24 Ağu 2008

,

Gaziantepspor 1-0 Fenerbahçe


Fenerbahçe de Galatasaray'ın Kewell ve Arda'da yaşadığı sorunu çok daha geniş çaplı bir şekilde yaşayacak sene boyunca.. Aragones aklın yolunun bir olduğunu farketmiş ve geçen seneki klasik 4-4-1-1'leriyle çıktı maça.. Orta sahadaki eksiklerle Emre ve Maldonado'nun oynaması alternatifsizlik nedeniyle normaldi ama Semih'in yedek kalması? MTK deplasmanında ve birkaç gün önce Şili maçında gördüğüm Semih'in şu takımda yedek kalması çok garip.. Güiza'ya verilen paralar oyunculara yapılan haksızlık şekilde dönecekse takıma bu anlamda geleceği parlak görmek zor Fenerbahçe'de.. Rıdvan'ı da dinledim maçtan sonra, Semih'in yedek kalmasında benzer şeyler söyledi ama Semih, Güiza ve Alex'i beraber oynatacaksın hocaysan saptamasını anlamak zor.. Bu üçünün Fenerbahçe'de bir arada oynaması imkansız, eğer arkayı Makelele, Essien ve Lampard'la desteklemeyeceksen.. Bu durumda ya kötü olan forveti keseceksin ki şu anda bu Güiza'dır, ya da Alex'i yedek bırakıp 4-4-2'ye döneceksin.. Bunun dışında Alex, Güiza ve Semih'in beraber oynadığı her takım CL grup sonunculuklarının yaşandığı günleri geri getirir.. Semih'i supporter gibi kullanıp Alex'i içe almak da bir çözüm değil bana kalırsa.. Ki Aragones bugün o yanlıştan dönmüş.. Bugün sahaya o şekilde çıkılsa, şu Antep karşısında çok daha kötü durumlara düşebilirdi Fenerbahçe..

Peki ideal sistemle neden bu kadar sıkıntı çekti Fenerbahçe?

1-Antep gerçekten süper takım yapmış.. Haklarını vermeden bu maçı değerlendirmek olmaz.. Yozgatlı, Zurita, Erman, Tabata ve özellikle Beto.. Çok iyi bir hücum hattının oluşmasını sağlıyor.. Beto Antep'e karşı açık oynayan zayıf takımlara karşı özellikle coşacak bence, takip etmek gerek..

2-Orta saha göbeği Emre ve Fenerbahçe'ye geldiğinden beri doğru düzgün maça çıkmayan Maldonado'dan oluştu.. Bu iki oyuncunun Alex'le birlikte orta sahada belirli bir fizik güç gösterebildiklerini söylemek zor.. Bir de bunlara sağ tarafta savunmayla hiç işi olmayan Colin Kazım eklenince geçen seneki orta sahadan oldukça farklı bir yapı çıkıyor ortaya.. Herkesin eleştire eleştire bitiremediği Maldonado bugün takımın iyilerinden biriydi ama iyi haliyle bile yetersiz.. Emre ilk yarım saatten sonra yavaş yavaş düşmeye başladı.. Bu sağlam sistem bile arızaya uğradı Antep'in güçlü hücum hattı karşısında..

3-Güiza'nın sırtı dönük oyunu hiç yok.. Sıkıntı çeken orta sahaya hiç yardımcı olamaması anlamına geliyor bu ki orta saha dörtlüsünün üçünün çok uyumsuz olduğu bir maçta forvetten gelecek katkıya bu anlamda çok ihtiyaçları vardı.. Semih'in oynamaması onun form durumu dışında bu bağlamda da büyük hata oldu..

Sonuç? Galatasaray Arda-Kewell'da yaşadığı ikilemi ikisini de ilk 11'de başlatarak oyuncuların performanslarından ödün vererek, fakat sistemi arızaya uğratmadan çözebilecek.. Ama Fenerbahçe için Semih ve Güiza'nın birinden vazgeçmeden mantıklı, dünya futboluna uygun ve Avrupa'da başarı getirecek bir sistem oluşturma şansı yok, bence.. Bu açıdan Aragones'in ligde ve Avrupa'da nasıl arayışlar içine gireceğini de fazlasıyla merak ediyorum..

16 YORUM:

Adsız dedi ki...

fenerbahçe büyük paralar harcayıp çok dengesiz uyumsuz bir takım kurmuş. semih guiza alex gibi klas hücum adamları var ama ortasahada toplasan ancak 1 futbolcu eden selçukla maldonado. alex semih guiza 3ü oynarsa tek sistem var 4-3-1-2 ama o üçlü yok ki fenerde. mesela appiah-aurelio-emre üçlüsünün ilerisnde alex ve çift forvet (semih-guiza) olsaydı sence nasıl olurdu tardini büfe?

fb nin ortasahasını çok hantal gördüm. tempo sıfır. çabukluk yok.

Parma Maniac dedi ki...

Şu ankinden çok daha akla ve mantığa uygun olurdu tabii ki.. Ligi de çok rahat götürürdü.. Avrupa denemeden karar vermek zor.. Ama iyi bir üçlü o, fit durumdayken üçü de götürebilirdi bence..

Adsız dedi ki...

senna gelecek diye ödüm korktu birincisi 32 yaşındaki adam için telafüz edilen rakamdan. 2. si ise ben sennanın maldonadonun iş yapan hali olduğunu düşünüyorum. yani ispanyada naısl oynuyorsu senna. silva-xabi-iniesta üçlüsünün arkasında 4lü defansın önünde. maldonado da aynı yerde oynuyor. farkı maldonado hiç birşe yapmıyor toplu oyunda sıfır. senna gelse ne olacaktı. çok farketmezdi bence. fenere lazım olan senna gibi hantal biri değil appiah gibi iki taraflı oynayan hızlı biri. fb ortasahasında ne tempo ne pres ne cabuk oynama . hiç biri yok. 14 milyonu guizaya vereceklerine mehmet topuza verselerdi. hem ortada hem de sağ kanatta oynayacak adamımız olurdu. herşeyi geçtim 41 milyon ytl lik kombine satıyoruz. aldığımız 3 adam var emre hariç diğer ikisinin gidenlerden farkı yok.

Adsız dedi ki...

bu seneki eğlencemiz belli oldu.ben aragonesin devre arasını görebileceğini sanmıyorum.

methaldar dedi ki...

Rıdvan TSL için dedi çift forvet oynayacaksın diye, ŞL'de ise birini oturtursun dedi ama sonrasında ekledi, arkada Appiah gibi 3 oyuncun olacak, transferleri ona göre yapacaktın diye. Biraz da yönetimi suçladı bu sisteme göre transfer yapmadığı için benim anladığım kadarıyla.

aşkın dedi ki...

Olacağı buydu, bağıra bağıra geldi.
Yazıklar olsun, geçen sene Deivid 35 metreden füzeyi gönderdiğinde en az Fenerliler kadar sevinmiştim, büyük bir çaba ve tonla para harcayarak o takımı bozdular.Üstelik ben o takımın üzerine birşeyler eklenmesini beklerken..
Ülke puanı yine aslanın midesinde olacak..

peralta dedi ki...

abi sağlıklı bir 4-3-1-2 sadece essien lampard ile mi olur. türkiye ligi için emre, selçuk ve biraz daha hücumu düşünen bir maldonado veya ismi geçen maniche ile de sağlıklı bir 4-3-1-2 kurulabilir bence. çok takılıp kalıyoruz kalıplara.

Parma Maniac dedi ki...

peralta, kunefge'nin söylediği şeyden yola çıkarak şöyle diyeyim.. Rıdvan'ı çok dikkatli dinlediğim söylenemez dün ama benim anladığım iyi bir sağ iç transferi ve Aurelio'nun kalışıyla birlikte Avrupa ve TSL'de kullanabileceğin bir sistem oluşturmaktan bahsetti.. Aragones bu üçünü bir arada kullanmalı derken sadece Türkiye Ligi'nden bahsettiğini sanmıyorum.. TSL için o sistemin yeterli olabileceğini yazmıştım zaten.. Ama ligde farklı, CL'de farklı oynayalım düşüncesi tamamen bir ütopyadan ibarettir.. Ligde çift forvet oynarız, Avrupa'ya gelince 4-4-1-1'imize döneriz düşüncesi iki sistemden de maksimum verim almanı engeller.. Dışarıda da böyle lig ve Avrupa'ya göre farklı kadrolar kuran takımlar yok zaten.. Bir takımın bir sistemi olur.. Onda bazı maçların özelliklerine göre küçük oynamalar yaparsın.. Benim düşüncem tabii bu..

Adsız dedi ki...

Niye bir takımın iki farklı sistemi olmasın ki? Mesela ben hatırlıyorum geçen sene Chelsea bazı ligde kayda değer sayıda maçları çift forvetle oynadı (ya da hücuma dönük oyuncu sayısı daha fazlaydı diyelim); ama Şampiyonlar Liginde her zaman tek forvet olarak Drogba'yı kullandılar. Liverpool için de benzer şeyler söylenebilir.

Rıdvan Dilmen de Liverpool örneğini sık sık verir zaten. Niye ligde sikko takımlara karşı iki önlibero tek forvet oynayacaksın ki, hele hele kendi sahanda? Taktikler yeri gelir değişebilir bence.

Parma Maniac dedi ki...

Chelsea'yse konuşacağımız örnek Chelsea ligin genelinde 4-3-3'ü oynamaya devam etti geçen sene.. Jose Mourinho'yla 4-4-2 ağırlıklı başlamışlardı özellikle Sheva nedeniyle ama Avram Grant başa geçtikten sonra Drogna'yı tek forvet olarak kullanıp 2 kenar adamıyla onu desteklemeye devam ettiler.. Ki CL'de de öyle oynadılar.. Ellerinde zaten Drogba ve Anelka vardı forvet olarak, bunların ikisi de beraber çok az oynadı geçen sene.. Kenardan Malouda, Kalou, J.Cole ve S.W.Phillips de maçlara göre rotasyonla forma buldular kendilerine..

Bu arada tek sistem olurdan kastım bir takım ne olursa olsun her maça aynı dizilişle çıkmalıdır demek değildi.. Elbette zayıf takımlara karşı orta sahadan adam eksiltip daha fazla forvetle, ya da çok önemli deplasmanlarda orta sahayı daha kalabalıklaştırarak kullanmak normal şeyler ama bunlar azınlıkta olur her zaman ve ana sistem çoğunlukla kullanılmalıdır.. Rıdvan'ın her zaman söylediği TSL'de çift forvet oyna, CL'de teke düş, yok içerde çift, deplasmanda tek oyna gibi şeyler çok ütopik kalıyor.. Bu kadar keskin bir şekilde ayırıp farklı mecralarda böyle farklı oynayan takımlar yok.. 50-55 maçlık sezonunda 10-15 maç farklı arayışlar içinde çıkabilirsin maçlara, bu normaldir ama kalan 40 maçta ana sistemin sahada olmalıdır.. Ama dediğim gibi bu sadece benim düşüncem, herkes katılmak zorunda değil buna..

Adsız dedi ki...

Beşiktaş'ı hiç değerlendirmiyorsun, bizi üzüyorsun Parma Manyağı. Fenerbahçe kadar da mı değerimiz yok?

Parma Maniac dedi ki...

Inter-Roma varken Beşiktaş maçını izlemek mümkün olmadı.. Önümüzdeki haftalara inşallah :)

Adsız dedi ki...

Rıdvan bugün bu yorumu daha da ileri götürüp Ertuğrul Bobo,Holosko,Nobre ve Delgado'nun dördünü birden oynatacak elindeyse dedi :). Sonra tabii transfer yanlışlığından da söz etti. Holosko'nun futbolculuğuna lafım yok, geçen sene oynadığı futbolla 5 milyon euronun hakkını da verdi; fakat o paraya çift yönlü bi orta saha oyuncusu alsak şu sistemde sağ açıkta sürünen Holosko'yu izlemek yerine çok daha sağlam bir takım olmaz mıydı diye düşünmeden edemiyor insan(Zan,Tandoğan gibi faktörleri bir an için unutmuş gibi yaparsak tabii) . Bence bu tarz transfer hırslarından kaynaklanıyor böyle durumlar. Fenerbahçe için de aynı şey geçerli. Güiza o paraya alındığı zaman Alex'in de olduğu takımda Semih'in ağzıyla kuş tutsa da, Güiza'yla mükemmel anlaşsa da, kanka da olsa oynamayacağı belliydi. "Sana güvenmiyoruz" dedi Fenerbahçe yönetimi bir nevi. Bizde ise durum daha çok başkanın futbol bilmezliğinden kaynaklanıyor. Böyle durumlarda teknik adamın müdahele etmesini, insiyatif kullanmasını beklersin normal şartlarda ama bunu bekleyeceğin bir "teknik adam" da yok ortada...

cisco dedi ki...

p.m. nin içerde cift forvet, dısarda tek forvet konusunda dediklerine katılıyorum. adam bi sistemin olur onu oynarsın. ayrıca real madride karsı oynadıgın tek forvetli sistem antepe karsı mı işe yaramayacak? bi sistemi dogru oynuyosan her takıma karsı (ufak degişiklerle) oynarsın.

f.b. ile ilgili anlamadıgım noktalar ise.
1- guiza dedigin adam kezmandan cok farklı degil. ispanya gol kralıysa, kezman da ne kadar ligde ne kadar gol attı simdiye kadar. guizaya o parayı verene kadar, aynı parayla alacagın bi ortasaha butun takımın rengini degiştirirdi. bu transfer ise takıma hiçbişey katmadı bence, kezman gitti, guiza geldi (benim fikrim kezman cok daha yetenekli bi futbolcu)
2- ben t.direktor olsam c.kazımı takımıma koymam, ancak sonradan forvete destek olarak belki sokarım. alex-guiza-semih ucu oynarmı deniyo ama zaten kazım + ikisi oynadıgı zaman aynı hesaba geliyor. hatta semih bunların arasında defansif olarak da takıma en fazla katkıyı yapan isim.

gecen sene iyi top oynadıgı maclara baktıgımızda ortada marco-vederson-deniz gibi bi uclu vardı. david daha ilerde alexe yakın oynuyodu

m.topuzu falan gectim, guizaya verilern parayla (ya da yarısıyla) ayhan (ya da benzeri) bi futbolcu alsalar su an cok daha etkili bi top oynuyo olurlardı.

dinazor dedi ki...

Alex siz 4-4-2 demişsiniz bir alternatif olarak. Alex siz orta sahayı bende çok istiyorum. Ama elimizdeki futbolcular ile buda mümkün değil malesef. 4-4-2 de kanat oyuncularının da savunma-atak organizasyonlarını çok iyi yapmaları gerekiyor. Uğur ve Kazım la mı yapacağız bunu. Burak deseniz zaten gereçek sağ açık değil. Deivid de öyle. Sol tarafta keza dengesiz. Emre yi sol da denemek ondan verim alamamak olur. Tabi Gürhan var birde burada değerlendirilebilecek. Wederson ise defansif anlamda belki !!. Bu nedenle 4-4-2 de olmaz diyorum ben. Eldeki futbolcular ile en iyisi TSL 4-3-1-2. Ama burada da Gökhan ve Carlos'un kanattan bindirme performanasları bu sistemi çok etkiler. Bu 2 bek ileri çıktığında orta 3 lüden birisinin stoperlere yaklaşması gerekecek. O adamda Maldonado olur bu takımda. Ayrıca Gökhan'ın alternatifi Önder den de kanat bindirmesi beklemek ne derece gerçekçi olur? Solda Carlosun Wederson alternatifi var hiç değilse.

Bir diğer alternatif'te özellikle CL de 4-1-3-2 olur. Orada da orta 3 lü orta saha ile ileri 2 li arasında mesafeyi kapatmaya çalışacak bir adam lazım ki o da Alex olursa 70 dk ta Alex biter oyun gider. Zaten o zamanda sistem 4-1-2-0-2 ye döner :-)

Öyle yada böyle Alex bu takım için bir sürü + sı olmasına rağmen - leri ile sistem açısından problem yaratmaya devam ediyor. Keşke Alex i verebilsekte 2 yabancı hakkımızı sağ ve sol açıklar ile kullanabilsek. Yada alex yerine elimizde Rosicky gibi bir adam olsa. Uçtum galiba !!!!

muhder dedi ki...

futbol ile inşaat işlerini ayırt edemeyen bir başkanın futbol ile yaptıkları da bu kadar olabiliyor. şampiyonluğun kaçmasını sindiremeyerek zico'yu gönderdikten sonra futbol açısından tartışmaya pek gerek yok aslında.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.