13 Ağu 2008

,

Galatasaray 2-2 Steaua Bucuresti


Michael Skibbe'nin Galatasaray'la adı ilk anılmaya başladığında, imza attığında, ve hatta imzasından sonra kendisiyle ilgili hiçbir şey yazmadım.. Skibbe'yle ilgili neden yazmıyorsun diye çok mail de aldım.. Yakından tanıdığım bir adam değildi, en önemli neden buydu yazmamamda.. Geliş şekli, son ana kadar stepnede tutulur gibi bir muamele yapılmasına rağmen Galatasaray'a atlaması, yönetimin kendisine bakışı dışarıdan pek güzel görünmüyordu fakat önemli değildi.. Yeni hocalar için hiçbir zaman lig başlamadan ve ilk 1 ay, yani 4-5 maç geçmeden yorum yapmam.. Bugünkü maç Skibbe için ilk ciddi testti.. Ne yazık ki geçer not aldığını söyleyemeyeceğim ilk etapta..

Maçtan önce yenilmemeye çalışacağız açıklamasını okudum.. İnandırıcı gelmedi açıkçası.. En azından gerçek anlamında söylemediğini düşünmüştüm ama çıkardığı kadro yapısı ve 2-2'yi bulduktan sonraki oyun o açıklamanın gayet ciddi bir şekilde yapıldığını gösterdi.. Tedirgin oldum.. Ali Sami Yen'de oynanan bir ilk maç için bu düşüncenin Galatasaray gibi bir takıma uygun olmadığını düşünüyorum ama sadece bu cümleden ve bu maçtaki görüntüden dolayı fazla yargılamak da doğru olmaz..

Öncelikle 4 stoperin sahaya çıkması ve bunlardan birinin bekte, birinin de orta sahada oynaması yapısal bir yanlışlık.. Fernando Meira'nın defansif orta saha geçmişi var orası doğru ama Ayhan ve Barış kenarda otururken oynaması Meira'nın defansif orta saha olarak Topal ve Linderoth'tan sonraki ilk opsiyon olduğunu gösterir ki ne Ayhan ve Barış bunu hak eder, ne de Meira'nın yetenekleri.. Galatasaray'ın 3 tane birbirinden kaliteli stoperi var.. Servet, Emre ve Meira.. Tandemin de bu 3 oyuncudan ikisini seçilerek oluşturulacağını düşünür normal bir insan.. Fakat bugün görüyoruz ki Emre Aşık tandemde.. Sırf Emre Aşık'ın stopere geçmesi burada oynayacak olan Meira'yı orta sahaya, Emre Güngör'ü de sağ beke atıyor.. Neden? Emre Aşık mükemmel bir kamp dönemi geçirdi.. Michael Skibbe'nin oyuncu performansı odaklı açıklamalarında hep bir Emre Aşık vardı.. Kamplarda bazı oyuncuların yaşadığı sakatlıklar nedeniyle iyi iş çıkarmış oyunculara forma vermek çok anormal bir durum değil, hatta hakkaniyet bazlı değerlendirmelerde olması gereken olarak da değerlendirilebilir.. Ama madem Emre Aşık üstün performansı nedeniyle sezonun ilk ve belki de en kritik maçında yer buluyor, kampın bir diğer yıldızı Barış Özbek neden kenarda? Galatasaray'ı yaz boyunca takip eden insanların çoğuna göre Barış Özbek en başarılı 2-3 futbolcudan biriydi kamp ve hazırlık maçları boyunca.. Meira gibi sezonun tamamında defansta oynayacak bir stoperi orta sahada oynatmak uğruna Barış Özbek'i kesen hangi zihniyettir Emre Aşık oyundayken?


Emre Güngör'ün sağ beke konması da benzer şekilde Sabri'ye güvenemeyip savunmayı sağlama almalıyımın bir açılımı olarak göründü bu gece.. Zaten stoper bek olan Hakan Balta'nın yanına diğer kanada da bir başka stoper geçince geri dörtlü stoperler mangası halini aldı.. 4 tane stopere sahip bir dörtlü defansın modern bir futbol oynaması mümkün müdür? Orta sahaya hiç destek veremeyen beklerle, ön liberolar da hiçbir yaratıcı özellik göstermezken (Meira-Topal) içeride kazanılması gereken, hem de net bir skor alınması gereken bir maçta rakip üzerinde baskı kurabilmek mümkün olabilir mi? Fenerbahçe'nin Roberto Carlos ve Gökhan Gönül'lü modelinden hiç ders almayıp modern bir sistemi demode bir hale sokup 70'lerin İngiliz takımlarına döndürmek ne derece mantıklıdır? Eğer bu takımın sol beki Hakan Balta olacaksa (ki bana göre olmamalı) sağ bekin hücumcu bir oyuncu olması modern futbolun gereklerinden, olmazsa olmazlarındandır.. Bu oyuncu Sabri de olabilir, başka bir oyuncu da.. Ama benzer bir şekilde çıkarıp başka bir stoperi oraya koyarsanız Arda-Lincoln-Hasan ve Nonda dörtlüsünün geriden tamamen kopuk, saçma sapan bir top oynamasına neden olursunuz..

60. dakikadan sonraki oyundan düşüş de son 1-2 yılın Galatasaray'ının karakteristiğini yansıttı açıkçası.. Sezon başı olması bunu bir şekilde haklı çıkarıyor ama bir süredir yaratılan bu alışkanlık bugünkü feci son yarım saati görünce acaba dedirtmekten alıkoyamıyor insanı..


Bunların hepsi telafi olur ama asıl kafamda şüpheleri oluşturan bugün sahada bir oyun sistemi namına hiçbir şey görememem oldu.. Bir takım doğru bir diziliş ve sisteme sahip olup berbat bir top oynayabilir.. Ama berbatken bile ne yapmak istediği konusunda bir fikriniz olur.. Amaç bu ama bugün bunu gerçekleştiremediler dersiniz.. Skibbe takımın başına geldiğinden beri hücum ve çok hızlı pas yapan, topu mümkün olduğunca çabuk bir şekilde rakip sahaya taşıyan bir takımdan bahsediyor.. Bu süper bir düşünce elbette ama bu akşam ona uygun hiçbir şey göremedim ben..

Steaua iyi takım, çok kaliteli oyuncuları var.. Muhtemelen de Romanya'da eleyecekler Galatasaray'ı.. Futbolda her şey olur ama bence bu iş bu akşam bitti.. 60 dakikalık kondüsyona sahip Galatasaray'ın deplasmandan bu skor dezavantajıyla çıkamayacağını düşünüyorum.. Çok mu kötü peki durum? Pek güzel şeyler göremedik evet ama yine de zaman verilmesi gerekir Skibbe'ye.. Ligde 5-6 hafta geçmeden yaratmak istediği takım ve futboldan emin olmak mümkün değil bence.. 2 ay sonra bu takımdan bir şey olup olmayacağı net bir şekilde belli olacaktır ama.. Bekleyip göreceğiz..

5 YORUM:

Adsız dedi ki...

hakan kadir balta'yı sahada görünce tüm hevesim yerle bir oluyor. bir futbolcu bu kadar mo antipatik bu kadar mı yetenek yoksunu olur.

Adsız dedi ki...

dalga geçilen muavin sabri ilk 11 çıksa çok farklı olurdu herşey bugün.

tardini, bu arada lincoln'le ilgili de bir post atsan. okusak..

peralta dedi ki...

abi kesinlikle haklısın, hiçbir şey belli olmaz henüz. ama en kötü teknik direktör bile, sahaya 5 tane stoper özellikli oyuncu ile çıkmaz. nerede kaldı o zaman bu maçı kazanma zorunluluğu?

Adsız dedi ki...

Kalli'den 1 gömlek üstün, servet yerine meira'yı koydu ortasahaya. Bu takım Romanya'da elenir, salı, çarşamba boş geçer bu sene. ha bi de 2. ve 3. lig takımlarıyla hazırlık maçı yapmayalım artık, gerçi onlarıda yenemedik ya...

aşkın dedi ki...

Sevdiğim başka bir blog sitesine yaptığım yorumu aynen buraya taşıyorum, sorumun cevabını verebilecek bir kişi çıkarsa çok sevinirim:
Bemin sorulacak bir sorum var, bu soruyu cevaplayanın kırk yıl kölesi olurum. Neden teknik direktörler futbolcuları ait olmadıkları mevkilerde oynatmaya çalışır? Neden klasik 11 çıkarmak yerine, başarısız olurlarsa eleştirinin alasını alacaklarını bile bile bunu yaparlar?
Bu teknik direktör milleti mazoşist midir?
Bir bildikleri varsa bile bunu uygulamak için neden klasik 11'in başarısızlığını beklemezler, üstelik böylelikle değişikliklerinde haklı gerekçeler elde edebilecekleri halde?
Nedir bu, dünyanın en büyük sırrı mıdır, sırf bunu öğrenmek için işi gücü bırakıp teknik direktör mü olalım? Bir gazeteci bir teknik direktörle olan röportajında bunu sorup cevabını da aldığı gün, bilin ki o gün dünyanın son günüdür, ertesi gün güneşin batıdan doğduğunu göreceksiniz

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.