29 Ağu 2008

Josico


Çok garip oyun futbol.. Saha içinde garip olduğu yetmiyormuş gibi saha dışında da olabildiğince garipleşiyor.. Çarşamba akşamı bizimkilerin CL maçları vardı.. İlk maçlarda aşağı yukarı turlar belli olmasına, Fenerbahçe'nin turu geçeceği hemen hemen garanti, Galatasaray'ın da şansının hayli az olduğu bilinmesine rağmen maçlar oynanana kadarki durum bugünkünden çok farklıydı.. Fenerbahçe siteleri ve forumları ağlama duvarına dönmüş, Baros'un gelmesiyle Meira ve Kewell'ı da bir arada düşününce Fenerbahçe'nin transfer dönemindeki başarısızlığı taraftarı heder etmişti.. Gündüz saatlerinde Emre'nin de sakatlık haberinin gelmesiyle Emre tartışmaları alevlenmiş, Aurelio'nun yeri hala doldurulamamışken Josico kelamlarıyla iyice zıvanadan çıkma emareleri gösteriyorlardı.. Ya Galatasaray tarafı? Durum tam tersiydi orada da.. Transferdeki başarı Baros'un da gelişiyle iyice taçlanmış, yıllardır transferdeki başarısıyla ün yapmış ezeli rakibin anlamsız hamleleriyle birlikte yıllar sonra ilk defa off-season'da şov yapmış bir Galatasaray'la herkes mutluydu bu tarafta da.. Ne oldu peki? Maçlarla ne değişti de bir anda her şey tersine döndü? Partizan'ı eleyeceği belli olan Fenerbahçe bekleneni yapınca o ağlama duvarı haline gelen sitelerdeki şen şakrak tavırlar ne anlama geldi? Çok mutlu olan Galatasaray taraftarı eleneceği 15 gün önce aşağı yukarı belli olmuşken beklenen oldu diye niye bir anda her şeyi negatif görmeye başladı? Bu sene şov yapacağız olum diyen adamlar bir anda Servet'in eskisi gibi olmadığını, Arda'ya galiba gerekenden fazla güvendiklerini, Lincoln ve Kewell'ın beklenen performansı gösteremeyeceklerini söyler oldular.. Tek 90 dakika yahu.. İki rakibin psikolojisi 90 dakikada bu kadar mı döner tersine? Ha tabi Steaua Bükreş'i bu kadar küçümsersen döner.. 2-2'lik sonuçla Romanya'ya gidip %80 ihtimalle turu geçeceğini düşünürse bir taraftar döner.. O taraftarın başkanı çıkıp Milan Baros'un imza töreninde yarı gücümüzde olmayan bir takıma yenildiğimiz için üzgünüz derse yine döner.. Türkiye'de böyle çünkü bu işler.. Sende Meira-Servet varsa onlarda Radoi-Goian var, sende Arda varsa onlarda Nicolita var, sende Lincoln varsa onlarda Moreno var, sende Nonda varsa onlarda Arthuro var, sende Ayhan varsa onlarda Toja var, çok mu fark var yahu demezse biri taraftarın içine gireceği psikoz da %80 eleriz oğlum olur, elenince de 5 saat önce eğlencenin kralını yapıyorlarken 5 saat sonra üzüntünün en derininin içinde olur..


Josico geldi Fenerbahçe'ye.. Bir üzüntü herkeste sormayın.. Galatasaraylıların dalga geçmesi gayet normal.. Transferin kralını yapmışlar, rakip o bölgeden en önemli oyuncusunu kaybetmiş Türk pasaportuyla.. Yerine gelen adam son saniyede Aragones'in yaşıtı biri olursa sevinir de, dalgasını da geçer.. Bunda sorun yok.. Bu bakımdan Fenerbahçelilerin üzüntüsü de çok anormal değil.. Tamam da, 1 yaş küçüğüne 25 milyon euroların verilmesinin düşünüldüğü bir ortamda Josico'nun gelmesi bir artı değil midir? Ben anlayamıyorum bu ülkedekileri yahu.. Villarreal tarihinin kazığını çakmak üzereydi Fenerbahçe'ye, buna sevineceğine taraftar Josico'ya saydırıyor.. Ben öyle bir kazıktan kurtulsam Josico'yu krallar gibi karşılardım.. Yıllık parada anlaşamadın diye Türk pasaportlu en faydalı oyuncun senden kaçmışken Aragones'in yaşıtı diye dalga geçtiğin İspanyol'dan sadece 1 yaş küçüğüne 25 milyon verme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorsun.. Daha sonra muhtemelen ondan daha az performans gösterecek ama kulübün 1 senelik transfer parasını çöpe atmayan bir girişimle iyi kötü bir adam getiriyorsun.. Ben olsam gerçekten sevinirdim.. Marcos Senna diye diye beynimizi yediler koca transfer sezonunda.. 32 yaşındaki bir ön liberoya 25 milyon euro verildiği dünyanın neresinde duyulmuş yahu? Senna çok mu büyük oyuncu? Euro 2008'den önce Türkiye'de kaç kişi tanıyordu bu adamı? Euro 2008'de şampiyon takımın en önemli oyuncularından biriydi tamam, ondan önce de La Liga'da kötü bir oyuncu değildi ona da tamam.. Ama bir turnuvayla bu kadar kolay mıdır bu işler? Euro 2008'de Türkiye maçlarının tamamını izleyen bir futbol simsarı Cristiano Ronaldo'ya kanat değiştirten Hakan Balta için ne derdi turnuvadan sonra? İyi ya da çok iyi bir bek derdi.. Gerçekte ne Hakan Balta? Vasat.. O zaman bir oyuncunun değeri bu kadar artmamalı tek bir turnuvayla.. Senna'nın iyi topçu olduğunu biliyorum ama şu yaşında 20-25'lerde bonservis, yıllık 3-4'ten 2-3 yıllık kontrat alacağına gelsin yedeği oynasın be kardeşim.. Bu kadar mı kolay paraları savurmak? Ön libero kavramını yeniden inşa eden oyunculardan Patrick Vieira'nın en fit anında ve 29 yaşında ettiği para 15 milyon eurodur.. 3 yıl sonra futbolu bırakacak adama 30+ milyon euro mu gömülürmüş ya?


Sonuç? Josico elbette Xabi Alonso'lardan sonra memnun etmez taraftarı.. Ama o taraftarın ortalıkta ağlarken 2 maç sonucuyla nasıl döndüğüne şahit olduk.. Josico'yla ilgili de bu kadar kesin yargılara varmasınlar derim.. Eğer Josico tek başına Güiza-Semih-Alex üçlüsünün arkasında kalacaksa Uğur ve Kazım'la birlikte Senna gelmiş, Josico gitmiş önemi yok.. Kevgire döner takım CL'de ve sağlam deplasmanlarda.. Yanında Emre ya da Selçuk gibi bir adamla oynayacaksa bu oyuncu minimalist takılmalarında fayda var derim ben.. Hele ki tekrar ediyorum, en iyi oyuncunu senelik 500 bin-1 milyon gibi bir rakam için göndermişken.. İkinci sonuç? Bu transfer döneminin şampiyonu Galatasaray.. En iyi kadroyu kuran da Galatasaray.. Galatasaray CL'den elendi diye bu yargının farkında olan Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarlarının psikolojilerinin yer değiştirmesinde bir mantık göremiyorum ben.. Steaua'ya Ali Sami Yen'de elendiğinin farkına varsa Galatasaray taraftarı bu hezeyanı yaşamayacaklardı.. Ama diyorum ya, futbol çok garip bir spor.. Hele Türkiye'de.. Yarın Fenerbahçe ligde iki tokat yer, farkı 8-9 puana çıkarır Galatasaray.. Bir anda ağlama duvarları yeniden yer değiştirir, Fenerbahçeliler yönetime saydırmaya kaldığı yerden devam eder, Galatasaraylılar en kral biziz günlerine geri döner.. Futbolun günlük, hatta saatlik sonuçlarla bu kadar değişikliğe neden olduğu başka bir ülke var mıdır acaba?

Bence yoktur..

11 YORUM:

Major dedi ki...

josico transferine bu açıdan bakmamıştım hiç. çok güzel yazı olmuş eline saglik. gercekten 25 milyon euroya 1 yaş küçüğü geleceğine çok daha az paraya 1 yaş büyüğü yedeği gelsin 1 sezon oynasın idare etsin yeter, hemde 6+2 gibi bir durum söz konusuyken...

siriusjames dedi ki...

Tam anlamıyla duygularımı anlatan bir yazı olmuş. Bir ülkede insanlar sadece skora odaklı mı yorum yapar, sadece bir kez izlediği teknik direktör veya futbolcu hakkında bu kadar mı kesin yorum yapabailir? 2 sene önce UEFA'da yarı final oynamış bir takım için bir kulübün başkanı, taraftarı bile değil başkanı, bizim yarı gücümüzde değil nasıl diyebilir anlayamıyorum.

Adsız dedi ki...

öylesine okumuşsunki içimden gelenleri parma, hakikaten kalemine sağlık. süper, süpper, süppper.

korhan

Adsız dedi ki...

okullarda ders olarak okutulması gerekir bunun. o derece müthiş.

peralta dedi ki...

şahane yazı olmuş, eline sağlık..

aşkın dedi ki...

Josico da (gerçeklşseydi) Senna da kötü transferlerdir.
Asıl sorun üç forvet - Lincoln - Kewell - Arda ile bir zamanların Fenervari haline dönüldüğünü görmemektir.İddia ediyorum G.Saray şampiyonlar ligine kalsaydı bu anlayışla hüsrana uğrayacaktı.
Ben taraftarı suçlayamıyorum, yılların boş geçilen - karavana transferlerinden sonra mevcut transferlerden dolayı umutlu olunması doğal.Asıl hata the great manager Adnan Sezgin'in bunca transferden sonra toplama takımı görüntüsünü düşünememesi ve yeni teknik direktörün mantalitesine göre hareket etmemesidir.

Turiaf dedi ki...

Galatasaray'ın en iyi takımı kurduğu lafına katılmıyorum. En iyi kadro bence hala Fenerbahçe'nin. Galatasaray'ın yabancı oyuncusu az olduğundan Fener'e göre daha rahat ve daha çok transfer yapabildi ancak galatasaray'ın özellikle bekler ve oyun kurucu mevkiinde ciddi sıkıntıları var. Üstelik Hocayı da kadrodan sayarsak fark daha da açılır.

Adsız dedi ki...

dostum hakan balta'ya vasat demişsin ama o bildiğin kötü :)

dinazor dedi ki...

Biraz çarpıtılmış bir durum var galiba. Öncelikle Fener Senna'ya 25 milyonu verecekmiydi ki? Eğer o parayı verseydi zaten Xabi yi alacaklardı. (Xabi nin gelmeyi kabul edeceği varsayımı ile). Fener Villareal'e 25 i vermiş olsaydı Senna nın yanına Nihat'ı da alırdı. Kaldı ki yaz başı gazetelerine göre Nihat için 14 e anlaşmışlardı ama Nihat gelmedi o ayrı konu. Gerçi 25-15=11 hesabında 11 i bile vermedi Fener, bu yüzden de olmadı transfer. Ha yok Fenere 25 i verdiyse ve Villareal buna karşılık Senna yı vermedi ise o zaman aVillareal de bu işten sorumlu kişinide kafasını kırmak lazım..

Adsız dedi ki...

guzel yazi

Adsız dedi ki...

yazdığınız yazı Senna ya 25 milyonEuro verildiği üzerine kurulmuş fakat bu ne kadar doğru bunu bilemeyiz.Bence Fenerin bir oyuncu için verebilceği bir rakam deil o.Güzia ya bile verilen para nın risk olduğu düşünüldüğünde aynı yıl 2 oyuncu için yaklaşık 40 milyon Euro zor bir rakam Türk Futbol Klüpleri için.nE KAadar maddi durumu düzgün olan bir Fener olsa bile.Bunun yanında Josico ya da verilen paranın azlığından bahsetmişsiniz.Bu kısmen doğru olabilir.Zira bi Josica bi Senna kadar etmez maliyet olarak fakat Fenerbahçe yönetimi bu transferin maliyetini de henüz açıklamış değil.ve bu rakam hiç de sanıldığı gibi 500 bin Euro - 1 milyon Euro civarı değil.Üsütne oyuncuya verilecek yıllık ücret de düşünüldüğünde bu transfer Fenerbahçe için başarısızlık olmuştur.Erken boşalan bi mevki çok geç doldurulmuş , hatta doldurulmaya çalışılmıştır ki olmamıştır.(Ünal)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.