7 Eyl 2009

EuroBasket 2009


Kasım başına kadar sarkıp Haziran'da kepenk indiren NBA varken yaz dönemlerinde basketbol daha çok özleniyor.. Avrupa'da da ligler futboldan geç başlıyor basketbolda.. Buraları takip edip susuzluğu giderme şansı yok.. Lakers şampiyonluğu almış, off-season'da Artest'i çakmış takım.. Defending Champion olarak oyuna ve lige olan heves de ister istemez artıyor.. Böyle bir ortamda nefis geldi EuroBasket, imdada yetişti.. Her ne kadar NBA yıldızları olmayacak olsa da, bizim takım sorunlu görünse de, üst düzey mücadelenin olacağı kesin turnuvada.. Her grupta çıkabilecek değişik sürprizler, İspanya dışında büyük favorisi olmayan bir şampiyona, ilginç olacak.. NBA için adres belli zaten.. Tek üzüntüm Dirk'ün olmamasıdır benim..

Bizim gruptan ve takımdan gireyim.. Yaratılan havaya çok katılmıyorum ama destekliyorum.. Ne zaman zayıf görünen ve underdog şekilde girsek bir turnuvaya hep beklenenden fazlasını yaptık.. Tersini yapıp büyük şeyler beklediğimizde de hüsranlar yaşandı.. Tanjevic'in en büyük eleştirileri aldığı nokta Ersan İlyasova'nın nerede oynayacağı.. Gereksiz abartılıyor denemeleri.. Kadroya bakınca ilk göze çarpan şey takımın hücum gücünün düşüklüğü.. Çok skor yapabilecek bir takım değiliz, hiçbir Tanjevic takımı da böyle bir stratejiyle oynamadı zaten.. Bu açıdan zengin bir takım olsa da elinizde, felsefeniz savunmaysa kısıtlamalara gidip takımın karakterini değiştirmeye çalışmak mümkün.. Ama şu an elde bulunan kadroyla yüksek skora ulaşmak çok olası değil.. Böyle bir tercihte de Mehmet Okur ve Serkan Erdoğan gibi oyuncuların neden kadroda olmadığı konusu önüne gelir, haklı da olunur.. Mehmet konusunda Tanjevic'in duruşunun doğru olduğunu düşünüyorum, problem oyuncu kaynaklı.. Serkan konusuysa sıkıntılı.. Hedef 2010 deyip yıllardır anlamsız gençleştirmelere gitmeye çalışması istikrarlı görünmüyor.. 2007'de çok genç bir takımla beklenmedik başarı sağladık, orada oynayan birçok oyuncu şu anda kadroda yok.. O zamanlar Kerem Tunçeri 2010'da oynaması zor diye kesilmişti Tanjevic tarafından, ama takıma geri döndü.. İstikrar yok, düşünce sakat.. Serkan Erdoğan'ın bu sezonki lig performansı biraz da Ercüment Sunter'in elinde olması nedeniyle fazla parlak değildi.. Ama bu kadar şutör sıkıntısı olan bir takımda mutlaka olmalıydı..

Ersan ve Hedo gibi Avrupa için iki tane 3.5'u tek uzunla birlikte kullanıp rakip savunma için mismatch oluşturmaya çalışmak bence de mantıklı, ama böyle bir takım içinde takımın boyunu ve enini artırıp savunmayı geliştirmeyi sağlamaya çalışan bir coach'a fazla kızamıyorum.. Kerem Gönlüm büyük kayıp.. Elde onun gibi bir oyuncu yokken 4 numarasız kalmak da çok mantıklı değil.. Beşiktaşlı Cevher Özer, Barış Hersek yerine değerlendirilebilecek, rakip savunmalara arıza çıkartabilecek bir seçim olabilirdi, düşünmedi Tanjevic.. Elde 4 numara karakterli bir oyuncu yokken çift uzun yapmanın savunmayı yükseltmediği de hazırlık maçlarında net şekilde ortaya çıktı.. Peki ne olacak? Ersan istediği ve verim verdiği 4 numarayı alacaktır.. Ama rotasyonu biraz abartabilen Tanjevic kafasındaki çift uzunu mutlaka maçların belirli bölümlerinde uygulayacak.. Neler getirip neler götürdüğünü turnuvada göreceğiz.. Kerem Tunçeri bu ülkenin gördüğü en güzel beyinlerden, basketbolu bırakana kadar yeri vardır Milli Takım'da.. 2 numaradaki Ömer Onan ve Sinan Güler'in savunmacı yapıları çok büyük avantaj takım için.. Şut sorununu savaşarak kapayacağız.. Hazırlık maçlarında gördüğüm kadarıyla Hidayet için biçilen rolün de fena olmadığını düşünüyorum.. Onun şutları takım için çok önemli olacak..

Grubumuz 4 grup içinde açık ara en zayıfı.. Litvanya düşük profilli bir kadroyla geliyor ama ekolleri gereği yine favoriler.. Uzun rotasyonları geniş, çok beğendiğim Linas Kleiza savunmalar için zorluk çıkartabilecek bir oyuncu.. Bizim 3-4'lerin dikkat etmesi gerek.. Tempo yaptırmadan, sete setlere kalıp hücumdaki kaliteleri ortaya çıkarmak gerek.. Takıma sayı ve savunma gerektiği anda Ömer ve Oğuz gibi farklı karakterde iki oyuncuyu kullanabilecek olmak büyük şans Tanjevic için.. Litvanya'yla turnuvaların ilk maçını oynamamız artık Avrupa Basketbolu'nun karakteristiklerinden biri haline geldi.. İlk maç çok kritik, Litvanya önünde alınacak bir galibiyet 3'te 3'le liderliği getirir.. Kaybında zorlanırız ama yine de 2.liğin altına düşeceğimizi sanmıyorum..

Evsahibi Polonya'da NBA patentli elemanlar Marcin Gortat ve Maciej Lampe önemli.. Lampe için Dirk Nowitzki umutları vardı, patladı.. Gortat iyi topçu ama ne yapabilir ki? Polonya mücadeleci takım ve rakipleri Bulgaristan.. Bulgarlarda korkulacak tek isim Pini Gerson.. Senden benden takım yapsa korkulması gerekir.. Yarın kendi aralarında oynayacakları maç da önemli fikir verecek bize.. İyi savunmacı Polonya favori gösteriliyor ama Bulgaristan'dan sürpriz gelebilir.. Eski Tekelsporlu (edit) Filip Videnov ve Todor Stoykov'un olduğu bir takımdan çekinmek gerek..

A grubunda İspanya sonrasında en büyük güç olarak gördüğüm Hırvatlar ağır favori.. Hem uzun, hem de guard rotasyonları müthiş.. Roko-Leni Ukic, Zoran Planinic ve Marko Popovic bir takım için müthiş bir üçlü.. Planinic'in fizik avantajı NBA'de sökmüyor ama Avrupa için her zaman büyük avantaj.. Ukic'in NBA'de önemli yerlere gelmesini beklemiyorum ama benzer şekilde Avrupa için fazla bir topçu.. NBA idmanı yedikten sonra da gücünde bariz bir artış var.. Uzunlar çok önemli.. Artık rotasyona attıkları, Avrupa'nın gördüğü en aşmış fundamental hastalarından Nikola Prkacin'in Milli Takım'a neler yaptığını daha yeni gördük.. Güçlü bir kadro Hırvatistan, 1.liği rahat alacaklarını düşünüyorum.. Makedonya, İsrail ve Yunanistan üçlüsünden biri dışarıda kalacak ama seçim yapmak kolay değil.. Diamantidis ve Papaloukas'sız Yunanistan Spanoulis'in omuzlarında yükselmeye çalışacak.. Makedonya'yı Efes Cup'ta hazır gördüm.. Galatasaray'ın transfer ettiği vasat Darius Washington yerine Jeremiah Massey'i seçmişler çift pasaportlu oyuncu olarak, ki mantıksız değil.. Aynı sorun Polonya'da da vardı bizim grupta.. Vrbica Stefanov birçok kez canlı izleme şansına eriştiğim çok önemli topçudur.. Bu grubun zayıfı olarak görünen İsrail'i alt etmeleri olası görünüyor..

B, turnuvanın en dengeli ve güçlü grubu gibi.. Rusya'da J.R. Holden ve AK-47 yok ama güçlüler.. Fransa 4 NBA oyuncusuyla en şöhretli takımı turnuvanın.. Kalbimiz her daim Ronny Turiaf'la tabii.. Kesin favorisi durumundalar grubun.. Almanya'da Dirk Nowitzki yok ama Bauermann daima müthiş bir disiplin oluşturuyor orada.. Letonya'yla 3.lük için çekişecekler.. Biedrins'li, belli bir ekolden beslenen Letonya 3.lük için bir adım önde.. Rusya'nın da bu mücadeleye katılma şansı var ama Blatt büyük reputasyon elbette..

C grubunda İspanya turnuvanın en ağır takımı.. Bizim çocuk Pau sorunlu geldi ama ona bile ihtiyaç duymayacak bir takımları var.. Kardeş Marc NBA tecrübesiyle arkada hazır kıta.. Rubio-Navarro arka alanı yine turnuvanın en iyisi.. Söylenecek fazla şey yok.. Sırbistan bir süredir şu anki gençleri hazırlıyor piyasaya.. Geçen sene Olimpiyat hazırlığında Diamond Ball'da da bu çocuklarla oynamışlardı.. Milos Teodosic ve Uros Tripkovic turnuvada iş yapar ama uzağa gitmeleri zor.. Slovenya'da Beno Udrih'in yokluğu büyük kayıp ama iyi kadroyla geliyorlar yine de, 2.lik için çok avantajlılar.. Basketbol deyince hiçbir şey ifade etmeyen, ilk gay John Amaechi'den başka bir şey hatırlatmayan İngiltere lütfen uzak dursun.. Deng de gelemedi zaten.. Pops-Mensah Bonsu'yla nereye kadar göreceğiz.. Tartışmasız son dönemin en iyi kadrosuyla geliyorlar ama yeteceğini sanmıyorum bu seviye için..

7 YORUM:

Sheed dedi ki...

emre abi, videnov beşiktaş'ta değil de tekelspor'da oynamıştı diye hatırlıyorum.. beşiktaş'a geldiyse ve haberim olmadıysa da dünya üzerindeki en kötü taraftar olabilirim.. rocrigo çabaça..

turgay dedi ki...

ek olarak sunu soylıyeyım cevher ozer ılk acıklanan kadroda vardı fakat sakat dıye hem akdenız olımpıyatlarına katılacak takım kadrosundan hemde a mıllı takım kadrosundan cıkarıldı.. ancak besıktas cola turka nın katıldıgı turnvada oynadıgı oyunla sakatlıgından kurtulmus gıbı duruyor.. su durumda alınabılırmıydı tabııkı buda bır tanjevıc bılınmezı..

nebilim dedi ki...

hocam hazırlık maçı ne kadar ölçü olur bilmiyorum ama hazırlık maçında litvanya ispanyaya 20 sayının üzerinde fark attı. Gerçi seyirci desteği filan vardı ama yine de bu maç litvanyanın ne kadar formda olduğunu gösteriyor. bize ters gelen yapısıyla litvanyayı hücumda 75'in altında tutmamızın çok zor olduğunu düşünüyorum. 75'in altında tutamadığımız her rakibe de yeniliriz gibi geliyor bana..

Parma Maniac dedi ki...

Cem haklısın, iddiaya girebilirdim sen söylemeden önce ama yanlış kalmış kafada..

Adsız dedi ki...

haybeye yapılan bir turnuva. türkiye 2.grupta elenir. ispanya da alır kupayı. eşleşmelere göre değişir elbet ama fransa yunanistan hırvatistan da yarı finali görür. aradan kaynarsa rusya belki kaynar. geri kalan takımlar paspas başka bişe değil.

Adsız dedi ki...

selam tardini,

birisi senden bahsetmiş. Okuyunca fark ettim ki hakikaten de öyle... Maç sonu buraya gelmek alışkanlık oldu...

http://calciomesso.blogspot.com/2009/09/gunun-yorumu.html

Parma Maniac dedi ki...

Eyvallah Harun..

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.