16 Ağu 2010

,

Buca 2010


Bu güzel takımı aslında ilk maçında yazarak Süper Lig'de karşılamak istiyordum ama Sivas maçı öyle bir vurdu ki ne enerji kaldı, ne istek.. O yüzden ilk hafta Buca'sıyla ilgili genel bir bakışla bu hafta idare edelim, ileride daha geniş değerlendirmeler yapma şansını zaten bulacağız..

Bülent Uygun'un ilk maçtaki düzeni de zaten Buca'yı ilk defa izleyenler için çok şey söylemekten uzaktı.. Bu takım Bülent Uygun faktörü nedeniyle önceki iki senede yaptıklarından bağımsız olarak incelenecek.. Sahaya konan sistem ve oyuncu topluluğu tamamen farklı bir şeye dönecek zira.. Bank Asya'dan çıkışında net bir hücum takımı görünümü veren takım, Bülent Uygun'un ilk resmi maçında tam aksi bir görüntü çizdi.. Bu konuda bir eleştiri getirmenin fazla anlamı yok, ilk hafta Beşiktaş'a karşı yapılması gereken de zaten tam olarak buydu..

Tomas'ın yedek bırakılarak bek yedekleyicisi olarak alındığını tahmin ettiğim Orhan Ak'ın tandemde başlaması ilginçti fakat oyuna sonradan giren Tomas'ın 1 metre geriden gelen Nobre'nin deparına yenildiğini görünce tercihin doğruluğunu anladık.. Tomas hazır değil.. Veli Kızılkaya'nın zannediyorum bir sakatlığı mevcut, yoksa hali hazırda bu takımın tandemi için önemli adaylardan biridir.. Orta saha orijinli Onur Tuncer'in sağ bek başlaması benzer bir ilginçlik sunarken sol bekteki Landry Mulemo defans hattında en çok merak ettiğim oyuncuydu.. İlk maçtaki izlenimler olumlu.. Hızlı, size olarak fiziği sağlam ve savunma-hücum dengesi yerinde bir bek izlenimi verdi.. Liege çıkışlı, Belçika'nın genç milli takımlarında forma giymiş bir oyuncudan beklentiler de bu yöndeydi, ilk maç umut verdi..

Merkezi Ragıp Başdağ, Jerko Leko ve İbrahim Dağaşan'dan kurarak ileri üçlüyü de tamamı Türk, yetenekleri kısıtlı oyunculardan oluşturması Bucaspor'un maçtaki karakteristiği hakkında yeterli seçimlerdi.. Böyle bir merkezle zaten hücum anlamında sahaya çok olumlu bir yapı koyma şansınız yok.. Forvette Dady ve Manucho'nun bazı problemleri bu haftayı engellemiş ama Victor Mendy'nin de kulübede tutulması ilk yarıda maçı tutup ikinci yarıda direnci düşmesi beklenen Beşiktaş'a karşı bir imha planı olarak düşünüldüğünü gösteriyordu.. Bülent Uygun ilk yarı boyunca istediğini aldı ama bir özel yetenek her şeyi değiştirdi ve Mendy'nin bulabileceği boşlukları bitirdi..

Her şeye rağmen böyle bir kadroyla özellikle maçın ilk yarım saatini kısıtlı miktardaki pas sayısıyla rakip yarı sahada oynamaya çalışması bir Bülent Uygun özeli olarak ilk maçın kayıtlarına geçti ve bence takım adına olumluydu.. Dady ve Manucho'nun takıma girmesiyle oyunu rakip yarı sahada tutma şansını Buca daha iyi değerlendirecektir.. Victor Mendy ilk maçında savruk ve dağınıktı.. Muhtemelen takıma sol açık/forvet mevkiinden katkı verecek ve barındırdığı hız-fizik ikilisi takım için kilit noktalardan biri olabilir..

Erkan Taşkıran ve Sercan Kaya ikilisi, Veli Kızılkaya'yla birlikte bu takımı en tepeye taşıyan oyuncu topluluğu ve yetenekleri itibarıyla hepsi TSL seviyesinde rahatlıkla oynayabilecek seviyede.. Takım ve taraftar aidiyeti adına bu oyuncuların ana rotasyon elemanı olarak kullanılması da bence sezon seyri adına en önemli konu başlıklarından biri.. Erkan yetenekli bir açık oyuncusu ve Mendy'yle birlikte takımda o farklılığı sunabilecek oyunculardan biri.. Keza Sercan Kaya da çok önemli bir yetenek ve futbol zekası.. Onun kenarda mı yoksa merkezde mi değerlendirileceği de bu seneki Buca için bence kritik konu başlıklarından biri.. Hem takıma kenardan içe kat eden oyuncu olarak, hem de sistemi klas bir 4-4-1-1'e çevirme bakımından takıma büyük faydaları olabilir.. Beşiktaş maçındaki birkaç hareketi izleyenlere bu konuda fikir vermiştir, devamını da tüm İzmir bu gençten bekliyor zaten..

İlk haftalar takım için çok zorlu ve kısıtlı puanlar bu aşamada şaşkınlık yaratmamalı.. İlk maçta Bülent Uygun'un takımdaki izlerini görmek ve vasat 11'e rağmen belirgin bir mücadele gücüne şahit olmak bence yeterli.. 1-2 ay içinde bu takım farklı bir konuma gelecektir ve kişiliğinden fazla hazzetmediğimiz Bülent Uygun bu durumda elbet önemli bir paya sahip olacak..

4 YORUM:

caveksk dedi ki...

eleman nihata ne diyo acaba fotoda

Arkhe dedi ki...

Victor Mendy ilk maçında savruk ve dağınıktı.. Muhtemelen takıma sol açık/forvet mevkiinden katkı verecek ve barındırdığı hız-fizik ikilisi takım için kilit noktalardan biri olabilir..

***

Gerçekten acaip bir fiziği var ve o fiziğe göre de çok hızlı. Bazen kendini gereksiz yıpratıyor, savunmada son adam müdahelesi yapıp hemen ardından hücumda en uçta olduğunu bile gördüm. Savrukluk dediğin de biraz bu oluyor herhalde.

Yine de bana çok iyi işler yapacak gibi geldi.

Parma Maniac dedi ki...

Arkhe aslında savrukluğunu toplu oyununa dair söyledim.. Çok olumsuz bir şey değildir aslında bu öyle sanılmasının aksine, oyuncuya avantajlar da getirebilir ama TSL gibi sert bir ligde biraz daha azı her zaman iyidir bence.. Yarım saatle anlaşılabilecek şeyler değil bunlar ama hem Buca öncesi duyduklarımız, hem de hazırlık kampındaki aksiyonları iyi işler yapması konusunda umutlandırıyor.. Dady ve Manucho'dan istediği katkıyı almak için Mendy'nin süratine çok ihtiyacı olacak Buca'nın..

9.15 dedi ki...

Açıkcası yaşadığım şehrin takımı olması nedeni ile daha bir dikkatle izlemeye çalıştım Buca'yı. Gözden kaçanlar olmuştur elbette ama Beşiktaş karşısında izlediğimiz Buca, içinde sakladığı güçten çok uzaklarda, Q7, Guti, gibi isimli oyuncuların sahada oluşundan korkan ve mental olarak hazırlanmamış haldeydi. Aslında hazırlık kamplarında oynadıkları maçlarda ki üstün performanslı oyunculara pek şans verilmediğini düşünüyorum ki bunların başında tabiki de Mendy geliyor.

Büyük bir takıma karşı oynarken, tabikide birden çok plan yapılmalıdır ancak Mendy'nin B planına sokulması kanımca hatadır. Bu kanımı da oyuna girdikten sonra ki hareketlenme doğrular nitelikte. Mendy yapı olarak çok güçlü bir fiziğe sahip olmasına rağmen, pimi çekilmiş bir el bombası yada kızkaçıran gibi bir etkisi var. Son damlasına kadar kullandığı gücü ve hırslı yapısı ile zaman zaman tehlikeli olabilir. BJK karşısına ilk 11 başlamama nedeni bu da olabilir demek istiyorum ama pfofesyonelliği takıma aşılayamayan Bülent Hoca'nın yarattığı takım halen Bank Asya havasında. Amatör hatalarla, gereksiz sertliklerle zaten takım 10 kişi yada 9 kişi kalmaya çok meyilliydi.

Gelecek her daim umutlu kulüp için gerek yakın gerekse uzak gelecek adına önemli işler başarılabilir. Ancak Bülent Hoca'nın acil müdahale edip, takımı Süper Lig havasına sokması gerek. Birde istatistiğe dayanan hocalık tecrübeleri ile saha içi organizasyonları ayarlamalı(bloklar arası uçurum denecek kadar mesafe örneği gibi).

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.