11 Ağu 2010

Sebastian Giovinco ve Yeni Parma


İstanbul'da gündemden uzaktayken twitter üzerinden gelmişti haber.. Bütün transfer ayarları Galatasaray üzerine olunca başka isimler piyasadayken ne alaka tepkisini verdikten bir süre sonra transferi Parma'nın bitirdiği söylendi ve büyük takımlarda bekleneni veremeyen bir genç yıldız daha rejenerasyon idmanını takım odaklı yapıp yeniden parlamak için Parma Futbolcu Fabrikası sınırları içerisine adımını attı..

Çıktığı günden beri "yeni Del Piero" etiketi altında değerlendirilen Sebastian Giovinco'dan altyapı mahsulu olarak Juventus çok umutluydu.. 10 yaşından beri Bianconero olan, 16 yaşında milli takımlara çağrılmaya başlayıp, 19 yaşında ilk defa A takıma çıkan Giovinco'dan beklentiler, Juventus'ta 1990 yılında ilk ve tek futbol ikonum olan Roberto Baggio'yla başlayıp, 90'ların ikinci yarısında Del Piero'yla devam eden ve günümüze kadar gelen süreçte yeni bir süper yetenek timsali olarak büyük heyecan veriyordu camiaya.. Ama saf yeteneğini fizikle destekleyemeyen her oyuncunun maruz kaldığı gerçeği yaşadı Sebastian, beklenen çıkışı gösteremedi.. Boy 1.63 ve bu kısalığa rağmen oldukça çelimsiz bir vücudun karşılığı Serie A sertliği içinde her zaman vasat dolaylarına gezinir.. Attığı gollerde baş parmağıyla kafasına dokunarak bir kutlama yapan Giovinco, bu durumu zayıf fiziği nedeniyle piyasaya çıktığı günden beri beklenen konuma gelemeyeceğine dair eleştiri yapanlara karşı kutlamasını bir savunma mekanizması olarak öne çıkardığını söylüyor..

Juve'de bekleneni veremeyen Giovinco bu sezon Parma'da oynayacak.. Anlaşma kiralık fakat sezon sonunda Parma'nın bonservisin %50'sini alma opsiyonu var.. Serie A'da sık görülen, özellikle Parma'nın çok sık kullandığı bu muhabbetin mantığını parasızlık dışında çözebilmiş değilim ben.. PasQuale Marino'nun portföyünde 4-3-3 ve 3-4-3'le geldiği Parma'da hangi sistem üzerinden ilerleyeceği Guidolin sonrası önemli soru işaretiydi.. Geçen senenin tamamında 3'lü savunma yapan ve bu temeli alan takımda Marino'nun 3-4-3'ü uygulayıp 3'lü savunmayla deli hücum yaratan bir takımla Şili ve Bielsa'ya saygı duruşu yapabileceğini düşünüyordum ve bu mantıklı geliyordu ama hazırlık maçlarının tamamında 4-3-3 deneyen Marino tersini yapacak gibi görünüyor.. Peki Giovinco bu takımda nereye girer? Merkezde yeri garanti olan kaptan Morrone ve Galloppa'nın önü uygun görünüyor ama Giovinco bu fiziğiyle ve defansif özellikleriyle sistemi 4-4-1-1'e çevirir ve Marino da bunu istemeyecektir.. Lucarelli ve Crespo gibi iki tane veteran target man'e sahip olan takımda bir kenarı Bojinov'un alması durumunda Giovinci diğer kenar için oldukça uygun görünüyor ve ben de ilk etapta içe kat eden açık oyuncusu olarak hem orta sahayı kalabalıklaştırma, hem de forveti diğer kenardan çiftleme adına özellikle sağda kullanılacağını düşünüyorum..

Tommaso Ghirardi geçen seneki Guidolin seçimini puan odaklı düşündüklerini ve kafalarında büyük eğlence vadeden, hücum ederek seyir zevki yaratan bir Parma olduğunu belirtiyor.. Çok başarılı bir Guidolin sezonu üzerine yapılan bu riskli tercihin muhtemel nedenleri zaten arşivde duruyor.. Arrigo Sacchi'yle başlayıp Nevio Scala'yla devam eden ve Alberto Malesani - Claudio Prandelli ikilisiyle şekillenen Parma'nın genetik hücum futbol kodlarına uygun bir isim olarak Marino deneysel gariplikleriyle uygun bir isim olarak öne çıkıyor.. Blerim Dzemaili ve Daniele Galloppa'nın sakatlıkları ve belki merkeze yapılması muhtemel bir ekleme takımın bu seneki karakteristiği üzerinde önemli rol oynayacak.. Mariga'nın ardından şu ana kadar Galloppa'nın elden çıkarılmaması takım adına güzel.. Yetenekli hücum hattı ve nicelik olarak düşük olsa da niteliği yüksek merkeziyle Parma bu sene Serie A'nın keyif verici maddelerinden biri olacaktır.. Giovinco ise bu yeni yapının kaymağı olmaya çalışacak.. Ekmek kadayıfı iyi olursa sorun yok ama Marino'nun her şeyi değiştirdiği ortamda işlerin kötü gitmesi Atom Karınca'yı piyasadan siler.. Bunun olmaması için sadece yeteneklerine güvenmek yerine fitness salonunda biraz daha fazla zaman geçirip özel antrenmanlarını artırmalı Sicilyalı.. Umutlar yüksek, Juventus'ta birlikte çalıştığı Pietro Leonardi'nin Parma'nın 1 numaralı futbol beyni olarak her şeyi şekillendirdiği ortamda bu tanışıklığın takıma yararlı olmasını umuyor Ultras Boys..

5 YORUM:

Cartalete dedi ki...

Giovinco çok beğendiğim bir oyuncu aslında. Ama yeteneklerini doğru kullandıracak bir sistem içersinde oynayamadı hiç Juve'de.
Bir önceki sezon iyi bir 4-2-2 takımıydı Juventus, burada da Giovinco arada sırada Del Piero'dan "gezgin forvet" rolünü alabiliyordu. Ancak, bu fizikte bir oyuncu için (istediği kadar teknik ve teki olsun) çok zordur o rolü üstlenmek... Del Piero da kısaydı ama güçlü bir oyuncuydu. Ayrıca, sistemi 10 numara özelliğiyle 4411'e çevirebiliyordu. Ama Giovinco'da bu özellik yoktu malesef.

Geçen sezon Diego ile birlikte 4312 gibi bir sisteme dönülünce , Gio'ya hiç yer kalmadı diyebilirim.

Şimdi kenar forvet düzeninde oynayan bir 3'lüye sahip Parma'da çok farklı bir performans göstereceğine eminim. Biabiany'nin boşluğunu doldurmak adına aldılar sanırım.. Bence başarılı bir hamle.

Ayrıca, serbest vuruş konusunu da es geçmemek gerek. O konuda Alessandro abisinden çok şey kaptığı bir gerçek :)

Tardini'ye frikik golleri yağacak.

Parma Maniac dedi ki...

Haklısın Cartalete, Baggio'yla da, Del Piero'yla da arasında bariz güç farkı var.. Ayrıca iki oyuncu da yaklaşık 10'ar cm daha uzun Giovinco'dan..

Aslında tam olarak kenara mı alındı emin değilim ben.. Oyuncunun açık geçmişi de yok fazla, U-21'de bazı maçlarda tercih edildiğini biliyorum ama o kadar.. Ama 4-3-3 ve 3-4-3 gibi spesifik sistemlere sahip Marino'nun elinde başka yerde konumlandıramıyorum ben elemanı.. Forvet oyuncularının niteliklerini bazı alınca açık için çok uygun görünüyor çocuk.. Ama Galloppa ve Dzemaili'nin sakatlıkları önemli tabii.. Galloppa'nın MR'ı çekiliyor yarın, dönüşü uzarsa ilk etapta çift iç önünde düşünülebilir.. Merkezde eksiği var takımın biraz ve bu yüzden de bu seneki yapı için oradaki tercihler çok önemli..

Parma'nın bu tip hamleleri genelde başarılıdır zaten ama her şey istendiği gibi gitmeyebiliyor tabii.. Bekleyeceğiz artık :)

Adsız dedi ki...

bu yaz gündemi pek takip edemedim de cehaletimi mazur görün bir sorum olacak. biabiany çok beğendiğim bir oyuncu nereye gitti ayrıldı mı parmadan?

Parma Maniac dedi ki...

Inter'e döndü adsız..

Adsız dedi ki...

bence parmada parlayacaktır... iyi iş...

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.