23 May 2008

Zico nereye?


Dün UEFA.COM'da canlı chat'e katılan Zico'yu ve sorulan sorulara verdiği cevapları izledim.. Bugünkü gazetelere yansımamış olması ilginç.. Sorulan sorulardan biri doğal olarak Fenerbahçe'den ayrılıp ayrılmayacağıydı.. İşlerin iyice zorlaştığını, görüşmelerin pek de iyi gitmediğini, şu anda kalmasının zor göründüğünü falan söyledi Zico.. Bu zaten beklenen bir şeydi son gelişmelerden sonra ama sanıyorum ilk defa dile getirdi bunu açık bir şekilde..

Fenerbahçe yönetiminin Zico'nun anlaşmasının bitimine 10 gün kala hala harekete geçmemiş olması kafalarında başka düşünceler olduğunu net bir şekilde gösteriyor.. Bunda muhtemel sebep bu sene kaybedilen şampiyonluk ve bunun Aziz Yıldırım'ı kızdırması.. Bu kadar önemli midir şampiyonluk? Fenerbahçe tarihinin Avrupa'da açık ara en başarılı ve açık ara en iyi top oynayan takımını yaratan adam şampiyonluğu kaybetti diye gönderilmeli midir? Yine muhtemelen sene içinde yapılan 4-4-1-1'le Türkiye Ligi'nde sıkıntı çekilir, ligde çift forvet şart, Kezman tek forvet oynadığı için etkisiz kalıyor safsatalarının da bu düşünceler içine girilmesinde payı vardır.. Belki Fenerbahçe yönetimi Zico'nun sadece sistemi kurduğunu, doğru sistemle Avrupa'da birçok hocanın iyi top oynatabileceğini, önemli olanın ligi de beraber götürebilmek olduğunu düşünüyordur.. Hiçbirine katılmıyorum tabii ki bunların..

Fenerbahçe'nin bu sene Şampiyonlar Ligi'nde oynadığı topu klasik sağlam bir defansif anlayıştan ibaret görmek hem takıma, hem de hocaya yapılan büyük bir haksızlık olur.. Tabii ki saygısızlık da.. Fenerbahçe sene boyunca Avrupa'da çok iyi bir takım savunmasına sahip olan, ama hiçbir surette geri çekilip sadece kontraya dayanan bir anlayışla değil, topa sahip olup bol pasa dayanan bir oyunla içeride dışarıda maça hakim olmaya çalışan ve bunu başaran bir yapıyla başarılı oldu.. PSV, CSKA, Chelsea, Sevilla deplasmanlarının önemli bölümlerinde maça hakim olmayı başardı Fenerbahçe takımı.. Çok iyi takımlara karşı dışarıda kurulan hakimiyeti salt iyi bir defansif sistemle açıklayamazsınız.. Zico Brezilya ekolünü tam anlamıyla ve doğru bir şekilde uygulamayı başardı bu sene.. Her gelen hoca bu anlayışı devam ettirebilecek mi? Şüphesi olmayan bir Fenerbahçe taraftarının olduğunu zannetmiyorum..

Zico'nun gitmesini taraftarların büyük bir kısmı istemiyor.. Ama bu olay gerçekleştiği takdirde Aziz Yıldırım yönetimi son 2-3 yılda aldığı bütün övgüleri tek kalemde silen bir icraata imza atmış olacak.. Yerine belki Scolari ya da o çapta bir teknik direktör gelecek ama önemli değil.. Yıllar sonra ilk defa şampiyonluğu kaybettik ama önemli değil, CL'de çeyrek final oynadıktan sonra şampiyonluk gitmiş nolur diyen bir taraftar profilinin oluşmasına yardım etmiş Zico'nun gidişi Fenerbahçe'ye büyük zarar verir..

Bence tabii..

8 YORUM:

ihk dedi ki...

sen galasatraylısın, ben de galatasaraylıyım. ikimiz de zico'nun gönderilmesinin yanlış olduğunu düşünüyoruz. bunu söylememizin sebebi de bu sene kazandığı başarılar. peki niye hala fenerbahçelilerden, fenerbahçe medyasından ses çıkmıyor? bir kaç ay önce yee göğe sığdırılamayan zico'yu niye kimse savunmuyor? aziz yıldırım seneye yeni bir teknik direktörle şampiyonlar ligi'nde çeyrek final, ligde de şampiyonluk kazanacağına inanıyorsa biri çimdiklesin de uyanıversin.

garrinchar dedi ki...

çok doğru bir tespit kardeşim zico ya yapılan büyük bir saygısızlıktır medya alsın bir tarafına kına yaksın newcastle maçından sonra euro da fb ekolünü yaratmış adamdır zico takımla dalga geçen daum a gösterilen sabrıb s si zico ya gösterilmedi ve tabi kezman ın gönderilmesi gerekirken zico yu gönderdiler bir gs mağlubiyetiyle bütün yapılanlar bir tarafa atılamaz benim şahsi düşüncem şu yöndeydi istikrar dan bahseden aziz yıldırım kezman ı gönderip adam akıllı bir frvet alıp misal gomis kanute ligi fb nin oturmuş sistemiyle domine edeceğini düşünüyordum önümüzdeki sene ama soru işaret leri ile dldu kafam büyük hata yapmış olurlar zico yu göndermekle yen teknik adam gelçekte yeni sistem yeni anlayış zor iş fb yönetimi kaşınıo tabi insan ların fb nin euradaki başarısını küçemsemesi de bunlara yol açtı çelsi kötü takım zaten sevilla bitik .4.4.1 de çok defansif zaten sevgiler bir fb li olarak

muhder dedi ki...

aziz yıldırım en son ne zaman bir transfer politikası belirledi gerçekten merak ediyorum. yanlışlar diğer yanlışları da getirecek.

farawaysoclose dedi ki...

Aydın hocaya geçen sezon sonunda onca hainlik ve saygısızlık yapan bir takım herkese herşeyi yapar.

garrinchar dedi ki...

bir futbol manyağı olarak çok üzgünüm pele li brazilya milli takımından sonra bu futbol anlayışını bi barça yaptı bide fener dunga hala milli takımı bu şekilde oynatıor içerideki inter maçının tadı hala damaklarımda üzülüyorum çok üzgünüm sevgiler

Adsız dedi ki...

ben fenerbahçeliyim ama gideceğini düşünüyorum ve seviniyorum.

-Kendisinin kalmasını isteyenler ile
-Şu anda fenerbahçe’nin en zararlı futbolcusu olan kezmanın kalmasını isteyenler.
-Dövmeleri ve tipi yüzünden kezmanın kalmasını isteyenler
-Koşması hiç bir şeye yaramadığı halde kezmanın çok koştuğunu mücadele ettiğini forması için ölümüne oynadığını iddia edenler.
-Ayakta duramadığı halde çift santrafor oynasa kezmanın düzeleceğini düşünenler
-bak bak cristiano Ronaldo da penaltı kaçırıyor kezmanın anlayışa ihtiyacı var diyenler.
- alexin bu takımdaki öncelikli görevinin koşmak değil Avrupa/derbi maçlarında sorumluluk alıp takımı yönetmek olduğunu idrak edemeyenler
- 1982'de ki Brezilya futbolunun geçerliliğini ispat etmek gibi bir hedefi olduğunu basına söylediğinden habersiz olanlar
- ziconun futbolculuğundan ve yıldızı olduğu 1982 nin brezilyasından habire bahsedenler ama ziconun oynadığı 82-86 dünya kupalarında brezilyanın çeyrek finalden öteye gidemediğini bilmeyenler.


Aynıdır. Yani bu 9 grup birbirinin alt kümesidir. O onu bu bunu şu şunu kapsar.

2 yıldır 2-1 lik chelsea maçı hariç yaptığı bir hamle ile çevirdiği maç var mı ?. o maçta kazımı sağ açığa alıp deividi ortaya çekti ve galibiyet geldi. Bakın fikstüre chelsea maçından sonra-nisanın 2 si- son maça kadar her maç aynı şekilde oynattığı takımımız tepetaklak oldu.

Çeyrek finalde elendikten sonra inanılmaz bir düşüşe geçen, konsantrasyon namına bir şeyi kalmayan takımı aynen taraftarlar gibi seyretmesi, bu yılın gol kralı ve her şeyden önce bir Fenerbahçeli olan semih şentürke olan tavrı çok şeyi ortaya koyuyor.

garrinchar dedi ki...

isimsiz fb li kardeşim zico ya gelene kadar fb de gönderilecek çok kişi var ok misal kezman fb tr nin en pozitif futbol oynayan takımıdır ve bunun yaratıcısı sistem anlamında zico dur hamle anlamında çok zayıf bir teknik adam olabilir ama takıma kattığı tecrübe çok fazladır zico nun bunu derbi maçlarda ve cl de ki maçlarda hepimiz gördük ve topçular üzerinde yarrattığı pozitif etki alexe gelince önünde sistem anlamında tek forvtle oynandığı zaman rakip stoperlerin iştahı kabarıo son gs maçında servt emre m.topal üçlüsünün ne yaptığını gördük veya chlsea maçında carvalho ile terry nin kezman ı nasıl dövdüğünü ok çifte dönersen bu seferde orta sahan delik deşik olur atsan atılmaz satsan satılmaz ayrıca euora da öle tek yönlü topçular geçerli deil artık

Adsız dedi ki...

İşe istikrar açısından bakarsak Zico kalsın. İşe başarı açsından bakarsakta CL de çeyrek finali kimse küçümsemeyeceği ve bir takımın her sene şampiyon olması gerekmediği için Zico yine kalsın. İşe CL de oynanan futbol açısından bakarsak Zico hala kalsın. İşe bu adamın transferi mümkün bir çok oyuncunun idol'ü olması açısından da bakarsak Zico hala ve hala kalmalı.

Peki Zico neden gitsin? Çünkü TR de oynanan futbol tatmin edici değil. Ben bu FUTBOL YÜZÜNDEN geçen yıl kombine almadım. Bu yılda almayacağım. Çünkü oraya gittiğimde sahada keyifli futbol görmek istiyorum. Bu durumda sırf bunun için adamı göndermektense onu TR de dizginleyecek bir yapı oluşturmak neden düşünülmez ki. Basında yazıyor "yönetim abisi edu ve yrd.sı santana yı istemiyor" diye. Zico'da kabul etmiyomuş. O zaman "rest ini görüyorum, bende senin üstüne futbol şubesinden ve senden sorumlu olacak bir menejer (Rıdvan mesela) getiririm" diyecek bir yönetim ne güzel olurdu.

Diğer taraftan yorumların birinde çift forvet oynayınca orta saha zayıflıyor diye doğru bir tespit yapılımış. Bununda sebebi Alex değilmidir? Alex var diye takım çift forvet oynayamıyor. Öyleyse (her nen kadar bu ligin gelmiş geçmiş en iyi yabancılarından biriside olsa) Alex bu takıma ne kadar lazımdır? Bir takım tek bir futbolcu üzerine kurulmaz ki. O zaman takım olmanın ne anlamı kalacak ? Tabi bu aşamada iş şuna gelmiyormu; 1- TR deki kötü futbolun sebebi Alex mi Zico mu? 2-Alex 4 yıldır bu takıma CL de ne kadar katkı sağladı. Bence önce buna karar vermek lazım. Sonrası çorap söküğü gibi gelir.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.