19 May 2008

Görüşmek üzere


Niye bu kadar geç yazıyorum bunu bilmiyorum ama içimden gelmedi sıcağı sıcağına yazmak.. Çok mu üzgünüm? Değilim canım.. Parma benim için her zaman çok önemli oldu ama yıllardır bağıra bağıra gelen bu şeye hazırlık yapıyordum.. Tek garip olan, bundan önceki 2-3 yıl boyunca, çok daha kötü kadrolarla bu sene kesin düşer dediğim halde düşmeyen takımın Serie A için son derece yeterli ve kaliteli bir kadroyu yakalamışken ve uzun süre sonra ilk defa bu sene düşmez heralde dedikten sonra düşmesiydi.. Tek hayal kırıklığı bunun üzerine geldi..

Parma'nın benim için değerini anlatamam.. Anlatırım ama gereksiz bir duygusallık olur, saçma da gelebilir insanlara.. Zaten fazla deşmek de istemiyorum.. Parma'nın 1990'da Serie A'ya çıktığı dönem benim spor sevgimin aniden ve şiddetli bir şekilde ortaya çıktığı dönemdir.. Parma küçük yaşımda sporda mucizenin ne olduğunu gösteren takımdır bana.. Tomas Brolin ve Faustino Asprilla'dır içimde yeşermeye başlayan futbol sevgisini katmerleyen ve çok daha güçlendiren.. 1990/1991 sezonunda ilk defa Serie A'da oynadıktan sadece 2 yıl sonra 1992/1993 sezonunda Kupa Galipleri Kupasını, 4 yıl sonra 1994/1995 sezonunda UEFA Kupasını kaldıran takımdır bazı tutkularımın ortaya çıkmasını sağlayan.. 1. Lige çıktıktan 2 yıl sonra Avrupa Kupası kaldırmış kaç takım vardır ki dünyada? 1. Lige çıktıktan sonra sadece 8 yıl içine 4 tane Avrupa Kupası'nı sığdırabilen takım var mıdır ki Parma'dan başka? Parma benim subjektif sevgim olsun, olmasın dünyanın en özel kulüplerinden biridir.. Böyle bir takımın küme düşmesi de mutlaka üzücüdür..

Üzüntüm sadece bu yönde.. Ve de Parmalat skandalından sonra devamlı dibe gitmeyen başlayan takımın ilk defa doğru bir çekirdek kadro kurma arifesindeyken küme düşmesi üzdü beni.. Yoksa bağıra bağıra geliyordu yıllardır, bir sürpriz değil Parma'nın Serie B'ye gitmesi.. Ama bu yılın içinde, kurulan kadro, alttan çıkarılan gençlerle 2-3 sene içinde tekrar güzel şeyler başarabilecek potansiyel varken beklenmedik bir şekilde gitmesi kahrediyor biraz..

Daniele Dessena, Luca Cigarini, Cristiano Lucarelli, Domenico Morfeo, Andrea Gasbarroni, Andrea Pisanu, Reginaldo, Bernardo Corradi gibi oyunculara sahip bir takımın küme düşmesi garip.. Çok mu matah kadro? Değil.. Ama küme düşecek kadro da değil.. 6-7 yıldır sürekli kan kaybeden Serie A'da ilk 8'i hedefleyebilecek, Avrupa'yı zorlaması gereken bir kadro bu.. Böyle bir kadronun küme düşmesi de mutlaka teknik ve yönetsel anlamda büyük yanlışların yapıldığını gösteriyor.. Tommaso Ghirardi son derece kifayetli, ne yaptığını bilen, gençlere ve altyapıya yönelen bir başkan portresi çiziyordu.. Umutluydum da.. Ama verdiği bütün kararlar biraz da şanssızlıkla ters sonuçlar doğurdu.. Bu kadro doğru eklemelerle çok daha yukarıları düşünebilecek bir potansiyeldi.. 3 yıl sonra Avrupa'nın tekrar gediklisi olabilecek bir takımın küme düşerek bütün eldekileri de kaybedecek olması yaralıyor adamı işte..

Bundan sonra bütün bu oyunculara batan geminin malları muamelesi yapılacak.. Dessena ve Cigarini zaten büyük kulüplerin hedefinde olan oyunculardı.. Cigarini %90 Juventus'lu olur seneye.. Claudio Ranieri Parma'dayken ilk 11 oyuncusu olmuştu Cigarini, Ranieri'yle arasında bu anlamda bir bağ var.. Juventus'un da ona ilgisi belliyken bu iş biter.. Dessena'yı da Inter istiyordu en son.. Onun da o tip bir kulübe gideceği kesin.. Lucarelli kesin kalmaz, orta seviye bir İtalyan takımına direk transfer olacak.. Keza Reginaldo da öyle.. Parma'da en çok şey beklediğim oyunculardan biriydi, o beklediğim patlamayı yapamadı ama her zaman çıkar talibi, orta seviyede bir İtalyan takımına gideceği garantidir.. Gasbarroni ve Pisanu da oldukça ilgi çekecek oyuncular.. Bu oyuncuların gidişinden sonra takım tekrar Serie A'ya dönmek için ne gibi hamleler yapabilecek, kimlerle çıkılacak Serie B serüvenine, pek umudum yok o konuda da..

Her güzel rüyanın bir sonu vardır deyimi fazla klişedir ama Parma'ya uyuyor işte.. Aslında bu rüya biteli çok olmuştu, o parlak günler Serie A'dayken sona ermişti ama tabuta çakılan son çivi oldu Serie B..

Sette Sorelle'den daha önce Fiorentina düşüp geri gelmişti.. Parma için dönüş o kadar kolay olacak mı emin değilim ama futbolun İtalya'daki güzelliği için lazımdır 7 Kız Kardeş.. Beklerim ben, yeter ki uzun sürmesin.. Ama Serie A ne kadar bekler onu bilmiyorum..

Tardini Büfe'den Sevgilerle..

4 YORUM:

tathar dedi ki...

tek kelimeyle yazık oldu.

Adsız dedi ki...

catania düşseydi daha çok üzülürdüm. iyi oldu, oh oldu.

hadesperado dedi ki...

Her güzel rüyanın bir sonu vardır deyimi fazla klişedir ama Parma'ya uyuyor işte...
bu, parma'nın serie b'deki pankartlarından biri olabilir...

fm'de şu kadroyla avrupada kupa almak işten bile değilken tutup ligden düşürenlere ne demeli...

Adsız dedi ki...

gidiyorum bütün aşklar yüreğimde
2.lige düşüyorum asprilla formam üzerimde

demiş sezen aksu.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.