12 Tem 2010

Hidayet Türkoğlu & Phoenix Suns


Transfer sürpriz, daha %100 olarak da bitmiş değil ama NBA.com'a bile ciddi olarak girmiş durumda.. Geri dönüş olacağını sanmıyorum..

Bir oyuncunun Phoenix'in sistemine ve Steve Nash'in yanına gitmesi kendisi için büyük avantaj.. Tempoyla birlikte hem doğal, hem de biraz şişirilmiş istatistikler, daha iyi kontrat ihtimalleri ve daha eğlenceli bir oyun.. Hidayet son büyük kontratını imzaladı ve artık böyle düşünceleri yok.. Geçen sene vasıfsız Jay Triano'nun berbat takımında içine sokulmaya çalışıldığı rol, kendisine maksimum kontrat vermiş bir organizasyona ve yönetime yakışmıyordu.. Yıllık 10 küsur milyon doları verip üstüne sabit köşe şutörü kalıbına dökmeye çalıştıkları Hedo'nun üstüne o elbise doğal olarak uymadı ve gördüğüm en kötü NBA seyircilerinden Torontolular'ın gözünde oyuncu overpaid oldu..

Chris Bosh'un gidişiyle Hidayet'e bu sezon ihtiyaç duyabilirlerdi.. İlk başta basına yansıyan böyle düşünceleri de oldu ama bir süredir her şeyi Bosh üzerine kurmaya çalışan ve Hidayet'i de bu nedenle alan takımın yeniden yapılanma çabası içindeyken bizim Türk'e fazla ihtiyaçları yoktu.. Şimdi çok büyük ihtimalle Leandro Barbosa karşılığında Phoenix'e geçiyor Hidayet..

Phoenix'in artık çok üst seviyelerde basketbol oynama şansı bence yok.. Run'n Gun'a bu sene de devam edecekler ama ligin en iyi pota altı bitiricilerinden Amar'e'nin gidişiyle artık opsiyonları çok daha sınırlı ve iyice dışa bağımlı bir takım haline gelecekler.. 5 numaraya oturacak olan Robin Lopez daha iyi bir savunma demek ama Amar'e'nin kötü savunması müthiş hücumuyla takım için artıya dönüyordu.. Yüksek tempoda Robin Lopez'in takım için çok büyük bir fark yaratabileceğini sanmıyorum.. Hidayet transfer gerçekleşince çok büyük ihtimalle 4 numarada tercih edilecek.. 4 kısalı düzene Orlando Magic'ten alışık ama 4 numara için aynı şeyi söylemek kolay değil.. Savunmada büyük sıkıntı yaşayacağı zamanlar olacaktır.. Hücumda ise elbette rakamları son senesine göre bariz artış görecek..

Elinde topu isteyen bir oyuncu olarak Nash'in yanına gitmesi garip gelebilir.. Ama Nash yaşlandı ve onun sahada olmadığı 15 dakikalık süre içinde Phoenix'in bir oyun yönlendiricisine ihtiyacı olduğu uzun zamandır ortada.. Rotasyon büyük ihtimalle Nash'in oturduğu 15 dakika içinde Hidayet'i devamlı oynatmak üzerinden şekillenecektir Gentry için.. Yine bunun yanında Nash devamlı topu elinde istese de paylaşmayı bilen bir oyuncu olduğu da ortada.. 30'undan sonra böyle bir sistem içinde oyundan zevk alacak Hidayet'in top meselesini Toronto'daki kadar sorun yapacağını sanmıyorum.. Toronto berbat bir basketbol yapısıydı ve orada bile hiç tercih edilmemek Hidayet'in canını sıkıyordu, Nash ise tamamen farklı..

Josh Childress'ın da takıma katılma durumu mevcut ki böyle bir durumda ilk beşte Steve Nash, J-Rich, Childress, Hedo ve Lopez olacak.. Tamamen dışarıya yönlenmiş bir takım için çok uyumlu bir yapı değil.. Childress'ın dış şutu felaket, Hidayet ise son 2-3 yılda topu bu kadar eline almaya başlayınca bir zamanlar gayet iyi olduğu statik şutu unuttu.. Phoenix'te bunu hatırlaması gerekecek ve bu da düzenli çalışma demek.. Bunda ne kadar başarılı olabileceğini göreceğiz..

Eğer transfer gerçekleşirse Hidayet'in 35+ dakika sahada kalacağını sanıyorum ve bu da Phoenix sistemi içinde 15+ sayının garanti olması demek.. Kontratının hakkını veren istatistiğe ulaşacaktır ama bu istatistiğin takım başarısında ne kadar etkili olacağını görmek için her transferde olduğu gibi biçilecek rolü ve sahadaki duruşu görmek gerekecek.. Geçen seneden bence daha kötü bir takım olacaklar ama mevcut şartlar altında mantıklı bir transfer Hidayet.. Play-off yapabilirler mi şu anda bunu kestirmek zor ama eğer olursa bizim finalisti tekrar batı çekişmesi içinde izlemek zevkli olacak..

Hayırlı olsun Hedo'ya..

5 YORUM:

nebilim dedi ki...

abi grant hill benchten mi gelir sence? bir de 2 uzunu aktif kullanacak takımlarda (mesela bulls) hidayet sorun yaşar mı? ıslıklanma riski olur mu?

Parma Maniac dedi ki...

Eğer Hedo 4 olacaksa ve Josh Childress da gelecekse bence direnç yaratma adına ilk beşte Josh düşünülür ama Hill yine önemli süreler alır tabii.. Hidayet'in fizikli 4 numaralar karşısında paspasa dönmesi muhtemel ama bunun yüzünden ıslıklanacağını sanmıyorum.. Phoenix zaten böyle bir tasarrufta bulunursa bunu göz önüne alıp Hidayet'i hücumda match up problemi kullanmak isteyecek.. Hidayet de Boozer için hücumda problem olabilir gayet.. Önemli olan hangi takımın bu problemlerden avantaj sağlayacağı, bunu da takımların diğer parçalarıyla genel sistemleri belirler zaten genellikle..

Batu dedi ki...

Asıl Dragic nasıl etkilenecek acaba bundan. Hidayet'in 4 numara oynaması normal sezonda o kadar etkilemeyebilir takımı, ancak play-off zamanında hücum ribaundlarından çok çekebilirler, sonuçta ben Hidayet'in Toronto'daki son Chicago maçı gibi 19 ribaund çekeceğini sanmıyorum sürekli. Takım olarak small ball oynayacaklar muhtemelen, ve bu sistem play-off'larda çok fazla ileriye götürmez takımı. Asıl merak ettiğim, Robert Sarver böyle bir kontratı alıp üzerine Childress'a önerilen kontrata nasıl izin verdi?

Parma Maniac dedi ki...

Dragic'in etkileneceğini sanmıyorum ben Batu.. Dakikaları aynı olacak, Hedo'nun Nash yokken topu biraz daha fazla eline alacak olmasını da çok takacağını sanmıyorum.. Phoenix çok sorun yaşar ama eğer böyle bir beşe giderlerse dediğim gibi kendi avantajlarının daha üstün olmasını sağlamaya çalışacaklar, ki gerçekten kolay olmayacak.. Sarver'ın onca dedikodudan sonra hem Hedo'nun yüklü kontratını alıp hem de Childress'a o kontratı verecek olmasıysa hayli ilginç gerçekten..

organic soap dedi ki...

Phoenix Warrick ile de anlaşmıştı. 4 numara için Hidayet ile paylaştırabilir dakikaları Gentry. Özellikle Nash'in olmadığı dakikalarda beraber bile oynayabilirler.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.