14 Tem 2010

Guti & Beşiktaş


Beşiktaş'ın iki senedir arızaları belli olan ama yapıtaşları oluşturulmuş, hazır bir sistemi vardı.. Denizli'yle ikinci senesinde çözülemeyen problemler, bence yanlış teşhis olan 10.5 numara isteği ve defansif yapının günbegün artarak başarısını sürdürmesi takımı hücumda kadük bıraktı ve lig tarihinin en az gol atan büyüklerinden biri ortaya çıktı..

Bernd Schuster gibi bir hocayı transfer edip geçen seneki puan durumunu önüne koyarsanız küçük çaplı bir şok geçirir ve işleri değiştirmeye çalışır burada sorun yok.. Ama değişim kökten mi olmalıdır, yoksa var olan artıların üzerine eksikler üzerinden giderek yama mı yapılmalıdır orası hem teknik, hem de idari bir tercihtir.. Quaresma'nın gelişi geçen seneki en büyük eksiğin kapanışıydı ve umut da veriyordu ama arkasından yapılan hamleler değişimin kökten olacağı ve Beşiktaş'ta sil baştan yapılacağı izlenimi doğuruyor.. Önce Fink'in sözleşmesinin dondurulması, arkasından bu gece gelen Guti ve bütün bunların üstüne bir forvet transferi dedikoduları bu sene bambaşka bir Beşiktaş izleneceğinin habercisi..

Guti, Türkiye için bu yaşında bile harika bir oyuncu.. Galatasaray dedikodusu çıktığında Elano'nun gönderilmesi durumunda bizim tarafa gelmesini de gayet istemiştim.. Keza 4-3-3 ya da 4-4-1-1 üzerinden ilerleyeceğini beklediğim (ki Rijkaard ilkine devam dedi) takım için merkeze uyan oyunculardan biriydi.. Benzer bir zeka ve yeteneğin bir sene önce Galatasaray'da neler yaptığını ve kulüpten nasıl koptuğunu da hatırlıyoruz.. Beşiktaş için de uzun zamandır verim alınamayan supporter bölgesi için çok uygun Guti ama eldeki opsiyonların uzantısı da bunu doğruluyor mu emin değilim..

Takımdaki yabancı sorunu ortada.. Holosko, Tabata, Delgado ve Tello gibi oyuncuları artık hiç saymıyorum, zira bu adamlar gitmiş demektir şu andan itibaren.. Ama sözleşmesi dondurulan Fink'le birlikte Bobo, Quaresma, Sivok, Ferrari, Ernst ve Hilbert'in yanına Guti'yi yazdığınız anda 8'i elde edersiniz.. Ernst, Bobo, Quaresma, Ferrari'nin yeri takım içinde garantidir.. Guti de transferiyle buraya girer.. Hilbert'in de tam Schuster'in kalemi bir oyuncu olarak ilk etapta tercih edileceğini düşünüyorum ben.. Sonuç? Quaresma'nın üzerine gelen Hilbert zaten Fink'i takımdan dışlamıştı.. Guti'nin gelişi de muhtemelen tandemden bir yabancıyı götürecek ki bu da iskeleti çok sağlam olan Beşiktaş'ın bu anlamda zarar göreceğine işaret eder.. Böyle bir ortamda bir forvet daha nereye, nasıl gelir ben kestiremiyorum.. Nasıl bir tasarrufun ürünüdür bu dedikodular, Schuster'in kafasında neler vardır biraz da onlara bakalım..

Guti'nin geldiği takım mevcut futbol şartlarında bir takımı direkt 4-4-1-1'e çevirir.. Yaratıcı supporter'ların son ve en güzel örneklerinden Guti'yi kenara atma şansı yok bir takımın ve Alex'li Fenerbahçe gibi 4-4-1-1 kendiliğinden takımın karşısına gelecektir.. Ama ben Schuster'in kafasında Türkiye şartlarına hiç uymayacak, Maradona Arjantin'i gibi bir düzenin olabileceğini düşünüyorum.. Eğer bu yapının üzerine bir forvet daha gelirse (Raul?) ilk 11'de kesik yeme sırası Hilbert'e gelir ve Quaresma'nın tersindeki kanat daha defansif bir açık oyuncusuyla (?) desteklenebilir.. Şu anda Guti transferi bir forvet daha gelecek olursa Beşiktaş'ı iki düzen etrafında sınırlayacak ve bunlardan biri tamamen köhne bir düzen.. Böyle kaotik bir yapıda, bu kadar fazla yabancı sayısıyla Schuster'in neler düşüneceğini ve nasıl bir yemek çıkaracağını tahmin ve takip etmek yeni sezonda TSL adına en eğlenceli hadiselerden biri olabilir.. Hem Getafe, hem de Real gibi iki farklı yapıyla La Liga'da başarıya ulaşmış üst kalite bir hoca için çok büyük bir problem olmaz bu ama Türkiye'ye uyum esnasında değişik tercihler mutlaka gelecektir..

Ben Beşiktaş'ı kafamda konumlandıramıyorum bu kalabalık yabancı topluluğuyla.. Guti'nin bir Real efsanesi olması, oyuncunun büyüklüğü de ilk aşamada biraz arkada kalabilir bu konularla birlite.. La Liga'da çok geniş alan var, TSL'de Guti o alanları bulamaz tekrarcılığını ben yapmak istemem, bu klişelere yığılan sayısız adam okunabilir yarın ama 34 yaşına kadar İspanya'dan çıkmamış bir adamın bir anda gerçekten çok farklı ve nevi şahsına münhasır bir lig yapısına geliyor olması uyum bakımından illa ki önemlidir, lakin tecrübeyle sabitlenebilecek bir konudur.. İnönü'de, iç sahada her zaman en yüksek tempoya çıkan üç büyük üyesi olan Beşiktaş'ta Guti'nin birçok maçta işi şova dökeceğini tahmin etmek zor değil.. Bu lig değişiyor, çok farklı bir yere doğru gitmeye başlıyor.. Bunun miladı yok ama başlangıç 4-5 seneye dayanıyor.. Bu özel oyuncularla TSL, profilini devam ettirdiği sürece bir 10 yıl sonra çok farklı bir yere gelecek, bunu şimdiden sezebiliyoruz..

Beşiktaş'a hayırlı olsun, ama bence başka forvet gelmesin.. Gelirse biz seviniriz, keza son sınır bence Guti'dir.. Bu senenin transfer şampiyonu şimdiden belli gibi..

11 YORUM:

ynwa dedi ki...

elinden nihayet bir beşiktaş yazısı okuyabildik parma :)

benim de en büyük korkum, tek defansif ortasahalı ucube yapı ancak en azından birkaç maç geçtikten sonra kafasında böyle bir macera varsa bile bundan vazgeçebileceği, zira schuster inatçı, dediğim dedik bir adam değildir sistem konusunda. real'de çok farklı dizilişler görmüştük kendisinden. endişelerim bu nedenle biraz olsun hafifliyor.

tandemin bozulmaması konusunda hemfikirim. hilbert'in yerine nihat'ı sağ tarafta görebiliriz ama bu durumda her iki kanat defansif açıdan epey zaaf yaşar. belki zor maçlarda ters tarafta ekrem hamlesi gelebilir. neticede iyi bir taktik oyuncusudur.

sonuç olarak;
rüştü
toraman sivok ferrari ismail
nihat(ekrem)necip ernst Q7
guti
bobo

makul görünüyor.

EL'de sağ tarafta hilbert, necip yerine de fink olabilir.

Parma Maniac dedi ki...

ynwa bence de en uygunu, biçilmiş kaftanı yukarıdaki düzen ve oyunculardır ama Schuster çift forvetle yapacak gibi geliyor bana başlangıcı.. Hilbert transferinden sonra 4-4-2 bankoydu benim tanıdığım Schuster için ama Guti işleri bozdu.. Ekrem güzel adamdır, tek önlibero yanlışına düşerse de bir kenar için banko derim ben..

Back of the Post dedi ki...

Gerçekten büyük isim ve vereceği katkı elbette en az Yusuf kadar olacaktır. Ama öngörülemez kısımı ise yazıda bahsettiğin gibi onca senedir madrid dışında oynamamış birisinin bizim lige ne kadar ayak uydurabileceğidir. Hayırlı olsun demek lazım. Darısı bizim Kallströme:)

tara dedi ki...

bu sezon guti özellikle sezonun 2.yarısında çok oynadı. reali dizilişi 4-3-1-2 idi.guti hep soliç oynadı.hiç forvet arkası oynamadı.supporter Kelimesini hangi anlamda kullanıyorsun?
2007-2008 de schuster realdeyken guti zaman zaman oynadı. raul-nistelrooy yada raul-higuain çift forveti guti sahadaykende bozulmadı.real 4-4-1-1 ne zaman oynamış??.

Çetin Cem dedi ki...

bana tandemden sivok'u kesecek ve ferrari-toraman deneyecek gibime geliyor. hilbert ve fink'ten birisi olacaktır ideal 11'de. geçen sene saçma sapan elden çıkarılan serdar kurtuluş'u sağbekte arayabilir beşiktaş, özellikle rıdvan'ın sakatlığında.

Arkhe dedi ki...

Sanki Ferrari de biraz Schuster'in planlarının dışında kalmış gibi.

Koray Özdemir dedi ki...

Bu altyapı planlamalarıyla hiçbir yere varamaz ligimiz. Beşiktaş iyi yabancılar aldı. Peki onların kalitesine yakın yerliler kimler? İyi görev adamları? Rüştü, Toraman. Başka? Guti, Raul çok iyi isimler, ancak belli bir planlamanın parçalarıymış gibi görünmüyor bu isimler. Tabii ki Beşiktaş'ın birkaç yıllık süreye ihtiyacı var. Bu yılın takımı muhtemelen Galatasaray olacak. Galatasaray da bu seviyeye kolay gelmedi. 4 yıllık bir çaba var. Şimdi çok akılcı, planlı transferler yapıyorlar. Sadece Çağlar'a 1 milyon Euro harcayarak 5 önemli yerli oyuncu aldık. Bu çok önemli.

Bunun yanında, Guti Real'de değeri az bilinmiş adamlardandır. Dünya gözüyle kendisini görmek güzel olacaktır, ama bir yandan Adnan Polat'ın sözünü ettiği 2012 kriterleri kafamı karıştırıyor. Beşiktaş'ın mâli yapısı hiç sağlam değil. Mâli yapıyı düzeltip inatla Schuster'e destek olmaları gerek.

Parma Maniac dedi ki...

tara yazıda Real'de ne oynadığıyla ilgilenmedim.. Sakatlanana kadar önünde Kaka varken forvet arkasında oynaması beklenmiyordu zaten.. Keza onun sakatlığından sonra Van Der Vaart'ın varlığında da.. Ayrıca Real de klasik bir 4-3-1-2 takımı değildir, Guti de klasik bir iç oyuncusu gibi oynamamıştır.. Ronaldo ve Van Der Vaart ya da Kaka kenara açılır ve çift için önünde Guti her zaman öne çıkar Real'de.. Oyuna sonradan girdiği ve çevrilen maçlarda da sisteme sadık kalınmadığı için (Sevilla, Gijon ve ,Osasuna gibi maçlar) üzerine ekleme yapmaya gerek yok..

Keza Schuster'in Real'de ne oynattığıyla ilgili de yorum yapmadım ama 4-4-1-1'i zor görmemin nedeni de Schuster'in Real tercihleri zaten.. İki iyi açık oyuncusuna, bir ya da transfere göre iki iyi forvete sahip Beşiktaş'ta Guti'nin forvet arkası dışında bir rol alması bence mümkün değil.. Ben de değerlendirmeyi lig ve Beşiktaş ışığında yaptım zaten..

Arkhe, Ferrari gibi çok değerli bir stoperin hiçbir hoca tarafından dışlanacağını sanmıyorum ben ama görmek lazım tabii tercihleri.. Çetin Cem'e katılıyorum bu anlamda..

Koray Özdemir öyle büyük paralar harcandığını düşünmüyorum Guti'ye.. Muhtemelen çok cüzi bir bonservisle gelecek, Real'in Guti gibi evlatları için büyük bonservis pazarlığı yapacağını sanmıyorum.. Guti de yıllık 3 civarı alır, normal bir rakamdır böyle oyuncular için.. Raul da gelirse benzer şartlarda gelir, mali açıdan büyük bir sarfiyat göremiyorum ben bu transferlerde.. Gayet mantıklıdır hatta ekonomik yönden bakılırsa..

brk dedi ki...

q7 değil ama guti çok iş yapar bence. querasma gibi salt açık oyuncusu eğer keita gibi fizik olarak çok çok kuvvetli değilse pek yerden kaldırmıyorlar bizim ligde çünkü.

Surrealist Adam dedi ki...

Yayın gelirleri bence kulüplerimizin, sonradan görmüşlüğünü daha da arttırdı. Bu ülke 2000'de Galatasaray ile Uefa'da, 2002 A Milli Takım ile Dünya Kupası'nda başarı yakalarken yayın gelirleri 80 milyon Dolar'dı. 2 sezon önce 180 ve şimdi 400 milyon dolar'a kadar çıktı. Kulüplerimizin mali olarak ne durumda olduğu ortadayken, bir de 2012 mali kriterleri ileride çok büyük sıkıntılara yol açacaktır. Bunun tedbirini Türkiye'de 5 büyükler içinde alan ilk takım GALATASARAY'dır. Keita-Topal-Emre G.-U. Uçar transferlerinden yaklaşık 16 Milyon Euro elde edildi ve transfer için kaynak yaratıldı. Doğru olan da bu değil midir? Eğer bir oyuncuyu transfer etmek için ekonominiz yeterli düzeyde değilse illa ki bir sponsor ne biliyim, bankadan kredi mi almak gerekir?

Guti gibi 34 yaşına gelmiş Beşiktaş'a faydalı bile olsa yılda 4-5 milyon Euro alan futbolculara Türk futbolunun artık tahammül etmemesi gerekir. Çünkü bu futbolcular buraya ne kadar profesyonel olursa olsunlar PARA için geliyorlar. Bunu bilen kulüplerimiz de bastırıyor parayı alıyor. Sonra Türk futbolu neden gelişmiyor? Sanırım çok sert bir eleştiri oldu ama, durum bundan ibaret; MALESEF..!

turkkant dedi ki...

4-4-1-1 konusunda haklı gibisin; ama gözüken o ki, Guti'yi değil Nihat'ı destekleyici forvet olarak kullanacak. Guti ise dünkü maçta Delgado'nun oynadığı, keza FB'deki Emre'ninki gibi daha göbekte oynayacak. Oyunu karşı taraf yıkan oyunda daha dinamik stoperleri tercih ediyor; Ferrari'yi pek tutmamış gibi. 4 maçta da ilk 11'de başlatmadı.

Bu taktik bana bizim ligimizde pek tutmazmış gibi geldi, ama hayırlısı... Real'de de maçına göre taktik değiştirmişti.

Herşey bir yana, senin de dediğin gibi, Beşiktaş'ın ideal 11'i için en az 7 yabancı lazım.

Toraman'ın ortada oynadığı bir Beşiktaş'ta bir sağ bek şart gibi. Ama şöyle sağlam bir yerli sağ bek de yok piyasada FB ve GS dışında

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.