14 Ağu 2010

,

Spurs 0-0 City


İlk yarıdaki tek taraflı olsa da seyir zevkini doruklara çıkaran tempo, bir ligin açılış maçında sadece Premier League'de yaşanabilirdi ve öyle de oldu.. Bu ilk yarı EPL'yi neden bu kadar sevdiğimizin ve şahsi olarak neden en tepeye koyduğumun bir kanıtı.. Hazırlık maçı kılıklı Avrupa ön eleme maçları arasında saf futbolu özleme durumunun zirve yaptığı günlerde açılışı böyle yapmak lanet midir yoksa lütuf mu bunu akşam göreceğiz.. Kara ikliminde büyük yavaşlık vadeden bir maç arkası İzmir sıcağının takımlara ve izleyenlere yaptıracağı hararet sonrasında bunun cevabını daha iyi anlayacağız..

Ev sahibi Spurs'te Gareth Bale'in varlığı Luka Modric'i sol açıktan merkeze alarak oyun anlayışını önemli ölçüde değiştiren tercihlerin ana nedeni.. Huddlestone yanına gelerek oyun yönlendiricisi olarak ortaya yerleşen Modric maç öncesi azman City orta sahasına karşı büyük risk olarak duruyordu ama maça başlangıç her şeyi değiştirdi.. Peter Crouch'un arkasına yerleşen Defoe'yla önde basarak maça başlayan ve gerçek bir 4-4-2 takımı gibi kenarları zorlayarak oynayan Tottenham, ilk 10 dakikadaki yoklamalar sonrasında oyunun net hakimiydi.. Kurulan baskıda kalite target striker'ların son örneklerinden, o cılız bacaklarla bu tempo içinde nasıl yer aldığını hala anlayamadığım Peter Crouch başrolde en uçtaydı..

City'nin başlangıçtaki pasif oyununu anlamak zor.. Mancini nihayet adamım Vincent Kompany'yi tandeme çekip bu takımın gerçek stoper ikilisini bulmuş.. Sol bekte yeni transfer Kolarov, sağ bekte Micah, hemen önlerinde Yaya ve De Jong'la birlikte rolü tam anlaşılamayan Gareth Barry, sağda Shaun Wright-Phillips.. En uçta Tevez ve arkasında serbest görünümlü David Silva.. Bu takımın sahada gösterdiği senkronizasyon sorunları yeni transferler sığlığıyla açıklanamayacak boyutlardaydı.. Silva, Yaya ve Kolarov'un girdiği ve sistem adına geçen seneye göre çok büyük değişikliklerin yaşanmadığı takımda devam eden uyum problemleri Arapların paralarıyla açıklanırsa Mancini'nin takım üzerindeki etkisi daha işin başında sıfırlanır, doğru da olmaz.. Böyle kuvvetli ve defansif açıdan güçlü bir merkezin Modric'li, iki açıktan defansif anlamda destek almayan Tottenham orta sahasına karşı etkisiz kalması bir teknik direktör problemi.. İlk 15 dakikada maçın yıldızı Joe Hart'tı ve bu görünüm maçın sonuna kadar sürdü.. Çoğunlukla uzaktan atılan şutlar sonrasında yıldızlaşan ama 90 dakika genelinde mükemmel bir maç çıkaran Hart elbette skorun 0-0 kalmasında en büyük etken..

İkinci yarıya girilirken City'de net bir değişiklik yoktu.. Etkisiz Aaron Lennon karşısında olmasına rağmen özellikle toplu oyunda sırıtan ve takıma alışma devresinde olan Kolarov, Zabaleta'yla değişti.. Gareth Barry daha belirgin bir rolle sol kenara daha çok yaklaştı ve City merkezi orta saha pozisyonunu daha iyi almaya başladı.. İlk yarıda topu ayaklarına alıp sakin kalmayı başardıklarında 3-4 pozisyonda Spurs'u kendi kalesinin önüne yığmayı başarmışlardı ve bunu 45-70 arasında daha iyi yaptılar.. İlk yarıdaki tempo düştü ve bir ligin ilk maçında, özellikle ilk 45 dakika muazzam bir hızla geçmişken iki takım açısından da bunu anlamak gerekir.. Serie A çıkışlı Roberto Mancini'nin de istediği şeylerden biriydi bu muhtemelen.. 70'te Redknapp önce forvet ikilisini değiştirerek City tarafından arkaya doğru atılmaya başlayan takımı tekrar öne almaya çalıştı ve Pavlyuchenko - Keane ikilisinin taze gücüyle bunda başarılı oldu.. Arkasından ilk yarıdaki baskıda bas bas bağıran iki açığın da çok düz kalması sorununu içe giren Gio'yla değiştirmeye çalıştı.. Pavlyuchenko'nun deplase olmaya dayalı oyunu belki biraz daha zaman olsa Robbie Keane için büyük fırsatlar doğurabilirdi ama gelen bütün topları kaleye yollamaya çalıştı Rus oyuncu.. Gio oyuna ilk girdiğinde yine kendini göstermek için kassa da sonrasında sakinleşti ve 15 dakika için oldukça yararlı oldu bence.. Sezon öncesinde Dünya Kupası'nın da katkısıyla çok daha iyi bir hazırlık aşaması geçirdi ve bu sezon Spurs'te çok daha etkin bir rolü olabilir.. Birincil planlarından biri Aaron Lennon olan bir takımın Spurs'un hedeflediği 1-2 üst kademeye çıkma şansı bence yok.. Lennon müthiş bir hız ama sonrası koca bir boşluk ve onun arkasında daha farklı özellikler barındıran Gio'nun beklemesi Redknapp eğer kendisini kabul ederse Tottenham'daki rotasyon derinliği adına çok önemli olabilir..

City'de Gareth Barry'nin bu rolden memnun olduğunu sanmıyorum.. İkinci yarıda daha derli topluydu ve sol kenara yakınken toplu bütün oyunlarda iç çapraza doğru kat etmeye çalıştı.. Berbat bir Dünya Kupası geçiren Barry'yi geri getirmek için bundan fazlasına ihtiyacı var Mancini'nin.. David Silva'nın La Liga'dan gelen bir yetenek olarak fizik eksikliği EPL'de daha çok belli oluyor, zamana ihtiyacı var.. Maçtaki tek kazanımları bence Spurs baskısına rağmen oyuna maksimumlarını veren Toure - Kompany ikilisi ve Yaya Toure'nin gayet iyi başlangıcı.. Yaya'nın ilk 10 dakika içinde Shaun Wright-Phillips'i ve ikinci yarıda Micah Richards'ı topun dibine girerek iki harika pasla savunma arkasına sarkıtması bu adamın neden bu kadar değerli olduğunun ve muhtemelen bu sezon anlaşılacak olan Barcelona'nın kendisini göndermekte neden hatalı davrandığının bir ön izlemesiydi.. Fakat yanındaki De Jong bence fazlalık, Mancini'nin tavır yaptığı Ireland'ı Yaya'nın sağ önüne yerleştirmesi takıma yeni açılımlar getirebilir..

Gol yok ama EPL'de huzur var.. Spurs'te işler yolunda ama ben geçen senenin üstünü yine zor görüyorum.. City'deyse böyle bir kadronun hakkının verilmesi için daha güçlü bir taktisyen daha iyi sonuç verebilirdi ve bu senenin de boşa geçme ihtimali kuvvetli bir şekilde ilk maçın sonunda ortaya çıkmış durumda.. Lazio'dayken çok sevdiğim, Inter'de idare ederek lig yapısını sonuç odaklı kullanan Mancini'nin bu hız içinde kendisini göstermesi bu sene de zor olacak gibi görünüyor..

3 YORUM:

Adsız dedi ki...

özlemişiz bu yazıları :d

TA dedi ki...

bence benitez çok iyi olurdu m.city ye.mancini ile çok zor.

birde o kadar milyon avro harca sahaya Shaun Wright-Phillips ile çık. olacak iş değiş.

city ne oynuyor belli değil.sanki bir planları yok gibi.öyle hücum ediyorlar işte.benitez olsaymış bu kadroyu iyi yerlere getirirdi.liverpoolda kısıtlı imkanlarla çalıştı hep.

benden bu kadar dedi ki...

sergen bu maça üst oynayın banko fln diodu..

:D futbol enterasan vesselam

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.