26 Ağu 2008

Baros üzerinden Galatasaray


Yorumlarda bu geniş kadrodan nasıl bir 11 çıkması gerektiği ve bununla birlikte hangi dizilişle oynanması gerektiği sorulmuş.. Farklı kişilerden aynı istek yinelenince yeni bir postta tartışmak daha mantıklı geldi.. Eh, madem dizilişten bahsedeceğiz, 25 Mayıs 2005 CL Finali'ndeki Liverpool'un kadroyu koyalım foto olarak, 3 sene önce de olsa CL Finali'nde bir takımın ileri ucunun şu anda Galatasaray kadrosunda bulunmasının yönetim tarafından gerçekleştirilen muazzam bir başarı olduğunu tekrar belgeleyelim..

Buraya arada sırada uğrayanlar benim bakışımı biliyordur bu olaylara, ki geçen sene de Kalli'yle ilgili çok yazmıştım.. Baros geldi, forvet üçlendi.. Tek forvet mi, çift forvet mi? Bütün sorun bu olsun yahu.. Bu takımdan kimleri kesemezsin? Servet 1, Meira 2, Arda 3, Kewell 4, Lincoln 5.. Servet-Meira zaten tandemin demirbaşları.. Arda dünya piyasasını yapmış genç yeteneğin.. Kewell taraftar arasında bir anda en heyecanla beklenen konumuna gelmiş yeni transferin.. Lincoln de yedek bırakırsan arıza çıkartacağı kesin olan, geçen sene zerre kullanamadığın 10 numaran.. Servet-Meira'yı geçtik, bu üçlüden birini kesebilir misiniz Skibbe'nin yerinde olup? Kesemezsiniz.. Üçünden birinin maçların yarısında oynamaması hem basını, hem taraftarı, hem de yerinizi almak isteyen köpekbalıklarını harekete geçirir.. O zaman? Yapabileceğin tek seçim var.. 4+3 belli.. 2+1'in nasıl olacağına karar vermek.. Çift defansif orta saha + tek forvet mi oynayacaksın, yoksa ön liberodan kısıp forveti mi çiftleyeceksin.. Akla, mantığa, dünya futbolunun geneline uyanın ne olduğunu söylememe gerek var mı peki? Çift defansif orta sahayı koyup önünde tek forvetle yapacak takımını işte Galatasaray.. Baros gelince Nonda ve Karan yedek kalacak sorun olmaz mı demek hakkıdır insanların.. Fakat tersini yaptığında da (örneğin Topal'ı koydun ortaya) Linderoth, Ayhan ve Barış üçlüsünün aynı anda yedek kulübesine gitmesi de benzer problemler yaratır.. Sonuç olarak önümüze çıkan son sistem ne? 4-4-1-1.. Ya da 4-2-3-1.. Ya da nasıl yorumluyorsanız.. Boşverin rakamları, ama diziliş buna yakındır..

Baros geldiğinden beri hoşnutsuz Galatasaray taraftarı Baros tek forvet oynamaz, mutlaka çift çıkmak lazım, Baros-Nonda efsane olur falan diyor sağda solda.. Bir zahmet arkayı da söylesinler de, onaylayalım.. Artık dünyanın orta sahanın göbeğini 2 kişiyle mi yoksa 3 kişiyle mi kontrol edelim diye tartıştığı bir ortamda tek mi oynasak acaba diye düşünmek bile mantıksızlıktır.. Opsiyon bile sayılamaz, ama bilgisayar oyunlarında Kewell-Arda-Lincoln-Hasan orta sahasını 2 forvetle destekleyip krallık kuranlar böyle anlamsız beklentiler içine girebiliyorlar ister istemez..

4-4-1-1'le Sami Yen'de baskı kuramazsınız gibi bir hurafe de var.. Geçen sene Fenerbahçe'ye de yapıldı aynısı.. Adamlar CL'de PSV, CSKA gibi deplasmanlarda, içerde çatır çatır top oynadılar, içerde dışarda maçlara hakim oldular.. TSL'de başarı gelmedi diye sistem suçlu oldu.. Çok daha başka yerlerde aranmalıydı halbuki lig başarısızlığı.. CL'nin gediklilerini perişan eden sistem ve takım gelip Oftaş gibi takımlar karşısında tıkanıyorsa bunun nedenlerini farklı yerlerde aramak lazım.. Kapanan takımları açamazmış bu sistem.. Alex Ferguson'a havale ediyorum ben bu kardeşlerimi.. Ağızlarını, burunlarını kırsın..

11 de yapalım hadi.. Forvet Baros, arkasında Lincoln.. Orta dörtlü Kewell, Topal, Linderoth, Arda.. Geri dörtlü Balta, Servet, Meira, transfer.. Sağ beke yapılacak yabancı transferiyle Nonda'dan sonra takımdan çıkacak ikinci yabancı Linderoth olur.. Buraya yerli bir oyuncu gelirse düzen devam eder.. Orta sahanın ortası iki kişiyle kontrol edildiği müddetçe Galatasaray taraftarının sistem ve taktik gibi konular nedeniyle endişeler içine girmesi bence gereksiz.. Bu takım 4-4-1-1'i de, 4-4-2'yi de, 4-3-3'ü de, hatta gerekirse gerçekten kolay geçmesi düşünülen iç saha maçlarında tek önliberolu sistemi de oynar.. Ama Balta ve sağ bek problemiyle dörtlü defansın en hassas bölgesi olan bu dış oyuncularsız ne yapar onu bilmiyorum.. Sağ bek için hücum gücü yüksek bir oyuncu transferi şart.. Baros'la birlikte çok mu açıldı takım mali olarak, kap gel o zaman Abdurrahman Dereli'yi bulunsun.. Balta'nın 3. stoperlik görevine soyunduğu bir sol bekle birlikte sağdan da devşirme yapısının devam ettiği bir düzen Galatasaray'ın oynamak istediği futbola en büyük darbeyi vurur.. Lars Jacobsen kaçtı, başkaları kaçmasın.. Adnan Sezgin de mantıklı olsun, transferi kapadık gibi söylemleri 2-3 gün daha ertelesin..

Bence tabii..

23 YORUM:

Adsız dedi ki...

öncelikle çoğu görüşünüze katılıyorum. yalnız ben baros'u daha çok tamamlayıcı bir forvet olarak düşünüyorum. yani asla lincoln'ün baros'u olmamalı bu adam. sezon içersinde rote edilebilecek ümit&nonda ikilisini partnerlemeli her daim. o yüzden ben lincolnsüz klasik bir 4-4-2'ye dönsek daha doğru olur diye düşünüyorum. kadroda yapayım tam olsun :9

----------orkun----------

uğur--meira---servet---?

barış--topal--tobi--arda--

-------nonda----baros-----

korhan ölmez

Adsız dedi ki...

bir de şayet olursa abdurrahman transferi muazzam olur. en az gökhan gönül kadar sağ bek bu adam. neden kimsenin aklına gelmez, niye kimse düşünmez gerçekten anlamıyorum.

bir de ciddi manada bir sol bek sıkıntımız olduğunu düşünüyorum. ne hakan ne volkan. ikisi de çok yetersiz geliyor bana. siz neler düşünüyorsunuz acaba bu sol bek mevzuunda?

korhan ölmez

Adsız dedi ki...

''Orta dörtlü Kewell, Topal, Linderoth, Arda'' demişsiniz de esas olan zaten kewell ile arda'nın nasıl konuşlanacağı bu sistemde. ben ne arda'nın ne de kewell'İn sağ da verimli olacağını düşünüyorum. bu, kaotik bir ortam yaratabilir.

arda lincoln'ün pozisyonuna kaydırılsa, kewell solda kalsa diyecem ama bu sefer de sağ da kim oynar sorunsalı baş gösteriyor. fazla alternatifli oldu kadromuz herhalde ve bu her zaman iyi sonuçlar doğurmaybilir ve galiba bizde de ikinci durum vuku bulacak. bulaştıracaz galiba elimize yüzümüze. sıkıntılı bir süreç bizleri bekler gibi.

Adsız dedi ki...

Tek defansif orta saha + çift forvet mi oynayacaksın, yoksa ön liberodan kısıp forveti mi çiftleyeceksin

kafamimizi mi karistirmaya calisiyorsun :DD

Adsız dedi ki...

bence bizi biz yapan kimliğimizden ödün veriyoruz. geçen sene bizi şampiyon yapan lincoln'ün yıldızlığı değil, sabri'nin barış'ın, ayhan'ın üstün mücadelesi, altyapıdan çıkan değerlerimizin katkıları idi.

sizi bilmiyorum ama ben hiç hazzetmedim bu seneki transfer politikasından. katar ekiplerine, her sene 1 yıldız transferi yapan fenerbahçenin bununla yetinmeyip 3'e 4'e girişenine döndük.

şahsen kewell'lı linderoth'lu L10'lü bir orta saha yerine aydın, topal, ayhan, arda'dan oluşan orta saha izlemek isterim.

çok karamsarım çookk.


kemal b.

Parma Maniac dedi ki...

Korhan Bey, katılıyorum sol bek konusunda.. Ne Balta, ne Volkan bence Galatasaray'ın sol beki değiller.. Balta stoper görünümlü bir sol bek olması dolayısıyla zaten pek hoşlandığım bir oyuncu tipi değil..

isimsiz 1, Kewell ve Arda'da yaşanacak bu sorunu zaten Denizli maçından sonra belirtmiştim ama en mantıklısı şu anda Kewell'ın solda oynaması gibi görünüyor bence.. Arda'nın performanstan kısılacak mecburen..

isimsiz 2, hatlar karışmış sanırım düzelttim, teşekkür ediyorum..:)

jose dedi ki...

Bız Erıc Geretsle 83 puanla sampıyon oldugumuzda 4-4-2 baklavalı duzende oynuyorduk ve Samı Yende rakıplerı boguyorduk yıne oyle oynamamız lazım Turkcell Super Lıgde.Avrupa ıcın 4-2-3-1 goruslerınıze katılıyorum.

Adsız dedi ki...

aslında ideal olan lincolnsüz kurmak bu takımı.ama büyük para bağlandı kendisine.atsan atılmaz satsan satılmaz.


de sanctis

sabri-meira-servet-balta

arda-linderoth-ayhan-kewell

karan-baros

arda ve kewell orta sahanın içinde oynama yeteneğine sahip olsa biraz savunma becerisine sahip olsalar.ayhanın yerine lincoln girer ama işte adamlar bildiğin forvet.ortaya linderoth konunca topal mecburen dışarda.bu sefer de hücum ortada tıkanıyor çünkü.karanı çıkartınca takımda kaptan olacak adam bile kalmıyor.bir bayrak adam olmalı kadroda.

nonda ölümüne yedek bu takımda.hem 6+2 hem baros hem karan hem istikrarsızlık.eğer sağ tarafa yabancı gelcekse linderoth tan çok lincoln yemeli kesiği.ama işte ekonomik sebepler bu dediklerimin hepsini utopik kılıyor.

bir de eldeki yabancılardan ciddi sakatlık yaşamamış olan sadece meira ve baros var.bu hesaplara sezon içinde gerek kalmadan taşlar kendi kendine yerine de oturabilir.geçen sezon lincoln kaç maç oynadı ki?kewell 8 oynadı onu biliyorum.linderoth 9 ay yoktu.nonda zaten sakatlanmasa sürekli gol krallığı semihe kalmazdı büyük ihtimal.

son olarak geçen sene ki kadar gençler ön plana çıkamayacak bu rotasyonda.o da kesin.bi barış özbek bi serkan çalık mehmet topal performansı çıkamaz aradan artık.aydına erhana ferdiye filan yazık olacak.

Adsız dedi ki...

meira-servet ikilisinin jaba, balili gibi adamlar karşısında duman olucağını düşünüyorum. denizli maçında gördük 3. sınıf bir brezilyalı bile ne hallere düşürdü bizim hava üslerini. emre güngör iyileşip, tandeme monte edilmezse işimiz zor.

bakay

Adsız dedi ki...

abi o değilde de sanctis ikinci bir barusso olucak herhalde. kiralık diye mi iplenmiyor bu adamlar nedir anlamadım ki.

senad bosiva

Adsız dedi ki...

cok karisti yaa arkadas o 3 forvetten her hangi birinin oynamamasi haksizlik bu bir. ne umiti ne nondayi ne de yeni transferi kesebilirsin. keske 12 kisi oynayabilsek arkadas ya :D

Unknown dedi ki...

Türkiye liginde futbol oynanmıyor, ve ciddi ciddi sisteme de gerek yok. Anadolu takımlarının üzerine bilgisayar oyunlarındaki orta sahayla çullanarak sonuca gidebiliyorsunuz. Bir iki istisna dışında (Kayseri, Sivas, Trabzon) ligde çift defansif orta saha ile oynamamızın bir esprisi yok. Ayrıca tek bir sisteme bağlı takım ve antrenörü de anlamıyorum. Winning Eleven oynarken bile "good manager is an active manager" diyor ya spiker, katılmamak elde değil. Rakibine göre oyun oynayacaksın, futbolun güzelliği bu. Bir de Alex Ferguson elindeki malzeme ile alayımızı döver, futbol adına tek bir laf yapamaz oluruz :)

Adsız dedi ki...

Tek taktikle oynamak elindeki oyuncu kalitesi zayif takimlarin mahkum oldugu bir durumdur. Topu bilen bu kadar adam varken GSnin tek sablona saplanmasi bir futbol cinayeti olur. Benim Skibbe hakkindaki en buyuk cekincem de bu.

ASYde denizli karsisina tek capa-cift forvet ile cikilir. Zor maclarda 10 numarasiz, cift capa, cift kanat, cift forvet oynanir. Cok zor maclarda da 4-2-3-1.

Adsız dedi ki...

Teşekkür ediyorum.Resim çok hoşuma gitti:)

Adsız dedi ki...

Lincoln'ü kesmesi için daha ne lazım acaba?
Asıl modern futbolda Lincoln yok. 10 numarasız pozisyon bulamayacağız ya... :roll:

Baroş-Nonda olur efsane, Ümit-Baroş da olur kremali pasta. Ama Lincoln'den birşey ummayı bırakın. Koyun yedeğe, sonradan girip maç bile çevirecek belki ama GS formasına bu kadar ucuz muamele yapılmasını kabul etmuyorum ben!

Adsız dedi ki...

barış mı baroş mu? yar mı ser mi?

biri buna dur demeli.

aşkın dedi ki...

Olan olmuş, transfer görgüsüzlüğü yapılmış.Biz de kendimizce birşeyler önerelim:
1)Lincoln için Wolfsburg'a bir faks çekilsin, en az zararla gönderilsin.Arda - Kewell ve 3 forveti olan kadro Lincoln'ü taşıyamaz.
2)Baros'a 7 milyon euro verildiyse o kesin oynayacak, yanına Karan konacak, iyi performans göstermeme lüksü yok, göstermezse zaten elde Nonda var.
3) Arda - Kewell varken defansif Balta'ya piyango vurdu, onun yeri garanti
4) Arda maalesef sağa kaymak zorunda, ancak iyi yanından bakılacak olursa ters taraftan içeri kateder ve bu terste oynamak onun gelişimi için faydalı olur. Kırk yıllık sol Kewell'in kaydırılacak hali yok.
5) Sağa Arda kaydırıldığı için Sabrican'a gün doğdu, 3. maddeye dikiz
6) Bunu yazmaya gerek yok ama neyse, tandem Servet - Meira, ortasaha Topal - Linderoth
Alın size ligde - Avrupa'da değiştirmeye gerek kalmayacak sağlam bir diziliş.

pclion dedi ki...

Kewell-Baros'un ŞL Finalinde oynaması detayını ben de yazdım bloga ama sen benden önce daha önce yazmışsın zaten, allahtan resmi koymamışım. :)

Yazı harika olmuş, aklına sağlık...

Soktumbey dedi ki...

Öncelikle Skibbe ile şu ana kadar çıktığımız maçlarda Skibbe nin kafasındaki şablonun 4-4-1-1 ve 4-2-3-1 olduğunu net olarak gördük. Şu anda dünyada en çok rağbet gören sistem de bu olduğuna göre Skibbe'nin bu sistemi uygulamak istemesine sözüm yok. Ancak bu sistemi uygularken bize sıkıntı yaratabilecek bir çokta nokta var Galatasaray'da. Kaleden başlarsak kalemiz hala güven vermediği için tandemdeki oyuncularımız henüz tam anlamıyla rahat değiller. Umarım De Sanctis in katılımıyla bu durum düzelir. Bunun dışında bu sistem için tandemi oluşturacak Servet ve Meira ikilisi gayet uygun görünüyor ki birinden birinin eksilmesi durumunda Emre Güngör ve Emre Aşık'ın da bu mevkide çok iyi oyuncular olmaları tandem konusunda şahsen benim içimi rahatlatıyor. Lakin aynı şeyi sağ ve sol bek için söylemek neredeyse imkansız. Hatta sistem açısından ele alırsak Galatasaray'ın en sancılı bölümü sağ ve sol bekler. Şu anda kadroda bulunan ve ilk 11 e yakın görünen Hakan Balta ve Volkan Yaman bu sistem için verimli oyuncular değiller ne yazık ki. Geçen sene iç saha da ve dahi dış sahada bu sistemle çatır çatır top oynayan Fenerbahçe'nin gücünü bu mevkideki Roberto Carlos ve Gökhan Gönül'den aldığını unutmamak lazım. Sağ bekte sağı solu belli olmayan Sabri ve sakat olan Uğur Uçar ise kanımca bu sezon için sağ kanadın teslim edilmesinde büyük risk almak demek olur. Basında sürekli geçen bir sağ bek transferi eğer iyi bir oyuncu alınarak gerçekleştirilirse en azından bir kanadın aktifliğini sağlar ki bu da tadından yenmez bir durum olur.

Çift ön liberoya gelirsek, bu sistemde yer alacak çift ön libero oyunun iki yanını da iyi oynayan adamlar olmalılar ki bu da Galatasaray'da Ayhan, Mehmet, Barış ve Linderoth olarak fazlasıyla mevcut. Bu mevkide yer alacak oyuncuların tek sıkıntısı oyunun iki yanını da oynamalarına rağmen ikisini de iyi oynayan oyuncu olmaması. Şöyle ki Mehmet Topal savunma yönü iyiyken hücum yönü vasat bir oyuncu tam tersi Barış için söz konusu. Hal böyle olunca büyük maçlarda orta ikilinin Lincoln'ün yeteri kadar destek vermemesi durumunda işi çok zor duruyor.

Bu ikilinin önünde yer alacak oyuncu yüzde yüz Lincoln olacak. Eğer Denizlispor'a karşı oynadığı azimle oynarsa bu sezon bir çok maçımızı rahat rahat izleriz ama yine motivasyonunu kaybederse allah sonumuzu hayır etsin. :) Kewell'in sol kanatta ve Arda'nın sağ kanatta yer alacağını düşünürsek Lincoln'ün bence bu sezon sorumluluğu daha fazla olacaktır bu nedenle geçen seneki gibi bir şampiyonluk bu sezon için daha zor. Arda'nın sağ kanada geçmesi muhakkak ki performanısını azaltacaktır fakat sık sık sakatlanan Lincoln'ün bu sezonda takımda forma giyememesi durumunda Arda'yı bol bol sol kanatta görmek mümkün olacak gibi geliyor bana. Bu durumda sağ kanadı Hasan Şaş'a teslim etmiş olacağız ki bu da yine Sabri gibi ne olacağını kestiremeyeceğimiz maçlara sebep olacak. Her ne olursa olsun başta bahsettiğimiz sistem için bu sistemi kullanmak isteyen her takımın isteyeceği yıldızları var Galatasaray'ın ki Hasan, Lincoln, Arda, Kewell ve dahi Aydın bu sistemde çok şey başarabilecek isimler. Sırf bu isimlerin Galatasaray'da olması bile bu sistemi diğer sistemlere nazaran tercih edilebilir kılıyor.

Hücum hattında gönül isterdi ki Hakan Şükür gibi tek forveti muazzam oynayabilen bir ismimiz olsun lakin dünyada az böyle oyuncu bulabilmek. Baros bu pozisyonu ne kadar doldurur şu anda tam bir muamma. 3 forvetimizin de yeteneklerine sözüm yok ama üçü de tek forvet oynadıklarında performansları oldukça azalan isimler. İnşallah bu konu bize sıkıntı yaratmazda şu muhteşem hücum hattının tadına vara vara stadımızda maç izleyebiliriz.

Adsız dedi ki...

bence hem kewell hem de lincoln yedek kalmalı. klasil 4-4-2 ye dönülmeli ve sağ öne de deparlı bir çizgi oyuncusu alınmalı.

apaç

Adsız dedi ki...

hatta arda ve baros kadro dışı bırakılmalı, servet ve meira'nın kontratları feshedilmedi. gerekirse topal bedavaya satılıp nonda ve linderoth falakaya yatırılmalı.

hay allahım ya.

Adsız dedi ki...

kewell zarar veriyor takıma. sol desen arda'nın 10'da biri değil, sağ desen bir halta yaradığı yok.

marketing transferi bu adam. en az frank de boer kadar gereksiz. ya yedek kalsın fortis kupasında arda'yı dinlendirsin, ya da şimdiden konuşulup yol verilsin ki huzursuzluklara yol açmasın.

apaç

Adsız dedi ki...

o değilde bu pelincoln ne iş yapar yahu. ruhsuz, paspas herif. ben alsam almam uçağa, kalsın bükreşte. terbiyesiz, hayal taciri, sabotör!

apaç

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.