olabileceğinin testi de vardı.. Son sözü söyleyen Galatasaray hücumcuları oldu.. 4 haftada 1 gol yiyen Beşiktaş savunması biraz da Rüştü sayesinde 3 gol yedi.. Her şeye rağmen Matteo Ferrari harika transfer, Servet Çetin ise çok büyük oyuncu..

24 YORUM:

apaç dedi ki...

sabri sarıoğlu'nun ilginç bir şekilde iyi oynadığı maç. ama ben gene de o bölgede serkan kurtuluş yahut küçük kaptan uğur'un oynamasını istiyorum.

özellikle de uğur'un saçları..

çok hoşuma gidiyor.

Adsız dedi ki...

maçın kırılma anı franco'nun harikulade kurtarışıydı. teşekkürler leo.

adam gibi adam AKDEM dedi ki...

17. haftada biter bu lig. çok kötüsün rijkaard :)

Adsız dedi ki...

elinde rapaiç olsa,eminim onu da sahaya sürerdi mustafa denizli ernst'in yerine. dünyayı ofansif orta sahalar kurtaracak hocam.çok süpersin.te allam ya!!

eşeko dedi ki...

iki takım da 4-2-3-1 ile başladı bence gs şanslıydı. bu maçın hakkı kesinlikle 3-0 gs galibiyeti değil. ha bjk 10 gün aralıksız oynasalar yenemezlerdi ama 3-0 çok absürt

Adsız dedi ki...

Sabri aferim.Ama yine de Apaç'a katılıyorum.Tek bir konu hariç.Bence saçları uzatması lazım.

guiza semih dedi ki...

aman dikkat 10. hafta kadıköyde bitmesin bu lig :) kırılma noktalarında şans bjk den yana değildi. gs yi hiç beğenmedim ben. kötüyken 3-0 sa iyiyken nasıl olur. neyse :)

Adsız dedi ki...

o diilde kapalı çok kötüydü ilk yarı ya, bi de maç başında açılan pankart neydi?

Major dedi ki...

uzun süredir ilk defa iki takımın formaları da güzel. numara fontları falan daha pro göstermiş ikisini de..

Adsız dedi ki...

çok güzel yazı tardini. bişi sorucam ama, cevap verirsen mutlu olurum.

gs, 10. haftaya 9'da 9 yaparak gelebilir mi? fikstür kolay gözüktü bana. sen ne diyosun?

Parma Maniac dedi ki...

Adsız, bugünle beraber 7'de 7 garanti gibi.. Kasımpaşa deplasmanı ve Eskişehir maçında puan kaybı beklemiyorum.. Ondan sonra Ankara deplasmanı kilit.. Eğer o maç da geçilirse 9'da 9 çok uzak değil..

Can dedi ki...

Abi sanırım Hakan, son attığı deparda bir çekme yaşadı. O yüzden geldi kenara. Ben Nonda'yı bekliyordum yoksa.
Benzer şeyleri söylemişiz. Ben maç öncesi değerlendirmemde de, Rijkaard'ın kadroyu yeterli bulduğunu söyledim; yoksa Ayhan dışında bu tipte bir oyuncunun olmaması ciddi problem. Buradaki yorumlarımda belirtmiştim; Galatasaray'ın birincil ihtiyacıdır o bölge. O bölgede iyi bir oyuncunun sınıf atlatacağını düşünüyorum.
Bana göre de Sabri çok iyiydi. Söylenenlere kulak asmamak lazım; sanırım bu ekip ona da bek oynamasını öğretmeye başladı. Son maçlardaki gelişimi(hızlı olmasada) dikkat çekici.

Togi dedi ki...

GS oynamadan 3-0 yendi. Biraz ballıydı bu yüzden. Oynasa ne olurdu merak ediyorum. Herhalde tarihi bir fark. Ne olacak bu BJK'nın hali????

berserk dedi ki...

Mustafa Denizli' nin gözler neden kırmızıydı?

Ya iki tek atıp da geldi ya da günlerdir tenik taktik kafa yorup uyuyamadı baba.

pink dedi ki...

9'da 9 elbette mümkün ama öncelikli olarak Kasımpaşa deplasmanından kayıpsız ayrılmalıyız.Yılmaz Vural'ın başına geçtiği her takım ilk haftalarda çok ciddi bir çıkış içerisinde oluyor rakip farketmeksizin(bknz.Geçen seneki Kocaeli-Fenerbahçe her ne kadar yenmiş olsa da)Ama ben zorlansak yeneceğimizi düşünüyorum.10'da 10 yapmamız dileğiyle!!!

illetyus91 dedi ki...

Ayhan hakkında sölyediklerin 100'de 100 doğru. Ayhan olmadan takım rahat çıkamıyor ileriye. Ankaraspor maçından snora aynı durum yine yaşandı. Acaba devre arası 'Mc' görevi görecek bir oyuncu alınabilir mi?

apaç dedi ki...

topal'ın mustafa sarp'ı edilgen kıldığına ben de katılıyorum parma.

dün 1 golde -kısmen de olsa- payı bulunsa da ciddi şekilde bir düşüş görüyorum topal'da.

senin şutun mustafa sarp'tan daha iyi, boyun daha uzun olsun; iki ayağını da kullanabil ve 2 senede sarp'ın 5 maçta verdiği ofansif katkının yarısını vereme.

hazin bir stoperleşme öyküsüdür mehmet topal.

kimse kusura bakmasın.

apaç dedi ki...

maç sonu rijkaard'ın sene başından beri galatasaray'ın en formda oyunsucu sabri'yi, galatasaray futbol takımının en çok milli olan oyuncusu sabri'yi onore etmesi de çok şıktı.

seviyorum seni surinamlı.

frank dedi ki...

bir güzel maç yazısı daha.bu blogu en çok galatasaray'ın maçı olduğu geceleri seviyorum :)

Selim Ugur dedi ki...

Bence macin iki tane MVP'si var. Sabri ile Leo Franco.

Dun mactaydim, cektigim fotograf video ve mac yorumunu asagidaki linkten takip edebilirsiniz.

http://galatasarayantreman.blogspot.com/

lesmiserable dedi ki...

ey tobias nerelerdesin :)
topal 2002'den sonra futbolu unutmuş hasan şaş gibi geldi gözüme nedense.
emekliyordu resmen. sarp iyi oynuyor ama ondan artık zaman zaman o.alan oyuncusu olarak gösterdiği patlayıcılığını daha fazla dakikaya yaymasını beklemeliyiz. sarp sabriyle maçın kahramanlarından tabii es geçmeyelim. elano'nun fizik kalitesi buysa vay halimize diyebileceğim. nassı olucak bilmiyorum ama bu fizik kapasitesinin iki misline falan çıkmasını gerek herhalde sezon başındaki beklentilerimizi karşılayabilmesi için.

Adsız dedi ki...

beşiktaş taraftarının terbiyesizliği gecenin en kötü yanıydı.

brk dedi ki...

Kişisel düşüncem Topal ve Sarp yanyana oynacağına birinin yanında Barış olabilirdi, herhalde Sarp çok formda iyi onu kesmek istemiyor Rijkaard, ama takımın as ön liberosu Topal olunca onuda kesemiyor o yüzden bu tarz bir sorun yaşamaktayız. Ayrıca yıllar sonra bu kadar çok duran toptan gol bulmak süper bir duygu :)

Unknown dedi ki...

Açıkçası ben maçın başındaki golü bulmasaydık bu maçı çok zor kazanabileceğimizi düşünüyorum. Genel olarak oyundan hiç memnun olmadım. Özellikle topu tutma konusunda büyük sıkıntı yaşadık. Gerek Kewell, gerek Keita gerek Baros sırtı dönük top tutamadığı için rakibin bastığı dönemlerde topu saklayıp arkadaşlarına pas alanı yaratacak oyuncumuz olmamasının büyük sıkıntısını çektik. Bu şekilde oynarsak FB bizi Kadıköy'de yine 4'leyecektir bunu çok rahat söyleyebilirim.

Bu arada Skibbe konusunda da yazmanı bekliyorum :) Malum 5 haftada yenilgisiz 9 puan hiç fena değil..

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.